Nokia Essential Draadloze Hoofdtelefoon (E1200) review

Nokia heeft een lange en roemruchte geschiedenis als het gaat om consumenten tech, maar dat is meestal in relatie tot telefoons. Nadat het in de jaren 2000 een van de toonaangevende fabrikanten van telefoons was, heeft het merk onlangs een opleving gehad dankzij HMD Global. Datzelfde bedrijf is verantwoordelijk voor Nokia’s huidige reeks audioproducten, waaronder draadloze oordopjes, over-ear koptelefoons en een Bluetooth speaker.

Zoals je zou verwachten, richt zijn “Essential” lijn zich op het leveren van een geweldige kernervaring zonder het hoge prijskaartje. Maar heeft de E1200 draadloze hoofdtelefoon voor minder dan £50 te veel bochten afgesneden in zijn streven naar een lage prijs? Ik heb een paar weken met ze doorgebracht om dat uit te zoeken.

Ontwerp en bouw

  • Goedkope plastic bouw
  • Nog steeds redelijk comfortabel
  • Gemakkelijk te gebruiken fysieke knoppen

Nokia heeft gekozen voor een zeer traditioneel ontwerp voor de E1200-hoofdtelefoon, bestaande uit twee gewatteerde oorschelpen die met elkaar verbonden zijn door een verstelbare hoofdband. Het ziet er zeker goed uit, vooral in de glanzend zwarte uitvoering die ik heb getest – hij is ook verkrijgbaar in blauw als je dat liever hebt.

Binnen enkele seconden wordt het echter duidelijk dat dit geen premium product is. De volledige buitenkant is bekleed met een goedkoop aanvoelend plastic, terwijl ze met slechts 197 g veel dunner zijn dan de foto’s doen vermoeden. Het is fijn dat de oorschelpen kunnen worden ingeklapt, maar het metalen scharnier dat dit mogelijk maakt, voelt niet bijzonder robuust aan.

Nokia E1200 review

Het is belangrijk om je bewust te zijn van deze zwakke punten, maar voor mij waren het geen spelbrekers. Nokia heeft duidelijk voorrang gegeven aan functionaliteit boven esthetiek op dit prijspunt, wat ik volledig begrijp.

Het is niet de meest comfortabele hoofdtelefoon die ik ooit heb gebruikt, maar ik had geen probleem om hem gedurende een langere periode op te houden. Ik heb de E1200 een paar keer gedragen voor onze wekelijkse podcast
Fast Charge zonder problemen, dankzij de zachte voering op de oorschelpen. Een soortgelijke ondersteuning is beschikbaar op de hoofdband, waardoor het harde plastic niet ingraaft.

Nokia E1200 review

Net als bij elke andere hoofdtelefoon kan de hoofdband naar wens worden ingesteld. Er zijn tien verschillende standen beschikbaar, maar omdat er geen cijferindicatoren zijn, is het elke keer giswerk als je hem op zet. Ik heb een vrij groot hoofd en hield hem dus op de maximale stand, maar misschien heb jij niet zoveel geluk.

Nokia is niet subtiel geweest als het gaat om branding hier, emblazoning zijn logo op de buitenkant van elk oorschelp. Dit gebied lijkt klaar voor touchbediening, maar de E200 gebruikt in plaats daarvan fysieke knoppen. Het is een uiterst eenvoudig systeem, bestaande uit een volumeknop, een knop voor basversterking en een aan/uit-knop.

De laatste biedt echter wel wat extra functionaliteit: een enkele druk op de knop zal muziek afspelen/pauzeren, terwijl een dubbele druk op de knop op bizarre wijze je meest recente contact oproept. Dit was nogal een schok toen het voor het eerst gebeurde, dus je zult voorzichtig moeten zijn om te voorkomen dat je het per ongeluk activeert. Zonder een begeleidende app kunnen deze bedieningselementen niet worden aangepast.

Nokia E1200 review

Al deze knoppen bevinden zich op de linkeroorschelp, boven een 3,5mm hoofdtelefoonaansluiting voor bedrade audio – er zit een 1,2m jack-to-jack kabel in de doos om je daarbij te helpen. Teleurstellend is dat opladen via Micro USB gebeurt, ondanks dat de meeste tech-producten al enkele jaren geleden USB-C omarmden.

Er is geen beschermhoesje als zodanig, maar Nokia heeft een aantrekkelijke draagtas met trekkoord meegeleverd, die veel van de impact van eventuele stoten of vallen zou moeten opvangen. Als de hoofdtelefoon is ingeklapt, is er genoeg ruimte voor andere accessoires die je misschien wilt meenemen.

Geluidskwaliteit & functies

  • Uitstekend geluid voor de prijs
  • Bijzonder geschikt voor moderne pop
  • Basversterkingsoptie, maar geen ANC

Op dit ultra-goedkope prijsniveau, zal de geluidskwaliteit altijd een zorg zijn. Ik ben echter blij te kunnen melden dat de Nokia E1200 een aangename verrassing was. De 40 mm drivers zorgen voor een punchy geluid dat je zou verwachten van duurdere hoofdtelefoons, ook al is er een merkbaar verlies in vergelijking met premium hoofdtelefoons.

Om dit in meer detail te onderzoeken, testte ik een selectie nummers van
Amazon Music’s ‘Best of Ultra HD’ afspeellijst. Amazon zegt dat ‘Ultra HD’ ongeveer 10x de kwaliteit is die je zou verwachten van gewone muziekstreaming, dicht bij wat je zou verwachten van een CD. Eventuele tekortkomingen in de geluidskwaliteit zijn dus te wijten aan de hoofdtelefoon of de Bluetooth-verbinding met de telefoon, niet aan de muziek zelf.

Als eerste was Lizzo en Cardi B’s “Rumors” aan de beurt. Hoewel de tekst erg expliciet is, is het sonisch erg indrukwekkend. Een combinatie van punchy, atmosferische audio en dreunende bas zorgt voor een geweldige ervaring, ook al gaat er wat detail verloren.

Zwaar geproduceerde nummers zijn een belangrijk sterk punt, zoals ook Ed Sheeran’s “Bad Habits” laat horen. Door op de bass boost te drukken wordt de intensiteit opgevoerd, met vocalen die kristalhelder zijn. Het is een gelijkaardig verhaal op “Don’t Go Yet” van Camila Cabello, dat je echt meeneemt naar een Latijns-Amerikaans feestje.

Nokia E1200 review

Deze plezierige ervaring is echter niet beperkt tot popmuziek. High tempo country songs zoals “Fancy Like” van Walker Hayes zijn leuk om naar te luisteren, ook al gaat het gitaarspoor een beetje verloren op dit specifieke nummer.

Langzamere nummers die zich richten op zang of slechts een paar instrumenten laten echter een aantal zwakke punten van de E1200 horen. Dat is duidelijk in “Happier Than Ever” van Billie Eilish, dat wat van zijn gebruikelijke emotionele impact mist.

Ik moest elders zoeken om te testen hoe de hoofdtelefoon met oudere nummers omging. Queen’s “Don’t Stop Me Now” werd in 2011 geremasterd en dat is te horen – ik kon elk individueel instrument horen, ook al miste de zang van Freddie Mercury wat van zijn gebruikelijke helderheid.

Marvin Gaye en Tammi Terrell’s “Ain’t No Mountain High Enough” is ook een aangename luisterbeurt. Het mist echter punch in de normale modus, terwijl je wat detail verliest als de bas wordt versterkt.

De E1200’s zijn niet bijzonder geschikt voor klassieke muziek, met Beethovens “Für Elise” die enigszins uitgewassen klinkt. Gezien het feit dat dit nummer uitsluitend de piano betreft, was ik niet al te verbaasd, maar andere klassieke nummers zijn ook niet bijzonder indrukwekkend.

Zoals je kunt zien, is de muziekervaring een beetje op en neer. Verwacht niet dat elk nummer geweldig klinkt, maar de nummers die dat wel doen zijn erg plezierig. De E1200’s zijn consistent goed voor podcasts en het ontvangen van oproepen, maar met slechts één microfoon, verliest je eigen stem wat helderheid.

Behalve het opvoeren van de bas, zijn er geen andere manieren om de audio-ervaring aan te passen. Je mist hier zowel een companion app als actieve ruisonderdrukking (ANC) – deze beide functies vind je op duurdere toestellen. Het is bijzonder teleurstellend om ANC te missen, maar voor deze prijs is dat geen verrassing. Als dat een dealbreaker voor je is, zijn er genoeg andere opties.

De E1200’s ondersteunen echter wel virtuele assistenten, namelijk Siri en de Google Assistant. Ik heb de laatste getest, die mijn stem prima oppikte en duidelijke antwoorden gaf. Zorg er wel voor dat je de “Hey, Google” functie aan hebt staan binnen de Assistant instellingen voor hands-free toegang.

Levensduur batterij & opladen

  • 500mAh batterij
  • Tot 40 uur muziek afspelen
  • Relatief langzaam opladen via Micro USB

Nokia heeft de ongebruikelijke stap genomen om de batterijcapaciteit van zijn hoofdtelefoons te bevestigen – de E1200s hebben een 500mAh cel. Dit klinkt misschien alarmerend als je bekend bent met smartphones, maar het is ruim voldoende voor een hoofdtelefoon.

Nokia zegt zelfs dat je tot 40 uur muziek kunt afspelen op een enkele lading. Dat is het beste wat je kunt vinden op een hoofdtelefoon, hoewel het bekijken van video’s en het voeren van gesprekken de batterij wel veel sneller uitput.

Zonder de E1200 alleen voor muziek te gebruiken kon ik de claim van 40 uur niet specifiek testen, maar de batterijlevensduur hield het tijdens het testen erg goed.

Een kleine klacht is dat je op je telefoon (of ander aangesloten apparaat) moet vertrouwen om te weten hoeveel batterij er nog over is. Het zou mooi zijn als het batterijniveau werd aangekondigd wanneer je hem aanzet, zoals het geval is bij de
PuroPro-hoofdtelefoon. De E1200 schakelt echter automatisch uit nadat hij een paar minuten niet is aangesloten, zodat u wat extra batterij kunt besparen.

Wanneer de hoofdtelefoon uiteindelijk moet worden opgeladen, gebeurt dit helaas via Micro USB. Met de bijgeleverde kabel duurt het ongeveer drie uur om van leeg naar vol te gaan. Er is hier geen sprake van snel opladen, of specifieke claims als je niet zo lang in het stopcontact kunt blijven zitten.

Nokia E1200 review

Prijs-kwaliteitverhouding

De E1200-hoofdtelefoon is niet overal verkrijgbaar, maar hij is wel heel betaalbaar. In het Verenigd Koninkrijk, zijn ze beschikbaar voor slechts
49,99 pond via Amazon – dat is een verlaging van de oorspronkelijke prijs van 59,99 pond. De
Amazon UK link is de beste plaats om ze in de VS te kopen, wat neerkomt op ongeveer 67 dollar (plus 12 dollar verzendkosten).

Amazon biedt momenteel ook een extra 20% korting, via een coupon box on-site. De
officiële Nokia-website vermeldt een aantal andere verkopers, maar geen daarvan is gevestigd in het VK of de VS.

Natuurlijk, de E1200s proberen niet te concurreren met de
beste hoofdtelefoons die je kan kopen. Veel van de
opties beschikbaar op dit prijspunt zijn draadloze oordopjes, die een heel andere vormfactor aannemen.

Er is een versie van deze hoofdtelefoon met ANC-ondersteuning, maar die lijkt vooralsnog alleen in China verkrijgbaar te zijn. De
vermelde prijs van ¥349 komt neer op ongeveer £40/US$54, maar de RRP zal waarschijnlijk hoger zijn als ze ooit in het Westen verschijnen. Als ANC belangrijk voor je is,
vindt u in onze lijst met beste hoofdtelefoons met ruisonderdrukking voldoende alternatieven.

Het lijdt echter geen twijfel dat de gewone versie die hier wordt besproken nog steeds waar voor zijn geld biedt.

Verdict

Als je een krap budget hebt, maar toch een goede draadloze hoofdtelefoon wilt, is de Nokia E1200 misschien iets voor jou.

Ze leveren geweldige geluidskwaliteit voor de prijs, met name uitblinkend in popmuziek en spraak-gebaseerde inhoud. Zelfs de minder indrukwekkende nummers zijn een enorme upgrade ten opzichte van de meeste ingebouwde luidsprekers, vooral die je op een telefoon vindt.

De batterijlevensduur is een ander belangrijk pluspunt, waarbij tot 40 uur muziek afspelen zich vertaalt naar meerdere weken gebruik voor de meeste mensen. De goedkope plastic constructie kan sommige mensen afschrikken, maar ik vond dat het comfort er niet te veel onder leed.

Als je eenmaal de onvermijdelijke compromissen accepteert die overal in de E1200 te vinden zijn, zul je aangenaam verrast zijn door alles wat hier wordt aangeboden. Dat maakt het een geweldig startpunt in de wereld van draadloze hoofdtelefoons.

Specs

Nokia E1200 hoofdtelefoon: Specs

  • Driver: 40mm
  • Frequentiebereik: 20-20.000Hz
  • Draadloos: Bluetooth 5.0
  • Kenmerken: Fysieke volumeregeling, basversterkingsmodus
  • Microfoon: 1x Elektrische Condensator Microfoon (ECM)
    Spraakbesturing: Google Assistent, Siri
  • Batterijduur: 500mAh batterij, tot 40 uur muziek afspelen (geadverteerd)
  • Opladen: Micro USB, ongeveer 3 uur voor volledig opladen
  • Gewicht: 197g (zonder draagtas)