Oppo Find X5 Pro: een premium smartphone die levert

Na een bijzonder succesvolle Find X3 Pro is Oppo van plan zijn goede momentum voort te zetten met de Find X5 Pro. Deze resoluut high-end smartphone heeft geen gebrek aan troeven.
Oppo Find X5 Pro

Bekijk de dagprijs

Presentatie

2022 is al in volle gang en de grootste smartphonefabrikanten beginnen hun high-end modellen te onthullen. Oppo is vastbesloten om marktaandeel te winnen in Europa en Frankrijk en zet daarbij in op haar Find X5-serie, aangevoerd door de Find X5 Pro. Dit apparaat moet alle know-how en innovatie van de onderneming bundelen. Onze eerste hands-on liet ons zien dat het een zeer serieuze mededinger is in het premium segment.

Gelanceerd voor de hoge prijs van €1299, heeft het te maken met felle concurrentie, waaronder de Samsung Galaxy S22 Ultra, de Sony Xperia 1 III, de Google Pixel 6 Pro, en zijn voorganger, de Oppo Find X3 Pro. Deze is nu iets betaalbaarder en vertoont veel gelijkenissen met de Find X5 Pro. In deze test zullen we zien hoe hij verschilt van zijn voorganger.

Ergonomie en ontwerp

Oppo lijkt het ontwerp van de Find X3 Pro goed te hebben gevonden en doet het dit jaar opnieuw. Met de Find X5 Pro levert Oppo een heel mooi toestel af met een camerablok aan de achterkant dat opgaat in de behuizing. De vorm, niet langer rechthoekig maar trapeziumvormig, geeft het geheel een futuristisch tintje, maar niet onaangenaam. Het omhulsel ruilt mat glas in voor keramiek, dat steviger en aangenamer is voor het oog en voor de hand. Vingerafdrukken zijn discreet op onze witte testversie. Anderzijds merken we een duidelijke toename van het gewicht (218 g tegenover 193 g in 2021), maar gezien zijn 6,7-inch paneel, valt dit Oppo-model binnen de huidige normen. Wij waarderen de IP68-certificering die al op de Find X3 Pro werd gebruikt (water- en stofbestendigheid), maar ook de keuze voor een Gorilla Glass Victus-schermbescherming.

De smartphone heeft een 6,7-inch Amoled-paneel dat bijna 90% van de voorkant in beslag neemt. De behuizing meet 163,7 x 73,9 mm. De gebogen randen compenseren gedeeltelijk de dikte van de smartphone, die 8,5 mm bedraagt. Zoals gebruikelijk beschermt Oppo het scherm met een voorgeïnstalleerde folie.

De Find X5 Pro heeft geen microSD-sleuf om de 256 GB aan opslagruimte uit te breiden, maar er passen wel twee nano-SIM-kaarten of zelfs een eSIM-kaart in. Niet verrassend is het ontbreken van een aansluiting, maar ook van een hoofdtelefoon met kabel, aangezien de aanwezigheid daarvan in commerciële koffers in Europa niet langer verplicht is. In plaats daarvan levert Oppo een USB-C naar USB-A adapter om gegevensoverdracht van een oudere smartphone te vergemakkelijken. Op het gebied van connectiviteit is de Find X5 Pro compatibel met 5G, wifi 6 en Bluetooth 5.2.

Scherm

Dit is zeker een van de sterke punten van de Find X5 Pro. De smartphone is inderdaad uitgerust met een 6,7-inch OLED LTPO 2-paneel met een weergave van 1440 x 3216 pixels, wat hem een zeer hoge resolutie van 526 dpi oplevert. Dit is een soortgelijke configuratie als zijn voorganger, die in deze oefening al schitterde. Er zijn echter een paar verschillen.

We hebben een lichtpiekwaarde gemeten van 791 cd/m², waardoor het toestel zelfs bij fel licht goed leesbaar is, ver boven de 517 cd/m² van de Find X3 Pro. De minimumwaarde van 1,9 cd/m² maakt het een uitstekende bondgenoot voor nachtelijk lezen. Het OLED-scherm heeft een bijna oneindig contrast en geen nagloeiing. De aanraakvertraging is 57 ms.

Door de weergave van de schermverversingsfrequentie in de ontwikkelaarsopties te activeren, kunnen we zien dat het LTPO 2-scherm inderdaad grotere variaties in de verversingsfrequentie toelaat. Het daalt regelmatig tot 10Hz of zelfs 1Hz, wat in theorie goed nieuws is voor de levensduur van de batterij. De Find X3 Pro werkt op een vergelijkbare manier, maar slaagt er niet in hetzelfde reactievermogen te bieden en zakt slechts zelden tot 10 Hz. Een goed punt, dan.

Uit de doos zijn de weergegeven kleuren zeker glanzend, maar de algemene kalibratie is niet optimaal. We eindigen met een delta E van 2,8 – wat bijna perfect is – en een temperatuur die te koud is (7624 K). Een verandering in de instellingen om de Natural Colour modus te activeren brengt de delta E terug tot 1.3 en de temperatuur tot 6822 K (vergeet niet dat de videonorm is ingesteld op 6500 K).

In deze prijsklasse bieden de meeste spelers uitstekende panelen. De Find X5 Pro is zeer prettig in het gebruik, ook al heeft de S22 Ultra een nog hogere lichtpiek.

Prestaties

Oppo heeft ervoor gekozen om de Find X5 Pro te verpakken met een Snapdragon 8 Gen1, gekoppeld aan 12 GB RAM en 256 GB opslag (geen microSD-poort). De nieuwe SoC van Qualcomm scoort een zeer goede 104 op ons viSer-testprotocol dat multitasking meet. Hij kan zwaar gebruik aan zonder een greintje vloeiendheid te verliezen. Surfen op het web, sociale netwerken, instant messaging, enz. werkt allemaal perfect.

Wat gaming betreft, was de SoC in staat om onze test met een gemiddelde van 61 fps uit te voeren, zonder tekenen van vermoeidheid of framerate drops te vertonen. Een zeer goede score, natuurlijk, maar de chip leek een beetje beperkt. We hebben al Snapdragon 888s gezien die geoptimaliseerd zijn voor nog meer gaming kracht. Het is dus mogelijk dat Oppo de hitte laag wilde houden en toch zeer goede prestaties wilde behouden. We kunnen echter niet zeggen dat het toestel koel blijft tijdens een sessie die een tijdje duurt, maar de glaskeramische coating en het koelsysteem zorgen ervoor dat de warmte niet te veel wordt gevoeld. We raden nog steeds aan niet te veel games te spelen, omdat het batterijpercentage snel zal dalen. Alleen de Pixel 6 Pro met zijn Tensor-chip lijkt in dit opzicht een voorsprong te hebben.

Foto

De verschillende ingrepen van Oppo op het fotografische front tonen de ambities van het merk. Na een Find X3 Pro die vertrouwde op een zeer groothoeklens (50 megapixels) en een originele macromodule, vermenigvuldigt de Find X5 Pro de innovaties. Het toestel beschikt over dezelfde Sony IMX766-sensor op zijn groothoek- en ultragroothoekmodules, kondigt een vijfassige stabilisatie van zijn hoofdcamera aan en combineert dit alles met een zelf ontworpen beeldverwerkingschip, de MariSilicon X. Voeg aan de vergelijking een partnerschap toe met het Zweedse Hasselblad, uitgebreid tot OnePlus – Oppo’s moedermerk – om een scheut extra softwareverwerking toe te voegen. Tot zover de theorie.

Hoofdmodule: 50MP, f/1.7, 25mm eq

We zullen niet terugkomen op de groothoekmodule van de Find X5 Pro, die Sony’s IMX766-sensor (50MP) combineert met een lens die opent bij f/1.7 en zeer goede dagresultaten biedt, vooral in de 50MP-modus.

Ultra-groothoekmodule: 50MP, f/2.2, 16mm eq.

De keuze voor de 50MP IMX766-sensor werkt goed voor de Find X5 Pro, net als voor zijn voorganger. Het levert een van de beste resultaten voor dit type module. Overdag is de verwerking op het 2022-model iets zachter, de kleuren zijn iets minder verzadigd. Het resultaat is des te aangenamer voor het oog, ook al lijkt de scherpte iets minder. Er is echter minder schitteringsbeheer op de kaart.

s Nachts is de softwarematige richtingsverandering van Oppo nog beter waarneembaar. De bewerking van de opname is zachter, wat resulteert in meer natuurlijke tinten en het verdwijnen van de alomtegenwoordige ruis op de opname van de Find X3 Pro. Anderzijds zijn de contrasten iets minder geaccentueerd, waardoor bepaalde details worden afgezwakt.

50MP modus

Net als de groothoek kan de ultragroothoek worden gebruikt in volledige definitie, zonder pixel-binning (12,5 Mpx). Een vrij interessante keuze voor opnamen overdag, die een iets grotere uitsnede mogelijk maken, maar niet echt aan te raden ’s nachts, waar ruis een beetje te aanwezig is.

Telefoto module: 13MP, f/2.4, 52mm eq.

Oppo speelt de race om de meest indrukwekkende vergrotingen niet meer mee dan vorig jaar. Hij neemt dus genoegen met een brandpuntsafstand die overeenkomt met 52 mm met een sensor van 13 MP. Dat is veel minder dan alle premium smartphones van het moment, van de Samsung Galaxy S22 Ultra tot Huawei’s P50 Pro, via Google’s Pixel 6 Pro.

De in ons lab verkregen resultaten laten ook een verbetering zien in de door Oppo toegepaste verwerking. Hoewel onze opname te lijden heeft onder een behoorlijke hoeveelheid ruis, is het duidelijk dat de kleurweergave nauwkeuriger is en de details scherper. De software-overdrijvingen van vorig jaar waren ’s nachts nog duidelijker, waar de Find X5 Pro zich iets beter gedraagt. Toegegeven, het beeld is nogal stroef, maar de details worden beter weergegeven en de oranje waas die het beeld van de Find X3 Pro bedekte, is verdwenen. De keerzijde is dat digitale ruis de scène bedekt.

Voorste module en video

Net als de Find X3 Pro daarvoor heeft de Find X5 pro een 32-megapixel frontcamera met een groothoeklens (f/2.4). Een module die gedetailleerde opnamen kan maken en die gepaard gaat met een interessante portretmodus, aangezien u de achtergrondonscherpte kunt aanpassen door met het diafragma te spelen. Het resultaat is dus vrij natuurlijk, vooral omdat het haar heel precies is bijgesneden.

Op videogebied kan deze smartphone opnamen maken tot 4K met 60 fps en biedt hij indien nodig verhoogde elektronische stabilisatie, hoewel de resolutie beperkt is tot 1080p. De mogelijkheid om opnamen te maken in HDR en 4K, wat nu steeds gebruikelijker wordt op premium smartphones, is het vermelden waard.

Levensduur batterij

De overstap naar Snapdragon 8 Gen1 lijkt goed te werken voor de Find X5 Pro. De Find X5 Pro heeft een langere batterijduur dan zijn voorganger, wat iets minder prettig is. In onze viSer-test hield het toestel het 16 uur en 58 minuten vol, terwijl zijn voorganger na 14 uur en 53 minuten de geest had gegeven.

Deze score moet worden vergeleken met zijn batterij die 5000 mAh in 2022 weergeeft, tegenover 4500 mAh voor de Find X3 Pro. Aangezien Oppo dit jaar een SuperVooc 80W bedrade lading aanbiedt, vertaalt deze toename zich echter niet in een langere oplaadtijd: reken op ongeveer 37 minuten voor een volledige lading. Daarnaast wint de smartphone aan draadloze oplaadsnelheid met 50W (30W op de Find X3 Pro) en biedt omgekeerd draadloos opladen met 10W.

Duurzaamheid

Onze duurzaamheidsscore wordt gebruikt om te bepalen hoe duurzaam de smartphone is voor zowel de consument als het milieu. Het is gebaseerd op een combinatie van de herstellingsindex, duurzaamheidscriteria (beschermingsindex, standaard connectoren, garantieperiode en updates, enz.) en een beoordeling van het MVO-beleid (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen). Alle details van de analyse vindt u in ons artikel over de duurzaamheidsscore.

U zult een duidelijke verbetering van de duurzaamheidsscore opmerken die de Find X5 Pro heeft behaald in vergelijking met de Find X3 Pro. Dit is gedeeltelijk te danken aan de inspanningen van het merk op het gebied van de herstelbaarheidsindex, aangezien zijn algemene verbeteringsbeleid en externe certificeringen niet zijn veranderd. Het merk scoorde 8,4/10, vergeleken met 6,9/10 voor de voorganger van de Find X5 Pro.

Interface & OS
ColorOS 12 staat aan het roer van deze Find X5 Pro, biedt een relatief schone ervaring en is gebaseerd op Android 12.
OPPO Find X5 Pro - 256GB

Bekijk de dagprijs

Productspecificaties

  • Merk: OPPO
  • Model: Find X5 Pro
  • Artikelnummer: CPH2173GK
  • Garantie: 2 jaar
  • Type garantie: Carry-in
  • EAN: 6932169300971
  • Verpakkingsinhoud: Adapter | Handleiding | Hoesje | Oplaadkabel | Screenprotector | Simkaartpin | Smartphone
  • Kleur: Wit
  • Gewicht: 630 gram
  • Simkaart die past: eSIM | Nano SIM
  • Dual-sim: Ja
  • Simkaart meegeleverd: Nee
  • Type Dual-sim: Dual standby
  • Inhoud simkaarthouder: 2 simkaarten (geen geheugenkaart)
  • Besturingssysteem: Android 12
  • Schermgrootte: 6.7 inch
  • Resolutie: 1440 x 3200 pixels
  • Type scherm: Amoled
  • Vouwbaar scherm: Nee
  • Opslagcapaciteit: 256 GB
  • Extern geheugenslot: Nee
  • Aantal megapixels: 50 megapixels
  • Aantal megapixels frontcamera: 32 megapixels
  • Camera opties: Artificial Intelligence (AI) | Beeldstabilisatie | Diafragma | Flitser | Macro lens | Nachtmodus | Optische zoom | Portretmodus | Ultra Wide Angle
  • Aantal camera’s achterzijde: 3
  • Aantal camera’s voorzijde: 1
  • Processorkernen: Octa core (8)
  • Werkgeheugen (RAM): 12GB
  • Batterij capaciteit: 5000 mAh
  • Draadloos opladen: Ja
  • Spraakbesturing: Ja
  • Vingerafdrukscanner: Ja
  • Geschikt voor onderwater: Ja
  • Schokbestendig: Nee
  • Inclusief gezichtsherkenning: Y
  • Wifi: Ja
  • Netwerksnelheid: 5G
  • GPS: Ja
  • A-GPS: Ja
  • Bluetooth: Bluetooth 5.2
  • Bluetooth versie: Bluetooth 5.2
  • NFC: Ja
  • Type aansluiting: USB-C
  • Kan zelfstandig met internet verbinden: Ja
  • App vereist voor gehele functionaliteit: Nee
  • App werkt op besturingssysteem: Android
  • Delen van gebruikersgegevens vereist: Ja, bij aanmaken van account bij app
  • Wifi vereist: Nee
  • Bluetooth vereist: Nee
  • Mobiele data verbinding mogelijk: Ja
  • Betaalde diensten vereist: Nee
  • Compatibel met: Met meerdere apparaten, bekijk details in de productinformatie
  • IP-certificering: IP68 (volledig stofdicht en volledig waterdicht)
  • Materiaal behuizing: Gehard glas
  • Taal handleiding: Universeel
  • Uitzonderingen fabrieksgarantie: Val-, stoot- en waterschade
  • Verpakking breedte: 181 mm
  • Verpakking hoogtev73.5 mm
  • Verpakking lengte: 93 mm
  • Zaklamp: Ja
  • Categorieën: Elektronica Telefonie & Accessoires Smartphones
  • Merk: OPPO
  • Introductiejaar: 2022
  • Opslagcapaciteit: Extra groot (256GB en meer)
  • Schermgrootte: Groot (vanaf 6.51 inch)

Voordelen

  • Zeer mooi Oled scherm.
  • Zeer overtuigende ultra-groothoek.
  • Zeer, zeer snel opladen (oplader inbegrepen).
  • Goede levensduur van de batterij.

Nadelen

  • Vermogen niet zo hoog.
  • Slechts 2x vergroting van de foto.
  • Een beetje zwaar, vooral vergeleken met de Find X3 Pro.

Conclusie

De Oppo Find X5 Pro is een zeer overtuigende opvolger van de al zeer succesvolle Find X3 Pro. Deze smartphone doet niets bijzonders als het op fotografie aankomt, en speelt niet de megapixel-kaart, maar eerder de kaart van de softwareverwerking. Dit werkt goed voor hem en zijn vermogen om het goed, zelfs zeer goed te doen bij zowel groothoek als ultra-groothoek, compenseert een iets lagere optische vergroting dan zijn directe concurrenten. Voor de rest heeft de Find X5 Pro een mooi scherm, een vermogen dat zeker niet overdreven is, maar wel voldoende, en een goede autonomie (om nog maar te zwijgen van een zeer praktische snelle oplaadmogelijkheid). Met zo’n toestel bevestigt Oppo dat het zijn plaats in de eredivisie verdient.