Review: Is de Gaggia Classic Pro het nog steeds waard?

De Gaggia Classic staat bekend als een van de goedkoopste espressomachines die zogenaamde godshots produceert.

Het staat ook bekend als een betrouwbaar en gemakkelijk te repareren werkpaard dat tientallen jaren meegaat met slechts een klein vleugje tedere liefdevolle zorg.

Om die reden raakten veel mensen boos, toen de Classic opnieuw werd ontworpen en de productie vijf jaar geleden van Italië naar Roemenië werd verplaatst.

Het blijkt dat de meeste “upgrades” downgrades waren. Het leek alsof Gaggia’s nieuwe eigenaren, Philips, waren er gewoon op uit om snel geld te verdienen.

Nu is het iconische model weer terug en heeft het een facelift gehad. Deze keer gaat het onder de naam ‘Gaggia Classic Pro’.

In veel opzichten volgt dit model de originele versie op. Er zijn echter nog steeds enkele dingen waar u op moet letten voordat u koopt. In deze review zal ik uitleggen voor wie deze machine is, en nog belangrijker, wie het is niet voor.

Gaggia Classic Pro

Gaggia Classic Pro

Deze espressomachine is de koffiewereldversie van Converse All Stars. Het is een tijdloze klassieker en altijd relevant.

Ontwerp UPDATES

Het meest voor de hand liggende aan de nieuwe Gaggia Classic Pro is natuurlijk het scala aan nieuwe kleuren. Mijn versie is een mooie matwitte, die er een stuk stijlvoller uitziet dan de originele chromen versie.

Laten we hier reëel zijn. Uiterlijk is een essentiële factor bij het kiezen van een espressomachine. Ik denk dat de Gaggia Classic Pro een mooie balans vindt tussen er minimalistisch en modern uitzien, terwijl hij toch wat Italiaanse art deco-vibes behoudt.

Het logo is ook verplaatst en opnieuw ontworpen in vergelijking met de originele versie.

De knoppen zijn ook groter en steviger op de nieuwe Pro.

Nieuw logo, nieuwe kleur en nieuwe knoppen op de Classic Pro

Stoompijpje

De Classic heeft nu ook de bijnaam “Pro” omdat de stoompijp is bijgewerkt naar een meer legitiem type.

Het vorige model werd geleverd met een Panarello stoompijp, die niet geschikt is voor het opschuimen van microschuimmelk voor latte art.

Veel mensen moesten vanwege dit probleem een Rancilio Silvia-stoompijp op hun apparaat installeren.

De nieuwe stoompijp is veel beter. Je kunt schuim behoorlijk goede melk maken met dit apparaat. Veel machines die er zijn, hebben echter meer stoomdruk en grotere ketels. Als je alleen melk opschuimt voor twee cappuccini of een grote latte, komt het goed.

Gaggia RI9380/46 Klassieke Pro...

Magneetventiel

Het magneetventiel is ook terug op de Gaggia Classic Pro. Deze functie is iets dat je niet ziet op de goedkopere espressomachines. Zonder al te veel in te gaan op technische details, helpt het bij het schoonmaken en dagelijks gebruik. Deze klep helpt om overtollig water uit de puck te spoelen, zodat het droog is en een stuk gemakkelijker uit het portafilter te kloppen.

Het stelt u ook in staat om de machine terug te vloeien. Het klinkt chique, maar in principe betekent het gewoon dat het hete water van de machine kan worden gebruikt voor het reinigen van de brouwkop.

De magneetklep zal overtollig brouwwater in de lekbak verwijderen

Wat vind ik leuk?

Dus de updates in vergelijking met de 2015-machine zijn allemaal behoorlijk goed. Het magneetventiel, nieuwe kleuren en betere stoompijpjes zijn allemaal leuk om te hebben.

Er is ook een kleinere aluminium ketel dan de vorige, die was gemaakt van roestvrij staal. Ik ben niet gekwalificeerd om te zeggen welke op lange termijn beter is, maar bij dagelijks gebruik warmt de nieuwe ketelconfiguratie supersnel, wat erg handig is.

U kunt een heleboel informatie vinden als het gaat om hacks, upgrades, reparaties, accessoires, enzovoort.

De Gaggia Classic staat ook bekend als een van de goedkopere modellen die beschikbaar zijn, met een commercieel formaat 58 mm portafilter.

Pro tip: Ik vind de grootsheid van 58 mm iets overschat. Het is nog steeds relatief eenvoudig om espresso-accessoires zoals manden en levelers te vinden in minder standaardmaten, zoals 51 of 53 millimeter.

Het is ook de moeite waard om erop te wijzen dat veel naakte 58 mm portafilters (zoals die gemaakt voor E61-machines) niet passen bij de Gaggia Classic.

naakt portafilter vs regulier gaggia portafilter
Een naakt portafilter ruimt echt veel ruimte op de lekbak op.

58 mm betekent echter dat je een dunnere puck koffie kunt hebben, dieh betekent theoretisch een betere extractie.

Het krijgen van een Gaggia Classic betekent ook dat je je in een ecosysteem koopt waar talloze mensen de weg voor je hebben geplaveid. U kunt een heleboel informatie vinden als het gaat om hacks, upgrades, reparaties, accessoires, enzovoort. Er is zelfs een hele subreddit gewijd aan de Gaggia Classic.

Dit alles is geweldig als je een nieuwe hobby wilt. Maar dat roept de vraag op: is het apparaat het nog steeds waard als je geen hobby wilt?

Maar dat roept de vraag op: is het apparaat het nog steeds waard als je geen hobby wilt?

Schotkwaliteit?

De Gaggia Classic Pro is in staat om een aantal werkelijk fantastische foto’s te maken. Nadat ik de molen had ingebeld (ik gebruikte de Eureka Mignon Specialita), smaakten de shots geweldig.

De machine is ingesteld op 15 bar out of the box, wat te veel is, maar als je meer traditionele donkere roasts voor melkdranken trekt, denk ik niet dat je het zult merken.

Het is een uitdaging om een perfect gelijkmatige extractie te krijgen met zo’n hoge druk, dus de meeste mensen zullen uiteindelijk de veer mod kit krijgen.

Ik heb ook een precisiekorf (IMS Competition) en een naakt portafilter gebruikt, en samen met de lagere druk heb ik een aantal fantastische trekbewegingen gehad.

Het belangrijkste probleem bij het zetten van espresso is dat de temperatuur zo onvoorspelbaar is. De machine heeft de neiging om oververhit te raken en stoom uit de brouwkop te duwen, dus het is noodzakelijk om veel water te zuiveren om op een acceptabele temperatuur te komen.

Of je moet voorzichtig zijn temperatuur surfen routine tot een wetenschap, of je zult moeten leven met de occasionele slechte opname.

Aan de andere kant warmt het opmerkelijk snel op, wat ’s ochtends uitstekend is als je het druk hebt. Ik weet dat sommige mensen het er niet mee eens zullen zijn, maar ik zou soms na 2-3 minuten schoten maken.

Ik ben geen grote melkdrinker, maar de stoommogelijkheden waren ook voldoende in mijn tests. Het gaat van espresso naar stomen in ongeveer 30 seconden, wat prima is als je maar voor één of twee personen maakt.

De stoomkracht is niets uitzonderlijks, maar je zou in staat moeten zijn om wat fatsoenlijk microschuim te krijgen met oefening.

Wat ik niet leuk vind

De Gaggia Classic werd geïntroduceerd in 1991. Dat is lang, lang geleden. En het is in de tussentijd niet wezenlijk veranderd.

Als je het van één kant bekijkt, betekent het dat het goed moet zijn om iets dertig jaar lang hetzelfde te laten blijven.

Aan de andere kant kan men zich ook afvragen over de afwezigheid van nieuwe technologieën zoals Pid en preinfusie.

Uit de doos kun je behoorlijk goede espresso krijgen van de Gaggia Classic.

Als je een beetje laissez-faire bent en niet geobsedeerd wilt raken door kleine details, zal de koffie waarschijnlijk goed genoeg voor je zijn.

Als je espresso echter als een wetenschap wilt behandelen en alle kleine details wilt meten, dan is de Gaggia Classic een beetje beperkt uit de doos:

  • Druk: Allereerst is de druk van de machine te hoog. Het is ingesteld op 15 bars van de fabriek. Het is op deze manier gemaakt, zodat het apparaat een beter resultaat geeft met een mand onder druk. Als u een enkele wandmand gebruikt, wordt het een groter probleem – vooral als u een naakt portafilter wilt gebruiken.

    Gelukkig kun je een goedkope veerkit van Mr Shades, die vrij eenvoudig te installeren is; het is echter een beetje teleurstellend om zoiets te moeten doen als je een machine koopt die er trots op is een ‘Pro’ te zijn.

  • Mand en tamper: De mand en sabotage die bij de machine worden geleverd, zijn vrij goedkoop en dun. Ik denk dat de meeste mensen zo snel mogelijk zouden willen upgraden.
  • Enkele ketel: Omdat de machine één ketel heeft die verantwoordelijk is voor het verwarmen van water voor espresso en stomen, kan het frustrerend zijn om te gebruiken. Je moet veel water zuiveren om de machine op espresso-zettemperatuur te krijgen.

    Tegelijkertijd moet je je er ook van bewust zijn dat de brouwtemperatuur niet te laag is. Veel mensen installeren uiteindelijk een PID om deze frustraties te overwinnen. Een PID is niet eenvoudig te installeren en kost je minstens $ 100.

espresso shots gaggio classica |
Shots hebben een geweldige textuur en mondgevoel met de Gaggia Classic

Alternatieven?

  • Goedkoop & Makkelijk: Als je gewoon een snelle en gemakkelijke opname of een cappuccino thuis wilt, kun je net zo goed een eenvoudige Delonghi-espressomachine of Nespresso-apparaat kopen. Espresso is een veeleisende hobby, en als je dat doetAls je niet het geduld hebt om te leren hoe je het beste uit de Gaggia Classic kunt halen, dan zullen de andere machines net zo goed zijn.
  • Espressokenner: Als je op het punt staat serieus aan de slag te gaan met je espresso, moet je zeker een handmatige hendelmachine overwegen, zoals de Robot of de Flair EspressoMachine. Ten opzichte van de Gaggia Classic Pro hebben ze een paar grote voordelen. Natuurlijk zal de ervaring compleet anders zijn en is er geen melkschuim, maar in veel opzichten maken ze superieure espresso’s.
  • Moderne technologie: Als het gaat om instap espressomachines vol functies, is het onmogelijk om het aanbod van Breville niet te noemen. De naaste rivaal is Bambino Plus, die een betere temperatuurstabiliteit, preinfusie en automatisch schuimen direct uit de doos heeft. Ik denk dat het een betere optie is voor mensen die nieuw zijn in espresso.

Conclusie

De Gaggia Classic Pro heeft zowel een facelift als een grote interne operatie gekregen. IMO, al deze dingen zijn geweldig. Tegelijkertijd is het nog steeds de oude en vertrouwde espressomachine die in de loop der jaren zoveel fans heeft gewonnen.

Met de juiste zorg zou het je een decennium of twee moeten duren. Als je het niet zelf kunt repareren, kan een van de lokale espressotechnici dat zeker wel.

Hoewel dit allemaal geweldig is, begint het duidelijk te worden dat andere fabrikanten technisch gezien veel progressiever zijn. Tegenwoordig kun je Breville-machines met PID krijgen rond dezelfde prijs als de Gaggia.

Op dezelfde manier heeft speciale koffie het handmatig zetten vooruit geduwd; espresso is ook veranderd. Dingen zoals preinfusie, temperatuurprofilering, enkele dosering, naakte portafilters, enzovoort worden mainstream. Om een “Pro” te zijn in plaats van alleen een “Classic”, moet je die dingen ondersteunen.

Met voldoende tijd en geduld heb je kunnen maak moderne espresso met de Gaggia Classic Pro, maar de sleutel hier is om die tijd en moeite te nemen. Het is niet alleen plug and play.

Maar als je het geduld hebt en een nieuwe hobby wilt, is dit nog steeds een uitstekende machine voor mensen die van producten met een geschiedenis houden.

–> Klik hier voor actuele prijs