Niets Oor (1) beoordeling

Er zijn niet veel hoofdtelefoons die voor de lancering zoveel hype veroorzaken als de Nothing Ear (1) – en zeker geen andere van frisse start-ups die hun allereerste product lanceren.

Maar de opwinding hier gaat over meer dan Nothing. Ten eerste is er het feit dat een deel van het ontwerp en de audio-engineering afkomstig is van het Zweedse Teenage Engineering – veteranen in de muziektechnologie-industrie.

Meer dan dat echter, zijn fans opgewonden om te zien wat het volgende is voor Nothing-oprichter Carl Pei, die zijn eerste onderneming lanceert sinds zijn vertrek bij telefoonbedrijf OnePlus vorig jaar.

Niets Oor (1)

Als hoofdtelefoon op zich, bieden de
Ear (1) oordopjes uitstekend waar voor hun geld, met een sterke functieset inclusief ANC en draadloos opladen, en een opvallend (maar ongetwijfeld verdeeld) ontwerp.

Als een teken van de toekomst van Nothing zijn ze iets minder duidelijk dan je zou denken, met elementen van het ontwerp en de praktische aspecten van de hardware die vaak ingaan tegen het streven van het bedrijf om technologie te laten verdwijnen in het niets.

Dus nee, Nothing heeft zijn visie niet waargemaakt met zijn eerste product – maar het was nooit waarschijnlijk dat het dat zou doen. Wat het bedrijf wel heeft gedaan, is een aantal geweldige hoofdtelefoons op de markt brengen – met een paar tekortkomingen, dat is zeker, maar niets dat je ervan zou moeten weerhouden om een paar te kopen.

Ontwerp en bouw

  • Wit & transparant plastic
  • Schuurt en wordt gemakkelijk vuil
  • Grote oplaadkoffer

In één opzicht heeft Nothing op veilig gespeeld en de trends in de sector gevolgd met het ontwerp van de Ear (1) – terwijl het in een ander opzicht die trends volledig heeft omzeild.

In grote lijnen lijkt dit veel op veel andere paren van
echte draadloze oordopjes. De vorm van de oordopjes komt je meteen bekend voor, met een afgeronde kop, siliconen oordopjes en een kort steeltje. Stel je ze voor in effen wit en je zou waarschijnlijk moeite hebben om ze te onderscheiden van de
AirPods Pro.

Niets Oor (1)

Het grootste verschil in de vorm van de Ear (1) zit hem in het staafje, dat een beetje vierkant is in plaats van rond. Het is een subtiel detail, maar wel een belangrijk verschil – het is nu veel gemakkelijker om de oordopjes te pakken zonder per ongeluk het aanraakgevoelige oppervlak te raken, of je ze nu uit het oor wilt halen of in het oor wilt verstellen.

De grotere veranderingen zijn gewoon in hoe deze eruit zien. Nothing heeft de oordopjes gemaakt van een mix van doorzichtig en ondoorzichtig plastic, zodat je iets van het binnenwerk kunt zien – een welkome teruggooi naar de hoogtijdagen van doorzichtige technologie uit de jaren ’90, die ook nog eens goed past bij de missie van het bedrijf.

Helaas werkt het ontwerp in principe beter dan in de praktijk. Ten eerste is het hoofdgedeelte van de knoppen eigenlijk van ondoorzichtig plastic – dus je ziet de drivers of andere bewegende delen helemaal niet.

In de standaardafwerking zijn de uiteinden ook wit – wat er geweldig uitziet tot langdurig contact met de binnenkant van je oren. Dit was meer een probleem bij de lancering, toen wit de enige optie was, maar gelukkig heeft Nothing
een zwarte versie van de oordopjes aangekondigd, en ik zou deze afwerking aanraden als je je zorgen maakt over het ongerept houden van de witte.

Het is vooral de steel die transparant is, maar aan de buitenkant zie je eigenlijk alleen een paar microfoons, de rode en witte stippen die worden gebruikt om je te helpen de linker- en rechterknop te herkennen (rood voor rechts), en een verrassend prominent logo.

Niets Oor (1)

Aan de andere kant van de steel zie je interessantere schakelingen en magneten, maar dat is natuurlijk het deel dat tegen je hoofd zit, dus eerlijk gezegd voegt het niet veel toe aan de ervaring.

Er zit meer doorzichtig plastic op de behuizing, die zelf ook een paar eigenaardigheden heeft. Ten eerste is hij enorm, waarschijnlijk om de batterij langer mee te laten gaan, maar dat betekent wel dat hij niet erg zakvriendelijk is.

Er is ook een vreemde uitsparing aan de bovenkant, waar het plastic indeukt in de behuizing. Dit helpt om de oordopjes op hun plaats te houden, maar het ziet er nogal vreemd uit.

Niets Oor (1)

Het magnetische scharnier is in ieder geval een van de stevigste die ik heb gevoeld, wat betekent dat de behuizing stevig aanvoelt. Het plastic zelf is dat echter minder – na enkele uren gebruik komen er honderden microkrasjes op het doorzichtige materiaal, dus je moet er rekening mee houden dat dit er vrij snel afgeschuurd uit zal zien.

Het unieke ontwerp van de Ear (1) is zeker welkom, maar ik heb er toch mijn bedenkingen bij. Tussen het doorzichtige plastic, gekleurde stippen, witte stukjes, zwarte stukjes, inkepingen, en meer, is er veel aan de hand hier.

Hou ervan of haat het, dit is een ontwerp dat de aandacht trekt, wat op zich een merkwaardige keuze is voor een bedrijf dat beweert technologie onzichtbaar te willen maken.

Geluidskwaliteit

  • Gemiddelde geluidskwaliteit voor de prijs
  • Fatsoenlijke bas

Als het ontwerp zijn ups en downs heeft, is het gelukkig wat duidelijker als het gaat om hoe de Ear (1)s klinken: behoorlijk goed, althans voor de prijs.

Nee, dit zijn niet de best klinkende oordopjes die ik ooit heb gebruikt. Maar voor £99/$99, met de extra functies die deze hebben, hoeven ze dat ook niet te zijn.

Nothing Ear (1)

Op de gebalanceerde EQ is er genoeg baskracht om de dreunende baslijn op Dave en Stormzy’s ‘Clash’ aan te drijven, zonder de rest van het nummer te overstemmen. Het is niet helemaal tot head-thumping niveaus, en op sommige punten klinken de lagere frequenties een beetje wollig, maar voor deze prijs ben ik aan het muggenziften.

De gebalanceerde mix geeft meer voorrang aan vocalen in het hogere middengebied, wat ten goede komt aan poppier tracks zoals Zella Day’s ‘Golden’ of Caroline Polachek’s ‘Bunny Is A Rider’, hoewel nummers met een complexere productie een beetje gecomprimeerd kunnen klinken.

De lange en korte conclusie is dat deze oordopjes goed klinken, en ongeveer net zo goed als alle andere oordopjes rond de £ 100/$ 100 – en zeker beter dan alle andere die ik ken die ook ANC en draadloos opladen bevatten voor die prijs.

ANC en slimme functies

  • Actieve ruisonderdrukking
  • Beperkte aanpasbaarheid van bedieningselementen & EQ in de app
  • Een beetje buggy

Nu we het er toch over hebben – de actieve ruisonderdrukking zal hier waarschijnlijk een grote aantrekkingskracht uitoefenen. Er zijn andere goedkope draadloze oordopjes met ANC, maar weinig met het prestige van de Nothing Ear (1).

De ruisonderdrukking hier is slechts gemiddeld van kwaliteit – maar nogmaals, dat maakt het goed voor de prijs. Zelfs op de hoogste stand (de hoogste van de slechts twee beschikbare standen, behalve ‘uit’) blokkeert hij niet alles om je heen, maar hij dimt wel de meeste ruis of repetitieve geluiden. U zult niet vergeten dat u in een lawaaierige metro zit, en het zal dat luide stel aan de tafel naast u niet buitensluiten, maar het zal dit alles wel dempen.

Niets Oor (1)

Voor als je toch je omgeving wilt horen, is er ook een transparantiemodus, die je kunt inschakelen door lang op een van de oordopjes te drukken in de standaardbedieningselementen. Een slim detail: deze modus wordt ook automatisch geactiveerd als je één oordopje verwijdert maar het andere laat zitten – ideaal voor snelle gesprekken onderweg.

Je kunt de ANC en transparantie regelen, en de bediening aanpassen, in de bijbehorende app. Verwacht echter niet veel opties, met een duidelijke nadruk op gebruiksgemak boven uitgebreide bediening.

Naast de twee ANC-opties zijn er vier vooraf ingestelde EQ’s om uit te kiezen (en geen mogelijkheid om een aangepaste soundscape te creëren). Wat de bediening betreft, kan je aanpassen wat een drievoudige tik of lange druk doet (standaard track overslaan of wisselen tussen ANC/transparantie), maar een dubbele tik is vast ingesteld op afspelen/pauzeren, en een enkele tik doet niets.

Niets Oor (1)

De andere beschikbare bediening is een op- en neerwaartse veegbeweging op de steel van beide knoppen om het volume hoger of lager te zetten. Dit is de enige aanraakbediening die een beetje, nou ja, aanraakgevoelig is. Het volume wordt in zulke kleine stappen aangepast dat het soms moeilijk is om te zien of het werkt of niet. Nog frustrerender is dat de enige keer dat ik deze in de regen heb gedragen (wat veilig zou moeten zijn, met een IPX4-rating), de knoppen de druipende regendruppels herkenden als een neerwaartse veeg, en als gevolg daarvan mijn volume herhaaldelijk tot niets verlaagden.

Helaas is dit niet het enige probleem dat ik gedurende een paar weken heb ervaren bij het testen van Ear (1)s. Het eerste paar dat het bedrijf me stuurde, bakte zichzelf – weigerde de verbinding met Bluetooth te verbreken, waardoor de batterij leegliep, en weigerde op zijn beurt om weer op te laden – voordat het een paar dagen later op mysterieuze wijze weer begon te werken.

Kortstondige verbrekingen van de Bluetooth verbinding – die een seconde duren – zijn vrij frequent geweest voor mij, en ik heb sporadisch een groter verbindingsprobleem gehad, waarbij beide oordopjes de verbinding verbreken, maar slechts één opnieuw wordt opgestart, waardoor ik met één dode oordop achterblijf die meestal ongeveer tien minuten nodig heeft om opnieuw verbinding te maken.

Het goede nieuws is dat Nothing tussen firmware-updates en de overstap naar de uiteindelijke retailhardware de meeste van deze problemen lijkt te hebben opgelost, behalve de occasionele Bluetooth-drops – hoewel ik nog steeds zou aarzelen voordat ik er weer mee in de regen zou lopen.

Batterij en opladen

  • Tot 5,7 uur op de knoppen (zonder ANC)
  • Tot 34 uur totaal (zonder ANC)
  • Draadloos opladen

Nothing belooft een batterijduur van iets minder dan zes uur voor de oordopjes, met een totaal van 34 uur inclusief het doosje. Dat is echter zonder ANC, en de totale batterijduur daalt tot 24 uur als je de ruisonderdrukking inschakelt.

In de industrie is dit een goede, maar niet geweldige batterijduur – je zult concurrerende oordopjes vinden die langer meegaan, vooral als je ANC meerekent, maar de meeste mensen zullen merken dat ze hier een paar dagen normaal gebruik mee kunnen doorkomen. Vergeet niet dat als u ANC gebruikt, de oordopjes zelf slechts een paar uur meegaan, dus niet genoeg zijn voor een lange vlucht of vergelijkbaar gebruik zonder tussendoor op te laden.

Niets Oor (1)

Het goede nieuws is dat de hoes vrij snel oplaadt via USB-C, en nog indrukwekkender is dat hij ook draadloos opladen ondersteunt. Dat maakt het superhandig om het hoesje gewoon op een Qi-compatibele draadloze lader te zetten wanneer je thuiskomt en jezelf te besparen van te veel na te hoeven denken over het bijladen van de hoofdtelefoon.

Prijs en beschikbaarheid

De Nothing Ear (1) kosten £99/$99/€99, en zijn verkrijgbaar
rechtstreeks bij Nothing of op
Amazon, samen met een aantal andere retailers, afhankelijk van waar je woont.

De prijs zet ze precies aan de bovenkant van wat wij beschouwen
budget echte draadloze hoofdtelefoons. Ze zijn niet echt een impulsaankoop voor de meeste mensen, maar kosten veel minder dan
of een paar Apple AirPods.

De prijs is vooral indrukwekkend gezien de aanwezigheid van zowel ANC als draadloos opladen – twee luxe hoofdtelefoonfuncties die af en toe afzonderlijk worden gezien aan deze kant van het prijsspectrum, maar zelden beide samen voor zo weinig.

Niets Oor (1)

Voor rivalen rond dezelfde prijs, overweeg de
Google Pixel Buds A, de iets duurdere
Cambridge Audio Melomania Touch, of een ouder paar Samsung buds zoals de
Galaxy Buds+ of
Buds Live – beide nu vaak beschikbaar voor dit soort prijs.

Verdict

De prijs is uiteindelijk wat iets maakt van de Nothing Ear (1). Op papier overweldigt de Ear (1) bijna alle concurrentie op dit prijspunt, simpelweg omdat hij premium functies zoals ANC en draadloos opladen bevat.

De goede, maar niet geweldige audio en levensduur van de batterij doen nog steeds niet onder voor andere middenklassers, dus de grootste zorgen hier zijn mijn ietwat buggy eerste ervaring en het verdeeld ontwerp, dat je net zo goed zal aantrekken als afschrikken.