Poco X4 Pro 5G: een smartphone die de juiste compromissen sluit

Na een vrij interessante Poco M4 Pro in het segment van €200, werkt het jonge merk nu weer een betaalbaar model bij met de X4 Pro 5G. Een verbeterde versie van de X3 Pro die nog steeds enkele concessies moet doen.
Poco X4 Pro 5G

Bekijk de dagprijs

Presentatie

De instapoorlog op smartphonegebied woedt nog steeds voort en het begin van 2022 verandert niets aan de situatie. Het merk Poco, een dochteronderneming van Xiaomi, is gespecialiseerd in zeer krap geprijsde toestellen waarmee de Chinese fabrikant vrij effectief prijssegmenten kan bezetten. Dat was al het geval met de sympathieke Poco M4 Pro, die een prijskaartje van rond de 200 euro had.

De X4 Pro 5G, die voor 319 en 349 euro wordt gelanceerd in de versies 6/128 GB en 8/256 GB, is krachtiger dan zijn kleinere neefje. Hij heeft echter te maken met nog fellere concurrentie, waaronder de Moto Edge 20 Lite, de Realme GT Master Edition, en de Xiaomi 11 Lite 5G NE. Dus hebben we hem aan de tand gevoeld en met hen vergeleken.

Ergonomie en ontwerp

Eenmaal in de hand is de Poco X4 Pro een imposante smartphone. Het is duidelijk niet voor kleine handen en kan met beide duimen worden gehanteerd. Met zijn afmetingen van 164,2 x 76,1 x 8,1 mm en zijn gewicht van 205 g voelt hij zich helemaal thuis in uw broekzak.

Het ontwerp is heel anders dan dat van zijn voorganger. Op de achterkant staat een zeer groot foto-eiland dat de hele breedte beslaat en de merknaam weergeeft. De rest van het polycarbonaatoppervlak wekt de indruk door lichtstralen te worden doorkruist. Een origineel en zeer geslaagd effect, ook al komt het in de zwarte versie niet echt tot zijn recht. Aan de andere kant verzamelt deze glanzende coating veel te gemakkelijk vingerafdrukken.

Het 6,67-inch scherm beslaat ongeveer 86% van het voorpaneel en wordt beschermd door Corning Gorilla Glass 5. Dit is niet de nieuwste certificering, maar het is nog steeds geruststellend. Hij heeft ook een IP53-classificatie die hem beschermt tegen stof en kleine spatjes water. We hadden beter gewild, maar dat is zelden het geval in dit prijssegment.

Het toestel biedt plaats aan twee nano-SIM’s, een MicroSD-kaart om de opslagruimte uit te breiden en een hoofdtelefoon of oortelefoon via de 3,5mm jack-poort. Op het gebied van connectiviteit is hij klaar voor de toekomst met 5G, Bluetooth 5.1 en NFC-ondersteuning.

Audio
De 3,5mm jack in kwestie is echt overtuigend. Hij biedt een mooi dynamisch bereik (115 dB), een hoog vermogen (144 mVrms) en een lage vervorming (0,0015%). De overspraak had echter nog beter beheerst kunnen worden (-61 dB). Een goed punt voor degenen die nog niet op draadloos zijn overgeschakeld!

De twee luidsprekers leveren niet hetzelfde vermogen, maar de weergave is nog steeds van goede kwaliteit. De middentonen lijken een beetje metaalachtig, maar dit zal niet storend zijn voor videospelletjes of het bekijken van video’s. Het is minder interessant om naar muziek te luisteren.

Scherm

Dit model heeft in dit opzicht een grote sprong voorwaarts gemaakt en heeft de LCD-technologie van zijn voorganger achter zich gelaten. Hij is uitgerust met een 6,67-inch Amoled-paneel en geeft weer in Full HD+ (1080 x 2400 pixels, 395 dpi). Het is mogelijk te kiezen tussen een verversingsfrequentie van 60 Hz of 120 Hz. De eerste optie wordt gekozen wanneer de telefoon wordt uitgepakt.

Het scherm heeft een piekhelderheid van 692 cd/m², waardoor het ook in zonlicht goed leesbaar is. Het daalt tot een minimum van 2,4 cd/m², waardoor het ook een goede bondgenoot is voor ’s nachts lezen. Het OLED-scherm heeft een bijna oneindige contrastverhouding en geen nagloeiing. De vertraging bij aanraking is met 90 ms een beetje hoog.

Uit de doos zijn de weergegeven waarden een beetje teleurstellend. We komen uit op een delta E van 3,9 en een kleurtemperatuur van 7747 K. Het geheel lijkt te koud en de kleuren niet erg getrouw. Alles wordt echter beter als u de Standaard weergavemodus kiest.

In deze modus toont het display een uitstekende delta E van 1,4 en een kleurtemperatuur van 6719 K. Dit komt veel dichter in de buurt van de westerse videostandaard (6500 K) en is veel aangenamer in het dagelijks leven. Het is dan ook een scherm dat weinig te benijden heeft van veel duurdere toestellen. Een uitstekend punt.

Prestaties

De Poco X4 Pro 5G wordt aangedreven door een Snapdragon 695 in combinatie met 6 GB RAM en 128 GB opslagruimte. Er is ook een versie van 8/256 GB verkrijgbaar. Op papier is de SoC die hier gebruikt wordt dus minder krachtig dan de Snapdragon 860 die de overhand heeft op de vorige X3 Pro. Hij scoorde ook minder goed op multitasking (93 vergeleken met 96 voor de X3 Pro).

De CPU lijkt iets achter te lopen. De algemene ervaring blijft vloeiend en levert geen problemen op bij het surfen op het web of op sociale netwerken. De CPU-prestaties van de X3 Pro zijn iets beter dan die van de andere smartphones in onze vergelijking.

Anderzijds deed de chip het vrij goed in videospelletjes. Op ons testprotocol kon hij ongeveer 60 fps aanhouden. Het is dus mogelijk om een groot deel van de spellen in de Play Store in goede omstandigheden te spelen. We hebben hier niet te maken met een smartphone die echt geschikt is voor zwaargewicht titels als Genshin Impact of Fortnite, maar goed geoptimaliseerde games als de nieuwste Asphalt of Call of Duty zijn vlot. Dus Poco heeft deze chip echt goed geoptimaliseerd. Zijn concurrenten van dat moment zijn zeer goed, soms beter, in deze oefening, maar de verschillen zijn niet kolossaal.

Onze prestatietests worden uitgevoerd met viSer, de toepassing die is ontwikkeld door het bedrijf SmartViser

Foto

De Poco X4 Pro 5G heeft een drievoudige camerasensor aan de achterzijde met een 108 megapixel groothoeklens die opent op f/1.9, een 8MP ultragroothoeklens (f/2.2), en een macromodule (f/2.4). We blijven het zeggen, maar een hoge beelddefinitie gaat niet altijd samen met een betere algemene kwaliteit.

De Moto Edge 20 Lite heeft ook een 108MP groothoekmodule, maar de kwaliteit daarvan is niet zo goed, dus vergeleken we hem liever met de beste concurrent van de dag: de Xiaomi 11 Lite 5G NE.

Hoofdmodule: 108MP, f/1.9, 26mm eq.

De 108MP module maakt gebruik van pixel-binning technologie, waarbij pixels worden samengevoegd (negen tot één in dit geval) om meer licht op te vangen wanneer er weinig licht is. De telefoon maakt daarom standaard 12MP opnamen.

In goede lichtomstandigheden is de rendering van de Poco X4 Pro 5G interessant en zou u in staat moeten zijn om buitenopnamen van goede kwaliteit te maken. Zijn concurrent biedt een hoger niveau van detail, zoals te zien is op de gezichten en de omslag van het boek. Dit is gedeeltelijk te danken aan een betere contrastbeheersing.

Het resultaat rechts is ook een beetje scherper. Aan de andere kant biedt de Poco hier een beter gecontroleerde colorimetrie, terwijl de algemene tint van de Xiaomi (nog steeds) te veel naar het rood trekt. De X4 Pro doet het erg goed in deze omstandigheden.

In het donker, natuurlijk, worden de dingen ingewikkelder. De scène is leesbaar en tamelijk goed belicht, maar er verschijnt digitale ruis. We krijgen minder details te zien, omdat het algoritme probeert te compenseren met digitale afvlakking en door het contrast te accentueren. Het resultaat is niet slecht, maar de smartphone toont zijn beperkingen, vooral in de periferie waar deze waarneming erger wordt.

De rendering van de Xiaomi 11 Lite 5G NE lijkt ons natuurlijker, ook al vermijdt hij niet dezelfde valkuilen. De omslag van het boek of de kaart stelt ons in staat onszelf hiervan te overtuigen.

108MP modus

Het is altijd mogelijk om te kiezen voor de 108 Mpx stand. Wij hebben op elk van de opnamen een gebied van gelijke grootte (0,90 Mpx) geïsoleerd om de twee definities te vergelijken.

Dag of nacht, de winst in detail is niet significant. Dit kan worden gebruikt om gemakkelijk het formaat van sommige opnamen aan te passen indien nodig. Maar we raden u aan het sporadisch te gebruiken, want het kan uw opslagruimte snel volproppen.

Ultra-groothoekmodule: 8MP, f/2.2, 118

Ultra-groothoekmodules zijn zelden overtuigend in het instap- en middensegment, en deze Poco X4 Pro 5G brengt daar geen verandering in. Overdag mist het geheel scherpte en is het detailniveau duidelijk gedaald. Dit is ook het geval op de Xiaomi, maar in mindere mate.

In het donker zijn beide opnamen onbruikbaar, maar op de Poco zijn nog enkele vormen te zien, terwijl de onscherpte het beeld rechts volledig heeft bedekt. In ieder geval moet u nachtfotografie met deze module vergeten.

Voorste module en video

De Poco X4 Pro heeft een 16MP (f/2.4) frontmodule. Zoals je zou verwachten, moet je in goede lichtomstandigheden zijn om fatsoenlijke portretten te maken. We hadden graag meer details gezien, maar vooral een beter beheer van de lichtbronnen. Verwacht geen wonderen op dit gebied.

Duidelijk beperkt door zijn chip, biedt de camera alleen de mogelijkheid om in Full HD en 720p bij 30 fps te filmen. De kwaliteit is gemiddeld, met name omdat de sensor opnieuw moeite heeft met hooglichten. We hebben duidelijk niet te maken met de smartphone van een videograaf, maar het zal genoeg zijn om kleine momenten van het leven vast te leggen.

Levensduur batterij

Het toestel kiest voor een 5000 mAh batterij. Wij konden dus een zeer solide autonomie verwachten. De smartphone stelde ons in dit opzicht niet teleur, want hij hield het 19 uur en 41 minuten vol op ons viSer-testprotocol. Dat is gemakkelijk genoeg voor meer dan een dag. Er zij echter op gewezen dat de test werd uitgevoerd met een scherm dat op 60 Hz was ingesteld.

We hebben de test opnieuw uitgevoerd bij 120 Hz en de batterijduur daalde tot 18 uur 46 minuten, wat nog steeds erg goed is. Het is dus aan u om de juiste optie te kiezen.

De X4 Pro 5G wordt geleverd met een 67W laadeenheid. De fabrikant beweert dat hij in minder dan drie kwartier kan worden opgeladen. Tijdens onze test bleef ons testmodel tijdens het opladen echter steken op 95%, ook al hadden we van tevoren alle opties uitgeschakeld. Dit kan een bescherming zijn om de batterij niet te veel te beschadigen. In ieder geval bereikten we dit (ruim voldoende) niveau in 41 minuten. Dus het merk heeft zijn belofte bijna waargemaakt.

Duurzaamheid

Onze duurzaamheidsscore wordt gebruikt om te bepalen hoe duurzaam de smartphone is voor zowel de consument als het milieu. Het is gebaseerd op de herstellingsindex, duurzaamheidscriteria (beschermingsindex, standaard connectoren, garantieperiode en updates, enz.) en een evaluatie van het MVO-beleid (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen). Alle details van de analyse vindt u in ons artikel over de duurzaamheidsscore.

Interface & OS

De Poco X4 Pro draait op Android 11 en MIUI 13 “for Poco”. Het merk heeft al enige tijd te kennen gegeven zich van de Chinese reus te willen distantiëren door een eigen versie te ontwikkelen. Zoals het er nu uitziet, is de ervaring heel gelijkaardig. Wij betreuren de aanwezigheid van verschillende voorgeïnstalleerde toepassingen en de afwezigheid van nieuwe widgets. We zijn echter blij met de zijbalk waarmee u uw eigen snelkoppelingen kunt maken. Poco gebruikt zijn eigen launcher, maar het geheel lijkt nog steeds een beetje rommelig. Wij geven de voorkeur aan ColorOS.
X4 Pro 5G

Bekijk de dagprijs

Productspecificaties

  • Afmetingen: 164,2 x 76,1 x 8,1 mm
  • Gewicht: 205 g
  • Schermdiagonaal: 6,67 inch
  • Schermresolutie: 2400 x 1080 px
  • Resolutie: 395 dpi
  • Schermtype: Amoled
  • Schermoppervlak: 86.3
  • Mobiele chip: Snapdragon 695
  • Processor: 2×2,2 GHz Kryo 660 Gold & 6×1,7 GHz Kryo 660 Silver – 2,2 GHz
  • Aantal kernen: 8
  • Geïntegreerde GPU (iGPU): Adreno 619
  • Willekeurig Toegankelijk Geheugen (RAM): 6 GB
  • Intern geheugen: 128 KB
  • Geheugenkaart: Ja
  • Batterijcapaciteit: 5000 mAh
  • Video-opname: Full HD
  • Besturingssysteem (OS): Android
  • Geteste OS-versie: 12
  • Connectiviteit: USB-C
  • Vingerafdruksensor: Ja
  • Type Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac
  • Bluetooth Type: 5.1
  • NFC: Ja
  • 4G (LTE): Ja
  • 5G: Ja
  • eSim: Nee
  • Dual-sim: Ja
  • SIM-kaart formaat: Nano
  • Waterdicht type: IP53
  • Gyroscoop:
  • 4G-frequentiebanden: B20 (800), B3 (1800), B7 (2600), B28 (700), B1 (2100)
  • Inductie opladen: Nee
  • Schokbestendig: Nee
  • Jack aansluiting: Ja
  • Achterste fotomodule 1: 108 MP, groothoek, f/1.9
  • Achterste fotomodule 2: 8 MP, ultra-groothoek, f/2.2
  • Achterste fotomodule 3: 2 MP, macro, f/2.4
  • Front Foto Module 1: 16 MP, groothoek, f/2.4
  • Herstelbaarheidsindex: 7.4 /10

Voordelen

  • Originele afwerking.
  • Mooi Oled scherm.
  • Goed geoptimaliseerde SoC.
  • Zeer goede autonomie en snel opladen.

Nadelen

  • Imposante afmetingen.
  • Overschakelen naar een minder krachtige SoC dan voorheen.
  • Foto gedeelte nogal gemiddeld.

Conclusie

De Poco X4 Pro 5G is een goede instapsmartphone die de toekomst met vertrouwen tegemoet zou moeten kunnen zien. We betreuren het dat het merk heeft gekozen voor een minder krachtige SoC (vooral aan de CPU-kant) dan het vorige model, maar hij is goed genoeg geoptimaliseerd dat dit in het dagelijks leven niet voelbaar is. Deze keuze heeft het ook mogelijk gemaakt het toestel uit te rusten met een uitstekend Oled-scherm dat erg leuk is om te gebruiken. De smartphone blinkt niet uit in fotografie, maar de groothoeklens presteert vrij goed bij daglicht. Hij heeft ook een uitstekende batterijlevensduur en kan in drie kwartier worden opgeladen. Het compromis dat de Poco X4 Pro 5G biedt, is daarom interessant, ook al is de concurrentie goed gepositioneerd.