Als je een van de vele mensen bent die onlangs in een broodbakmachine hebben geïnvesteerd, heb je misschien een of twee knelpunten gevonden tussen jou en het perfecte brood.
Voor we de problemen gaan oplossen, hebben we een paar universele tips. Zorg er eerst voor dat je de basis goed hebt.
Onze eerste tip is om raadpleeg uw handleiding. Uw broodbakmachine heeft waarschijnlijk een reeks programma’s en functies die voor verschillende taken zijn geoptimaliseerd. Bovendien kan hij recepten bevatten die speciaal voor dat apparaat zijn gemaakt. Als u al eerder een broodbakmachine hebt gehad of met de hand brood hebt gebakken, kan het zijn dat u uw recepten moet aanpassen.
Als je net begint, moet je speciaal broodmeel kopen: zoek naar sterke witte bloem. Het heeft een hoger glutengehalte dan gewone bloem, dus is het ideaal voor broodbereiding. Wright’s Sterk Wit Brood Meel
kost £5.09 voor 1.5kg op Amazon.
Je hebt ook gist nodig. Het type dat je voor de meeste recepten wilt is snelwerkende gist, die u in zakjes kunt kopen om te bakken. Deze gist van het merk
gist van het merk Hovis is goed voor tien broden en kost £ 2, ook op Amazon.
Daarna moet je de recepten aanpassen tot het brood precies zo is als jij het lekker vindt.
Het brood blijft aan de pan kleven
Zelfs als uw broodbakmachine een pan met antiaanbaklaag heeft, kan het brood toch een beetje aan de binnenkant van de machine blijven kleven, waardoor u uw brood in klonten moet breken.
Een veel voorkomend probleem is beschadiging van de anti-aanbaklaag van de broodpan. Als uw broodbakmachine nieuw is, mag u de broodpan niet in de vaatwasmachine zetten. Dit kan de anti-aanbaklaag onherstelbaar beschadigen. Sommige mensen raden zelfs aan de pan niet met water en afwasmiddel te wassen, maar hem gewoon met olie in te wrijven om hem schoon te maken. Een voorzichtige schoonmaakbeurt met koud water, afwasmiddel en een zachte doek zou echter prima moeten zijn.
Er zijn nog enkele andere stappen die je kunt nemen om je brood er ongeschonden uit te krijgen.
Voordat je je ingrediënten voor het deeg toevoegt, wrijf je de binnenkant van de pan en de deegschuitjes in met olie.
Of u kunt de broodbakmachine na de tweede kneedcyclus stoppen, het deeg in een mengkom doen en vervolgens de binnenkant van de pan met olie insmeren voordat u het deeg terugbrengt om te bakken.
Na het bakken haalt u de pan uit de broodmachine en laat u hem 10 minuten afkoelen voordat u probeert het brood eruit te halen. Om het proces te versnellen, zet u de pan een minuut in koud water. Tijdens deze afkoelperiode zal het brood een beetje krimpen – wat voldoende kan zijn om het uit de pan los te krijgen.
Of verwijder de pan met het brood erin en wikkel het gedurende tien minuten in een warme, vochtige theedoek.
Voordat je probeert je brood eruit te halen, ga je met een mes rond de binnenkant van de pan en draai je hem om.
De peddels laten een groot gat achter in de bodem van het brood.
Broodpeddels zullen altijd een soort gat in het midden van het brood achterlaten, wat frustrerend kan zijn voor thuisbakkers.
Sommige broodbakmachines worden geleverd met een inklapbare peddel, die een veel kleinere deuk in het brood zal achterlaten. Anderen hebben een verwijderbare peddel.
Als de peddel vast komt te zitten in de bodem van het brood wanneer je hem eruit haalt, steek dan een eetstokje in het gat dat aan de schacht van de peddel vastzit en haal hem er voorzichtig uit.
Als je een verwijderbare peddel hebt, kun je die uit de broodbakmachine halen voordat je gaat bakken. Als je dit wilt doen, stop dan de broodbakmachine aan het begin van de tweede of laatste rijstijd. Verwijder het deeg en de spatel, en plaats het deeg terug in de broodbakmachine om te bakken.
Veel thuisbakkers die het perfecte brood willen, kiezen ervoor om hun broodbakmachine alleen te gebruiken om het deeg te mengen en voor te bereiden. Daarna vormen zij het deeg opnieuw met de hand en bakken het in de oven.
Het brood zakt in elkaar of zakt in het midden
Dit is een veel voorkomend probleem en het is moeilijk te diagnosticeren omdat er een aantal oorzaken kunnen zijn. Zoals bij alle volgende punten, moet u er rekening mee houden dat de afmetingen van het brood zeer nauwkeurig moeten zijn. Kleine veranderingen in volume kunnen het resultaat enorm beïnvloeden.
Een lepel meer of minder van een ingrediënt is genoeg om de consistentie van het brood te veranderen en hoeveel het zal rijzen. Het eerste wat je moet doen is je recept doornemen en nagaan of een van de metingen al dan niet duidelijk verkeerd was.
Controleer vervolgens of de gist en het meel die je hebt gebruikt van het juiste type zijn voor het recept en of ze niet over datum zijn.
De volgende meest voorkomende oorzaak is te veel vloeistof in uw deeg. Kijk de volgende keer naar je deeg nadat het een paar minuten gekneed heeft. Het moet een gladde, afgeronde bal zijn. In dit stadium kunt u bloem (als het te nat is) of water (als het te droog is) met theelepeltjes toevoegen tot het de juiste consistentie heeft bereikt.
Als je deeg er goed uitziet en je hebt de andere opties geëlimineerd, kan het zijn dat je te veel gist hebt toegevoegd. Te veel gist doet een brood te vroeg rijzen en dan instorten.
Tenslotte, probeer een kwart theelepel meer zout toe te voegen.
Het brood is niet gerezen.
Nogmaals, controleer de afmetingen en of de gist nog actief is. Als u bloem met een laag glutengehalte hebt gebruikt, zoals roggemeel of volkorenmeel, vervang dan een deel daarvan door sterk wit meel.
Als het probleem geen van bovenstaande is, probeer dan je vloeistoffen op te warmen voordat je ze aan de mix toevoegt. Gebruik geen koud (of zeer heet) water, omdat dit de werking van de gist kan beïnvloeden.
Het brood is grof of zit vol gaten
Als je het zout niet helemaal bent vergeten, of te weinig hebt toegevoegd, dan was het probleem waarschijnlijk dat er te veel gist of vloeistof was toegevoegd. Probeer de volgende keer de hoeveelheid gist (met een theelepel) of water (met een eetlepel) te verminderen.
Het brood heeft de vorm van een paddestoel
Het probleem is te veel water of te veel gist. Probeer de volgende keer de hoeveelheid met een lepel te verminderen.
Het brood is te compact en te zwaar
Controleer of u sterk wit meel hebt gebruikt. Bepaalde meelsoorten (zoals rogge en volkoren) geven een zwaarder brood. Als uw recept vraagt om andere soorten bloem (zoals in een roggebrood), moet u misschien een deel van die bloem vervangen door sterke witte bloem.
Controleer de consistentie van je deeg voor het bakken. Als het te droog lijkt, voeg dan meer water toe, een eetlepel per keer.
De bovenkant van het brood ziet er bobbelig of knoestig uit
Dit is waarschijnlijk een probleem in de verhouding bloem/water. Er is niet genoeg vloeistof of te veel bloem.
Het brood is niet bruin aan de bovenkant
Als het volume van de ingrediënten klopt met de grootte van de pan, dan heeft het recept waarschijnlijk meer suiker nodig.
De korst is te donker
Als je niet de mogelijkheid hebt om je instellingen te veranderen om de korstkleur aan te passen, haal dan je brood vijf minuten eerder uit de machine.
Het brood is in het midden niet gaar
Als je brood er in het midden niet gaar genoeg uitziet, is er een heel eenvoudige oplossing. Zet het gewoon in de oven om het af te bakken. Je kunt dit zelfs doen als het brood is afgekoeld.
Het probleem heeft waarschijnlijk te maken met het volume van de gebruikte ingrediënten in een bepaalde bakcyclus, maar wat het probleem ook is, het is de gemakkelijkste fout om op te lossen.
Een broodbakmachine kopen
Vorig jaar waren broodbakmachines overal uitverkocht, maar de meeste winkels hebben nu een goede selectie. Hier zijn enkele van de meest budgetvriendelijke koopjes, allemaal voor minder dan £100.
Amazon verkoopt de
Morphy Richards Fastbake voor €59, terwijl
Argos heeft hetzelfde model voor £59.99. Het heeft 12 programma’s waaronder wit brood, stokbrood, volkoren, glutenvrij, roggebrood, specialiteit, pizzabodem, dessert, broodjes en brioche. Het heeft een 12-uurs uitstel timer voor ’s nachts bakken en kan ook jam en gebak maken.
De Russell Hobbs 23620 Compact Broodbakmachine is verkrijgbaar bij Very voor £64.99 – dat is dezelfde prijs als afgelopen maart. De specificaties zijn vergelijkbaar met die van de Morphy Richards, hierboven. Hij heeft ook 12 programma’s, een uitsteltimer en kan ook cakes en jam maken.
Amazon verkoopt ook
de Tower T11003 2lb Digital Bread Maker voor £84. De prijs is gestegen sinds onze laatste controle, dankzij de lockdown, maar het is nog steeds een goede koop. Hij heeft de standaardfuncties voor een kleine broodbakmachine, met 12 instellingen en een nachtprogramma.
De Morphy Richards Homebake Broodbakmachine 502001 is nu te koop bij Amazon voor 85 pond, een daling ten opzichte van de 100 pond op de piekprijs. Het heeft 14 programma’s en wat leuk is aan dit model is dat het een kijkvenster heeft, wat je moet helpen de verleiding te vermijden om het deksel te openen om naar binnen te gluren en je brood te verpesten.
Inhoudsopgave