Oral-B iO Series 6 review


Een elektrische tandenborstel kopen is een goed idee. Een
11-jarig onderzoek naar de vraag of elektrisch beter is dan handmatig poetsen, wees uit dat degenen die een elektrische tandenborstel gebruikten gezonder tandvlees hadden, minder tandbederf hadden en ook langer hun tanden konden behouden. Ook bleek dat modellen met een oscillerende kop “zeer effectief plaque verwijderen”.

Maar moet je een dure elektrische tandenborstel kopen met een OLED scherm, Bluetooth en een companion app?

Het korte antwoord is nee, maar er is een langer antwoord dat niet zo definitief is. En als je wilt weten wat dat is, lees dan verder.

Functies & Ontwerp

  • Monochroom beeldscherm
  • Oplaadstandaard
  • Draagtas

De Oral-B iO Series 6 is de budgetvriendelijkere opvolger van de top-of-the-line Series 9 die we vorig jaar hebben gereviewd. In veel opzichten is hij identiek: het ontwerp is hetzelfde, hij gebruikt dezelfde opzetborstels, dezelfde app en biedt dezelfde standen en reinigingskracht.

Oral-B iO Series 6 review

Maar een paar kostenbesparende maatregelen hebben de prijs aanzienlijk verlaagd, zodat hij slechts zeer duur is in plaats van belachelijk duur. (Ik heb het specifiek over de UK RRP, maar zoals je zult zien hoef je dat niet te betalen).

Wat anders is, is dat de Series 6 een meer traditionele oplaadhouder heeft in plaats van de magnetische puck van de Series 9 en er is een plastic draagtas in plaats van een die ook de tandenborstel oplaadt.

Het scherm is monochroom in plaats van kleur, maar dit zijn afwegingen waar gemakkelijk mee te leven valt.

Oral-B iO Series 6 review

Wanneer je de borstel voor het eerst inschakelt, gebruik je de twee knoppen om de taal te kiezen en de kleur van de lichtring in te stellen. Je zou hem vervolgens kunnen gebruiken zonder ooit de app te installeren, omdat je zonder app door de standen kunt fietsen.

Oral-B iO Series 6 review

Maar de app heeft een handige begeleide poetsmodus die goed werkt omdat hij kan detecteren welke tanden je aan het poetsen bent. Daarover later meer.

Het handvat van de borstel biedt niet veel op het gebied van grip, maar als je het droog houdt, is dat niet echt een probleem. Droog houden is het moeilijkste, want de steel van de borstelkop is vrij breed, en dat maakte het – in mijn test – moeilijk om een afdichting te maken zodat er geen water langs de borstelkop kan lopen.

App &; prestaties

  • Begeleid poetsen
  • LED-kleur aanpassen
  • 5 reinigingsstanden

Er zijn vijf poetsstanden: dagelijks poetsen, sensitive, tandvleesverzorging, intensief poetsen, whitening. Dagelijks reinigen is de standaard modus, met sensitive en tandvleesverzorging die het vermogen verlagen en intense reiniging en whitening die het vermogen verhogen.

Bij elke stand zal de borstel elke 30 seconden pulseren om je aan te moedigen naar een ander kwadrant te gaan. Als je de borstel uitzet, vertelt een smiley of verdrietig gezichtje je hoe je het hebt gedaan. Dat is deels gebaseerd op tijd (twee minuten is het doel) en deels op bereik: je kunt niet wegkomen met 1:50 voor je boventanden en 10 seconden voor je ondergebit.

Het systeem houdt ook de druk in de gaten en toont een groene ring rond het handvat als je de juiste hoeveelheid kracht uitoefent, rood als het te veel is en wit (of welke aangepaste kleur je ook kiest in de app) als er te weinig of geen druk is.

Oral-B iO Series 6 review

Als je de app gebruikt, krijg je natuurlijk de mogelijkheid om die kleur te kiezen, te bepalen welke standen wel en niet op het display getoond moeten worden, de doeltijd voor het poetsen aan te passen en de geleide modus te gebruiken.

Daarmee krijg je realtime feedback over de dekking met een animatie die langzaam verandert van blauw naar sprankelend terwijl als die tanden goed zijn gereinigd.

Zoals mijn collega Emma opmerkte in haar review van de
iO Series 9, kan deze gamificatie leiden tot langere poetstijden, waardoor de batterij minder sessies meegaat.

Een volledige dekking in twee minuten leek onmogelijk tijdens mijn tests, hoewel het een paar keer slechts 25 seconden extra kostte. Andere keren duurde het bijna drie minuten.

Oral-B iO Series 6 review

Met een batterijlevensduur van ruwweg 10 dagen, vermindert het langer poetsen dit (uiteraard) met ongeveer een derde. Dat is niet echt een probleem als je thuis bent en het scheerapparaat in het stopcontact kunt laten zitten of de stekker in het stopcontact kunt steken wanneer dat nodig is, maar op een lange vakantie zul je het scheerapparaat mee moeten nemen.

Na het gebruik van andere elektrische tandenborstels, zoals de Ion-Sei, is het jammer dat Oral-B niet heeft besloten om een standaard te maken met een USB-poort erop en de mogelijkheid om op te laden via een USB-netadapter of powerbank.

Belangrijker is echter dat het poetsen zelf fantastisch is en dat het heel stil gebeurt. Beide kwaliteiten zijn te danken aan het wrijvingsloze magnetische aandrijfsysteem dat betekent dat de borstelkop zowel oscillatie als microtrillingen biedt (een beetje zoals sonische borstels).

En hoewel ik geen wetenschappelijke tests heb uitgevoerd om te ontdekken hoeveel tandplak en vuil er precies werd verwijderd in vergelijking met andere borstels, voelden mijn tanden glad en uitzonderlijk schoon aan, zelfs bij gebruik van de dagelijkse reinigingsstand.

Het is de moeite waard om te weten dat je snel went aan de trillingen in een dag of twee. In het begin voelt het te krachtig aan, maar na die ‘inbreekperiode’ voelt alleen de intense stand aan alsof het alle vullingen los zal rammelen.

Prijs & beschikbaarheid

Als je de Oral-B iO Series 6 tegen de volle prijs koopt, betaal je £300. Maar net als de Series 9 is hij vrij regelmatig afgeprijsd. Op het moment van schrijven kostte hij slechts € 109,99, 63% minder dan de RRP.

Dat is een goede deal voor een borstel die zo goed reinigt, maar let er wel op dat vervangende koppen ook duur zijn met ongeveer £15 voor een paar, en dat is de helft van de RRP. Hopelijk komen deze in de buurt van de prijs van borstels voor de Genius serie, die helaas niet compatibel zijn met de iO-serie.

Behalve rechtstreeks van Oral-B, kunt u ook
de Series 6 kopen bij Amazon,
Argos en andere winkels. De kleuren die aangeboden worden hangen af van waar u koopt, maar het volledige assortiment is: Alabaster Wit, Zwart Onyx, Antraciet Grijs en Roze.

Vreemd genoeg is de RRP in de VS slechts $149,99, wat veel dichter bij de afgeprijsde prijs in het VK ligt. En je krijgt twee Ultimate Clean-opzetborstels in de doos in plaats van de ene die je in Groot-Brittannië krijgt.

Als je niet overtuigd bent van de iO Series 6, kun je alternatieven vinden in ons overzicht van de
beste elektrische tandenborstels en, als het budget krap is, de
beste goedkope elektrische tandenborstels.

Verdict

Als je je afvraagt wat dat langere antwoord was dat ik aan het begin van deze recensie noemde, dan is het dit. Terwijl je niet nodig hebt een met Bluetooth uitgeruste elektrische tandenborstel met magnetische aandrijving nodig heeft, zijn hier zeker voordelen aan verbonden.

De tandenborstel reinigt niet alleen heel goed, maar de bijbehorende app (die feilloos werkte) is ook verrassend nuttig. Als je graag goed voor je tanden zorgt, is dit een manier om er zeker van te zijn dat je ze goed reinigt elke keer dat je poetst.

Beschouw het als een investering in je gezondheid in plaats van een te dure gimmick. En koop het als het in de aanbieding is, niet voor de volle prijs.

Recent Content