Realme Buds Air 2 Neo: een fatsoenlijke ervaring, vooral met Android-smartphones


De Buds Air 2 Neo true wireless hoofdtelefoon heeft dezelfde argumenten als alle Realme-producten (en vele andere…), met de belofte van een zeer solide kwaliteit/prijsverhouding en een complete gebruikerservaring, onder de €40.
Realme Buds Air 2 Neo

Bekijk de dagprijs

Presentatie

Welke smartphonefabrikant heeft niet een lijn van echt draadloze hoofdtelefoons? Realme heeft, zoals veel Chinese fabrikanten, niet gewacht om een complete reeks te bouwen voor bij zijn smartphones en heeft nu een hele reeks “Buds”-referenties. De Buds Air 2 Neo hebben dezelfde argumenten als alle andere equivalente Realme-modellen, en vele andere concurrenten, namelijk een complete gebruikerservaring en een onverslaanbare kwaliteit/prijs-verhouding.

De “Neo” Air 2 Buds verschillen van hun “gewone” Air 2 Buds broers in hun bud formaat, maar delen dezelfde algemene technische specificaties: actieve ruisonderdrukking functie, luisteren naar omgevingsgeluiden, Bluetooth 5.2 verbinding gefaciliteerd met Google Fast Pair ondersteuning, aanraakbediening, solo gebruik, IPX5 certificatie, lage latentie modus, Realme Link companion applicatie, etc. Echter, ze kondigen een iets langere batterijduur aan van 6 tot 7 uur per gebruik, maar beschikken niet over een aanwezigheidssensor.

De Realme Buds Air 2 Neo zijn getest in versie 1.1.0109 met een Realme Link 2.0.141.50 applicatie (onder Android).

Productie & toebehoren

De Air 2 Neo Buds zijn niet chique qua ontwerp. Hun eivormige knoppen doen denken aan veel modellen op de markt; de kwaliteit van fabricage en afwerking is echter correct. Het merendeel van de elementen, zowel op de oortelefoons als op de behuizing, wordt beschermd door een mat plastic (lichtgrijs of zwart, afhankelijk van de versie) dat tijdens onze testperiode geen bijzondere zwakke punten vertoonde. De Buds Air 2 Neo zijn IPX5-gecertificeerd en hebben dus geen last van regen (u moet natuurlijk niet vergeten ze na elke blootstelling te onderhouden).

Net als de hoofdtelefoon is de draagtas bijzonder compact en past hij gemakkelijk in elke broekzak. Door zijn gladde coating, vorm en grootte is hij echter niet gemakkelijk met één hand te hanteren. Het scharnier is ook geruststellend.

De Realme Buds Air 2 Neo worden geleverd met een zeer conventionele lijst van accessoires: een zeer korte USB-C kabel en drie paar siliconen tips in verschillende maten.

Comfort & pasvorm

Als het op de draagervaring aankomt, doen de Air 2 Neo Buds hun deel goed. Hoewel ze niet absoluut comfortabel zijn, zitten ze dankzij hun relatief compacte, ergonomische ontwerp en lage gewicht toch comfortabel in het oor. De gebruikte coating biedt een zacht contact, en de siliconenoordopjes (op de grens tussen in-ear en semi-in-ear) slagen erin het gevoel van occlusie, het “plug”-effect, binnen de perken te houden, zodat ze op lange reizen kunnen worden gebruikt (ten koste van een slechte geluidsisolatie, maar daar komen we in detail op terug in het gedeelte “Actieve ruisonderdrukking”). Afhankelijk van het geval kan het “achterste” deel van de oortelefoon iets te stevig rusten op het deel van het kraakbeen dat zich tussen de concha en het anthelium bevindt: heroriëntering van de oortelefoon is soms voldoende om het veroorzaakte kleine ongemak te beperken, maar niet altijd, zodat soms een paar korte pauzes moeten worden genomen tijdens de meest intensieve gebruikssessies.

De oortelefoons worden goed ondersteund, maar door hun ontwerp (vooral de zachte, gladde plastic afwerking) hebben ze een lichte neiging om uit het oor te trekken als je je kaak beweegt om te praten/eten, vooral als je aan het sporten bent. Daarom is het nodig ze van tijd tot tijd te vervangen, zodat ze op hun plaats blijven, of zelfs een beroep te doen op een andere, meer geschikte oplossing tijdens het sporten.

Ervaring met gebruik

De eerste keer dat u de Buds Air 2 Neo in gebruik neemt, is het niet al te ingewikkeld: u opent de draagtas, de oortelefoons gaan automatisch in de koppelmodus (die indien nodig kan worden geactiveerd via de speciale knop op de draagtas) en vervolgens hoeft u ze alleen maar te selecteren uit de lijst met apparaten op de bron om de bewerking te voltooien. Enkele LED’s en geluidsindicaties zijn geïntegreerd om de status van de hoofdtelefoon te kennen. Android-gebruikers zullen geluk hebben met de Google Fast Pair-functie, die dankzij een dialoogvenster een paar seconden bespaart in het proces.

Deze voorkeursbehandeling wordt geverifieerd wanneer u de hoofdtelefoon gaat manipuleren en zal nadelig zijn voor andere gebruikers. De aanraakbediening op de hoofdtelefoon biedt standaard zeer weinig opties: afspeelbeheer, gespreksbeheer, volgend nummer op beide hoofdtelefoons, omschakelen tussen RBA/luisteren naar omgevingsgeluiden. Om ze opnieuw toe te wijzen en te profiteren van meer mogelijkheden (navigatie tussen nummers, activeren van de stemassistent, deactiveren van de RBA, lage latentie-modus, maar nog steeds geen volumebeheer), is de Realme Link companion applicatie verplicht, en helaas wordt de hoofdtelefoon niet ondersteund door de iOS-versie van de applicatie… en dat is niet bij gebrek aan aandringen. Deze incompatibiliteit ontneemt de gebruiker ook extra opties die nog steeds nuttig zijn, zoals een nauwkeuriger weergave van het batterijniveau, de keuze van de voorinstelling van de geluidsegalisatie of de modus voor lage latentie. Android-gebruikers zullen deze “kleine luxe” dus voor zichzelf hebben… zolang ze erin slagen zich te registreren om de applicatie te gebruiken.

Het dagelijks gebruik van de Buds Air 2 Neo is globaal correct, de oortjes zijn bruikbaar in solo/mono, maar de aanraakbediening mist een beetje reactiviteit (ongeveer 2 sec latentie tussen de actie en het in aanmerking nemen) en sommige functies ontbreken: zelden bieden de oortjes een multipoint verbinding, maar we zouden bijvoorbeeld niet tegen een nabijheidssensor zijn geweest.

Levensduur batterij

De Realme Buds Air 2 Neo beweren tussen 6 en 7 uur per oplaadbeurt mee te gaan, afhankelijk van het feit of de actieve ruisonderdrukking al dan niet geactiveerd is, een cijfer dat we in beide gevallen tijdens onze test perfect hebben geverifieerd (op een paar minuten na). Hoewel dit niet kan worden vergeleken met de echte draadloze hoofdtelefoons die het langst meegaan op de markt, is dit een meer dan respectabele score voor dagelijks gebruik.

De oplaaddoos heeft iets meer dan twee extra ladingen nodig. Hij wordt alleen opgeladen via een USB-C-poort.

Hands-free kit

De ingebouwde microfoons in de Realme Buds Air 2 Pro zijn verre van efficiënt. Onder zeer gunstige omstandigheden, in een rustige binnenomgeving, is de opnamekwaliteit maar net goed: het signaal is noch nauwkeurig, noch erg zuiver, de toon van de stem wordt slecht beïnvloed en lijkt bijzonder ver weg, ook al blijft het verstaanbaar. Buiten blijft deze verstaanbaarheid aanvaardbaar zolang men zich in een omgeving met weinig lawaai en zeer weinig wind bevindt, want de microfoons zijn er zeer gevoelig voor en het minste zuchtje wind zal de spraak onhoorbaar maken (zoals te horen is tegen het einde van ons tweede fragment). Om een gesprek in goede omstandigheden te kunnen voeren, moet in ieder geval ruis in het algemeen worden vermeden, omdat de werking van het ruisonderdrukkingsalgoritme zeer aanzienlijke artefacten genereert die de stem maskeren.

Latency

De latentie van Bluetooth-communicatie is ongeveer 240 ms bij de Buds Air 2 Neo. Dit is een hoge waarde die, wanneer deze wordt vertaald in een beeld/geluid-vertraging, het comfort van het bekijken van een video ronduit beperkt en de praktijk van mobiel gamen verhindert.

Net als veel recente modellen is de hoofdtelefoon van Realme in staat deze vertraging automatisch te compenseren met de meeste apps voor het afspelen van smartphone-video’s (Netflix, Disney+, YouTube, enz.), zodat de kijkomstandigheden acceptabel zijn. Zelfs als u de “Spelmodus” in de begeleidende toepassing activeert, blijft de vertraging merkbaar en vervelend bij het spelen van videospelletjes: ook al waarderen we de aanwezigheid van deze functie, we zijn helaas ver verwijderd van de beloofde 88 ms…

Audio

De Buds Air Pro 2 bieden een relatief homogene en degelijke algemene geluidservaring… zolang je maar voldoende wijs blijft met het luistervolume.

In hun meest “gebalanceerde” luistermodus, de standaardmodus, hebben de echte draadloze hoofdtelefoons van Realme een vrij klassiek V-vormig geluidsprofiel, met de nadruk op de extreme lage en hoge midden tonen. Het recept geeft de geluidsweergave een bijzonder energiek aspect door enerzijds het gevoel van impact en de diepte van de bas te stimuleren, en anderzijds de scherpte, de klankaanwezigheid en het gevoel van “helderheid” op vele elementen. Dit vereist een zekere beheersing en een bijzondere reserve bij de behandeling van het hoge middengebied om te voorkomen dat de klankkleuren worden aangetast en vooral auditieve vermoeidheid wordt opgewekt.

Terwijl het gedrag van de Buds Air Pro 2 Neo behoorlijk is in de lage tonen, is het resultaat minder overtuigend in het tweede deel van het spectrum. De oortelefoons zijn een beetje te zwaar in dit gebied (meer bepaald in de zone rond 2/3 kHz, waar het menselijk gehoor het gevoeligst is), wat zeer snel een schurend, soms “zuur” en dus vermoeiend aspect geeft op lange termijn: u beperken tot een zeer zacht luistervolume zal de enige manier zijn om dit fenomeen te beperken en om goed gebruik te kunnen maken van uw oortelefoon, vooral tijdens sessies van enigszins langdurig gebruik. De vrij gemiddelde precisie in dit register draagt bij tot dit resultaat.

Gelukkig is dit iets bevredigender in de lagere frequenties, zodat u kunt genieten van een minimum aan punchy bas (maar nog steeds een beetje “verstopt” en onderhevig aan frequent overlopen, laten we duidelijk zijn). Er is hier niets te klagen in termen van extensie in de lagere frequenties, met de hoofdtelefoon die diepe bassen en een mooie basis biedt. Aan de andere kant zijn de Buds Air Pro 2 veel timideer aan de andere kant van het spectrum: de hoge tonen missen amplitude en definitie, wat uiteraard niet helpt om het geluidsbeeld echt uit te breiden qua breedte (het is een beetje te compact). De perceptie van deze laatste in termen van diepte is ook niet erg natuurlijk, met de meest afgelegen elementen die naar de voorgrond worden gebracht. Gelukkig vertoont de hoofdtelefoon een goede stereoscheiding, zodat de plaatsing van de verschillende elementen/instrumenten goed kan worden vastgesteld.

Actieve ruisonderdrukking

Je kunt er niet echt op vertrouwen dat de Realme Buds Air 2 Neo je effectief en comfortabel isoleert van het lawaai om je heen. Eerst en vooral biedt de hoofdtelefoon een bijzonder slechte “passieve” geluidsisolatie. Het gebruik van actieve ruisonderdrukking is dus essentieel om je van de wereld af te sluiten, en helaas is dat verre van zaligmakend.

Hij werkt inderdaad slechts op een betrekkelijk beperkte frequentieband, waardoor bepaalde componenten van verkeerslawaai, lawaai van wegen, enz. zeker worden uitgefilterd, maar hij heeft het moeilijk bij de laagste frequenties en fataal in het middentonen/treble bereik: De zeer lage resonantie die in het vervoer hoorbaar is, is nog steeds goed merkbaar, net als contactgeluiden, metaalgeluiden, het geklik van toetsenborden en zelfs gesprekken (stemmen zijn vaag, maar hoorbaar en verstaanbaar), of het geluid dat in het vervoer uit de smartphone van uw stoelgenoot komt, tot ons grote ongenoegen. De actieve ruisonderdrukking die door de hoofdtelefoon wordt geboden, bleek ook vreemd onstabiel te zijn wanneer men te maken kreeg met een iets te krachtig en plotseling geluid (schudden van de metrotrein, ontmoeting met een andere trein/metro), een grillig gedrag dat zich materialiseert in belangrijke en abrupte dalingen van het rendement, een soort bijzonder onaangename “gaten”. Tenslotte moet worden opgemerkt dat de microfoons zeer gevoelig zijn voor wind, wat de ervaring nog meer bederft. Jammer.

De modus omgevingslawaai is daarentegen overtuigend, een resultaat dat niet erg verrassend is gezien de zeer slechte passieve isolatie van de hoofdtelefoon. Anderzijds heeft deze modus meer dan ooit te lijden onder de gevoeligheid van de microfoons voor wind, hetgeen een bijzonder onaangenaam resultaat oplevert als er een lichte bries opsteekt. Je kunt net zo goed de actieve ruisonderdrukking uitzetten.
Buds Air 2 Neo

Bekijk de dagprijs

Productspecificaties

 • Gewicht: 9 g
 • Levensduur batterij: 7 uur
 • Hoofdtelefoon: Semi in-ear
 • Kabellengte: 0,2 m
 • Afneembare kabel: Nee
 • Actieve ruisonderdrukking: Ja
 • Milieuvriendelijk luisteren: Ja
 • Hands-free kit: Ja
 • Connectiviteit: USB-C
 • Draadloze verbinding: Bluetooth
 • Ondersteunde Bluetooth-codecs: AAC, SBC
 • Verwijderbare batterij: Neen
 • IP-certificering: IPX5

Voordelen

 • Goede balans in het eerste deel van het hoorbare spectrum (lage tonen/midden bereik).
 • Goed gevoel van comfort.

Nadelen

 • Te veel energie in het hoge middengebied, uitputtend geluid.
 • De geluidsprecisie is meer dan perfect, de extreme hoge tonen zijn niet erg goed.
 • Slechte prestaties van de actieve ruisonderdrukking.
 • Geen volumeregeling.
 • Geen ondersteuning voor koptelefoons in de iOS-app (en dus zeer beperkte functies).

Conclusie

De Realme Buds Air 2 Neo bieden een degelijke ervaring en doen hun werk in de basis. Ze kunnen een relatief eerlijk uitgangspunt zijn voor de krapste budgetten die op zoek zijn naar een eenvoudige echt draadloze hoofdtelefoon voor bij hun Android smartphone… op voorwaarde dat je geen eisen stelt aan de isolatie of kwaliteit van de handsfree kit. Men mag echter niet uit het oog verliezen dat er degelijker alternatieven op de markt zijn, tegen een iets hogere prijs, maar die zijn zeker in alle opzichten beter.

Recent Content