Review: Peak Water Filter

Water is waarschijnlijk het meest frustrerende aspect van het zetten van koffie.

Op het eerste gezicht zou het eenvoudig moeten zijn, maar de realiteit is dat het zo’n complex onderwerp is.

Ik denk dat de meeste koffie-geeks vroeg of laat tot hetzelfde besef komen en uiteindelijk gewoon, oud kraanwater verlaten.

De grote vraag is dan; zo niet kraanwater, wat voor soort water dan?

Tot voor kort was er geen eenduidig antwoord. Maar nu beweert het startende bedrijf Peak Water dat ze de ideale oplossing hebben bedacht.

Is het echt zo geweldig? Nou, in dit artikel deel ik mijn (gemengde) ervaringen met de Peak Pitcher.

Over Peak Water

Peak Water is nog een andere gecrowdfunde koffie-startup.

Dit bedrijf werd echter opgericht door baristagoeroe Maxwell Colonna-Dashwood en chemicus werd koffiewetenschapper Christopher Hendon.

Dit duo zit ook achter het baanbrekende werk “Water for Coffee”, dus als iemand een baanbrekende filterwerper zou maken, zou mijn geld ook op hen staan.

De doelgroep van de Peak Filter Jug zijn geeky home barista’s. Coffeeshops hebben meestal grote en professionele uitrusting om hun water schoon te maken, maar thuis lijkt dit overdreven. Er is een kleinere oplossing nodig. Sommige koffiedrinkers zweren bij traditionele kruikfiltermerken zoals Brita, terwijl anderen omgekeerde osmosewater remineraliseren. Beide oplossingen hebben nadelen.

Mogelijk moet u elke maand van filter wisselen.

Nu, na wat vertragingen, is het Peak Filter eindelijk beschikbaar op de meeste plaatsen in de wereld.

Ontwerpen

Het eerste dat opvalt wanneer u de Peak Filter-doos opent, is dat het een enigszins ongewoon uitziend product is. Maar dat is op een goede manier bedoeld.

De designtaal doet denken aan het merk Colonna (ze roosteren ook een aantal uitstekende bonen!).

Het heeft iets unieks waardoor het opvalt in vergelijking met andere filterkruiken met zijn ingetogen grijze kleur en babyblauwe accenten.

Ik heb het Starter Pack, dat 2 extra filters bevat. Het lijkt de meest economische opties op de meeste plaatsen.

Over het algemeen vind ik de look leuk. Het is iconisch en herkenbaar op dezelfde manier als sommige van de andere vlaggenschipproducten van de derde golf. De kruik ziet er behoorlijk spiffy uit op je brouwstation.

piektuit

Het ontwerp heeft echter ook een paar vervelende gebreken. De tuit kan bijvoorbeeld een beetje moeilijk zijn om uit te gieten met zijn plastic deksel.

Ook het feit dat het een ondoorzichtige kruik is met een grote kamer die het uitzicht belemmert, betekent dat het onduidelijk kan zijn hoeveel water je nog hebt. En als je een instelling in de buurt van 5 gebruikt, duurt het een paar minuten om wat vers water te filteren als je op bent.

De speciale touch

Het belangrijkste dat het Peak Filter onderscheidt van meer generieke merken, is dat het een draaiknop aan de bovenkant heeft. Met deze draaiknop kunt u de hardheid van het water bepalen. Als de wijzerplaat op 5 staat, gaat het water door maximale filtratie. Het grootste deel van de TDS wordt verwijderd. Bij instelling 1 is het tegenovergestelde het geval; minimale filtratie wordt toegepast.

Dit mechanisme wordt gemaakt door twee afzonderlijke kamers in een grotere filtratie-eenheid te hebben.

Een daarvan (het dual-ion harsfilter) verwijdert alles in het water, dus alle onzuiverheden, mineralen, enzovoort.

de piekknop
Pas hier de hardheid aan. Op stand 5 is het water bijna zuiver.

Het andere filter maakt alleen gebruik van actieve kool, die onzuiverheden verwijdert en de mineralen in het water achterlaat.

Wat je dan krijgt is een mix van de twee.

Deze constructie is heel slim omdat kraanwater een variërende hardheid heeft in verschillende delen van de wereld (of zelfs regionaal).

Ergens moet je de wijzerplaat op 3 zetten, en op andere plaatsen met uitzonderlijk hard water moet je in de buurt komen van stand 5.

Met andere kruikfiltermerken zoals Brita, Dafi of BWT, zou je gewoon een one-size-fits-all filtratie krijgen, waarbij je de hardheid niet nauwkeurig zou kunnen aanpassen.

Er is een kleine teststrip inbegrepen in het pakket, zodat u kunt achterhalen welke instelling u nodig hebt voor uw lokale water.

Op het eerste gezicht is dit een goed idee, maar in de praktijk denk ik dat het ook veel te maken heeft met wat voor soort bonen je brouwt.

Toen ik bijvoorbeeld de filterkruik testte, had ik een aantal ultralicht gebrande bonen van The Coffee Collective die 30 ppm water gebruiken in al hun cafés. Het is duidelijk dat ik betere resultaten heb behaald door hun water na te bootsen in plaats van mee te gaan met de “wetenschappelijke” aanbeveling van Peak.

In het dagelijks levene

Maar genoeg preambule; hoe werkt het in het echte leven?

Mijn resultaten waren vooral uitstekend.

Eerst vergeleek ik het met normaal kraanwater met een TDS van rond de 180. De Peak Jug was een duidelijke winnaar, en het was niet eens in de buurt.

Toen heb ik het vergeleken met hetzelfde water gefilterd door een Brita kruik. De Brita kan de TDS terugbrengen tot ongeveer 100, maar met het Peak-filter heb je de mogelijkheid om nog verder naar beneden te gaan.

Hoewel de Brita-kruik goed werk levert op plaatsen waar het water al zacht is, kon hij niet concurreren met het Peak Filter, vooral als het ging om de bovengenoemde Keniaanse boon van The Coffee Collective.

Omdat ik al een flink aantal jaren een waternerd ben, vond ik het heel intuïtief om de kan te gebruiken en aan te passen aan verschillende bonen. Maar je kunt het natuurlijk ook op de voorgestelde instelling laten en goede resultaten behalen.

Na mijn eerste tests ging ik echter naar de andere kant van het land om mijn vader te bezoeken. In zijn stad is het drinkwater uit de kraan notoir hard, met een TDS van rond de 400. Dit is het geval in veel delen van Denemarken.

Ik wist dat dit een grotere uitdaging zou vormen voor het Peak Filter. In het begin smaakte de koffie nog steeds uitstekend met kraanwater, maar binnen 4-5 dagen begon de kan een zeer onaangename, bijna visachtige geur te ontwikkelen. Dit begon ook snel merkbaar te worden in het water.

Perplex googelde ik een beetje rond en al snel bleek dat veel gebruikers met dit probleem werden geconfronteerd.

Ik nam contact op met Maxwell van Peak Water om meer te weten te komen over het probleem.

Wat hij me via de mail vertelde, was dat de visgeur uiteindelijk zal optreden wanneer het filter is opgebruikt. Een verbinding die bekend staat als trimethylamine, waardoor de rotte visgeur ontstaat, komt dan vrij.

Deze verbinding is onvermijdelijk als u de-ioniserende hars het filter wilt gebruiken, en wordt ook gebruikt door andere fabrikanten, bijvoorbeeld ZeroWater.

De geur kan echter een stuk sneller optreden in gebieden met extreem hard water EN een grote hoeveelheid silica in het water.

Peak heeft de samenstelling van hun filter veranderd om een langere levensduur te bereiken in die “probleemgebieden”.

Afgaande op de reacties van sommige van mijn volgers op Instagram is de levensduur echter nog steeds niet zo geweldig, vooral in Kopenhagen.

Nu, hier is het rare dat ik elders niet heb gezien: in plaats van de filtereenheid te vervangen, kocht ik wat goedkoop flessenwater met een TDS van ongeveer 110. Ik heb een paar liter door de kruik gelopen en weggegooid. Daarna probeerde ik het flessenwater te filteren tot een TDS van rond de 60. Plotseling was de visgeur verdwenen en kreeg ik weer goed water uit het filter.

Dit is echter ook een beetje zorgwekkend. Want hoe weet je of je in zo’n gebied woont voordat je in de kruik investeert?

Het bedrijf beweert dat zelfs met een filtratiecapaciteit van slechts 25 liter, de kruik nog steeds een geweldige investering is, maar ik weet niet zeker of ik het daarmee eens ben. Voor mij is dat waarschijnlijk minder dan een maand gebruik.

Piekwaterfilter
Het is minimalistisch maar ziet er best cool uit.

Nadelen

Er zijn dus verschillende grote vragen die je jezelf moet stellen voordat je de Peak Water Pitcher koopt.

Is het goedkoper of vergelijkbaar met andere fatsoenlijke oplossingen? Op sommige plaatsen werkt RO-water op de lange termijn vrij goedkoop.

Zelfs in Denemarken, waar flessenwater duurder is, zou je 40 liter kunnen krijgen voor ongeveer $ 15 van Nornir, wat heel behoorlijk is voor koffie.

Peak Water beweert dat “Matig hard water kan een levensduur van 80 liter geven,” maar in gebieden met het meest extreme water schatten ze slechts ongeveer 25 liter per filter.

Met de huidige prijs in de VS zou je ongeveer $ 22,5 per filter betalen. Dus afhankelijk van hoe problematisch uw water is, kan het goedkoper zijn om flessenwater te kopen.

Natuurlijk moet je ook de kosten van de kruik optellen en die kosten over een paar jaar gemiddeld nemen.

piek binnen
De voering aan de binnenkant is babyblauw.

Het is een interessante berekening om te maken, en het zal verschillen afhankelijk van waar je woont op basis van de lokale prijs van RO-water en de levensduur die je uit het filter kunt persen.

Er is ook het UX-aspect om te overwegen:

  • Vind je het erg om gallon na gallon water uit de supermarkt naar huis te slepen?
  • Is het gemak van het vullen van een kruik elke maand wat extra centen (of dollars) waard?
  • Kan je flessenwater eigenlijk wel overeenkomen met wat Peak kan?

De belangrijkste zorg is natuurlijk of je in een gebied woont waar de “visgeur chemische reactie” waarschijnlijk snel zal optreden. Dan zou je geld verspild zijn. Het zou leuk zijn als het mogelijk zou zijn om dit op de een of andere manier te testen voordat je geld uitgeeft aan de gadget.

het oordeel: Piekwater

Op papier is de Peak Water filterkan het product waar ik al jaren van droom.

Als het werkt, is het geweldig. De koffie smaakt schoon en gefocust, en je hebt zelfs de flexibiliteit om het resultaat te beïnvloeden in de richting die je wenst.

Als je ergens woont waar het water maar matig hard is, vind ik dit product fantastisch.

Voor de meest wanhopige koffie-geeks – de mensen die in steden als Kopenhagen en Londen wonen, waar het kraanwater afschuwelijk is – weet ik echter niet zeker of ze beter af zijn dan voorheen. Het ultraharde water zorgt ervoor dat je het filter vrij vaak moet vervangen, en het lijkt er ook op dat het probleem van de “visgeur” eerder voorkomt in die gebieden met hard water.

Natuurlijk kun je doen wat ik onlangs heb gedaan: filter flessenwater door de Peak om een langere levensduur te krijgen terwijl je toch perfect koffiewater krijgt. Maar dat is waarschijnlijk overdreven en te duur voor meer casual koffie-geeks.

Zoals altijd is koffiewater niet alleen een one-size-fits-all, maar iets dat je ook moet aanpassen aan je geologische omstandigheden. Dus als je nog steeds wanhopig en verward bent, bekijk dan mijn grote koffiewaterpost hier en vind een ideale oplossing voor jou.