Motorola Moto G200: compromissen in een ultra-competitieve sector

Motorola positioneert zich in alle segmenten en wil zich onderscheiden van een groot aantal concurrenten in het segment onder de 700 euro. Het bewijs zit in de G200, een versie die minder goed is dan het vlaggenschip de Edge 20 Pro, maar daarom nog niet oninteressant.
Motorola Moto G200

Bekijk de dagprijs

Presentatie

Met het Edge 20 Pro-model zet Motorola zijn avontuur op “high-end”-gebied voort met de G200, opvolger van de gewaardeerde G100 die in 2021 werd uitgebracht. Maar volgens de firma vertrapt deze nieuwe smartphone niet het terrein van de vorige Edge, aangezien hij een minder technisch dossier biedt en een prijs die flirt met het middensegment.

De Moto G200 wordt gelanceerd voor 549 euro en neemt het op tegen de Xiaomi 11T en Honor 50.

Ergonomie en ontwerp

Met de Moto G200 probeert Motorola een meer esthetische benadering dan met de Edge 20-reeks. De achterkant lijkt te zijn ontworpen als één geheel, met het camera-eiland dat opgaat in de behuizing. Deze is een beetje prominent, maar goed geïntegreerd met een beetje afbakening boven en onder. Laten we eerlijk zijn, het ziet er goed uit en we vonden het leuk.

Aan de voorkant is de G200 erg klassiek, ondanks zijn grote 6,8 inch scherm. De randen zijn vrij dun en de centrale ruimte wordt ingenomen door een punch, waardoor het paneel een bezettingsgraad van meer dan 86% kan bieden – zeer goed, maar had iets beter kunnen zijn zonder de nog steeds iets dikke onderrand.

De knoppenindeling is ook traditioneel met de volumeknoppen aan de rechterkant, net als de aan/uit-knop op de smartphone. Deze laatste bevat een vrij snel reagerende vingerafdruklezer. Aan de andere kant vinden we een knop gewijd aan Google Assistant. Helaas is dit niet programmeerbaar voor iets anders, wat een nuttige optie zou zijn geweest.

De G200 is vrij groot en dun met afmetingen van 168,1 x 75,5 x 8,9 mm. Dit maakt het niet echt gemakkelijk in het gebruik: je zult waarschijnlijk twee handen moeten gebruiken om de bovenkant van het scherm te bereiken. De smartphone weegt meer dan 200 gram met 202 gram op de weegschaal. Dit gewicht is redelijk goed verdeeld over het hele toestel.

De 3,5 mm mini-jack aansluiting is niet inbegrepen, noch is er een IP-norm die waterbestendigheid zou garanderen. De herstelbaarheidsindex is 7,1/10, aan de hoge kant van het mobiele park. Een enkele luidspreker zit aan de onderrand van de telefoon. Het geluid is goed, maar je moet oppassen dat je niet te hard duwt om het geluid aangenaam te houden. Naast de luidspreker bevindt zich een USB-C-poort.

Scherm

De G200 heeft een 6,8-inch LCD-scherm met een resolutie van 2460 x 1080 px. Zoals veel van de modellen van het bedrijf heeft het scherm een niet-adaptieve, maar dynamische 144Hz verversingssnelheid. Hij schommelt tussen 60, 90 en 144 Hz wanneer hij in de automatische stand staat. Het is altijd mogelijk om te kiezen voor een van de andere twee beschikbare standen, 90 of 144 Hz.

Het scherm is standaard niet goed gekalibreerd met een kleurtemperatuur van 8388K en een delta E van 3,4. Door de natuurlijke weergavestand te kiezen, is de kalibratie beter. De kleurtemperatuur daalt dan tot 7381 K, nog steeds een beetje hoog vergeleken met de videostandaard (6500 K). De delta E daalt ook tot 2,3.

De maximale helderheid bereikt een piek van 466 cd/m² met een reflectie gemeten op 43,4%. Dit is een gemiddelde waarde waar je in de zon niet te veel last van zou moeten hebben. Op zijn laagst daalt het scherm tot 1,8 cd/m², precies zoals bij de Edge 20 Pro.

De contrastverhouding bedraagt 1581:1, terwijl de aanraakvertraging werd gemeten op 63 ms, met een resttijd van 17 ms.

Prestaties

Na de Asus ROG Phone 5s Pro is het de beurt aan de Moto G200 om een Snapdragon 888+ processor te bieden, de tweede in onze vergelijking. Maar we moeten toegeven dat de chip die in Motorola’s smartphone is geïntegreerd, niet zo schittert als in het gamingmodel van de Taiwanese firma.

Met een totale index van 104 scoort de G200 iets hoger dan de Edge 20 Pro van dezelfde fabrikant. Het RAM-beheer is correct met een score van 99. De interface van Motorola is niet de meest opdringerige van Android, dus er is geen vertraging te verwachten, zelfs niet bij intensief gebruik. Dat is een uitstekend punt.

Wat videospelletjes betreft, doet hij het ook niet slecht met een score van 109. In termen van pure prestaties haalt de G200 een gemiddelde van 62 fps met een piek van 71 fps. Deze resultaten zijn echter alleen geldig als de schermverversingsfrequentie is ingesteld op de Auto-modus. Door over te schakelen naar 144 Hz, genieten we van betere prestaties met een piek van 146 fps en een gemiddelde van 110 fps. U moet deze verversingsfrequentie gebruiken wanneer u grote titels wilt spelen om er het meeste uit te halen.

Foto

De G200 heeft een vrij standaard trio camera’s. De groothoeksensor is 108 megapixels, de ultragroothoek is 8MP en de dieptesensor is 2MP. Motorola lijkt een telelens over te slaan om niet te concurreren met zijn Edge 20 Pro.

Je weet hoe het gaat: smartphones maken hun opnamen niet standaard in volledige resolutie. Deze Motorola is geen uitzondering op de regel en biedt 27MP beelden. Om opnamen te maken in 108 Mpx, is het nodig een specifieke modus in de foto-app (bij Motorola Ultra-Res gedoopt) te doorlopen. In sommige gevallen maakt de volledige definitie het mogelijk meer details te verkrijgen, maar dat lijkt niet het geval te zijn met onze G200. Deze vaststelling geldt evenzeer voor de opnamen die overdag zijn gemaakt als voor die ’s nachts.

Overdag is het opgenomen beeld correct, ondanks een lichte overbelichting. We kunnen digitale ruis waarnemen in het donkere deel van onze fotoscène – een probleem dat niet aanwezig is bij de Xiaomi Mi 11T. Bovendien maakt de software van Motorola sommige details in de scène gladder.

s Nachts gaat de Moto G200 zeer hoog in gevoeligheid, waardoor alle colorimetrie van de opname vervormd wordt. Het beeld is duidelijk gedesatureerd, niet ver van alleen zwart-wit. Aan de kant van Xiaomi blijft de opname relatief dof met een toon die neigt naar sepia, voorgesteld door de softwareverwerking. De weergave van details is echter bevredigender op de Chinese smartphone dankzij een meer geprononceerd contrast.

Ultra groothoek module: 8MP

De ultra-groothoek module heeft het op beide moeilijk. Het beeld mist scherpte en de gladheid is zeer uitgesproken. De Motorola-terminal biedt echter een natuurlijkere kleurweergave – de lichtgevende halo die meestal aanwezig is aan de rechterrand van het beeld, is bovendien bijna onbestaande.

Hetzelfde geldt bij weinig licht. Door de gevoeligheid iets hoger te zetten dan bij de Mi 11T, slaagt de G200 erin een beter belicht beeld met betere kleuren te bieden. Helaas brengt dit hoge ISO-niveau veel digitale ruis met zich mee.

Module vooraan, portretstand en video

Aan de voorzijde heeft de Moto G200 een 16MP module die redelijk goede selfies levert, hoewel hij gelaatstrekken een beetje te veel uitvlakt. De portretmodus aan de voorzijde is erg goed en slaagt erin een karakter heel goed vast te leggen. De frontcamera kwam geen haartjes tegen, zoals meestal het geval is.

Aan de achterkant is de portretmodus ook erg goed. Bij een 3/4 borstschot botst de hoofdmodule slechts lichtjes tegen de gebruikelijke lichaamsdelen zoals een arm, een vinger of zelfs een oor. Niets om je zorgen over te maken.

Voor video kan het hoofdobjectief opnamen maken tot 4K bij 30 fps. Er is geen optische stabilisatie, maar elektronische stabilisatie. Met de camera aan de voorzijde kunt u filmen in Full HD met 30 fps.

Levensduur batterij

Motorola is gewend om een batterij van 5000 mAh te leveren in de overgrote meerderheid van zijn smartphones. Deze G200 is daarop geen uitzondering: hij kan de lading 15 uur en 22 minuten vasthouden als de vernieuwingsfrequentie van het scherm is ingesteld op Auto. Bij constant gebruik van 144 Hz daalt deze autonomie tot 13 h 34 min. Deze waarde ligt in het lage middensegment van smartphones, wat een gebruiksduur van een dag, of maximaal anderhalve dag, zou moeten opleveren.

Het opladen gaat vrij snel dankzij een stroomconvertor van 33 W. Dit betekent dat u slechts 68 minuten nodig heeft om uw batterij weer op volle capaciteit te krijgen.

Duurzaamheid

Onze duurzaamheidsscore is een maatstaf voor hoe duurzaam de smartphone is voor zowel de consument als het milieu. Het is gebaseerd op een combinatie van de herstellingsindex, duurzaamheidscriteria (beschermingsindex, standaard connectoren, garantieperiode en updates…) en een beoordeling van het MVO-beleid (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen). Alle details van de analyse vindt u in ons artikel over de duurzaamheidsscore.

De tabel met de sub-scores van de herstelbaarheidsindex is hieronder beschikbaar.

Interface & OS
De Moto G200 wordt geleverd met Android 11 en de My UX overlay. De firma heeft de juiste keuze gemaakt voor een cleane interface en de navigatie lijkt sterk op die van een Google Pixel. Motorola benadrukt dat het mogelijk is om de ervaring aan te passen via de overlay. Dit omvat de lettergrootte, de lay-out van apps en de keuze van kleuren en vormen voor de pictogrammen. Als je een regelmatige gebruiker bent van Google’s OS, zal je zeker niet overvallen worden.

Het bedrijf biedt ook een dock genaamd Ready For, waarmee u uw smartphone kunt aansluiten op een extern beeldscherm om te genieten van apps op een groter scherm. Dit kan nuttig zijn voor videogesprekken, aangezien het systeem gebruik kan maken van de achtercamerasensoren om de bewegingen van mensen in het frame beter te kunnen volgen. Het is ook mogelijk om een Bluetooth-controller of -toetsenbord aan te sluiten om te gamen of te werken.

De meest recente beveiligingsupdate dateert van 1 december 2021.

Voordelen

  • Elegant ontwerp.
  • Redelijk goed gekalibreerd 144 Hz scherm.
  • Snapdragon 888+ prestaties, hoewel er meer van verwacht werd.
  • Goede levensduur van de batterij en snel opladen.
  • 5G compatibiliteit.

Nadelen

  • Het fotografische venster kan verbeterd worden.
  • Autonomie wanneer het scherm in 144 Hz staat.
  • Geen IP68 norm.

Conclusie

De Motorola Moto G200 is geen slechte telefoon, maar hij heeft te lijden onder de nogal hevige concurrentie in zijn prijssegment. Ondanks zijn originele ontwerp, goede scherm en Snapdragon 888+, verricht het toestel geen wonderen als het op fotografie aankomt. Een van zijn belangrijkste pluspunten, namelijk de 144Hz verversingssnelheid, stelt hem in staat om hoge prestaties te leveren, maar ten koste van een teleurstellende batterijduur. Kortom, de Moto G200 maakt compromissen die u zult moeten overwegen als u hem wilt kopen.