OnePlus Buds Z2 review

De OnePlus Buds Z2 zijn hier, en ze lossen praktisch elk probleem op dat we hadden met de originele budget-gerichte draadloze oordopjes van OnePlus. De Buds Z2 zien er niet alleen beter uit met een compacter ontwerp, maar ze zijn ook veel slimmer met betere bediening, ze bieden stellaire audioprestaties via 11mm drivers en er is ook fatsoenlijke actieve ruisonderdrukking.

Het addertje onder het gras? Je hebt een recente
OnePlus-smartphone nodig om toegang te krijgen tot een aantal van de coolste functies en functionaliteit – en hij is deze keer ook een beetje duurder met £ 99/US$ 99.

Ontwerp en bouw

  • Zelfde algemene look, maar met 25% kleinere stelen
  • Comfortabele, nauwsluitende pasvorm
  • IP55 waterbestendigheid (knoppen)

Hoewel het moeilijk is om echte draadloze oordopjes te laten opvallen, doen de OnePlus Buds Z2 het behoorlijk, vooral dankzij het aanraakgevoelige cd-achtige brekingsoppervlak aan de buitenrand van de oordopjes dat het licht op een interessante manier vangt.

Dat is toegegeven niet zo verschillend van de originele Buds Z, maar de verkorte stengels – 25% kleiner, volgens OnePlus – zijn welkom, waardoor de knoppen compacter lijken en minder opvallen wanneer ze worden gedragen, terwijl ze nog steeds lang genoeg zijn om gemakkelijk in het oor te kunnen worden aangepast.

De nieuwste OnePlus-knoppen zijn beschikbaar in zowel Obsidian Black als Pearl White, hoewel de witte variant onverklaarbaar iets meer weegt met 4,6 g per knop en een behuizing van 42 g, vergeleken met 4,5 g en 40,5 g van de zwarte variant.

Het is echter niet merkbaar in het gebruik, zelfs de ‘zwaardere’ witte knoppen (gebruikt voor de review) zitten comfortabel in het oor gedurende lange perioden zonder enige vorm van ongemak.

In feite, gezien de OnePlus Buds Z2 oordopjes gebruiken om passieve geluidsreductie te helpen, krijg je niet het meer opdringerige gevoel dat je krijgt van sommige alternatieven. Het is niet helemaal zo comfortabel als het open ontwerp van de
AirPods 3, maar er is een mooie middenweg die u toelaat om de knoppen in en bijna vergeten dat ze er zijn.

De meegeleverde selectie oordopjes is vrij standaard, met kleine, middelgrote en grote siliconen oordopjes in de doos om te helpen de juiste pasvorm voor uw oren te vinden. De standaardvorm betekent dat het niet al te moeilijk zou moeten zijn om oordopjes van derden te gebruiken als u dat verkiest, maar het kan moeilijk zijn om de oordopjes terug in het oplaadetui te stoppen.

De Buds Z2 zijn ook handig voor hardlopers, dankzij de IP55 water- en stofbestendigheid die ze bieden. Dat betekent dat zweet en regen de buds niet beschadigen tijdens het gebruik – perfect voor hardlopen in de buitenlucht in typisch Brits weer – en hoewel het etui niet zo weerbestendig is, biedt het wel IPX4 spatwaterbestendigheid voor een beetje gemoedsrust.

Het oplaadetui is de plaats waar de Buds Z2 zich bevinden wanneer ze niet in gebruik zijn. De witte pil-vormige geval zelf is vrij breed in vergelijking met de gelijken van AirPods 3 en
Samsung Galaxy Buds Pro, met afmetingen van 73 x 37 x 92 mm. Dat is niet per se een spelbreker, aangezien het nog steeds lichtgewicht is, maar het is meer merkbaar in kleinere zakken dan meer compacte cases.

Slimme functies & connectiviteit

  • Google Snel Koppelen
  • Multi-apparaat connectiviteit met eenvoudig schakelen
  • Lage latency & Dolby Atmos zijn exclusief voor OnePlus gebruikers

Ondanks de instapprijs van de OnePlus Buds Z2 wordt er een high-end ervaring geboden – al heb je wel een OnePlus smartphone nodig om optimaal te kunnen profiteren van de geboden ervaring.

De slimme functies beginnen zodra je de behuizing opent, met Google Fast Pair die de buds in slechts een paar seconden via Bluetooth 5.2 met elke Android-smartphone verbindt. De Buds Z2 zijn een van de weinige TWS-oordopjes die connectiviteit met meerdere apparaten ondersteunt. Je hoeft slechts vijf seconden op een van de oordopjes te tikken en deze vast te houden om naar een eerder verbonden apparaat te springen.

Het is niet helemaal zo naadloos als Apple’s AirPod multi-device connectiviteit, maar het voordeel is dat het zal werken met producten van elke fabrikant, niet alleen OnePlus, waardoor het relatief eenvoudig is (voor TWS buds) om snel over te schakelen van een smartphone naar een tablet of laptop.

Je hebt ook andere standaard draadloze oordopjes slimmigheden in de aanbieding, waaronder slijtagedetectie die automatisch pauzeert wanneer de oordopjes worden verwijderd, en het afspelen automatisch hervat wanneer ze opnieuw worden geplaatst.

De Buds Z2 beschikt ook over enkele, dubbele, driedubbele tik- en tik-en-vasthoudbediening, een duidelijke verbetering ten opzichte van de dubbele bediening van het origineel. Met de bijgewerkte tikbediening kun je het afspelen van muziek regelen, je virtuele assistent oproepen en schakelen tussen de ruisonderdrukkingsmodi via de cd-achtige aanraakpanelen op elke Bud. Deze zijn dit keer ook aanpasbaar, een primeur voor niet-OnePlus-gebruikers.

Er wordt ook een gamingmodus met lage latentie aangeboden die latentie tot 94 ms levert voor minder vertraging bij het spelen van mobiele titels, maar het nadeel is dat deze alleen beschikbaar is op specifieke modellen van OnePlus-smartphones – en het is ook niet de enige OnePlus-exclusieve functie.

In feite is Dolby Atmos – een van de hoofdfuncties van de knoppen – exclusief voor de OnePlus 7 of later. Als je geen OnePlus-smartphone hebt, zul je gewoon niet zo veel uit de knoppen halen als je zou kunnen.

Ongetwijfeld zijn Dolby Atmos en low-latency connectiviteit niet het allerbelangrijkste voor de overgrote meerderheid van de gebruikers, maar als dat de functies zijn waar je het meest om geeft, zul je elders moeten zoeken – hoewel dat onwaarschijnlijk is in de budgetmarkt.

Hoewel de knoppen zijn ontworpen om het beste te werken met OnePlus-apparaten, is er een metgezel-app beschikbaar voor iOS en Android waarmee u snelkoppelingen kunt tweaken, de huidige levensduur van de batterij kunt controleren en ruisonderdrukking kunt aanpassen, maar het is verrassend beperkt, zonder enige vorm van EQ voor niet-OnePlus-gebruikers.

Gezien het feit dat je aangepaste EQ’s kunt krijgen op entry-level draadloze oordopjes zoals
Anker’s Soundcore Life A2 NC, is het een beetje teleurstellend om hier te zien.

Geluidskwaliteit

  • Krachtige 11mm drivers
  • Twee ANC-modi
  • Transparantie modus
  • Hit-and-miss connectiviteit

Als het gaat om audioprestaties, zijn de OnePlus Buds Z2 een stellaire optie voor de prijs – en dat is vooral te danken aan het feit dat ze dezelfde grote 11mm dynamische drivers hebben als het vlaggenschip van het bedrijf
£ 139/$ 149 OnePlus Buds Pro. Het is zeker merkbaar in het gebruik, vooral voor een paar draadloze oordopjes die slechts € 99 kosten.

De bas is de echte ster van de show. Die 11 mm drivers leveren een krachtige, prominente baslijn die bass-heavy nummers zoals Billie Eilish’s I Didn’t Change My Number op een uiterst bevredigende manier laat knallen.

Ze lenen zich dan meer voor dubstep, hiphop en andere bass-heavy genres, maar van cruciaal belang is dat die zware bastonen de middentonen of hoge tonen niet overstemmen, waarbij vocalen en instrumenten scherp en helder klinken. Dat betekent dat het net zo’n aangename ervaring is om naar akoestische nummers als Hey There Delilah te luisteren als naar Skrillex, waardoor het een veelzijdig paar buds is dat je muziekbibliotheek waarschijnlijk eer aan zal doen.

Ze kunnen natuurlijk niet concurreren met over-ear hoofdtelefoons zoals de
Sony WH-1000XM4, maar ze presteren bewonderenswaardig voor een paar compacte draadloze oordopjes van minder dan £100.

Er wordt een fatsoenlijke geluidsscheiding geboden, met een meeslepend geluidslandschap waarin je jezelf kunt verliezen – en dat wordt verder verbeterd met Dolby Atmos-inhoud op een OnePlus 7 of hoger. De Buds Z2 kunnen heel goed overweg met Dolby Atmos-content en bieden een groter, natuurlijker geluidslandschap waarbij het lijkt alsof de muziek live voor je wordt uitgevoerd, met geluid dat uit alle richtingen lijkt te komen.

Dolby Atmos, of het nu om muziek of films gaat, is een transformatieve ervaring – en een belangrijk verkoopargument van de combinatie van
AirPods 3 en Apple Music – en daarom is het teleurstellend dat het alleen compatibel is met bepaalde OnePlus-smartphones en niet met een smartphone met Dolby Atmos-ondersteuning.

Atmos buiten beschouwing gelaten, vind je actieve noise cancelling (ANC) in de aanbieding – maar met een OnePlus draai. In tegenstelling tot sommige draadloze oordopjes met ANC, bieden de Buds Z2 twee niveaus van ANC: zwak en extreem. Het eerste niveau onderdrukt geluid tot 25 dB, terwijl het tweede tot 40 dB gaat.

Als je de actieve ruisonderdrukking aanzet tot Extreme, is hij meer dan geschikt voor lage tonen zoals die van ventilatoren en airco’s, en hij houdt zich staande in de beruchte luide Londense metro. Je hoort nog steeds het geratel en gepiep als de metro door de tunnel dendert, maar de muziek wordt niet volledig overstemd zoals bij mindere opties.

De Faint-modus is precies dat – een verstilling van de omgeving, in plaats van te proberen het volledig buiten te sluiten. Het heeft voordelen, zoals de mogelijkheid om je bewust te blijven van je omgeving tijdens het dagelijkse woon-werk verkeer, maar er is een betere modus voor dat.

OnePlus Buds Z2

De OnePlus Buds Z2 kan de reeks microfoons die in elke bud zijn ingebouwd gebruiken om omgevingsgeluid te filteren zodat je je bewust bent van je omgeving wanneer je naar muziek luistert. Het heet Transparantie modus, en hoewel het geen nieuw concept, de Buds Z2 de transparantie-modus blinkt uit waar anderen zijn gevallen plat.

Ik heb zelfs gemerkt dat het goed genoeg is om volledige gesprekken te voeren met mensen in de buurt zonder de oordopjes te hoeven verwijderen – iets wat ik eerder alleen heb gezegd over
AirPods Pro en
AirPods Max. Het bereikt niet helemaal de verheven hoogten van Apple’s transparantie technologie, maar het is dichterbij dan de meeste tot nu toe hebben bereikt.

De enige echte teleurstelling op het gebied van geluidskwaliteit is de betrouwbaarheid van de Bluetooth-verbinding die wordt aangeboden.

Hoewel dit niet gebeurt in stille omgevingen zoals thuis of op kantoor, lijken de Buds Z2 vooral te lijden te hebben in omgevingen met veel elektrische signalen – zoals drukke treinstations – met af en toe desynchronisatie van het afspelen tussen de buds en zelfs volledige onderbrekingen.

Het is een kenmerk van echte draadloze oordopjes in het algemeen, vooral in gebieden met drukke signalen, maar de Buds Z2 lijken gevoeliger voor ontkoppeling dan de meeste buds die ik heb getest, en het kan een domper zetten op een anders stellaire luisterervaring.

Levensduur batterij

  • 38 uur met ANC uit, 27 met ANC aan
  • Flash Charge biedt 5 uur gebruik in 10 minuten
  • Volledig opladen in 90 min

De levensduur van de batterij is een ander gebied waar de OnePlus Buds Z2 goed presteren – maar het zal afhangen van uw gebruik van Active Noise Cancelling.

Zonder de ruisonderdrukking uit te schakelen, kunt u tot 7 uur speeltijd krijgen van de Buds Z2 met een extra 31 uur in de behuizing voor een totaal van 38 uur – een fatsoenlijk cijfer, vooral voor budget buds.

Met ANC ingeschakeld daalt dat echter tot 5 uur speeltijd en 22 uur in de behuizing, in totaal 27 uur. Ter vergelijking: dat is beter dan de 4,5 uur/20 uur van de AirPods Pro uit het topsegment, maar misschien niet genoeg voor echte audiofans.

De huidige batterijlevensduur wordt aangegeven door een enkele LED aan de voorkant van de behuizing, die groen oplicht als hij volledig is opgeladen, geel als de batterij bijna leeg is en rood als je bijna geen sap meer hebt, en wordt ook weergegeven op compatibele iOS- en Android-apparaten.

Om de zaken te versnellen, heeft OnePlus zijn Flash Charge-technologie beschikbaar gemaakt op de knoppen. Met slechts 10 minuten opladen van de case, kunt u tot 5 uur gebruik krijgen met ANC ingeschakeld, en als de knoppen volledig leeg zijn, kunt u 2 uur gebruik krijgen in 10 minuten van de case.

In combinatie met 90 minuten volledig opladen via de USB-C-poort aan de achterkant, zou dat meer dan genoeg moeten zijn om regelmatige problemen met de levensduur van de batterij teniet te doen.

Prijs

Terwijl de OnePlus Buds Z2 zijn een all-round verbetering ten opzichte van de originele
Buds Z, het addertje onder het gras is dat ze bijna het dubbele kosten, die op £99/US$99 in vergelijking met de £55/US$50 RRP van de Buds Z.

Dat maakt ze niet zo budgetvriendelijk, maar met de vele upgrades – waaronder ANC en Dolby Atmos-ondersteuning – is het een prijs die sommigen zullen kunnen verantwoorden. Het is nog steeds veel goedkoper dan populaire buds zoals de AirPods 3, terwijl het meer geavanceerde functionaliteit biedt.

Rivalen om te overwegen zijn onder andere de
Google Pixel Buds A en
Huawei FreeBuds 4i.

De OnePlus Buds Z2 wordt op 20 december uitgebracht via zowel
OnePlus.com en retailers zoals
Amazon. Wie de Obsidian Black Buds rechtstreeks van OnePlus wil kopen, zal tot januari moeten wachten.

Leden van OnePlus’s Red Cable Club kunnen de knoppen nu al ophalen, en met 10% korting, maar alleen bij aankoop via OnePlus.com.

Bekijk onze grafieken van de
beste draadloze oordopjes en de
beste goedkope draadloze oordopjes voor meer opties.

Verdict

De OnePlus Buds Z2 zijn een geweldig paar draadloze oordopjes met ANC die niet duur zijn, en een enorme verbetering ten opzichte van de originele Buds Z. Het ontwerp is premium, met high-end functies zoals IP55 waterbestendigheid en aanpasbare aanraakbediening.

Het zijn echter veel meer dan goed uitziende buds, met indrukwekkende slimmigheden in de aanbieding, hoewel het jammer is dat sommige van de belangrijkste functies, zoals Dolby Atmos-ondersteuning en een Low Latency gaming-modus, exclusief zijn voor recente OnePlus-apparaten.

Van cruciaal belang is echter dat de Buds Z2 dezelfde 11mm dynamische drivers hebben als het vlaggenschip van het bedrijf, de OnePlus Buds Pro, wat betekent dat je dezelfde eersteklas audioprestaties krijgt zonder de bijbehorende kosten. Dat vertaalt zich in een bas-tastische ervaring die de midden- en hoge tonen niet volledig overheerst, en Dolby Atmos ondersteuning is een enorme overwinning – zolang je er toegang toe hebt.

Ze bieden ook een van de beste noise cancelling-ervaringen voor onder de € 100 met twee niveaus van ANC, evenals een uitstekende transparantie-modus

De OnePlus Buds Z2 zijn echt moeilijk om fouten te maken, ook al zijn ze deze keer duurder. Ze zijn het meest geschikt voor OnePlus gebruikers, maar de standaard ervaring is meer dan genoeg voor Android en zelfs iPhone-eigenaren ook.

Specs

OnePlus Buds Z2: Specs

  • Oordopjes: 33mm x 22.4mm x 21.8mm
  • Oplaadkoffer: 73,15mm x 36,8mm x 29,1mm
  • 11mm dynamische drivers
  • Frequentiebereik: 20-20.000Hz
  • Bluetooth 5.2
  • Multi-apparaat connectiviteit
  • Tot 40db ANC, twee modi
  • Transparantie modus
  • 38 uur batterijduur (ANC uit)
  • Batterijduur van 27 uur (ANC aan)
  • 3 MEMS-microfoons op elke knop
  • Aanpasbare tikbediening
  • IP55 waterbestendigheid (knoppen)
  • 94ms connectiviteit met lage latentie (exclusief voor OnePlus)
  • Dolby Atmos (exclusief voor OnePlus)