QardioBase 2 review

In één oogopslag

Beoordeling van de expert

Onze uitspraak

De QardioBase 2 is even slim als stijlvol en biedt een goede reeks metingen van de lichaamssamenstelling, samen met handige unieke functies zoals haptische feedback of de emoji-weergave. Ons enige kleine puntje van kritiek is dat de app niet optimaal gebruik maakt van alle gegevens die hij verzamelt, maar hij doet meer dan genoeg voor de meesten.
De prijs is het enige knelpunt. De QardioBase 2 heeft een hoge prijs, en hoewel hij genoeg functies biedt om die prijs te rechtvaardigen, is het de moeite waard om te onthouden dat je bij andere fabrikanten bijna net zoveel kunt krijgen voor een stuk minder.

We waren fan van de eerste QardioBase, waarvan we dachten dat het een van de beste slimme weegschalen op de markt was, en nu heeft Qardio een nieuwe en verbeterde versie uitgebracht: de oorspronkelijk genoemde QardioBase 2.

De QardioBase 2 kan zowel het gewicht als de lichaamssamenstelling meten, en deze automatisch registreren in de bijbehorende app, en heeft een flink aantal trucs in zijn mouw, samen met een stijlvol – en nu een beetje praktischer – ontwerp. Dit is wat wij ervan vinden.

QardioBase 2 prijs en beschikbaarheid

Met een prijs van £129/$149 is de QardioBase 2 ruwweg in lijn met de top-end rivalen – de
Fitbit Aria 2 is £119/$129, terwijl de
Nokia Body Cardio kost £149/$179. Het is echter vermeldenswaard dat Nokia ook de goedkopere
Body+ aanbiedt, die met €89,99/$99,95 goedkoper is dan de QardioBase 2, met vergelijkbare functies.

Zie meer in onze round-up van de
beste slimme weegschalen.

QardioBase 2 review

De QardioBase 2 is een slimme weegschaal die Wi-Fi en Bluetooth gebruikt om je metingen direct te delen met de bijbehorende Qardio app, waardoor je direct en doorlopend een logboek hebt van je gewicht en lichaamssamenstelling – het meet vet-, spier- en waterpercentages naast pure massa.

De weegschaal zelf is een minimalistisch cirkelvormig ontwerp, verkrijgbaar in wit of zwart, met groene LED’s onder de glazen bovenkant om je visuele feedback te geven. Er is ook een haptisch systeem ingebouwd, waarbij de weegschaal lichtjes trilt om u te laten weten dat een meting met succes is uitgevoerd.

Esthetisch gezien is het ontwerp niet veel veranderd ten opzichte van de eerste QardioBase, en het zou moeilijk zijn om de verschillen te zien. Het Qardio-logo is verplaatst naar de kleine metalen schijf aan de onderkant van de voorkant, en het lijnvormige ontwerp onder het glas is iets prominenter, maar dat is het wel zo’n beetje.

Er is echter een groter herontwerp geweest in termen van stabiliteit. De nieuwe QardioBase is breder, met iets andere voeten, waardoor het geheel stabieler is dan de eerste generatie (vrij belangrijk in een weegschaal, zouden we zeggen). De QardioBase 2 wiebelt helemaal niet, en we hebben er zelfs betrouwbare metingen mee kunnen doen op tapijt – nooit een garantie.

Een andere welkome hardwarefunctie is de batterij: in plaats van wegwerpartikelen te gebruiken, heeft de QardioBase 2 een oplaadbare batterij, gevoed door Micro-USB. Nog beter, Qardio beweert dat de batterij een jaar meegaat tussen twee oplaadbeurten, wat ons als muziek in de oren klinkt – hoewel u een jaar zult moeten wachten voordat wij u kunnen vertellen of het daadwerkelijk gelukt is of niet.

De QardioBase 2 is ook geschikt voor een reeks verschillende gebruikers. De standaardinstelling is om lichaamsgewicht en samenstelling te registreren, waarbij de LED’s van de weegschaal u uw gewicht en lichaamsvetpercentage vertellen, voordat alle gegevens naar de bijbehorende app worden verzonden.

U kunt de weegschaal echter ook instellen om alleen het gewicht te registreren (ideaal voor iedereen met een pacemaker), of de ‘slimme feedback’-modus van Qardio gebruiken – dit zal de volledige set gegevens in de app registreren, maar de weegschaal zelf zal alleen een blij, ongelukkig of neutraal gezicht tonen, afhankelijk van hoe u vordert in de richting van uw gewichtsdoel. Aangezien dagelijkse wegingen ertoe kunnen leiden dat sommige mensen zich fixeren op het getallenspel, is dit een geweldig tintje voor mensen die zich niet willen laten obsederen. Er is ook een speciale zwangerschapsmodus, waarin u uw vooruitgang kunt volgen en foto’s kunt toevoegen terwijl u bezig bent.

Gelukkig is er met al die verschillende modi ook ondersteuning voor meerdere gebruikers. Tot vijf gebruikers kunnen worden herkend (hoewel elk een eigen Qardio-account en -app nodig heeft), en de weegschaal is slim genoeg om elke gebruiker automatisch te herkennen, zolang uw lichaamssamenstelling en gewicht niet te veel op elkaar lijken, en de gebruikersnaam op de weegschaal weer te geven, zodat u weet wie u bent.

Alle gegevens die je verzamelt, worden doorgestuurd naar de Qardio-app, die beschikbaar is voor iOS of Android. Het is meestal een zeer gelikte ervaring, met een beginscherm dat uw gewicht en lichaamsvet en spierpercentages weergeeft van uw laatste weging, samen met uw BMI en een beetje info over het doel dat u voor uzelf hebt ingesteld.

Verder kun je herinneringen instellen om jezelf te wegen, je doel wijzigen en toegang krijgen tot je volledige logboekgeschiedenis – inclusief een scherm gewijd aan het claimen van wegingen die de app per ongeluk aan andere gebruikers heeft toegeschreven.

U kunt uw gegevens in een lijst, op een kalender of (het handigst) in een grafiek zien, die een trendlijn en uw doel bevat. De enige echte eigenaardigheid hier is dat, terwijl de QardioBase je verhoudingen tussen vet, spieren, water en botten meet, je eigenlijk alleen grafieken kunt zien voor gewicht, BMI en lichaamsvet – het weglaten van een grafiek voor veranderingen in spiermassa, gezien het feit dat de app toch alle gegevens registreert, is bijzonder vreemd.

Zoals je zou verwachten, integreert de app ook met je andere fitness-apps naar keuze – je kunt gegevens exporteren naar MyFitnessPal, Apple Health, Google Fit, en Samsung Health, en het ondersteunt ook zowel Apple als Android smartwatches.