OnePlus Nord CE 2: een solide vertegenwoordiger in het middensegment


De OnePlus Nord CE 2 is de opvolger van de Nord CE 5G, die doeltreffend was in het middensegment, en hij is van plan om zijn sterke punten te behouden door betere fotovaardigheden en sneller opladen toe te voegen.
OnePlus Nord CE 2

Bekijk de dagprijs

Presentatie

Vooruitlopend op de release van de 10 Pro, lanceert OnePlus zijn eerste smartphone van 2022 in Europa: de Nord CE 2. Deze smartphone is het vervolg op de eerste Nord CE, die 5G-compatibiliteit bood voor een zacht prijsje.

Zijn opvolger, geprijsd op 369 euro op het moment van zijn release in zijn unieke 8 / 128 GB-versie, biedt een 6,43-inch Full HD-scherm, een Dimensity 900-chip met inbegrip van een 5G-modem, een 5000 mAh batterij en een drievoudige fotomodule. Deze Nord CE 2 is van dezelfde klasse als de Realme GT Neo 2, de Samsung Galaxy A52s (tegen een veel lagere prijs) en de Motorola Moto Edge 20 Lite.

Ergonomie en ontwerp

Het ontwerp van de Nord CE 2 laat zien dat OnePlus nu meer zorg besteedt aan zijn instapmodel. De smartphone is zeker tevreden met een plastic afwerking, maar het wint aan elegantie. De achterkant van de Nord CE 2 laat dit zien, met een vooruitstekend camera-eiland dat doet denken aan de OnePlus 9-serie. Anderzijds probeert het toestel, zoals veel toestellen in zijn categorie, licht aan te trekken door te vertrouwen op een glanzende coating… en onvermijdelijk bezaaid met vingerafdrukken. In de grijze kleur die we hebben getest, is het effect duidelijk.

Voor de rest behoudt deze smartphone bijna dezelfde afmetingen als zijn voorganger (160,6 x 73,2 x 7,8 mm), een gewicht beperkt tot 173 gram ondanks zijn grote 6,43-inch scherm, dat ongeveer 85% van de voorkant inneemt. OnePlus biedt ook een microSD-kaartsleuf om de 128 GB opslagruimte uit te breiden, wat bij de andere Norths niet het geval is. Het is ook vermeldenswaard dat de aansluiting er nog steeds is, naast de USB-C-poort, op een helder verlichte rand.

Audio

Zoals hierboven vermeld, kunt u met de Nord CE 2 een hoofdtelefoon met kabel en een mini-jackplug gebruiken. De luisterkwaliteit is goed, dankzij de zeer beperkte vervorming. Aan de andere kant heeft de gebruiker te maken met een vrij gemiddelde luidspreker met een schrille hoge frequentie. De smartphone is ook compatibel met Bluetooth 5.2, voor liefhebbers van draadloze communicatie.

Scherm

De Nord CE 2 behoudt min of meer hetzelfde scherm als zijn voorganger. Onder de gemeenschappelijke kenmerken vinden we de Amoled-technologie ondersteund door een vernieuwingsfrequentie van 90 Hz, een definitie van 2400 x 1080 pixels of een punch die zich in de linkerbovenhoek bevindt. De definitie blijft op 410 dpi, wat ruim voldoende is voor dagelijks gebruik.

Onze technische tests laten een lichte verbetering zien op het gebied van maximale helderheid, die dit jaar uitkomt op 639 cd/m², iets meer dan 200 cd/m² meer dan de Nord CE van vorig jaar. Dit is goed voor de leesbaarheid in zonlicht, wat des te belangrijker is omdat de smartphone, net als de meeste van zijn concurrenten, wel wat reflecties toelaat (49,5% reflectie). Hieraan moet worden toegevoegd dat de Nord CE 2 naar beneden gaat tot 1,9 cd/m², op een zeer klassieke manier, waardoor hij gemakkelijk in het donker kan worden gebruikt.

Ondanks de grotere helderheid is er een lichte daling in de kleurweergave. De temperatuur in de standaard helderheidsmodus flirt met 7500 K, wat nog steeds te koud is; hij gaat niet lager dan 7293 K in de zachte modus. Perfectionisten kunnen echter met een temperatuurmeter spelen om het eindresultaat te verbeteren. De Delta E, die de kleurverschuiving meet, gaat van 3,3 (heldere modus) naar 2,7 (zachte modus), waardoor deze niet waarneembaar is. De Nord CE deed het echter beter, met een dE van 1,9 en een temperatuur van 6618 K na ijking.

Tenslotte noteerden we een aanraakvertraging van 89 ms en een onmerkbare remanentie, dankzij Amoled. Al met al een zeer behoorlijke prestatie voor een smartphone in deze prijsklasse.

Prestaties

De Nord CE 2 is gebaseerd op een chip die we al een paar keer eerder hebben gezien: de Dimensity 900, geflankeerd door 8 GB RAM. Hij volgt de Snapdragon 750G van zijn voorganger op, en gedraagt zich anders.

Het slaat de spijker op z’n kop volgens ons testprotocol. In het bijzonder bij multitasking, waar het apparaat een paar punten pakt (index van 99, in plaats van 96) bij multitasking. Welke eisen er ook aan worden gesteld, de smartphone is iets sneller dan zijn voorganger. Het staat niet ver af van meer high-end smartphones.

Aan de andere kant leveren videogames meer problemen op voor de chip: waar de Snapdragon 750G een gemiddelde van 45 frames per seconde liet zien, schommelt zijn opvolger tussen 42 en 29 fps, voor een gemiddelde van 36 frames per seconde. Kortom, dit is geen echte gamersmartphone, maar gewone games kan hij zonder veel moeite aan.

Foto

Op papier behoudt de Nord CE 2 de technische kenmerken van zijn voorganger op het gebied van fotografie. OnePlus biedt een 64-megapixel hoofdsensor met groothoekoptiek (f/1,7), een 8-megapixel sensor met ultragroothoekoptiek (f/2,2) en een 2-megapixel sensor (f/2,2 diafragma).

Hoofdmodule: 64 megapixels, f/1.7, 26 mm eq.

De Nord CE 2 doet het vrij goed bij opnamen overdag, met een bevredigende scherpte – veel beter dan de eerste Nord CE – zonder merkbaar verlies van scherpte in de perifere gebieden van het beeld. Anderzijds is de softwareverwerking een beetje agressief, wat resulteert in een licht verzadigde colorimetrie. Vergeet niet dat OnePlus pixel-binning gebruikt, en dus standaard 16 megapixel beelden levert.

s Nachts wordt voorrang gegeven aan contrast, om de leesbaarheid van de informatie te bevorderen. Dit werkt vrij goed, ook al hebben sommige kleine elementen (zie de speelkaart) te lijden onder een gebrek aan precisie, en mist het geheel natuurlijkheid. Ook op dit punt doet de smartphone het veel beter dan de eerste Nord CE.

64 megapixel modus

De omschakeling naar volledige resolutie is niet van groot belang, omdat deze hoogstens een beetje meer bijsnijden overdag mogelijk maakt. s Nachts zijn details minder goed leesbaar.

Ultra-groothoekmodule: 8 megapixels, f/2.2

Ultra-groothoekfotografie is vaak een uitdaging voor budget-smartphones, en de Nord CE 2 vormt hierop geen uitzondering. Het blijkt getalenteerder te zijn dan zijn voorganger, de OnePlus Nord CE, met resultaten die contrastrijker zijn, ten koste van een zeker gebrek aan natuurlijkheid, en een beetje gedetailleerder, maar ook minder ruisend. De colorimetrie heeft, net als bij de groothoeklens, nog steeds de neiging rood te worden.

Niet echt bruikbaar, de nachtopnamen met ultra-groothoek hebben tenminste de verdienste een beetje informatie te laten verschijnen… ook al is die, zoals bij het gezicht linksboven, op een sjieke manier bewerkt. Laten we toegeven aan de Nord CE 2 dat vergelijkbaar geprijsde smartphones, zoals de GT Neo 2 van Realme, totaal onscherpe resultaten leveren.

Portretmodus, selfies en video

De Nord CE 2 biedt zelfportretten met een 16-megapixel frontsensor (groothoek f/2.4 lens). De opnamen zijn vrij gedetailleerd, maar pas op voor de portretmodus: standaard biedt de smartphone verfraaiingseffecten (huidtextuur, ooggrootte, enz.) die het geheel er minder natuurlijk doen uitzien. De onscherpte van de achtergrond kan worden verminderd of vergroot: ook hier moet het effect spaarzaam worden gebruikt, omdat de clipping niet nauwkeurig genoeg is.
Voor de rest kan deze Nord CE 2 filmen, zowel aan de achterkant als aan de voorkant, tot 4K bij 30 fps. Voor zijn prijsklasse kun je het hem niet kwalijk nemen dat hij geen beeldstabilisatie heeft.

Levensduur batterij

De 4500 mAh batterij van de Nord CE is dit jaar gehandhaafd. Maar als zijn capaciteit behouden blijft, moet worden opgemerkt dat hij sneller wordt opgeladen: de 30W WarpCharge van de Nord CE maakt plaats voor de 65W SuperVooc-technologie. Dit laatste is een teken dat Oppo en OnePlus samenkomen, want SuperVooc is een geregistreerd handelsmerk van eerstgenoemde. Deze keuze slaat de spijker op zijn kop: terwijl het 62 minuten duurde om de Nord CE vol te tanken, duurt het nu slechts 35 minuten om zijn opvolger vol te tanken.

Dit is voldoende om een enigszins verminderde autonomie te compenseren, aangezien wij van 19 h 20 min volgens onze laboratoriummetingen naar 17 h 58 min zijn gegaan. Toch een meer dan behoorlijke prestatie.

Duurzaamheid

Met onze duurzaamheidsscore kunnen we de duurzaamheid van de smartphone bepalen, zowel voor de consument als voor het milieu. Het is gebaseerd op de herstellingsindex, duurzaamheidscriteria (beschermingsindex, standaard connectoren, garantieperiode en updates, enz.) en een evaluatie van het MVO-beleid (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen). Alle details van de analyse vindt u in ons artikel over de duurzaamheidsscore.

Opmerkelijk is dat Nord CE 2 het iets beter doet dan Nord CE, met name dankzij de verbeterde herstelbaarheidsindex (8/10). Het verliest echter punten door het gebrek aan MVO-verplichtingen van OnePlus, maar ook door het ontbreken van een waterdichte certificering.

Productspecificaties

 • Model: Nord 2
 • Garantie: 2 jaar
 • Type garantie: Carry-in
 • EAN: 6921815618423
 • Verpakkingsinhoud: Oplaadkabel | Adapter
 • Kleur: Grijs
 • Gewicht: 694 gram
 • Simkaart die past: Nano SIM
 • Dual-sim: Ja
 • Simkaart meegeleverd: Nee
 • Provider: Geen provider
 • Besturingssysteem: Android 11
 • Schermgrootte: 6.43 inch
 • Resolutie: 1080 x 2400 pixels
 • Type scherm: Amoled
 • Vouwbaar scherm: Nee
 • Aantal megapixels: 32 megapixels
 • Aantal megapixels frontcamera: 32 megapixels
 • Camera opties: Optische zoom | Ultra Wide Angle
 • Aantal camera’s achterzijde: 3
 • Aantal camera’s voorzijde: 1
 • Batterij capaciteit: 4500 mAh
 • Draadloos opladen: Nee
 • Spraakbesturing: Ja
 • Vingerafdrukscanner: Ja
 • Geschikt voor onderwater: Nee
 • Schokbestendig: Nee
 • Inclusief gezichtsherkenning: Y
 • Wifi: Ja
 • Netwerksnelheid: 5G
 • GPS: Ja
 • A-GPS: Ja
 • Bluetooth: Bluetooth 5.2
 • Bluetooth versie: Bluetooth 5.2
 • NFC: Ja
 • Type aansluiting: USB-C
 • Kan zelfstandig met internet verbinden: Ja
 • App vereist voor gehele functionaliteit: Nee
 • App werkt op besturingssysteem: Android
 • Delen van gebruikersgegevens vereist: Informatie niet beschikbaar
 • Wifi vereist: Niet van toepassing
 • Bluetooth vereist: Nee
 • Mobiele data verbinding mogelijk: Ja
 • Betaalde diensten vereist: Nee
 • Compatibel met: Met meerdere apparaten, bekijk details in de productinformatie
 • Introductiejaar: 2021
 • Introductiemaand: Juli
 • Ondersteuning met updates: Informatie niet beschikbaar
 • Frequentie beveiligingsupdates: Niet bekend
 • IP-certificering: IP00 (Geen bescherming)
 • Materiaal behuizing: Kunststof
 • Productconditie: Nieuw (niet refurbished)
 • Taal handleiding: Engels
 • Uitzonderingen fabrieksgarantie: Val-, stoot- en waterschade
 • Verpakking breedte: 101 mm
 • Verpakking hoogte: 82 mm
 • Verpakking lengte: 179 mm
 • Zaklamp: Ja
 • Categorieën: Elektronica – Telefonie & Accessoires – Smartphones
 • Serie: OnePlus Nord
 • Merk: OnePlus
 • Introductiejaar: 2021
 • Opslagcapaciteit: Extra groot (256GB en meer)
 • Schermgrootte: Gemiddeld (5.81 t/m 6.5 inch)

Voordelen

 • Helder scherm.
 • MicroSD-poort en mini-jack aansluiting.
 • Echt snel opladen.
 • Efficiënt multitasken.

Nadelen

 • Zoveel vingerafdrukken!
 • Een beetje beperkt voor gaming.
 • Zeer gemiddelde nachtopnames.

Conclusie

De OnePlus Nord CE maakte een goede indruk op ons in zijn tijd, de Nord CE 2 volgt zonder mankeren. De smartphone behoudt het goede recept van zijn voorganger, namelijk een mooi scherm, dat dit jaar aan helderheid wint, degelijke prestaties en een zeer behoorlijke autonomie, ondersteund door een veel snellere oplading. Zonder in dit opzicht wonderen te verrichten, doet de smartphone het ook beter op het gebied van fotografie. Kortom, in zijn prijssegment bewijst de OnePlus smartphone efficiënt en homogeen te zijn, en dat is zijn grootste troef.

Recent Content