NuraTrue review


Nura zette in 2020 de eerste stappen in de richting van draadloze oordopjes met de NuraLoop, maar dat waren technisch gezien nekknoppen. Dat is niet het geval met de NuraTrue, het eerste paar echt draadloze oordopjes van het bedrijf met Nura’s kenmerkende gepersonaliseerde geluid, dat de combo biedt waar fans op hebben gewacht.

De vraag is of de kleine oordopjes het ongelooflijke gepersonaliseerde geluid van de toonaangevende Nuraphone over-ear-oordopjes kunnen evenaren en tegelijkertijd kunnen concurreren met gevestigde oordopjes zoals de AirPods Pro en Bose QC Earbuds? Nou…

Ontwerp & bouw

 • De schijfachtige vorm heeft geen invloed op de goede pasvorm
 • IPX4 waterbestendigheid is goed om mee te sporten
 • Plastic behuizing is gevoelig voor krassen

De vorm van de 6g NuraTrue oordopjes is interessant; ze hebben een ronde buitenkant compleet met Nura logo, met een kleinere vleugeltip en oordopje aan de binnenkant. Je zou kunnen vrezen dat het vreemde ontwerp het gewicht zal compenseren en ervoor zal zorgen dat ze loskomen, maar dat is niet het geval.

De NuraTrue-oordopjes passen perfect, vooral als je de tijd neemt om te experimenteren met de 2 sets vleugeltips en 5 sets oordopjes – waaronder een set oordopjes van traagschuim. Ik heb vaak problemen met oordopjes die loskomen tijdens het gebruik, maar ik heb niet gemerkt dat ik de NuraTrue-oordopjes zo vaak hoef aan te passen als ik zou doen met de
AirPods Pro.

Het matzwarte ontwerp is gestroomlijnd, en het zilveren Nura-logo op elke knop fungeert als een aanraakgevoelig oppervlak dat een handvol snelkoppelingen kan herkennen – daarover later meer. Ze zijn ook IPX4-geclassificeerd, wat betekent dat je ze kunt gebruiken als je je in het zweet werkt in de sportschool of als je gaat joggen in de regen.

Dat gezegd hebbende, zijn het niet de meest onopvallende oordopjes op de markt. De zwarte schijfjes steken een beetje uit het oor, waardoor ze makkelijker te herkennen zijn dan compactere oordopjes zoals de
Samsung Galaxy Buds Live.

Het bijpassende volledig zwarte oplaadetui heeft een simplistisch ontwerp, met Nura-branding op het deksel, een USB-C-poort aan de achterkant voor opladen en LED’s aan de voorkant om de huidige lading weer te geven. Hij is ook vrij compact, met afmetingen van slechts 72,4 x 30,2 x 21,9 mm.

De combinatie van een plastic behuizing en een matte afwerking betekent echter dat het een beetje een magneet is voor krassen en slijtplekken; zelfs bij voorzichtig gebruik heeft mijn exemplaar meerdere lichte krassen en krassen na iets meer dan drie weken.

Geluidskwaliteit

 • Nura’s kenmerkende gepersonaliseerde audio klinkt ongelooflijk
 • Geweldige basprestaties overstemmen de midden- en hoge tonen niet
 • Ondersteuning voor aptX, SBC en AAC codecs

NuraTrue onderscheidt zich van andere draadloze oordopjes omdat ze, ondanks hun kleine formaat, slim genoeg zijn om de geluidsweergave aan te passen aan je oren en de manier waarop je hoort. Hoewel het misschien klinkt als een beetje een fantastische claim, heeft Nura zichzelf bewezen met zijn
Nuraphone hoofdtelefoon en
NuraLoop oordopjes in het verleden, en het is ongeveer hetzelfde verhaal met de NuraTrue.

Het installatieproces draait om de Nura-app voor iOS en Android – je wordt gevraagd om deze te downloaden zodra je de oordopjes voor de eerste keer met je telefoon koppelt, als je deze nog niet hebt geïnstalleerd.

Eenmaal in de app, wordt je door de configuratie van het geluid geleid. Het klinkt misschien ontmoedigend, maar je hoeft alleen maar in een rustige omgeving te gaan zitten om de installatie niet te vervuilen met geluiden van buitenaf. Er is zelfs een pasvormtest om er zeker van te zijn dat je de optimale pasvorm hebt voordat je begint met het personalisatieproces voor de beste resultaten.

Net als bij andere Nura-producten spelen de NuraTrue-oordopjes een reeks kalibratiegeluiden af en creëren ze met behulp van interne microfoons die de effecten van otoakoestische emissies in je oren meten, een aangepast geluidsprofiel dat is afgestemd op jouw gehoorbereik.

Zodra je profiel is gemaakt, zul je de magie die Nura in de kleine buds heeft gestopt pas echt waarderen; je krijgt een demotrack te horen en met de toggles op het scherm kun je schakelen tussen een neutraal profiel en je gepersonaliseerde profiel.

Je zou kunnen denken dat het neutrale profiel prima klinkt, maar als je overschakelt op je persoonlijke profiel, is het verschil direct merkbaar, alsof iemand een schakelaar heeft omgedraaid en je voor het eerst high-definition audio hoort. Het is ook geen goedkope truc; luisteren naar audio met het geluidsprofiel van iemand anders klinkt echt anders dan wat er door mijn profiel wordt geproduceerd.

Die sonisch gevormde audio zorgt voor een werkelijk revolutionaire geluidservaring die verrassend veel lijkt op die van de top-end Nuraphone over-ear hoofdtelefoons, ondanks de kleine afmetingen.

De drivers zijn meer dan bekwaam, en verwerken een dreunende bas die het heldere middenbereik en gedetailleerde high-end niet overstemt, en zorgen voor een ervaring die simpelweg ongeëvenaard is door de meeste van de echte draadloze oordopjes concurrentie in 2021.

Vooral het niveau van de bas is spectaculair gezien de vormfactor en het is een genot om oude nummers opnieuw te beluisteren voor wat aanvoelt als de eerste keer helemaal opnieuw, waarbij ik details opmerk in nummers die ik eerder had gemist.

De Immersion-modus die in andere Nura-producten te vinden is, is ook aanwezig in de NuraTrue. De Immersion-modus wordt bediend met een schuifregelaar in de Nura-app en versterkt de lage en middentonen om de ervaring van een liveoptreden na te bootsen, met spectaculaire resultaten.

Het is het meest merkbaar in nummers met veel bas, zoals Masked Wolf’s Astronaut in the Ocean, waar je jezelf echt verliest in de bas, maar het zorgt ook voor warmere vocalen en een over het algemeen meer impactvolle luisterervaring.

Er is ondersteuning voor aptX, SBC en AAC codecs, wat Bluetooth 5.0 streaming van hoge kwaliteit betekent op zowel iOS als Android, hoewel het de Hi-Res LDAC codec ondersteuning mist die zijn intrede doet in high-end buds zoals de
Sony WF-1000XM4. Ik zou zeggen dat gepersonaliseerde audioweergave een grotere impact heeft dan Hi-Res Audio, maar dat is grotendeels een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Actieve ruisonderdrukking & slimme functies

 • Actieve ruisonderdrukking kan beter
 • Sociale modus is handig, maar niet nieuw
 • Aanpasbare aanraakbediening werkt goed, maar er zijn er niet genoeg

De gepersonaliseerde geluidsweergave van Nura is één ding, maar het zouden geen echte draadloze oordopjes van topklasse zijn zonder de toevoeging van actieve ruisonderdrukking (ANC) – ook wel cancelling genoemd. Het doet wat het zegt op het blik, het elimineren van externe geluiden die je afleiden van je muziek, maar het is niet zo effectief als de AirPods Pro of Sony’s WF-1000XM4 in het gebruik.

De omgeving wordt zeker stiller, maar er is nog steeds een merkbare geluidslekkage van buitenaf, vooral wanneer je naar podcasts of audioboeken luistert in plaats van muziek. Het zal natuurlijk afhangen van de omgeving waarin je je bevindt. Hij kan beter overweg met zacht gebrom dan met het hoge gesis van een passerende bus, maar als u op zoek bent naar oordopjes die de buitenwereld volledig tot zwijgen brengen, zijn de NuraTrue-oordopjes waarschijnlijk niet geschikt voor u.

Naast ANC bieden de NuraTrue dezelfde Social Mode-ervaring als andere Nura-producten, ook wel bekend als transparantiemodus of ambient-modus op concurrerende oordopjes.

Het idee is eenvoudig; wanneer je snel met iemand moet praten – zoals een winkelier of buschauffeur – kun je de sociale modus activeren, waardoor je muziek zachter wordt gezet en het geluid van buitenaf wordt binnengeleid met behulp van de buitenmicrofoons, waardoor het gemakkelijker wordt om te praten zonder een oordopje uit te doen.

De meeste mensen, inclusief ikzelf, zullen een oordopje uittrekken om met iemand te praten, maar het is handig als je slechts een paar woorden hoeft uit te wisselen. Het kan ook worden gebruikt om te luisteren naar aankondigingen wanneer dat nodig is of gewoon in het algemeen om veiliger te zijn wanneer je op stap bent in drukke plaatsen.

Ik geef er de voorkeur aan een oordopje uit te nemen, omdat de NuraTrue-oordopjes zijn voorzien van autoplay-/pauzetechnologie die zo kan worden ingesteld dat automatisch wordt gepauzeerd wanneer een of beide oordopjes worden verwijderd. Hoewel het een vrij standaard kenmerk is van high-end draadloze oordopjes in het algemeen, is het goed om het hier te zien.

De NuraTrue-oordopjes zijn voorzien van aanraakbediening die veel beter is geïmplementeerd dan bij de meeste eersteklas rivalen. Zo zijn de NuraTrue oordopjes voorzien van een capacitief aanraakoppervlak in plaats van een bewegingssensor, wat betekent dat je niet zo hard op de oordopjes hoeft te tikken om de sneltoetsen te activeren.

Belangrijker is echter dat het aanraakoppervlak relatief klein is, beperkt tot het Nura-logo op elk knopje, waardoor onbedoelde activeringen onbestaande zijn. Niet meer per ongeluk nummers overslaan bij het aanpassen van de pasvorm zoals met de frustrerende
tweede-gen Google Pixel Buds.

Zoals je zou verwachten, kan de aanraakbediening via de Nura-app worden aangepast aan je behoeften. Er zijn zowel enkele- als dubbele-tikbediening beschikbaar voor elke oordop, maar er zijn geen driedubbele-tik of tap-and-hold opties om meer snelkoppelingen in de oordopjes te stoppen.

Toch kun je je vier meest gebruikte functies selecteren (variërend van het overslaan van gesprekken tot het inschakelen van sociale en meeslepende modi) en ze toewijzen zoals jij dat wilt.

Levensduur batterij

 • Ongeveer 6 uur gemiddeld
 • 18 uur extra in de koffer
 • USB-C opladen
 • Geen zinvolle snellaad technologie

De NuraTrue-oordopjes stellen niet teleur wat de batterij betreft: ze bieden ongeveer zes uur gepersonaliseerde weergave met ANC ingeschakeld, en in het doosje kun je ze nog eens 18 uur opladen. Dat zou je minstens een paar dagen op de been moeten houden, en in tegenstelling tot oordopjes zoals de
RHA TrueControl ANC, lopen de oordopjes niet langzaam leeg als ze niet worden gebruikt – ze houden de lading wekenlang, zo niet maandenlang vast.

De batterijlevensduur is gemakkelijk genoeg om in een oogopslag te controleren met vier LED’s op de voorkant van de behuizing die oplichten wanneer je het deksel openklapt, en er is ook een batterij-indicator ingebouwd in de Nura-app.

Nura verwijst naar de case als een ‘snellaadcase’, maar dat is niet helemaal waar; terwijl concurrerende buds zoals Apple’s AirPods Pro een uur gebruik bieden na 5 minuten opladen en volledig opladen binnen een uur, hebben de NuraTrue buds ongeveer twee uur nodig om van plat-naar-vol te gaan, en het duurt ongeveer twee en een half uur om de case op te laden via USB-C.

Het is zeker geen spelbreker, maar er zijn zeker sneller oplaadbare buds op de markt.

Prijzen

Met een prijs van £199/US$199 zijn de NuraTrue oordopjes niet de goedkoopste oordopjes op de markt – zeker niet als je voor minder dan £100/US$100 ANC-oordopjes kunt kopen zoals de
Huawei Freebuds 4i kunt kopen voor minder dan £100/US$100 – maar ze zijn een koopje vergeleken met Nura’s premium Nuraphone, met een prijs van
£349/US$499, met dezelfde kenmerkende gepersonaliseerde geluidsweergave.

Het is ook niet helemaal buiten de norm voor draadloze oordopjes, met populaire opties zoals de AirPods Pro en Sony WF-1000XM4 die rond de £249/US$249 markeren – £50/US$50 meer dan NuraTrue.

Als u in de verleiding komt, de NuraTrue true wireless earbuds zijn nu verkrijgbaar via
Nura, met voorraad verwacht bij de wil van
Amazon en
Currys binnenkort.

Als je een beter beeld wilt krijgen van de concurrentie, kijk dan eens naar onze selectie van de
beste echte draadloze oordopjes.

Verdict

NuraTrue heeft het onmogelijke bereikt; het heeft met succes de technologie genomen die het gepersonaliseerde geluid van de high-end Nuraphone produceert en het teruggebracht tot een echte draadloze oordopjesvorm met indrukwekkende resultaten.

Na een snel installatieproces kun je genieten van muziek die is afgestemd op jouw oren, met een merkbare verbetering van de algehele helderheid in vergelijking met andere draadloze oordopjes op de markt. De drivers zijn capabel en bieden een meeslepende bas die geen afbreuk doet aan een warm middenbereik en een heldere high-end.

De oordopjes hebben een eersteklas ontwerp en een unieke schijfvormige buitenrand, waardoor ze er zeker uitzien, en met meerdere sets oordopjes en vleugeltjes in de doos krijg je ook een stevige pasvorm, perfect voor tijdens het sporten.

Hoewel de oordopjes misschien niet kunnen concurreren met Sony’s WF-1000XM4 in termen van actieve ruisonderdrukking, is het een relatief kleine klacht van een prachtig paar echt draadloze oordopjes.

Specs

NuraTrue: Specs

 • Oordopjes: 24.8 x 24.8 x 21.9mm, 6g
 • Behuizing: 72,4 x 30,2 x 35mm
 • 5x oordopjes & 2x wingtips in de doos
 • Actieve ruisonderdrukking
 • Gepersonaliseerde geluidsweergave
 • Bluetooth 5.0 met ondersteuning voor aptX, AAC en SBC
 • IPX4-beoordeling
 • USB-C opladen
 • 6 uur batterijduur, extra 18 uur in koffer

Recent Content