Pro of Classic? Review van de Flair Espresso makers

We maken momenteel een renaissance door voor handmatige espressomachines. Als je een echte espressoliefhebber bent (en niet alleen gestoomde melk &syryp verslaafde zoals de meeste mensen ?), dan heb je gelijk om enthousiast te zijn over de ontwikkeling.

Handmatige espresso is leuk en de apparaten zijn qua prijs zeer aantrekkelijk in vergelijking met alle oude Italiaanse dingen. Ook hoef je je geen zorgen te maken over de honderden dingen die mis kunnen gaan. Elektrische espressomachines hebben de neiging om kieskeurig te zijn.

In de afgelopen jaren hebben we een aantal spannende handmatige espressomachines gezien, allemaal in staat om echte crema-bedekte foto’s te maken. Er is de Rok, de Cafflano Kompresso, de Cafelat Robot, enzovoort.

En natuurlijk zijn er de verschillende Flair Espressomachines, die we in deze review van dichtbij zullen bekijken.

Heeft het wat nodig is om op te vallen tussen alle andere coole machines? En welk model moet je krijgen? Laten we het uitzoeken.

Flair Espressomachine

Flair Espressomachine

Deze bundel bevat de manometer en sabotage. Maak thuis espresso op barista-niveau

Wat is er uniek aan de Flair?

De Flair Espresso Maker heeft veel aandacht gekregen sinds het in 2016 als Kickstarter-project werd gelanceerd. Het brein achter het product is de Braziliaanse werktuigbouwkundige Sergio Landau. Na zijn pensionering begon hij te sleutelen aan het idee dat uiteindelijk uitmondde in de Flair.

Sindsdien hebben we een aantal verschillende iteraties van de Flair gezien.

  • De eerste heet de Klassiek
  • Toen kwam de Handtekening
  • En tot slot de PRO arriveerde in 2018 (een Pro 2.0 werd echter eind 2019 aangekondigd)
💡Let op! Er is vandaag een nog grotere en betere Flair 58 beschikbaar en je kunt mijn recensie hier bekijken.

Ze bouwen echter allemaal voort op hetzelfde idee: gebruik een enkele hendel om water door een kleine, gecomprimeerde puck koffie te persen.

Toen ik de Flair voor het eerst tegenkwam op een conferentie, werd ik in eerste instantie uitgeschakeld. De workflow leek ingewikkeld en contra-intuïtief. Voorverwarming klonk niet als leuk. Tegelijkertijd vond ik het greeploze portafilter raar.

Pas toen ik de Cafflano Kompresso kreeg (die in veel opzichten een vergelijkbare constructie heeft als de Flair) begon ik een meer avant-gardistische benadering van espresso te waarderen. Ik vond het geweldig dat het draagbaar was en de foto’s waren niet slecht.

in de flair espresso koffer
Het apparaat wordt geleverd in een handig klein hoesje dat geschikt is voor een roadtrip.

Toen bracht Flair in 2018 hun Pro-model uit, met coole functies zoals een manometer en een bodemloos portafilter. Ik bleef er goede dingen over horen en bestelde er uiteindelijk een voor mezelf.

Later sprak ik met de jongens van Flair over de mogelijkheid om het standaard portafilter en de brouwkop met het Pro-frame te gebruiken. Het blijkt dat dit mogelijk is. Het enige wat je nodig hebt is een kunststof ombouwring die je in de portafilterbodem steekt. Flair verplichtte me dit te sturen zodat ik een vergelijking kon maken tussen de Pro en de Classic.

(Gewoon zodat alles vooraf is: ik heb de volledige prijs betaald voor de Pro. De conversiekit en Flair Signature-brouwkop, aan de andere kant kreeg ik gratis)

Maakt het echte espresso?

Voordat we in de echte beoordeling en vergelijking duiken, laten we enkele veelgestelde vragen behandelen.

  • Crema? Ja, de Flair maakt echte espresso met crema en al. Het presteert goed rond 6-9 bar druk. Het is mogelijk om nog hogerop te gaan, maar het bedrijf adviseert dit niet.
  • Verschil in kwaliteit? Er mag geen kwaliteitsverschil in espresso zijn tussen de standaard- en de Pro-versie. Het bedrijf stelt dit, en het wordt ondersteund door mijn observatie.
  • Grinder nodig? Ja, je hebt een goede grinder nodig om goede resultaten te krijgen met de Flair. De meeste grinders onder de $ 150 zullen de cut niet halen.

U moet deze vrij snelle en eenvoudige video bekijken om een idee te krijgen van de workflow en de verschillende delen van het apparaat voordat we naar het volgende gedeelte van de vergelijking gaan. Dan is alles logischer.

Andere dingen om op te letten?

Alle Flairs (Classic, Signature &Pro) hebben veel gemeen. Laat me een paar nadelen aanpakken met dit soort apparaten in het algemeen voordat we in de meer nitty-gritty vergelijking duiken.

  • Beperkte portiegrootte: Tenzij je extra p0rtafilters koopt, zal het niet leuk zijn om meerdere mensen te vermaken. Met een normaal portafilter kun je de puck eruit slaan, de mand afborstelen en doseren en voorbereiden. Dit apparaat is meer voor de eenzame espressowolf. Met de Pros grotere mand kun je echter een vrij lange foto maken die een beetje deelbaar is.
  • Benodigde armkracht: Het vergt wel wat meer kracht dan ik me had voorgesteld om de hendel naar beneden te trekken. Als je op 5-6 bar bent, is het geen probleem, maar bij 9-10 begint het iets te worden dat lijkt op oefening.
  • Nee Lattes: Ik weet dat je dit al weet, maar alleen voor de 1% die er nog steeds is, vraag je je af: Er is hier geen stoomboot. Dat betekent geen lattes of cappuccino’s. Je zult een stand-alone stoomboot moeten kopen als je van dat spul houdt.

Flair Classic, Signature & Pro: Verschillen

Hoewel de Flair Classic en de Signature min of meer hetzelfde product zijn (het verschil is vooral te wijten aan het uiterlijk), is de kloof tussen de nieuwste generatie, de Pro en het origineel groter. In de volgende sectie zal ik de voor- en nadelen van elk van deze aanbiedingen opsplitsen

Het belangrijkste verschil tussen de Pro en de Classic is:

  • De grootte en vorm van de mand
  • De brouwkop
  • Het aantal accessoires

Dat is het. Nou, natuurlijk zijn de materialen op de Pro een stuk luxer, maar dat maakt niet uit als het gaat om opnamekwaliteit.

De manometer wordt automatisch meegeleverd met alle Pro’s. U kunt het echter ook als add-on krijgen met het originele apparaat.

  • Pro dosis grootte: 18-22 gram
  • Classsic &Signature dosisgrootte: 14-18 gram

Over het algemeen is de enorme hoeveelheid upgrades en bundels op dit moment een beetje verwarrend met de Flair-line-up. Voor hun eigen bestwil hoop ik dat ze het wat meer kunnen stroomlijnen.

Volledig metalen Pro mand & dispersiescherm vs. Signature mand.

Groter is niet altijd beter.

De grotere mand is leuk om te hebben; het is echter niet iets van een deal-breaker voor mij. Meestal ga ik voor een dosis van ongeveer 16-19 gram, ongeacht met welk model ik brouw.

De Pro heeft ook een enorme brouwkop in vergelijking met zijn kleine broertje (520 versus 265 g). Het idee is dat meer thermische massa de temperatuurstabiliteit verhoogt. Dit is natuurlijk het geval. De grotere brouwkop vereist echter ook meer energie om verwarmd te worden. Het is een aanzienlijk stuk roestvrij staal.

Aan het begin van mijn testfase realiseerde ik me dat veel van mijn foto’s wat zoetheid misten. Toen ik eenmaal ijveriger werd over voorverwarmen, heb ik meteen verbeterde espresso gezet.

flair espresso pro voorverwarmen
Het is gemakkelijk om de brouwkop voor te verwarmen door de siliconen dop te bevestigen

Gelukkig is er een voorverwarmdop bij de Pro, wat nogal handig is. Het deksel is van siliconen en glijdt gemakkelijk op de onderkant van de brouwkop. Dan kunt u heet water rechtstreeks in de cilinder gieten – u hoeft niet met een kom te rommelen.

Ik kreeg wel betere resultaten bij twee keer voorverwarmen.

Met de basisversie had ik echter het gevoel dat mijn foto’s goed waren geëxtraheerd, zelfs met een enkele voorverwarming. De wetenschap lijkt deze stelling te ondersteunen.

Voorverwarmen &Fysica:

Ik heb een brouwtemperatuurberekeningsmodel gebruikt om dingen verder te onderzoeken. Het blijkt dat het verschil in thermische massa tussen de twee brouwkoppen nogal verschillende benaderingen vereist. Dit zou geen grote verrassing moeten zijn, aangezien de Pro bijna het dubbele van het gewicht heeft. (Dit model houdt geen rekening met de twee respectievelijke manden. Inclusief dit gewicht zouden de resultaten nog verder uit elkaar liggen.)

  • De calculator toonde aan dat de eerste voorverwarming de klassieke brouwkop van kamertemperatuur tot ongeveer 73 ° C / 163 ° F zou brengen.
    Het gebruik van water direct van de kook zou me nog steeds een brouwtemperatuur van 89,5°C / 193°F volgens het model. Voor een medium tot donker gebraad zou dat een behoorlijk resultaat opleveren.
  • Met de Pro-versie lijken de wetten van de fysica echter de noodzaak van een tweede voorverwarming te ondersteunen.
    Eén cyclus brengt de cilinder slechts op 68,5 °C / 193 °F.
  • Dat zal niet helemaal voldoende zijn. Je brouwtemperatuur zal uiteindelijk rond zijn 85°C / 185°F

Conclusie: Je kunt één keer wegkomen met het voorverwarmen van de Classic brouwkop, maar met de Pro moet je het twee keer doen

Nogmaals, voorverwarming is niet zo ingewikkeld als men zou vrezen met geen van de versies. Hoewel de Flair Classic &Signature niet wordt geleverd met een dop, kunt u de zuiger inbrengen om een afdichting te creëren en deze vervolgens ondersteboven draaien. U kunt dan kokend water toevoegen en het laten voorverwarmen terwijl u doseert en voorbereidt.

Flair Classic voorverwarmen
Je hebt geen kom nodig om de Flair Classic goed voor te verwarmen

Naakt portafilter

Met het portafilter zelf zijn er enkele belangrijke verschillen. De Pro is bodemloos. Hoewel dat niets verandert in termen van smaak, is het best geweldig om elk klein detail van het extractieproces te kunnen zien.

Flair heeft zojuist een nieuwe versie van de Pro aangekondigd – de zogenaamde ‘Pro 2,0.’ Het heeft een afneembare tuit en een stabiele bodem die nog gemakkelijker te bereiden en te gebruiken zou moeten zijn.

Het standaard portafilter heeft een tuit, en door het plastic voelt het wel een stuk goedkoper aan.

Het portafilter dat ik heb getest was de verbeterde Signature-versie, waarbij je de plastic tuit kunt verwijderen en bodemloos kunt brouwen. Hoewel het niet zo zichtbaar is als met de Pro, krijg je nog steeds wat visuele feedback over je dosis, prep &tamp. Ik kan me voorstellen dat je een kleine spiegel (of cameratelefoon) in een hoek kunt zetten als je elke stap van je extractie wilt laten zien en controleren. Je kunt ook bukken en de mand in de gaten houden, maar dat zou het trekken aan de hendel met de juiste hoeveelheid druk uitdagender maken.

Mandvorm

Het Pro portafilter heeft een grotere diameter, waardoor het meer op een traditionele diameter lijkt. De Flair Signature mand is een stuk dieper en smaller dan je normaal gesproken zou zien op traditionele espressomachines. Dit betekent dat het gemakkelijker is om druk te creëren omdat er minder vierkante centimeters zijn. Het betekent ook dat je iets grovere gronden kunt gebruiken.

In mijn ervaring waren deze twee bijwerkingen positief. Met de standaard voelde het alsof ik minder kracht kon gebruiken bij het indrukken van de hendel.

Ik snak naar een heerlijke shot, niet naar een workout, dus voor mij was dit positief.

Het gebruik van een grovere maling is niet iets dat veel voor mij betekende, omdat ik capabele slijpmachines heb; sommige potentiële Flair-eigenaren hebben echter misschien alleen zoiets als een Baratza Encore. Ik denk dat ze waarschijnlijk weg kunnen komen met het gebruik van de standaard met zo’n molen (je zult de espressomod moeten doen, dat wel).

Manometer

Zoals eerder vermeld, kunt u de manometer voor de standaard als een upgrade krijgen.

De meter was een van de dingen die me overtuigde om de Flair in de eerste plaats te krijgen.

Na het brouwen zowel met als zonder, kan ik niet zeggen dat het essentieel is om te hebben. Zodra je het juiste drukniveau in je biceps hebt geïnternaliseerd en de juiste slijpgrootte hebt gevonden, zou het niet nodig moeten zijn om naar de meter te kijken.

Ik heb een beetje geëxperimenteerd met drukprofilering, maar om eerlijk te zijn, mijn foto’s zijn niet beter of slechter geweest als ik dat soort dingen doe. Er zijn al zoveel verschillende variabelen met espresso (en koffie in het algemeen), dus als er één ding minder is om over na te denken, is het waarschijnlijk goed.

Workflow met de Flair Espressomachine

Zoals eerder vermeld, was de workflow goed met beide apparaten; ooit had ik mijn hoofd om het ontwerp gewikkeld. Eerlijk gezegd is het niet veel meer werk dan een elektrische espressomachine of het gebruik van een Moka-pot.

Beide versies van de Flair hebben hun eigen voor- en nadelen met betrekking tot de workflow. De voorverwarming is verschillend van elkaar, maar ik kan het niet zeggen dat men beter of slechter is. Je moet grondiger zijn met de Pro-brouwkop, maar omdat deze de siliconen dop heeft, is het vrij eenvoudig.

Het schoonmaken en uitschakelen van de puck is eenvoudig met beide apparaten, op voorwaarde dat u ervoor zorgt dat u alle vloeistof eruit knijpt. Nadat je je schot hebt getrokken, doe je er gewoon een andere beker in en druk je nogmaals op de hendel. Dan houd je een droge puck over en een mand die makkelijk schoon te maken is.

Ik heb wel een paar gevallen gehad waarin de dispersie scherm op de Signature-versie zat een beetje vast en ik moest de zijkant van een vork gebruiken om hem eruit te tillen. Het dispersiescherm, bekleed door een rubberen pakking, is waarschijnlijk het enige onderdeel dat ik het meest leuk vind aan de Flair Signature.

Op de Pro krijg je een steviger, volledig metalen scherm dat heel gemakkelijk te verwijderen is.

Welke moet je krijgen?

Beide Flairs maken geweldige espresso. Als je zin hebt om rond te lopen, te werken aan het inbellen van koffie, enzovoort, zul je snel je hoofd rond het concept krijgen. Het is echter geen volledig frictieloze ervaring.

Brouwen met een Flair Espressomachine is niet veel mof ingewikkelder dan het gebruik van een kookplaat espressomachine. Het hoofdwerk ligt in in de maling, en die hendel naar beneden trekken als de slijpgrootte niet perfect is (het kan moeilijk zijn om naar beneden te trekken als je net een tikkeltje te delicaat bent!)

Of u nu kiest voor de Pro of de Flair Signature moet een kwestie zijn van uw portemonnee en uw verlangen naar premium uitziende dingen.

Ja, het mandje en (vooral) het dispersiescherm op het Signature-gevoel een beetje goedkoop vergeleken met de roestvrijstalen bonanza op de Pro.

Het meer langwerpige portafilter en de meer ondiepe thermische massa lijken echter alles wat gemakkelijker te maken op de Flair Signature.

Dat gezegd hebbende, als je een espressomolen van hoge kwaliteit hebt en het geduld en de wens om godshots op barista-niveau te trekken, zoek dan niet verder dan de Pro.

Conclusie

De Flair Pro en Signature lijken verrassend veel op elkaar wat betreft de resulterende shots. Het echte verschil ligt in de dosisgrootte, de kwaliteit van de materialen en de mogelijkheid om de details aan te passen en aan te passen.

Espresso is een vrij dure hobby, maar combineer een van deze met een fatsoenlijke molen en ik denk dat je een zeer concurrerend pakket krijgt. Zowel qua kwaliteit als prijs.

Tegelijkertijd zijn deze apparaten niet alleen voor mensen met een beperkt budget. Als u niet bijzonder om melkkoffie (of dure reparaties) geeft, is dit het ideale alternatief voor de typische espressomachine voor thuis.

[elementor-template id=”7980″]

Houd er rekening mee dat er sinds deze review een licht geüpgradede versie van de Pro is uitgebracht. De Pro 2 heeft een iets andere mandvorm en een handvat met een rubberen pad.

Waar te koop? De bijgewerkte versie, de “Pro 2”, is verkrijgbaar bij Prima Coffee, terwijl de meest elementaire Classic en de iets geavanceerdere Signature beide te vinden zijn op Amazon