Rancilio Silvia Review: koffiecliché of stijlvolle klassieker?

Ik overdrijf niet als ik zeg dat de Rancilio Silvia misschien wel de beroemdste binnenlandse espressomachine op de markt is. Er zijn slechts een paar andere modellen met een vergelijkbare geschiedenis.

Maar alleen omdat het een bekende machine is die al een tijdje bestaat, betekent dit niet noodzakelijkerwijs dat het uitstekende koffie maakt gezien de hoge normen van vandaag.

De Silvia werd immers voor het eerst geïntroduceerd in 1997.

Dat is 25 jaar geleden 🙅.

Gelukkig is Rancilio de machine in de loop der jaren blijven updaten. Voor deze review heb ik het nieuwste model, V6, getest.

Lees verder als je wilt bepalen of dit model nog steeds heeft wat nodig is.

Rancilio Silvia V6

Rancilio Silvia V6

Miss Silvia ziet er beter uit dan ooit met haar facelift van 2020. Je krijgt veel metaal voor je geld met dit model.

Over het merk

Rancilio werd in 1927 opgericht door Roberto Rancilio in Milaan.

Dat plaatst het merk als een van de oorspronkelijke Noord-Italiaanse espressopioniers met Bezzera, Gaggia en La Pavoni.

Tegenwoordig is het misschien moeilijk te doorgronden, maar thuis espresso maken is relatief nieuw. Rancilio en al zijn Italiaanse collega’s richtten zich uitsluitend op het maken van commerciële apparatuur.

In 1997 produceerde Rancilio echter een miniatuurversie van hun professionele machines als bedankje voor de zakenpartners van het bedrijf.

Een paar jaar later zou deze espressomachine beschikbaar worden voor het grote publiek als de “Silvia”.

Rancilio heeft de Silvia meerdere keren bijgewerkt en we zijn nu op de 6e versie, die in 2020 werd gelanceerd.

Rancilio lanceerde onlangs ook een “pro” versie van de Silvia. Hoewel het oppervlakkig gezien overeenkomsten heeft, is het eerlijk om te zeggen dat deze machine intern volledig anders is met zijn twee ketels en PID. Dus laten we ons voor deze recensie concentreren op het origineel.

Ontwerp &bouwkwaliteit

De Silvia is een compacte en boxy unit. Ik vond het altijd verwarrend dat de espressomachine ook bekend staat als “Ms. Silvia” onder koffie-geeks als er niets vrouwelijks is aan zijn aanwezigheid.

Andere Italiaanse designklassiekers zoals Vespa-scooters of Ascaso-espressomachines roepen iets op dat in die richting kan worden beschreven. Toch lijkt de Rancilio Silvia – althans voor mij – nogal functionalistisch of misschien zelfs brutalistisch.

De Silvia heeft een volledig metalen lekbak

Dat betekent echter niet dat het een lelijke machine is. Integendeel, de meest recente versie heeft een beetje een facelift gehad met nieuwe knoppictogrammen en een zwarte groepskop, waardoor het er moderner uitziet.

Premium accessoires

Na net twee van de belangrijkste rivalen van de machine te hebben beoordeeld (de Gaggia Classic Pro & Breville Bambino Plus), moet ik zeggen dat de Silvia ze allebei verslaat als het gaat om het gevoel van kwaliteit en duurzaamheid als je ze van dichtbij vergelijkt. Ik denk dat de Gaggia en Breville modellen fotogenieker zijn. Toch, als het gaat om materialen en het geven van dat premium “gevoel”, moet ik de overwinning toekennen aan Rancilio Silvia.

De lekbak op de Rancilio Silvia is gemaakt van metaal en het voelt alsof hier geen hoeken zijn gesneden. Er zijn bijvoorbeeld verschillende grillpatronen onder de brouw- en stoomsecties om rekening te houden met het verschil tussen langzaam druipende koffie en krachtig stomen. Op de instapmodellen van Gaggia en Breville heb je in vergelijking veel goedkoop aanvoelend plastic.

Rancilio Silvia tamper portafilter |
Het portafilter en de tamper zijn van topklasse

Het portafilter en de tamper onderstrepen ook de kwaliteit en het gewicht. Het is een zwaar (en durf ik te zeggen commercieel gevoel) portafilter dat het aanbod van Breville en Gaggia in deze prijsklasse vernietigt.

Hetzelfde geldt voor de sabotage. Hoewel het zwaar is, zullen power-users uiteindelijk willen upgraden naar een precisie-sabotage.

Intern ontwerp

Aan de binnenkant is de Rancilio Silvia ook iets bijgewerkt met een geïsoleerde ketel en een nieuwe spaarschakelaar die de machine uitschakelt na 30 minuten stationair te hebben gestaan. De “E” in de naam staat voor ecologisch.

Voor de rest is de machine eenvoudig en goed gemaakt zoals hij al jaren is. Het heeft een royale 300 ml messing enkele ketel en een 3-weg magneetventiel, waardoor de puck minder rommelig en nat is na het schieten.

In mijn testperiode zag ik niet de noodzaak om met iets in de machine te spelen, maar door alle accounts van mensen die S bedienenilvias voor de kost, het is een goed gemaakte machine die lang mee kan gaan. En als er een probleem is, is het iets dat je kunt oplossen.

De watertank is gemakkelijk toegankelijk bovenop het apparaat.

Bij dagelijks gebruik

De Rancilio Silvia heeft een enkele ketel die wordt gebruikt voor het brouwen en stomen. Dit is een feit dat zowel uw interactie met de machine zal beperken als bepalen.

Het zetten van espresso gebeurt idealiter rond 200F / 93C graden, terwijl het produceren van stoom veel hogere temperaturen vereist.

Dat betekent dus dat dezelfde ketel tussen een aantal behoorlijk grote uitersten moet kunnen gaan. Dit betekent dat je moet oefenen wat wordt aangeduid als “temperatuur surfen” om de beste resultaten te behalen met de Silvia.

Het klinkt als een leuke en spannende activiteit, maar het is een stuk vervelender dan het in het echte leven klinkt.

Temperatuur surfen uitgelegd

Stel je dit scenario voor: Je wilt een cappuccino maken.

  • Eerst trek je je schot zoals je zou verwachten.
  • Om melk te stomen, moet je echter 90 seconden wachten terwijl de ketel op temperatuur komt. Het klinkt misschien niet als een lange tijd, maar de crema van het schot zal in die periode beginnen te vervagen.

Ook lijkt deze wachttijd een beetje op de magnetronminuut. Het voelt gewoon langer dan de reguliere tijd.

Natuurlijk kunt u doen wat veel Rancilio-gebruikers doen:

  1. Steam eerst
  2. Daarna brouwen

Ik ben echter om verschillende redenen geen grote fan van deze workflow:

  • Je moet een aanzienlijke hoeveelheid water en stoom zuiveren om de ketel op de juiste brouwtemperatuur te krijgen. Het voelt als onnodig werk.
  • Als u zelf een bepaalde fles water gebruikt of water onthard om uw machine te beschermen, is purgeren op de lange termijn een dure activiteit.
  • Ook als je latte art wilt gieten, moet je je melk blijven verzorgen terwijl je met de temperatuur omgaat en de opname voorbereidt / trekt.

Ik zeg niet dat je hier geen meester in kunt worden en een goede workflow kunt krijgen (ik heb er zeker YouTube-video’s van gezien), maar voor mij is het een beetje flauw.

Lekkere shots maken?

Natuurlijk valt dit proces meer op als je veel melkdranken maakt. Dan is het veel heen en weer surfen.

Maar wat als je vooral espresso drinkt? Nou, het is beter, maar je zult nog steeds wat temperatuursurfen moeten doen. Modernere espressomachines hebben een PID-temperatuurregelaar, die een uitstekende temperatuurstabiliteit tot op één cijfer geeft.

Maar omdat de Rancilio Silvia een thermostaat heeft, zal deze herhaaldelijk over en onder de gewenste brouwtemperatuur schommelen. Dus als je elke keer op dezelfde temperatuur wilt brouwen, is het nodig om wat water te zuiveren en vervolgens te wachten tot de ketel opnieuw wordt geactiveerd. Zodra het is uitgeschakeld, kunt u onmiddellijk brouwen en moet u een relatief temperatuurstabiel schot hebben.

Dit klinkt als veel werk, maar na een week gebruik van de machine, krijg je hem snel.

Ook zal ik zeggen dat je wordt beloond met een aantal verrukkelijke foto’s. De dikke 58 mm portafilter helpt bij de temperatuurstabiliteit als je het opwarmt in het groepshoofd. Tegelijkertijd kunt u heel fijn malen bij gebruik van een commerciële mand van 58 mm.

Dus over het algemeen, als je een foto goed maakt, is het uitzonderlijk lekker en net zo goed als de meeste coffeeshops.

Ik zal ook zeggen dat de ketel van 300 ml een royaal formaat heeft. Dat betekent dat je een goede lungo of “sprover” kunt trekken zonder je plotseling zorgen te maken over het brouwen bij lagere temperaturen.

Tijdens de testperiode heb ik veel licht geroosterde 1:10 shots gemaakt met een grinder uitgerust met SSP Multipurpose bramen, en ze smaakten gewoon geweldig.

Melk stomen

Ik ben niet echt een latte-kunstenaar, en als ik er een paar produceer, is het meestal van de Salvador Dali, enigszins abstracte soort. Als je echter in dit aspect van het maken van koffie wilt komen, dan is de Silvia een uitstekende machine om op te leren.

Het heeft een hoop stoomkracht. Het heeft bijna een beetje te veel als je het mij vraagt. Ik was verrast door de explosie die een paar keer uit de stoompijp barstte, wat resulteerde in een puinhoop op het aanrecht om op te ruimen.

De Rancilio Silvia V6 E die ik in mijn test gebruikte, had nog krachtiger stoom dan de Breville Dual Boiler die ik meestal gebruik, dus ik denk dat het eerlijk is om te zeggen dat het genoeg en meer heeft dan je nodig hebt.

Deze enorme hoeveelheid krachtige stoom komt echter ook met een prijs; daarom kost het wat extra tijd om van brouwen naar schuimen te gaan. De Gaggia Classic Pro, die zwakkere en kleinere hoeveelheden stoom produceert, heeft een kortere overgangstijd tussen thij twee modi.

Gebruiksgemak

Over het algemeen zou ik niet zeggen dat de Rancilio Silvia een eenvoudige machine is. De temperatuur surfen en de krachtige stoom betekenen dat het een apparaat is dat enige oefening vereist. Maar in dit tijdperk waarin we slimme apparaten hebben en gewend zijn aan gemak, is het zeker een ervaring die mensen zal verdelen.

Het is al een hele uitdaging om geweldige espresso- en koffiedranken te maken, en dit is vooral het geval met zoiets als de Rancilio Silvia.

Als je een hobby wilt en van plan bent om wat tijd door te brengen op koffieforums en online latte art tutorials te bekijken, heb je een lonende koffiereis met de Silvia.

Maar als je ’s ochtends een knop wilt inschakelen en met de minste moeite een latte wilt krijgen, blijf dan uit de buurt van deze machine.

Dit is een espressomachine voor mensen die een braammolen speciaal voor espresso bezitten (of van plan zijn te krijgen). Het is voor mensen die niet worden afgeschrikt door acroniemen zoals RDT, WDT, TDS en EY.

Rancilio Silvia Nadelen

  • Temperatuur surfen is vereist. Dit leidt tot:
    • waterverspilling
    • onnodige rommel rond (of buiten) de lekbak
    • Ingewikkelde workflow
    • Enige ervaring is nodig om de beste foto’s te maken
  • Het neemt meer aanrechtruimte in beslag dan andere espressomachines op instapniveau
  • Iets te hoog stoomvermogen
  • Heeft minstens 15 minuten nodig om op te warmen

Alternatieven

Gaggia Classic Pro

Ik denk dat de meeste mensen die de Rancilio Silvia overwegen ook naar de Gaggia Classic Pro zullen willen kijken.

In Europa is het prijsverschil tussen deze twee machines niet zo groot, maar het verschil kan aanzienlijk zijn in andere markten. Daarom, als ze allebei binnen dezelfde prijsklasse liggen (≈ 25%), zal ik naar de Silvia neigen.

Toch heeft de Gaggia Classic Pro wel een paar voordelen:

Het is kleiner en ziet er iets eleganter uit in zijn nieuwe colorway. Het heeft ook een veel snellere overgang tussen brouwen en stomen, wat zorgt voor een betere workflow als we het hebben over een enkele cappuccino.

De Gaggia voelt echter ook goedkoper en dunner aan als je hem van dichtbij inspecteert. De plastic onderdelen zijn niet zo mooi en het is een minder krachtige machine met een kleinere ketel in het algemeen.

De Silvia is zeker groter dan de Bambino Plus. Maar is het ook de extra aanrechtruimte waard?

Breville Bambino Plus

Een andere machine die vaak in deze prijsklasse voorkomt is de Breville Bambino Plus. In veel opzichten is het de antithese van de Silvia V6. Naar mijn mening is het echter gewoon een veel modernere machine met een betere workflow.

Deze machine maakt gebruik van een thermocoil en heeft een PID, dus u hoeft zich geen zorgen te maken over de temperatuur. Dit is de machine die ik de meeste mensen zou aanraden. Het is het apparaat om te krijgen als iemand een snelle melkdrank wil en geen interesse heeft om online over koffie te lezen.

Ja, het plafond is hoger op de Silvia; in de handen van een baristakampioen kun je er een betere koffie van krijgen. Maar in het echte leven zal de Bambino Plus met minder moeite betere drankjes uitbrengen.

Conclusie

De Rancilio Silvia V6 is een vreemde eend in de bijt. Aan de ene kant is het boxy en ingewikkeld in gebruik. Maar tegelijkertijd kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat je veel premium staal en kwaliteit voor je geld krijgt.

In de juiste handen is het een betrouwbare machine die fantastische espresso kan maken.

Echter, de enkele ketel en de gebrek aan PID zou voor de meeste moderne mensen een deal-breaker moeten zijn. Ik zou deze machine niet aanraden aan een tante of iemand die slechts oppervlakkig geïnteresseerd is in koffie. Ze zouden veel beter bediend worden met een Breville Bambino. Of zelfs een Nespresso-apparaat.

Aan de andere kant, als je een enorme koffie-nerd bent of op weg bent om het te worden, wil je hoogstwaarschijnlijk binnenkort upgraden naar een dubbele ketel of warmtewisselaar. In zekere zin zit de Rancilio Silvia dus ook tussen twee stoelen.

Het lijdt geen twijfel dat het een kwaliteitsmachine is. Maar helaas lijkt het een beetje op een handgeschakelde Mercedes in een tijd van Tesla’s.

➡️ Controleer de huidige prijs