Realme GT 2 Pro: een smartphone die jaagt op de high-end

Na zijn sporen te hebben verdiend op het gebied van middenklasse smartphones met een onbetwistbare kwaliteit/prijsverhouding, richt Realme zich nu met de GT 2 Pro op een meer premium markt. Een eerste uitstapje dat interesse wekt.
Realme GT 2 Pro

Bekijk de dagprijs

Presentatie

In slechts een paar jaar tijd heeft Realme naam gemaakt in de ultra-competitieve markt voor instapmodellen en smartphones in het middensegment. Zoals de meeste van zijn concurrenten, streeft de onderneming naar een zeer agressieve kwaliteit/prijsverhouding om zich te onderscheiden. Maar beetje bij beetje probeert Realme uit dit prijssegment te breken en naar luxueuzere horizonten te kijken. Dit is vandaag het geval met de GT 2 Pro, die bepaalde kenmerken vertoont die verwant zijn aan premium toestellen.

Hij wordt gelanceerd voor 749 euro in de versie met 8/128 GB (849 euro met 12/256 GB) en heeft te kampen met bijzonder felle concurrentie. Daartoe behoren de zeer goede Google Pixel 6, de Xiaomi 11T Pro en de Oppo Find X3 Neo. Deze rivalen zijn iets betaalbaarder, hebben niet veel gebreken en zien hun prijzen soms dalen tijdens promoties.

Ergonomie en ontwerp

De Realme GT 2 Pro overdrijft niet op het gebied van design. De rondingen lijken sterk op die van de GT Neo 2 of de recente 9 Pro+. Bij onze versie is de plastic achterkant echter vervangen door een “polymeer van biologische oorsprong” met een antislipafwerking en een groene of witte kleur. De fijn gegroefde rug is aangenaam om vast te houden en voegt een beetje originaliteit toe aan het geheel. Bovendien voorkomt het dat vingerafdrukken zich gedurende de dag vermenigvuldigen. Een uitstekend punt.

De afmetingen van 163,2 x 74,7 x 8,2 mm en het gewicht van 189 g maken het geen bijzonder compact toestel, hoewel het dun genoeg is om in een broekzak te passen. Het 6,7-inch Amoled-paneel, dat ongeveer 75 procent van de voorkant in beslag neemt – tot nu toe een vrij gemiddelde waarde – wordt beschermd door Gorilla Glass Victus. Daaronder bevindt zich een vingerafdruklezer die doeltreffend is in gebruik.

Het ontbreken van een waterdichte certificering wordt bitter betreurd. Niet echt een schande voor smartphones rond de 400 €, maar meer verwacht op het prijsniveau van deze GT 2 Pro. Het model mist ook een microSD-sleuf en een 3,5mm-aansluiting.

Op het gebied van connectiviteit levert de GT 2 Pro met 5G, Bluetooth 5.2, NFC-compatibiliteit en Wi-Fi 6.

Scherm

Het jonge Chinese merk heeft ons een uitstekend OLED LTPO 2-scherm gegeven dat een resolutie van 1440 x 3216 pixels kan weergeven. Hij is echter geconfigureerd in Full HD+. Het LTPO-beeldscherm heeft een dynamische vernieuwingsfrequentie die varieert van 10 Hz tot 120 Hz, afhankelijk van de toepassing. Het is mogelijk deze te blokkeren op 60 Hz of 120 Hz. De gebruiker profiteert dus van een vloeiendheid die geen grenzen kent en een bijna oneindig contrast.

Het paneel heeft een piekhelderheid van 813 cd/m², waardoor het zelfs in fel zonlicht perfect leesbaar is. Het is ook een goede bondgenoot voor ’s nachts lezen, want de minimale helderheid daalt tot 1,9 cd/m². De aanraakvertraging is gemiddeld (72 ms) en de reflectiegraad is hoog (48,9%). Dit is helaas een constante op smartphones…

Ook hier biedt de basiskalibratie (heldere kleuren) onvolmaakte waarden. De delta E is 3, wat goed is, en de temperatuur is 7132 K. De weergave is dus een beetje te koud. Overschakelen naar de Natural Colour modus geeft een uitstekende delta E van 1,1 en een perfecte temperatuur van 6569 K. Het scherm is dan van uitstekende kwaliteit, rug aan rug met de Xiaomi 11T Pro.

Prestaties

De GT 2 Pro wordt aangedreven door de Snapdragon 8 Gen1, de nieuwste chip van Qualcomm. Hij wordt geleverd met 8-12 GB RAM en 128-256 GB opslagruimte. Wij hebben de topversie getest en gezien de configuratie aan boord, verwachtten wij topprestaties.

Zoals het er nu uitziet, hebben we geen grote verschillen opgemerkt met minder krachtige chips op dit model. De GT 2 Pro behaalde een algemene beoordeling van 104, wat betekent dat hij de toekomst met vertrouwen tegemoet kan zien. Hij is zeer goed in multitasking en kan probleemloos jongleren met je apps en sociale netwerken.

De SoC wordt vergezeld door de nieuwe Adreno 730 GPU, die voor betere prestaties in games moet zorgen. Hij draaide ons testprotocol zonder haperen op 60 fps, maar we hadden meer verwacht. Sommige toestellen met Snapdragon 888s, of zelfs de zeer goede 778G, hebben het beter gedaan. De Google Pixel 6, die wordt aangedreven door de Tensor-chip, neemt hier de taart. Dit is waarschijnlijk een keuze voor optimalisatie, misschien om de hitte te beperken – die goed onder controle is.

Onze prestatietests worden uitgevoerd met viSer, de door het bedrijf SmartViser ontwikkelde toepassing.

Foto

De Realme GT kiest voor een nogal ambitieuze foto-configuratie bestaande uit een 50-megapixel hoofdsensor met een groothoeklens die opent bij f/1.8, een 50-megapixel ultragroothoeklens (f/2.2), en een microscoop die tot 40x vergroting biedt. Deze module doet duidelijk denken aan de Find X3 Pro, waaraan we een labartikel hebben gewijd. Het blijkt best leuk te zijn, maar verliest snel zijn interesse na een paar keer gebruiken.

We hadden hem kunnen vergelijken met de Pixel 6, momenteel een van de beste fototoestellen aller referenties, maar het duel zou zich grotendeels tegen hem hebben gekeerd. Daarom hebben we gekozen om het op te nemen tegen de Oppo Find X3 Neo, die het goed deed in de oefening. Des te interessanter is het dat beide toestellen dezelfde hoofdmodule hebben: de Sony IM766. Deze sensor is nu te vinden in middenklasse en (zeer) high-end smartphones. Daarom is het interessant het gedrag ervan in verschillende toestellen te analyseren.

Hoofdmodule: 50 MP, f/1.8, 24 mm eq.

De groothoeklens maakt gebruik van pixel-binning om “standaard” opnamen te maken. Deze techniek voegt vier pixels samen tot één om meer licht op te vangen wanneer dat ontbreekt. Standaard maakt de smartphone opnamen van 12,5MP. De Find X3 Neo werkt op dezelfde manier.

In goede omstandigheden is het beeld van de GT 2 Pro zeer overtuigend. Hij heeft niet alleen een betere kleurcontrole, maar biedt ook iets meer detail. Hoewel ze allebei dezelfde sensor gebruiken, dwingt het algoritme van de Realme de kleurverzadiging iets meer af en ziet het geheel er flatteuzer uit. De belichtingstijd is ook korter dan bij de Find X3 Neo, wat onscherpte beperkt.

In moeilijkere omstandigheden houdt de smartphone van Realme stand. Hij heeft een veel betere belichting dan zijn concurrent, en slaagt erin een goed detailniveau te behouden. De digitale afvlakking is niet te agressief, ook al is dat merkbaar (op de omslag van het boek, bijvoorbeeld).

Het geheel is goed leesbaar, ook al hebben de kleuren onvermijdelijk hun kracht verloren. Het is geen goede camera voor nachtfotografie, maar hij kan wel tegen een beetje duisternis.

50MP modus

Het is altijd mogelijk om de maximale resolutie te benutten. Dus vergeleken we de 12,5MP foto’s met de 50MP foto’s om te zien of er duidelijke verschillen waren. Daartoe is op elke opname een gebied van 0,45MP geïsoleerd, wat een idee geeft van het verschil in schaal.

Dag of nacht, de volledige definitie levert geen significante winst op, ook al zien we een beetje meer detail op de gezichten. Dit kan handig zijn om bepaalde opnamen bij te snijden, maar we raden niet aan deze modus voortdurend te gebruiken, vooral omdat de foto’s de opslagruimte belasten.

Ultra-groothoekmodule: 50MP, f/2.2, 15mm eq.

De bij ultra-groothoek verkregen resultaten zijn zelden bevredigend in het middenbereik. De door Realme gekozen module is nog steeds zeer interessant, zelfs nog meer in vergelijking met de Find X3 Neo.

In goede omstandigheden is het resultaat van de GT 2 Pro duidelijk beter dan dat van de Find X3 Neo. De colorimetrie is veel nauwkeuriger en het detailniveau veel hoger. Toch hadden we graag wat meer scherpte en contrast gezien op de gezichten of de kaart. Dit gezegd zijnde, het resultaat is echt bevredigend.

s Nachts is de weergave helaas te onscherp om echt te worden benut. De belichting is opnieuw beter dan bij de concurrent, maar de mate van detail is ingezakt. Wat dat betreft ligt de Google Pixel 6 nog ver voor.

Voorste module en video

De Realme GT 2 Pro heeft een 32MP frontmodule met een f/2.4 lens. Het resultaat is overtuigend wanneer het licht aanwezig is, ook al is de algemene kleur iets te geel. De sensor heeft soms moeite om hoge belichtingen aan te kunnen, maar over het algemeen is de ervaring aangenaam.

De smartphone is in staat om opnamen te maken tot 8K met 24 fps en 4K, Full HD en 720p met 60 fps. Terwijl 8K niet erg interessant is, zijn 4K en 1080p vrij goed, op voorwaarde dat u geen plotse bewegingen maakt. Er zijn nog een paar mooie opnamen te maken.

Levensduur batterij

De GT 2 Pro heeft een 5000 mAh batterij en wordt geleverd met een 65 W snellader. Je zou dus een royale batterijduur verwachten, aangezien het merk in dit opzicht zelden teleurstelt. Helaas hield de smartphone het slechts 13 uur en 22 minuten uit op ons viSer-protocol, dat gemengd gebruik simuleert. Een gemiddelde score die misschien een beetje beperkt is voor intensief gebruik of gedurende een zeer lange dag. Deze test werd uitgevoerd met adaptieve schermverversing ingeschakeld. We hebben het gereproduceerd met het paneel vergrendeld op 60 Hz, maar de winst is niet echt significant, aangezien de smartphone het 14 uur plat volhield.

Gelukkig kunt u hem opladen met een bliksemschicht, zodat u hem een paar minuten in het stopcontact kunt steken en de batterij weer op kleur ziet komen. Het kostte ons maar 34 minuten om op te laden. Deze technologie is een spel-veranderaar in het dagelijks leven.

Duurzaamheid

Onze duurzaamheidsscore is een manier om te bepalen hoe duurzaam de smartphone is voor zowel de consument als het milieu. Het is gebaseerd op een combinatie van de herstelbaarheidsindex, duurzaamheidscriteria (beschermingsindex, standaard verbindingsstukken, garantieperiode en updates…) en een beoordeling van het MVO-beleid (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen). Alle details van de analyse vindt u in ons artikel over de duurzaamheidsscore.

De score van de GT Neo 2 wordt beïnvloed door een enigszins lage herstelbaarheidsindex (6,2/10), maar ook door het ontbreken van waterdichtheidscertificering en CSR-labels.

Interface & OS

De Realme GT 2 Pro draait op Android 12 met de Realme UI 3.0 interface. Het geheel doet erg denken aan ColorOS, Oppo’s overlay. Deze interface biedt vele aanpassingsmogelijkheden: keuze van de stijl van de pictogrammen, thema’s, verlichtingsopties bij het ontvangen van meldingen of de weergave van de modus Altijd aan. Afgezien van een paar voorgeïnstalleerde apps is het moeilijk om iets aan te merken op deze update, die steeds dichter in de buurt komt van een Android Stock-ervaring, met behoud van een vleugje persoonlijkheid.
GT 2 Pro

Bekijk de dagprijs

Productspecificaties

  • Garantie: 2 jaar
  • Type garantie: Carry-in
  • EAN: 6941399070141
  • Gewicht: 189 gram
  • Simkaart die past: Nano SIM
  • Dual-sim: Ja
  • Simkaart meegeleverd: Nee
  • Type Dual-sim: Dual standby
  • Inhoud simkaarthouder: 2 simkaarten (geen geheugenkaart)
  • Besturingssysteem: Android 12
  • Schermgrootte: 6.7 inch
  • Resolutie: 1440 x 3200 pixels
  • Type scherm: Amoled
  • Vouwbaar scherm: Nee
  • Extern geheugenslot: Nee
  • Type extern geheugen: Geen extern geheugenslot
  • Aantal megapixels: 50 megapixels
  • Aantal megapixels frontcamera: 32 megapixels
  • Camera opties: Artificial Intelligence (AI) | Diafragma | Flitser | Macro lens | Nachtmodus | Optische zoom | Portretmodus | Ultra Wide Angle
  • Aantal camera’s achterzijde: 3
  • Aantal camera’s voorzijde: 1
  • Processorkernen: Octa core (8)
  • Werkgeheugen (RAM): 12GB
  • Batterij capaciteit: 5000 mAh
  • Draadloos opladen: Ja
  • Spraakbesturing: Ja
  • Vingerafdrukscanner: Ja
  • Inclusief gezichtsherkenning: N
  • Wifi: Ja
  • Netwerksnelheid: 5G
  • GPS: Ja
  • A-GPS: Ja
  • Bluetooth: Bluetooth 5.2
  • Bluetooth versie: Bluetooth 5.2
  • NFC: Ja
  • Type aansluiting: USB-C
  • Kan zelfstandig met internet verbinden: Ja
  • App vereist voor gehele functionaliteit: Nee
  • App werkt op besturingssysteem: Niet van toepassing
  • Wifi vereist: Nee
  • Bluetooth vereist: Nee
  • Mobiele data verbinding mogelijk: Niet van toepassing
  • Betaalde diensten vereist: Nee
  • Compatibel met: Informatie niet beschikbaar
  • CE markering: Niet van toepassing
  • Taal handleiding: Universeel
  • Zaklamp: Ja

Voordelen

  • Uitstekend Oled scherm.
  • Goede foto veelzijdigheid.
  • Efficiënt multitasken.
  • Zeer snel opladen.

Nadelen

  • Geen waterdichtheidscertificaat.
  • Geen microSD, geen 3.5mm jack.
  • SoC lijkt een beetje beperkt te zijn.
  • Batterijduur is te gemiddeld.

Conclusie

De Realme GT 2 Pro is een goede smartphone met een geweldig Amoled-scherm en een goede foto-veelzijdigheid. De prijs van het toestel plaatst het echter tegenover enkele serieuze concurrenten. De SoC mag dan op papier zeer krachtig zijn, maar het toestel lijkt er niet optimaal van te profiteren, vooral in games. Het stelt zich ook tevreden met een gemiddelde autonomie. Zijn gebrek aan waterdichte certificering en duurzaamheidsscore verhinderen ook dat hij hoger mikt. Deze uitstap naar een meer premium segment is veelbelovend, maar mist een beetje afwerking.