Ooni Karu 16 herziening


De laatste jaren zijn, grotendeels dankzij de pandemie, luxeartikelen voor thuis, zoals pizzaovens, erg populair geworden. Ooni is een van de belangrijkste merken voor dit specifieke item. Het nieuwste en meest veelzijdige model is de Karu 16.

Met een prijs van £699/US$799 is de Karu 16 het duurste en extravagantste model van Ooni. Hoewel het voor velen misschien te duur is, is het, als je het je kunt veroorloven, een geweldig stuk gereedschap dat veel meer kan koken dan pizza, met functies zoals een glazen deur en digitale thermometer.

Ontwerp & bouw

Net als de Ooni Fyra 12, is de Karu 16 een super stijlvolle en goed gemaakte oven. Je moet iets meer doen om te kunnen koken, maar het installatieproces is eenvoudig en gemakkelijk te volgen.

Het bestaat grotendeels uit het bevestigen van stukken aan de hoofdbehuizing, zoals de scharnierende ViewFlame glazen deur, digitale thermometer, branderbak en tochtverdedigingsplaat.

Ooni Karu 16 glazen deur

De Karu 16 is een grotere oven dan de meeste Ooni-ovens, maar hij is niet ontworpen met het oog op draagbaarheid, dus hij is niet echt geschikt om mee te nemen op de camping of naar het strand. Dit is meer een statische oven en er zijn echt twee mensen nodig om hem te verplaatsen, dankzij de afmetingen van 50 x 81 cm en een gewicht van 28,4 kg.

Dat is bijna drie keer het gewicht van de Fyra 12, maar hij heeft nog steeds inklapbare poten en een afneembare schoorsteen, zodat u hem in een garage of schuur kunt opbergen. Als u hem toch langere tijd buiten wilt laten staan, zullen het gepoedercoate koolstofstaal en roestvrij staal het goed doen, maar een optionele afdekhoes zal zorgen voor maximale bescherming tegen de elementen.

Ooni Karu 16 digitale thermometer

De grootte is een van de belangrijkste lokkertjes hier met, zoals de naam al doet vermoeden, ruimte om pizza’s tot 16in te bakken. De glazen ViewFlame deur is het andere, want u kunt zien wat er wordt gebakken zonder de deur te openen en hitte te laten ontsnappen.

Omdat het op een scharnier zit, is het ook veel sneller en gemakkelijker om het te openen en een pizza te draaien in vergelijking met de Fyra 12, waar de deur volledig moet worden verwijderd en ergens in de buurt van de oven moet worden geplaatst.

De deur en het brandstofluik hebben handgrepen, zodat u geen handschoenen hoeft te dragen om ze te gebruiken. De schoorsteen heeft echter nog steeds een metalen handvat om de ontluchtingsstand te regelen.

Ooni Karu 16

De Ooni Karu 16 is het enige model in de reeks met een digitale thermometer. Deze thermometer zit onder de deur en geeft aan hoe warm de oven is, zodat u op de juiste temperatuur kunt koken en u zich niet hoeft af te vragen of de oven klaar is of niet.

Gebruik & prestaties

De Karu 16 maakt geen gebruik van pellets zoals het kleinere Frya 12-model. In plaats daarvan heb je een groot haardrooster, zoals je dat in een open haard in de woonkamer zou hebben. Hier maak je een vuur van hout of houtskool, hoewel je optioneel een gasbrander kunt laten upgraden.

Het verbranden van brandstof zou echter een beter resultaat moeten geven, en de Karu 16 heeft slechts ongeveer 15 minuten nodig om op te warmen. Ik heb Ooni’s 5 inch hardhouten eiken houtblokken (£19.99 voor een grote doos) en natuurlijke aanmaakblokjes gebruikt en vond dat het niet veel eenvoudiger kon zijn om de boel aan de gang te krijgen, en het grote luik geeft je genoeg ruimte.

Ooni Karu 16 brandstof

Zodra het vuur is aangestoken, kunt u gemakkelijk zien wanneer de oven op temperatuur is, dankzij de digitale thermometer. In vergelijking met de Fyra 12 moet u het vuur wel beter in de gaten houden, want dat model voert de pellets geleidelijk toe naarmate ze branden.

Vlammen kunnen uit het luik stijgen wanneer u meer houtblokken toevoegt, dus wees voorzichtig; ik zou aanraden om nieuwe houtblokken met een tang in het luik te leggen.

Eenmaal op temperatuur kan het niet eenvoudiger zijn om pizza’s te bakken, omdat de Karu 16 zo ruim is en de scharnierende deur snel open en dicht gaat, zodat de temperatuur constant blijft. Ik heb het ventilatiegat in de schoorsteen niet vaak hoeven te gebruiken, maar het is van metaal, dus je kunt het niet aanraken zonder handschoenen te dragen.

Ooni Karu 16 pizza oven

Wat ik vooral geweldig vond is dat het koken geen giswerk is, zoals bij andere ovens. Je kunt gewoon door het glas kijken hoe je pizza gaar wordt en hem draaien als dat nodig is. Zoals geadverteerd, kan de Karu 16 een pizza in ongeveer 60 seconden bakken en de resultaten zijn spectaculair, met het eikenhout dat zorgt voor een authentieke houtovenafwerking en -smaak.

Net als bij andere modellen en rivalen heb je een schil nodig om de pizza’s erin en eruit te halen en de 14in maat kost £64.99 in de officiële winkel. Ooni heeft tal van andere gereedschappen en accessoires, mocht je er helemaal voor willen gaan.

Ooni Karu 16

Deze bevat een reeks gietijzeren pannen die in de oven kunnen worden geplaatst om zowat alles te koken, van groenten tot steak. Ik heb dit nog niet geprobeerd, maar ik kan me voorstellen dat je in de Karu 16 zelfs een kleine pizza kunt bakken terwijl er een gietijzeren pan in de oven staat.

Prijs

Zoals bovenaan vermeld, is de Karu 16 het duurste Ooni model tot op heden en zal u £699/US$799 kosten voordat u iets toevoegt zoals brandstof, schil of hoes.

In Ooni’s eigen winkel is die prijs wel inclusief gratis verzending en drie jaar garantie en je kunt ook profiteren van Ooni’s 60 dagen geld-terug garantie.

Als u hem niet
kopen, is de Karu 16 ook verkrijgbaar bij retailers zoals
Amazon en
John Lewis in het Verenigd Koninkrijk. In de VS kunt u hem
rechtstreeks kopen of bij
Amazon.

Als dit te duur is, dan is de
Frya 12 veel betaalbaarder bij
299 POND/US$349. Als u een 16in maat wilt, dan is de
Koda 16 £499/US$599 – als alleen gas voldoende is. Een andere optie is de
Ooni Pro 16 multi-fuel, die ook 499 pond/US$599 kost als u niet opziet tegen een meer old school ontwerp.

Verdict

Voor veel mensen zal de Ooni Karu 16 de ultieme pizzaoven zijn – en hij is niet eens alleen voor pizza’s.

Deze stijlvolle en goed gemaakte oven heeft luxueuze functies zoals de scharnierende glazen deur en de digitale thermometer, waardoor koken gemakkelijker en consistenter wordt. Het is echt een genot om te gebruiken en het formaat betekent dat u waarschijnlijk een kleine pizza en iets anders in een gietijzeren pan tegelijk kunt bereiden.

Er zijn eigenlijk maar twee nadelen. Het eerste is de hoge prijs, die veel mensen zal afschrikken. Hij is ook niet echt draagbaar, ondanks de inklapbare poten en een verwijderbare schoorsteen, want het is een grote oven die bijna 30 kg weegt.

Dit sluit hem enigszins uit voor veel situaties en maakt hem zelfs een beetje onhandig om op te bergen in een garage of schuur.

Specs

Ooni Karu 16: Specs

  • Afmetingen uit doos: 81 x 50 x 83cm
  • Gewicht uit doos: 28,4kg
  • Kookoppervlak: 42.4cm
  • 1.5cm cordieriet stenen bakplaat
  • Inklapbare poten voor gemakkelijk transport en opslag
  • Duurzaam, geïsoleerd, gepoedercoat koolstofstalen omhulsel
  • Digitale thermometer, C of F
  • KijkVlam glazen deur
  • Multi-fuel – hout of houtskool

Recent Content