Motorola Moto Edge 20 Lite: een 5G-smartphone met focus op uithoudingsvermogen


Nadat we de Moto Edge 20 en Edge 20 Pro hebben getest (en goedgekeurd), is het nu de beurt aan de Lite-versie om door onze laboratoria te gaan. De kans om te zien of dit meer betaalbare model dezelfde kwaliteiten behoudt als zijn grote broers.
Motorola Moto Edge 20 Lite

Bekijk de dagprijs

Presentatie

Vastbesloten om zich (opnieuw) een plaats te veroveren tussen de grote namen in de industrie, toont Motorola een groeiende ambitie op de smartphonemarkt. Dat is de indruk die we kregen van de Moto Edge 20 en Edge 20 Pro, die een zeer goede ervaring boden voor een redelijke prijs. Deze Edge 20 Lite dicht de kloof door te proberen een even concurrerend prijssegment te bezetten.

Hij wordt op de markt gebracht voor 369 euro, een bedrag dat vrij dicht in de buurt komt van de gemiddelde Franse mand voor hun smartphone, maar moet niettemin opboksen tegen een gevestigde concurrentie. Het zal worden geconfronteerd met de recente Xiaomi 11 Lite 5G NE, evenals de Realme GT Master en Oppo Find X3 Lite. Dit zijn zeer goed gemaakte apparaten die het hem moeilijk kunnen maken.

Ergonomie en ontwerp

Op het eerste gezicht deelt de Moto Edge 20 Lite het DNA van de andere twee modellen in zijn gamma. Met afmetingen van 165,9 x 76 x 8,3 mm en een gewicht van 185 g is hij even imposant als het Pro-model en zal hij in de broekzak worden gevoeld. Het is dan ook een smartphone die niet bedoeld is voor de kleinste handjes. Het grote 6,7-inch display neemt meer dan 87% van het voorpaneel in beslag, wat goed is. Op de achterkant heeft de plastic coating de neiging om te veel vingerafdrukken vast te houden. Dit is zeker het geval bij een groot aantal mobiele telefoons, maar we hadden liever een minder glanzende behandeling gezien.

Net als zijn grotere broers heeft deze smartphone een foto-eiland dat vrij duidelijk op de achterkant afsteekt en het niet gemakkelijk maakt om hem te gebruiken wanneer hij op een tafel wordt geplaatst. Voor de rest zullen we het moeten doen met een IP52-certificering (stofbestendigheid), wat jammer is, maar nauwelijks verrassend. De certificering is inderdaad zeldzaam in zijn prijsklasse en modellen van Oppo, Realme en Xiaomi doen het ook zonder. De vingerafdruksensor aan de rand reageert wel, maar is een beetje hoog geplaatst.

De Moto Edge 20 Lite heeft een lade voor het plaatsen van een microSD-kaart om de opslagruimte uit te breiden. Ander goed nieuws is de aanwezigheid van een 3,5mm jack aan de onderrand. Wat betreft connectiviteit is de Edge 20 Lite compatibel met 5G, NFC en Bluetooth 5.0.

Audio

De 3,5mm jack in kwestie is vrij overtuigend. Hij biedt een redelijk dynamisch bereik (102 dB), een vrij hoog vermogen (128 mVrms) en een laag vervormingsniveau (0,002%). De overspraak had echter beter onder controle kunnen zijn (-69 dB). Dit is geen smartphone voor audiofielen, maar hij volstaat om in het openbaar vervoer naar muziek te luisteren. Net als de rest van zijn familie heeft het toestel slechts een monoluidspreker en het geluid is niet echt overtuigend. Het vermogen is goed, maar het toestel heeft de neiging snel verzadigd te raken.

Scherm

De Edge 20 Lite heeft een mooi 6,7-inch Oled-scherm in Full HD+ (1080 x 2400 px), dat een miljoen kleuren kan weergeven (en compatibel is met HDR10+). Het paneel kan het beeld vernieuwen tot 90 Hz. Het is zo uit de doos geconfigureerd, maar het is ook mogelijk om de 60 Hz modus te kiezen om stroom te besparen.

Oled-technologie betekent dat het scherm een bijna oneindig contrast heeft en geen nagloeiing. De aanraakvertraging is iets groter dan gemiddeld (72 ms), hoewel dit in het gebruik niet echt merkbaar is. De maximale helderheid bereikt 689 cd/m² en het scherm blijft leesbaar, zelfs in de zon. Een uitstekend punt, ondanks het feit dat de minimale helderheid (4,8 cd/m²) een beetje hoog is voor nachtweergave. De reflectiecoëfficiënt ligt in het gemiddelde bereik van de smartphones (46,4%).

Uit de doos heeft hij een kleurtemperatuur van 7797 K en een delta E van 4,2. De hele zaak is dus te koud. Door over te schakelen naar de weergave-instellingen en te kiezen voor de modus natuurlijke kleuren kunnen betere waarden worden gevonden, zonder echter zo goed te presteren als de Edge 20 en 20 Pro.

Aldus gekalibreerd daalt de delta E tot 2,6 en de temperatuur tot 6900 K. Dit is duidelijk beter. De smartphones uit het middensegment hebben op dit gebied grote vooruitgang geboekt en de drie concurrenten doen het iets beter. Maak u echter geen zorgen, het paneel is zeer aangenaam in het dagelijks gebruik.

Prestaties

Motorola heeft gekozen voor een MediaTek Dimensity 720 5G SoC in combinatie met 8 GB RAM en 128 GB microSD uitbreidbare opslagruimte. Op ons viSer-testprotocol scoorde het een goede 86 in totaal. De Motorola Moto Edge 20 Lite doet het bijzonder goed in multitasking en biedt een soepele ervaring, zelfs bij langdurig gebruik. In dit opzicht verslaat hij zelfs de goede Realme GT Master en Oppo Find X3 Lite. Een heel goed punt.

Helaas is dit helemaal niet het geval bij videospelletjes, waar het op de laatste plaats staat. De Mali-G57 MC3 chip slaagde er toch in ons testprotocol uit te voeren met een gemiddelde van 42 fps. Je zult dus concessies moeten doen als je echt zware spellen wilt spelen. Geen zorgen voor lichtere titels, maar zoals je ziet, is dit geen smartphone voor gamers.

Onze prestatietests worden uitgevoerd met viSer, de door het bedrijf SmartViser ontwikkelde toepassing.

Foto

De Moto Edge 20 Lite heeft een drievoudige camerasensor aan de achterzijde bestaande uit een 108-megapixel groothoek (f/1.9), een 8MP ultra-groothoek (f/2.2), en een macro (f/2.4). De hoofdmodule mag dan wel hoge definitie bieden, maar dat staat niet altijd gelijk aan betere kwaliteit. We zullen het toestel vergelijken met de recente Xiaomi Mi 11 Lite 5G NE, die het goed deed in deze oefening.

Hoofdmodule: 108MP, f/1.9, 26mm eq.

De 108MP module maakt gebruik van pixel binning technologie, waarbij pixels (in dit geval 9) worden samengevoegd om meer licht op te vangen wanneer dat ontbreekt. De telefoon levert daarom standaard 12MP opnamen. Hetzelfde proces toegepast op de groothoeklens van de Xiaomi (door 4 px samen te voegen en niet 9) levert 16 Mpx beelden op.

In lichte omstandigheden is de Xiaomi smartphone in het voordeel. Hij biedt meer details en scherpte dan de Edge 20 Lite, zoals goed te zien is op portretten of tarotkaarten. Geen van de twee displays is echt eerlijk qua colorimetrie. Het beeld van de Xiaomi neigt naar rood, terwijl dat van de Motorola een beetje te geel lijkt. De kleuren van de laatste zien er uitgebleekt uit. Dit is nog steeds heel bruikbaar, maar een stapje onder de concurrent.

s Nachts is de waarneming gelijkaardig. De Xiaomi biedt een gedetailleerdere en kleurrijkere weergave (zie de testpatronen linksonder). De digitale bewerking en het meer geaccentueerde contrast van de Motorola maken het echter mogelijk bepaalde elementen, zoals de gezichten, beter te onderscheiden. De wedstrijd is dus minder close. Zonder te schitteren, behaalt de Edge 20 Lite een respectabel resultaat.

108MP modus

Het is altijd mogelijk om de volledige definitie te kiezen via de instellingen. Wij isoleerden een gebied van identieke grootte (0,90 Mpx) op elk van de opnamen om de twee definities te vergelijken.

Overdag en ’s nachts levert overschakeling op volledige resolutie geen significante winst op ten opzichte van de standaardopnamen. De softwareverwerking geeft geen gedetailleerder beeld. De zachtheid is nog steeds goed aanwezig, vooral bij weinig licht.

Ultra-groothoekmodule: 8MP, f/2.2, 118

In heldere omstandigheden is de 11 Lite 5G NE een lust voor het oog, hoewel het aan scherpte ontbreekt. Het Motorola-toestel probeert het verlies aan detail te compenseren, wat resulteert in een sterke digitale afvlakking van het contrast. Het resultaat is echter middelmatig.

s Nachts doet de Moto Edge 20 Lite het beter en blijven verschillende elementen van de scène (min of meer) leesbaar, ondanks een zeer aanwezige digitale ruis. De wazige waas die het beeld van de Xiaomi moeilijk bruikbaar maakt, wordt niet weggenomen.

Voorste module en video

De Motorola Edge 20 beschikt over een 32MP front-facing sensor ondersteund door een f/2.3 lens. Standaard gebruikt de module pixel binning om 8MP opnamen te maken. De rendering is vrij evenwichtig en nauwkeurig, ook al moet je niet te veel bewegen tijdens de opname. De scherpte is goed, maar de kleuren missen een beetje levendigheid.

De Edge 20 Lite kan opnamen maken tot 4K met 30 fps, en Full HD met 120 fps. Het beeld is heel behoorlijk, ook al heeft de sensor moeite met hoge dynamiek. De stabilisatie doet zijn werk goed. De smartphone is niet bedoeld voor videografen, maar kan wel als back-up worden gebruikt.

Levensduur batterij

In tegenstelling tot de Moto Edge 20 en Edge 20 Pro, die een 4000 of 4500 mAh batterij hebben, heeft deze Lite-versie een 5000 mAh batterij. Dus je zou een goede levensduur van de batterij verwachten. Dit model stelt in dit opzicht niet teleur. In ons viSer-testprotocol hield hij het 19 uur en 42 minuten vol in 90 Hz-modus. Een zeer goed resultaat dat de gebruiker in staat stelt anderhalve dag van zijn oplader verwijderd te zijn. Op dit cruciale punt doet het toestel het beter dan zijn rivalen, ook al zitten de Find X3 Lite en de Realme GT Master daar dicht achter. In de 60Hz-modus, die minder energie verbruikt, ging hij 21 uur en 28 minuten mee, wat uitstekend is.

Motorola levert een 30W snellader in de doos. Het maakt het mogelijk om bij te tanken in 1 uur 37 minuten. Dit is juist, ook al zijn de concurrenten veel sneller (tussen 30 min. en 1 uur). Deze kritiek kan echter worden getemperd door het algehele uithoudingsvermogen van het toestel.

Duurzaamheid

Onze duurzaamheidsscore is een manier om te bepalen hoe duurzaam de smartphone is voor zowel de consument als het milieu. Het is gebaseerd op een combinatie van de herstellingsindex, duurzaamheidscriteria (beschermingsindex, standaard connectoren, garantieperiode en updates…) en een beoordeling van het MVO-beleid (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen). Alle details van de analyse vindt u in ons artikel over de duurzaamheidsscore.

De details van de Motorola Moto Edge 20 Lite reparatie-index zijn hieronder beschikbaar:

Interface & OS

De Motorola Edge 20 wordt geleverd met Android 11 en draait op de My UX overlay. De firma heeft de juiste keuze gemaakt voor een cleane interface en de navigatie lijkt sterk op die van een Google Pixel, wat zeer welkom is. Motorola houdt vol dat het nog steeds mogelijk is om de ervaring aan te passen via de overlay. Dit is met name het geval voor de lettergrootte, de lay-out van de apps of de keuze van kleuren en vormen voor de pictogrammen. Als u een regelmatige gebruiker bent van Google’s OS, zult u zeker niet verloren zijn.

Productspecificaties

 • Model: Motorola Edge 20 Frosted Grey
 • Artikelnummer: Frosted Grey: PAR00000SE
 • Garantie: 2 jaar
 • Type garantie: Carry-in
 • EAN: 0840023217722
 • Kleur: Grijs
 • Gewicht: 434 gram
 • Simkaart die past: Nano SIM
 • Dual-sim: Ja
 • Simkaart meegeleverd: Nee
 • Besturingssysteem: Android 11
 • Schermgrootte: 6.67 inch
 • Resolutie: 1080 x 2400 pixels
 • Opslagcapaciteit: 128 GB
 • Aantal megapixels: 108 megapixels
 • Aantal megapixels frontcamera: 32 megapixels
 • Camera opties: Ultra Wide Angle | Portretmodus | Macro lens | Beeldstabilisatie | Nachtmodus | Artificial Intelligence (AI) | Flitser
 • Processorkernen: Octa core (8)
 • Werkgeheugen (RAM): 8GB
 • Batterij capaciteit: 4020 mAh
 • Draadloos opladen: Nee
 • Spraakbesturing: Ja
 • Vingerafdrukscanner: Ja
 • Geschikt voor onderwater: Nee
 • Schokbestendig: Nee
 • Wifi: Ja
 • Netwerksnelheid: 5G
 • GPS: Ja
 • A-GPS: Ja
 • Bluetooth: Bluetooth 5.2
 • Bluetooth versie: Bluetooth 5.2
 • NFC: Ja
 • Type aansluiting: USB-C
 • Kan zelfstandig met internet verbinden: Ja
 • App vereist voor gehele functionaliteit: Nee
 • App werkt op besturingssysteem: Android
 • Delen van gebruikersgegevens vereist: Ja, bij aanmaken van account bij app
 • Wifi vereist: Nee
 • Bluetooth vereist: Nee
 • Mobiele data verbinding mogelijk: Ja
 • Betaalde diensten vereist: Nee
 • Introductiejaar: 2021
 • Introductiemaand: Juli
 • Aantal camera’s achterzijde: 3
 • Aantal camera’s voorzijde: 1
 • Compatibel met: Informatie niet beschikbaar
 • IP-certificering: IP52 (stofbescherming en drupdicht Type 2)
 • Inclusief gezichtsherkenning: Ja
 • Materiaal behuizing: Aluminium
 • Refurbished: Nee
 • Taal handleiding: Universeel
 • Type scherm: OLED
 • Uitzonderingen fabrieksgarantie: Val-, stoot- en waterschade
 • Verpakking breedte: 85 mm
 • Verpakking hoogte: 50 mm
 • Verpakking lengte: 170 mm
 • Verwachte laatste beveiligingsupdate: Juli 2023
 • Vouwbaar scherm: Nee
 • Zaklamp: Ja

Voordelen

 • Zeer goede levensduur van de batterij.
 • Zeer aangenaam scherm, eenmaal gekalibreerd.
 • SoC efficiënt in multitasking.

Nadelen

 • Geen waterdichtheidscertificaat.
 • Niet echt gemaakt om te gamen.
 • Een beetje lang om op te laden.
 • De camera is niet erg goed.

Motorola Edge 20 - 5G - 128GB - Frosted Grey

Conclusie

De Motorola Moto Edge 20 Lite is een 5G smartphone die zijn werk goed doet. Wij waarderen zijn grote autonomie, zijn multitasking-mogelijkheden en de vloeiendheid van zijn scherm in het dagelijks leven. Het is echter beperkt voor het spel en mist een beetje op het segment van de foto. Het zal het moeilijk hebben om te concurreren met de hevige concurrentie in zijn prijssegment, dat vaak is uitgerust met krachtigere chips. Maar als u op zoek bent naar een 5G-toestel uit het middensegment waarbij alles draait om uithoudingsvermogen, dan is dit misschien iets voor u.

Recent Content