Nieuw energiebeoordelingssysteem voor grote apparaten: wat u moet weten


Als u een apparaat gaat kopen, kunt u de energie-efficiëntie ervan zien. Zo weet u hoeveel het apparaat kost in vergelijking met andere, soortgelijke apparaten en hoe milieuvriendelijk het is.

Vanaf 1 maart 2021 zijn de energiebeoordelingen veranderd en zult u merken dat wanneer u een koelkast, vriezer, wijnkoeler, wasmachine, wasdroger of vaatwasser aanschaft, deze nu anders worden beoordeeld.

Waarom veranderen de energielabels?

Ongeveer 20 jaar geleden werd een nieuw systeem voor de etikettering van grote apparaten ingevoerd. Elk apparaat kreeg een categorie van A tot F om aan te geven hoe energiezuinig het was.

A was de hoogste categorie en F de laagste, maar naarmate apparaten energie-efficiënter werden, begonnen ze zich te groeperen aan de top van de categorie-instellingen en slechts weinig apparaten kregen daadwerkelijk de beoordeling F. Dus werden er meer categorieën ingevoerd om het voor de consument gemakkelijker te maken te zien welke het minste energie verbruikten. De nieuwe categorieën waren A+, A++ en A+++.

Naarmate apparaten beter werden, werden deze categorieën minder nuttig. Veel – zo niet de meeste – apparaten hebben nu een classificatie van A+ tot A+++, waardoor het weer moeilijk wordt om ze van elkaar te onderscheiden. Zo heeft bijvoorbeeld 90% van de koelkasten en diepvriezers die momenteel worden verkocht een A+ of hoger.

Dit zegt ons meer over hoe energie-efficiënt ze zijn in vergelijking met oudere apparaten dan met andere, nieuwe apparaten op de markt. En de beoordelingen kunnen een beetje misleidend zijn omdat alle apparaten even indrukwekkend lijken.

Dus, het energie-efficiëntie beoordelingssysteem heeft een revisie gehad.

Wat zijn de nieuwe ratings?

De nieuwe classificaties zullen veel eenvoudiger zijn en lopen van A tot G, waarbij A de meest energie-efficiënte is. Het vertrouwde groen-rode kleurenschema blijft bestaan.

Als uw apparaat tussen september 2020 en maart 2021 naar u is verzonden, kan het oudere etiket er nog op zitten, maar er zou een nieuw etiket bij de gebruiksaanwijzing moeten zitten. Elk apparaat dat u vanaf 1 maart ontvangt, moet een nieuw etiket hebben.

Bereid u voor op een schok nu de classificaties veranderen

Het nieuwe classificatiesysteem zal even wennen zijn. Het is ontworpen om nog jaren mee te gaan en rekening te houden met de veranderingen die apparaten in de loop van de tijd energie-efficiënter zullen maken.

Deze toekomstbestendigheid betekent dat er in het begin maar heel weinig producten met een A- of B-rating zullen zijn.

Een koelkast met vriesvak die voorheen een A+ rating had, krijgt nu een F. Dit maakt hem niet minder energie-efficiënt dan voordat de nieuwe labels werden ingevoerd. In feite zullen de meeste populaire koelvriescombinaties een E- of F-classificatie hebben: dit wordt nog steeds als energie-efficiënt beschouwd.

Hoe de manier waarop apparaten worden beoordeeld is veranderd

Wasmachines en vaatwassers worden nu beoordeeld op de efficiëntie van hun eco-modus, wat de groeiende bezorgdheid van consumenten over energie-efficiëntie en het milieu weerspiegelt – plus het feit dat eco-modi veel effectiever zijn geworden en nu als standaardprogramma kunnen worden gebruikt.

De labels op was-droogcombinaties zullen twee kolommen hebben, met links een volledig programma en rechts de eco-modus.

Het energieverbruik zal worden vermeld per 100 ladingen, in plaats van per jaar, en het maximale laadvermogen en de duur van de volledige lading zullen worden vermeld. Dit moet het gemakkelijker maken toestellen te vergelijken.

Op het etiket van koelkasten en diepvriezers zal voortaan ook informatie over de totale capaciteit worden vermeld.

Wat is er nog meer veranderd op de etiketten?

Een voorbeeld van een nieuw energielabel

Op de etiketten staat nu rechtsboven een QR-code. U kunt deze scannen met uw mobiele telefoon om meer informatie over het apparaat te krijgen.

Als u een apparaat in Groot-Brittannië koopt, staat er een Union Jack boven aan het etiket. Als u in Noord-Ierland bent, ziet u nog steeds de EU-vlag.

Alle apparaten krijgen nu een geluidsclassificatie van A tot D, omdat steeds meer mensen in een open huis wonen.

Voor meer informatie over het maken van uw huis energie-efficiënt, kijk naar onze artikelen over
hoe u geld kunt besparen op uw energierekeningen,
ontdek wat uw apparaten u kosten om te gebruiken en ontdek
of slimme verwarming u geld kan besparen.

Recent Content