Neff N50 vaatwasser (S875HKX20G) review


De Neff N50 is een slimline geïntegreerde vaatwasser, ontworpen voor compacte keukens met inbouwkasten, zodat het apparaat kan opgaan in zijn omgeving.

Zoals de meeste Neff-apparaten is de N50 niet goedkoop – hij behoort zelfs tot de duurste slimline geïntegreerde machines op de markt op dit moment. Maar doet hij met zijn Wi-Fi-functies en extra reinigingsstanden genoeg om die prijs te verdienen?

Ontwerp en bouw

 • Slank geïntegreerd ontwerp
 • VarioHinge-functie

Aangezien de N50 een geïntegreerd toestel is, valt er eigenlijk niet veel te zeggen over hoe het eruit ziet – in theorie zou het immers volledig verborgen moeten worden door de fronten van uw kasten.

Ik heb het slanke model (S875HKX20G), ontworpen voor kasten van 45 cm, beoordeeld, maar Neff biedt ook zeer vergelijkbare full-size 60 cm varianten – zoek naar modelnummers S155HVX15G, S155HCX27G, en S295HCX26G om grotere versies te vinden die in principe hetzelfde zijn als degene die ik heb getest.

Bij geïntegreerde modellen zijn de enige ontwerpoverwegingen die er echt toe doen, de installatie en de bediening op het toestel.

Wat het eerste betreft, is het voordeel van Neff wat het bedrijf het VarioHinge noemt: een slim scharnierontwerp dat de benodigde ruimte onder de vaatwasser vermindert – vooral handig als u de vaatwasser op een willekeurige plek boven de vloer wilt installeren zonder uw kastontwerp te onderbreken.

Houd er wel rekening mee dat dit de installatie enigszins kan bemoeilijken – zelfs de professionele installateur die ik heb gebruikt, wist niet hoe hij de kastdeur op de eenheid moest monteren, waardoor een tweede rit nodig was om de klus te klaren.

Neff N50 slimline geïntegreerde vaatwasser

Wat de bediening van het toestel betreft, valt er weinig te klagen. Er is een rij grote vierkante knoppen langs de binnenrand van de deur, met een LED-display in het midden. Het is helder en duidelijk, en de knoppen zelf zijn duidelijk gelabeld en voelen stevig genoeg aan om even lang mee te gaan als de rest van de machine.

Reinigingsvermogen en -standen

 • Vijf hoofdwasstanden
 • Effectieve eco-stand
 • Redelijk stil

In termen van daadwerkelijk gebruik maakt de Neff N50 indruk.

Hoewel dit een slanke machine is, biedt hij toch voldoende ruimte voor negen volledige couverts, en er zijn uitklapbare elementen op zowel het onderste als het bovenste niveau om u wat extra flexibiliteit te geven bij het
het laden van de vaatwasser.

Neff N50 slimline geïntegreerde vaatwasser

Ik heb de machine meestal gebruikt in de eco-stand, die werkt op 50°C. Gelukkig is dit effectief genoeg, zodat ik niet echt inzie waarom je de krachtigere standen zou moeten gebruiken, behalve in gevallen van extreme vervuiling – ik heb nog nooit meegemaakt dat iets nog vuil uit de machine kwam, zelfs niet bij zware vlekken en opgedroogd voedsel.

Als je het toch wilt uitbreiden, zijn er de extra basisstanden: een automatische stand die de temperatuur varieert van 45-65°C, een ‘klassieke’ stand van 60°C, een chef-kokstand van 70°C (die Neff aanbeveelt voor het schoonmaken van zware potten en pannen met ernstige vlekken), en ten slotte een stand van 40°C voor glaswerk en andere kwetsbare onderdelen – hoewel de eco-stand mijn wijnglazen nog geen kwaad heeft gedaan.

Naast de basisstanden zijn er ook een paar extra functies die je in wezen kunt gebruiken om elke stand aan te passen. Je kunt de reinigingstijd versnellen – ten koste van extra water- en energieverbruik, de sproeidruk in het onderste gedeelte verhogen om zwaardere vaat te reinigen, of de droogtijd verlengen (wat nodig kan zijn voor plastic en Tupperware, die er anders nog nat uit komen). Er is ook een timer om een cyclus van tevoren te plannen.

Een handige functie is de programmeerbare ‘Favorieten’-knop, waarmee je een combinatie van reinigingsmodus en extra functie kunt opslaan, die je met één druk op de knop activeert – een handige tijdsbesparing als je een favoriete instelling hebt die niet al een van de standaardinstellingen is.

Er is ook een zelfreinigende modus die u kunt gebruiken om
en om de vaatwasser langer te laten werken, en er zijn compartimenten voor zowel vaatwasserzout als spoelglansmiddel – met handige pictogrammen op het hoofddisplay om u te waarschuwen als een van beide moet worden bijgevuld.

De machine krijgt een ‘C’ voor geluidsniveau, gemiddeld 46dB in de eco-stand. Dat klinkt misschien niet geweldig, maar het is eigenlijk heel typisch voor afwasmachines – in de praktijk vond ik de N50 indrukwekkend stil. In mijn open keuken en woonkamer was het geluid van de vaatwasser nooit storend terwijl ik tv probeerde te kijken, en het is nauwelijks hoorbaar in mijn slaapkamer – die een verbindingsmuur deelt met de machine.

Neff N50 slimline geïntegreerde vaatwasser

Een laatste opmerking: de vaatwasser is ook uitgerust met wat Neff een ‘infoLight’ noemt – dat is gewoon een klein rood LED-lampje dat op de vloer schijnt terwijl de machine draait, zodat je in één oogopslag kunt zien of hij nog bezig is.

Energie-efficiëntie

 • E’ op het nieuwe energiebeoordelingssysteem van de EU en het VK
 • ‘A+’ op de oude schaal

De Neff N50 heeft een energie-efficiëntieklasse van ‘E’, op een schaal van ‘A-G’.

Dat klinkt verschrikkelijk, maar houd uw oordeel nog even voor u: dit is gebaseerd op het nieuwe
EU en UK’s nieuwe energiebeoordelingssysteem, dat is ontworpen om veel strenger te zijn dan het oude model en ruimte te laten voor verbetering in de komende jaren – op de oude schaal zou dit een ‘A+’ beoordeling hebben gekregen.

In feite scoren de best beoordeelde vaatwassers nog steeds slechts een ‘D’ op de nieuwe schaal, dus hoewel de Neff N50 niet helemaal de meest milieuvriendelijke vaatwasser is die er is, zit hij er helemaal niet ver naast.

De beoordeling is gebaseerd op de eco-modus van de vaatwasser, in de veronderstelling dat dit nu is wat de meeste consumenten zullen gebruiken voor hun belangrijkste wasbeurt. Deze modus verbruikt naar schatting 70 kWh over 100 cycli, en 8,5 l water per afwasbeurt – hoewel dit kan variëren afhankelijk van de hardheid van het water en andere factoren.

Slimme functies

 • Home Connect app
 • Activering en planning op afstand
 • IFTTT integratie

Ja, meld ik met slechts een lichte zucht: dit is een slimme vaatwasser. En maak je geen zorgen, ik ben het met je eens als je vraagt: waarom?

Voor wat het waard is, er zijn een paar tastbare voordelen. De vaatwasser kan verbinding maken met uw Wi-Fi-netwerk en koppelen via de Home Connect-app – een proces dat ik verrassend pijnloos vond, nadat ik me eerder heb gebrand aan onhandige smart home-verbindingen. Deze werkt, om eerlijk te zijn tegen Neff, goed.

Eenmaal verbonden, laat de app je meestal gewoon al dezelfde dingen doen die je kunt met knoppen op het apparaat. Je kunt de waterhardheid en de spoelglansmiddelinstellingen aanpassen, het volume van de pieptonen van de machine wijzigen en een paar van de standaardinstellingen aanpassen – inclusief de programmeerbare, op het apparaat aanwezige ‘Favorieten’-knop.

Neff N50 slimline geïntegreerde vaatwasser

Zoals je zou verwachten, kun je de vaatwasser ook vanaf de app activeren, met het volledige scala aan verschillende instellingen en de optie om van tevoren een cyclus in te plannen. Dit lijkt misschien handig als je het type bent dat het huis verlaat zonder eraan te denken om die cyclus uit te voeren die je van plan was te doen, maar vergeet niet dat je ook een tablet moet hebben geladen en de deur van de vaatwasser moet hebben gesloten – ik denk niet dat ik ooit zo georganiseerd zou zijn.

Al even verbijsterend is de optie om het aantal vaatwastabletten bij te houden en een melding te krijgen wanneer de voorraad bijna op is en je moet bijvullen. Dit kan handig zijn in grote huishoudens waar de persoon die de machine inlaadt niet altijd dezelfde persoon is die het vaatwasmiddel koopt, maar anders kan ik me voorstellen dat de meeste mensen merken dat ze bijna geen tabletten meer hebben – als je toch in de problemen komt, onthoud dan
wat u wel (en niet) kunt gebruiken in plaats van van vaatwastabletten.

Dus wanneer zijn de slimme functies aantrekkelijk? Eigenlijk komt het neer op de IFTTT-integratie. Hiermee kun je meldingen instellen voor wanneer de vaatwasser klaar is, of zelfs je slimme lampen laten knipperen of Spotify laten spelen als je dat wilt.

Als je een dagelijkse gebruiker bent, zou je je vaatwasser kunnen instellen om elke dag op hetzelfde tijdstip te draaien (opnieuw, ervan uitgaande dat je eraan hebt gedacht om de deur te sluiten en een tablet in te laden…). Of, als u het echt slim wilt aanpakken, kunt u verbinding maken met diensten die de vaatwasser laten draaien op momenten dat de elektriciteitsprijzen lager zijn of de CO2-uitstoot waarschijnlijk lager zal zijn.

Dit zijn allemaal niche gebruikssituaties, en ik denk nog steeds dat de meeste mensen zich nooit gedwongen zullen voelen om hun vaatwasser op het internet aan te sluiten. Maar de optie is er in ieder geval, en met IFTTT-ondersteuning zijn er in ieder geval enkele redenen om ervoor te gaan. En als slimme functionaliteit niets voor u is, hoeft u niet bang te zijn: u kunt de N50 zo lang gebruiken als u wilt, zonder hem ooit aan te sluiten op de Wi-Fi als u dat liever hebt.

Prijs en beschikbaarheid

De Neff N50 is verkrijgbaar in het Verenigd Koninkrijk en Europa, en Neff vermeldt een adviesprijs van £619/€709.

In het VK is hij verkrijgbaar voor minder dan dat – op het moment van schrijven is hij £605 bij
AO.com of
John Lewis, en slechts
549 pond bij Appliances Direct.

Het is nog steeds aan de dure kant voor een vaatwasser van zijn formaat, dus zorg ervoor dat u niet net zo blij bent met een goedkoper model elders. Afgezien van de ongrijpbare gemoedsrust dat het Neff-model misschien langer meegaat dan goedkopere rivalen (hoewel de garantie van 2 jaar vrij typisch is), zijn het functies zoals de delicate glaswerkmodus, AquaStop anti-lektechnologie, en natuurlijk de slimme verbonden functies die u minder waarschijnlijk zult vinden op meer betaalbare alternatieven.

Verdict

De Neff N50 is een slanke geïntegreerde vaatwasser die indruk zal maken, zolang je hem kunt betalen. Dankzij de verschillende reinigingsprogramma’s en een indrukwekkend eco-programma is hij net zo geschikt voor nichebehoeften als voor de dagelijkse dingen, en hij is zowel stil als redelijk milieuvriendelijk.

Er zijn zeker zuinigere modellen, en als je niet verwacht de slimme functies of speciale glaswerk-modus te gebruiken, dan moet je waarschijnlijk je geld besparen. Maar dit model doet alles wat het moet doen, en goed – zelfs als de slimme dingen nog steeds dom aanvoelen.

Specs

Neff N50 slimline geïntegreerde vaatwasser (S875HKX20G): Specs

 • 45cm slimline geïntegreerde vaatwasser
 • 5 kern reinigingsprogramma’s
 • 3 extra reinigingsfuncties
 • Timer en start op afstand
 • Home Connect app ondersteuning
 • Energie-efficiëntieklasse E
 • 70 kWh per 100 cycli (Eco-modus)
 • 8,5 liter per cyclus (Eco-modus)
 • Geluids-efficiëntieklasse C
 • 46dB (Eco-modus)
 • 81,5 x 44,8 x 55cm

Recent Content