Beoordeling van de expert
Pros
- Vrijwel onfeilbaar systeem
- Kan extra Pinters kopen
- App om vooruitgang te volgen
Nadelen
- Pinterverpakkingen kunnen goedkoper
- Kortste brouwtijd geeft niet het beste resultaat
Ons Vonnis
De Pinter maakt het ultra-simpel om vers bier te maken, maar de brouwtijden zijn langer als je de beste smaak wilt.
Thuis je eigen bier brouwen is een niche hobby en veel mensen worden afgeschrikt door de initiële kosten en de steile leercurve. De Pinter, ontwikkeld door twee vrienden in het Verenigd Koninkrijk, Alex Dixon en Ralph Broadbent, wil daar verandering in brengen en is anders dan al het andere dat u kunt kopen.
De kit bevat absoluut alles wat je nodig hebt om bier (en cider) te maken en bevat twee ‘Pinter Packs’ die elk 10 pints (5,5L) maken. De Pinter zelf is een plastic gadget dat het brouwen en serveren in één doet.
U kunt kiezen uit zes verschillende kleuren en vervolgens uw keuze van Pinter Packs toevoegen uit een brede selectie, waaronder IPA, APA, lager, pilsner, stout en cider.
Hoe de Pinter werkt
Als je helemaal nieuw bent met thuisbrouwen, waardeer je misschien niet hoe eenvoudig de Pinter het proces maakt, maar het is echt een innovatief systeem.
Technisch gezien lijkt het erg op de traditionele thuisbrouwpakketten die worden geleverd met moutextract en gist. Maar de hardware is het slimme deel: het tweedelige systeem wordt gebruikt voor zowel fermenteren als serveren.
Het betekent dat, in tegenstelling tot de traditionele methode waarbij een grote plastic emmer wordt gebruikt en je je bier vervolgens moet bottelen of in een vat onder druk moet doen, de Pinter het allemaal in één container doet.
Het eigenlijke proces is snel en ongecompliceerd. Scan de QR-code of ga naar de website van The Greater Good en klik in het hoofdmenu op INSTRUCTIES. Er is nu een app die dit nog eenvoudiger maakt en je helpt herinneren wanneer je moet stoppen met fermenteren en moet beginnen met conditioneren.
Korte animaties samen met geschreven instructies leggen precies uit wat je moet doen en hoe lang elke stap duurt.
Eerst ontsmet je de Pinter en het dok met heet kraanwater en het bijgeleverde flesje natriumpercarbonaat. Dit is een beetje lastig omdat de Pinter te hoog is voor de meeste gootstenen, maar het is relatief eenvoudig te vullen uit een waterkoker of een kan.
Daarna vul je hem weer met koud leidingwater en giet je er de ‘verse pers’ bij, dat is het voorgehopte moutextract – voor bier althans, want bij cider komt natuurlijk geen hop aan te pas.
Ten slotte giet u de gist erin, schroeft u de dop erop, schudt u het geheel 15 seconden en bevestigt u vervolgens de doka.
Het geheel blijft dan rechtop staan, met het dok – dat in feite fungeert als een verwijderbare trub – op de bodem. Op deze manier wordt alle gebruikte gist (of in ieder geval het grootste deel ervan) uit de Pinter verwijderd wanneer de gisting is voltooid.
Verrassend genoeg is er helemaal geen geur tijdens de gisting en ik heb nooit CO2 horen ontsnappen uit het overdrukventiel.
Als je het aantal dagen hebt gewacht – dat op de verpakking staat – verwijder je de dop (boven) en zet je de Pinter in je koelkast. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, tenzij je een hele grote of hele lege koelkast hebt, en je moet hem daar het aangegeven aantal dagen laten staan.
Daarna haalt u het uit de koelkast om op te dienen en kunt u uw eerste pint inschenken met de hendel van de tapkraan – gemakkelijker kan het echt niet.
Wat dit allemaal betekent is dat je niet echt aan het brouwen bent het bier: je vergist gewoon het gedehydrateerde wort.
Maar tenzij je al weet hoe je bier moet brouwen, of je investeert meer dan 10x meer in een systeem zoals de
Minibrew, beoordeeld, dan wil je waarschijnlijk toch niet betrokken raken bij het eigenlijke brouwproces.
Voor wie is de Pinter bedoeld?
Dit roept de netelige vraag op… wie de Pinter voor bedoeld is. Ralph en Alex van The Greater Good zeggen dat het voor iedereen is die thuis vers bier wil maken. Er is ook een tweede motivatie: het milieu.
Door thuis 10 pinten te brouwen, worden 17 flessen of blikjes van 330 ml gebruikt en gerecycled, en wordt 50% minder CO2 uitgestoten.
Bovendien krijg je zo vers mogelijk bier, wat altijd beter smaakt dan maandenoud bier in blikjes of flesjes in de schappen van de supermarkt.
Hoe smaakt het?
Dat is natuurlijk de grote vraag. Is het bier van de Pinter lekker? Ik heb de Stars & Stripes APA en de Lockwood Pilsner ‘gebrouwen’ en het resultaat was helemaal niet slecht.
Beide bieren waren perfect drinkbaar, hoewel het te ver zou gaan om te zeggen dat ze beter smaakten dan wat je in je plaatselijke supermarktschap of flessenwinkel kunt kopen. Ze waren vers, natuurlijk, maar niet noodzakelijk zo lekker als je favoriete bier uit een blikje of flesje.
De belangrijkste reden voor mijn teleurstelling over de Stars & Stripes was dat het niet duidelijk smaakte als een Amerikaanse pale ale. Het was veel meer een traditionele Engelse ale, zeer moutig en slechts licht hoppig.
De pilsner was meer van het type, en hoewel ik een beetje diacetyl kon proeven (dat een boterachtige smaak introduceert), deed het niet te veel afbreuk aan de lager, en de koolzuur was mooi en sterk.
De eerste schenkingen van beide bieren waren uitzonderlijk schuimig, maar de tweede pint goot zoals je zou verwachten, met een meer zinnige schuimkraag. Aanvankelijk waren beide bieren wazig, maar ze werden helderder naarmate ik ze langer liet staan.
De officiële lijn is dat het bier ongeveer drie weken vers blijft, wat meer dan genoeg tijd zou moeten zijn om alle 10 pinten op te drinken.
Is het echt zo snel te brouwen als wordt beweerd?
Er is hier geen sprake van magie, en er zijn geen sluiproutes om goed bier te brouwen. Dus de bewering dat het slechts een paar dagen duurt om van wat door je brievenbus valt een geweldig bier te maken, is zeker overdreven.
Draai een fles verse pers om en je zult een aanbeveling zien om een paar dagen langer te gisten en een flink stuk langer te conditioneren, vooral het pilsbier. Als je je aan de kortere vergistings- en conditioneringstijden wilt houden, lever je in op smaak voor een sneller resultaat.
En je kunt beter langer gisten dan zelfs de langste tijden geadverteerd, vooral met de meer alcoholische opties zoals de DIPA: Space Hopper.
Prijs & Beschikbaarheid
De prijzen variëren van £10 voor de Cloudy Nine Cider tot £15 voor de stout en pilsner en £16 voor Space Hopper.
Dat betekent dat het £1 tot £1.60 per pint is, wat veel goedkoper is dan eender welke pub en gunstig afsteekt bij ‘ambachtelijk’ bier uit de supermarkt. Natuurlijk, dit houdt geen rekening met de kosten van de
Pinter zelf, die 85 pond is, en inclusief twee bieren (20 pinten) die u voor de bundel kiest.
Dit betekent dat de eerste twee packs £4.25 per pint kosten.
Latere Pinter Packs zijn dan veel goedkoper per pint. Het gamma is de laatste zes maanden sterk uitgebreid met een sour, een witbier, een double IPA en een Californian lager.
De packs zijn zo ontworpen dat ze door de brievenbus passen, dus je hoeft niet thuis te zijn als ze bezorgd worden.
Over bezorging gesproken: de Pinter en de Packs kunnen momenteel alleen naar het Verenigd Koninkrijk (inclusief Noord-Ierland) worden verzonden.
Als je sneller meer bier wilt brouwen voordat de bestaande batch opgedronken is, kun je nu een ‘Co-Pinter’ kopen – alleen de Pinter zelf zonder dock. Deze kosten £45 per stuk.
Er is geen reden waarom je de Pinter niet zou kunnen gebruiken om je eigen bier te brouwen, behalve dan dat de garantie vervalt als je dat doet. Als je de know-how en extra apparatuur hebt, kun je je eigen mout en hop inkopen en het wort in de Pinter gieten als het afgekoeld is tot kamertemperatuur.
De capaciteit van ~5,5 liter (10 pint) is ideaal om mee te experimenteren, maar je zult niet in staat zijn om de zwaartekracht te controleren zonder het dok te verwijderen, wat relatief duur is gezien de hoeveelheid vloeistof die het bevat als je het meerdere keren verwijdert. (Of je kunt een Bluetooth-hydrometer kopen…)
Verdict
De Pinter is een werkelijk briljant apparaat en het stelt iedereen in staat om thuis bier te maken zonder het risico te lopen verkeerd bier door de afvoer te moeten gieten.
Zolang je niet het soort kwaliteitsbieren verwacht dat je tegenwoordig in de supermarkt kunt krijgen (voor mij is dat Vocation’s Life & Death and Wiper & True’s Milk Shake Stout), dan zul je je waarschijnlijk behoorlijk zelfvoldaan voelen als je Pinter klaar is om te tappen, vooral als je het kunt delen met gelijkgestemde vrienden.
Vergeet niet om een paar dagen extra gistingstijd toe te voegen en je zult geweldige resultaten krijgen.
Inhoudsopgave