Roborock S6 review

Onze eerste ervaring met Roborock was met de E2. Het is een prima introductie tot robotstofzuigers, maar je zou al snel willen dat hij een paar extra functies had. En nu is er de S6, de opvolger van het vorige vlaggenschip, de S5. Hij heeft lasernavigatie en een aanpasbare kaart waarmee je hem kunt vertellen waar hij wel en niet mag schoonmaken.

Prijs & beschikbaarheid

U kunt een Roborock S6 voor 549 € kopen in Spanje, Duitsland en Frankrijk, en hij is nu verkrijgbaar in het VK voor ongeveer 450 £.

Hij is nu te koop in de VS en kost daar $649,99, hoewel een introductieactie – die loopt tot 18 augustus – betekent dat je hem bij Amazon kunt krijgen voor
579,99 dollar bij Amazon.

Voor deze prijs onderbiedt hij heel wat vlaggenschip rivalen van iRobot en Vowerk, maar hij is uiteraard een stuk duurder dan de instapmodellen, zoals de
Roborock E2.

U kunt meer alternatieven zien in ons overzicht van de
beste robotstofzuigers.

Kenmerken & ontwerp

Zoals de meeste robotstofzuigers is de S6 cirkelvormig. Het is mogelijk om tot in de hoeken te komen dankzij een enkele roterende buitenborstel, die het vuil dichter bij de hoofdborstel en – natuurlijk – de zuigkracht brengt.

Roborock S6 review

Over zuigkracht gesproken, de S6 heeft een capaciteit van 2000pa, wat hoger is dan veel robovacs. In de gebalanceerde modus zegt Roborock dat hij 50 procent stiller is dan de S5 die hij vervangt, en ook 20 procent sneller schoonmaakt dankzij het nieuwe adaptieve route-algoritme.

Een deur aan de bovenkant opent om de stofbak te onthullen, die vrij klein is, maar groot genoeg om het vuil van een enkele schoonmaakbeurt te bevatten, in onze ervaring.

Roborock S6 review

Met behulp van lasers, naast andere sensoren, kan de S6 snel een kamer verkennen en uitvinden hoe deze het beste kan worden schoongemaakt. Hij kan bijvoorbeeld lange, dunne gangen in de lengte schoonmaken, en niet van links naar rechts, wat langzamer zou zijn.

Hij kan treden tot 20 mm hoog aan, wat zou moeten betekenen dat hij over de meeste drempels en overgangen tussen harde vloeren en tapijten kan. Hij is echter een paar keer vastgelopen op het onderstel van een Ikea POÄNG stoel.

Gelukkig is het via de app mogelijk om no-go zones in te stellen om dit te voorkomen terwijl je op pad bent. Ondanks dat Roborock volhoudt dat Xiaomi slechts een investeerder is, vertrouwt de S6 – net als andere Roborock-modellen – op Xiaomi’s Mi Home-app voor geavanceerde instellingen.

Je kunt, als je echt wilt, de S6 zonder de app gebruiken, maar dan mis je wel alle beste functies. Na de eerste succesvolle schoonmaakbeurt, waarbij de S6 teruggaat naar zijn dock om op te laden, kun je de opgeslagen kaart bewerken om rechthoekige zones toe te voegen die verboden zijn, evenals virtuele barrières die kunnen worden gebruikt om de S6 helemaal niet in een bepaalde kamer te laten komen.

Met behulp van de kaart wordt de S6 verondersteld automatisch individuele kamers te detecteren die vervolgens een naam kunnen krijgen, maar dat werkte de eerste keer niet voor ons. Gelukkig verdeelde hij na de tweede schoonmaakbeurt de ruimte in kamers. Het lukte niet helemaal, een L-vormige keuken werd in twee kamers verdeeld, maar de app maakt het eenvoudig om deze samen te voegen tot één.

Roborock S6 review

Roborock zegt dat je in staat zult zijn om kamers een naam te geven, maar dat kan nog net niet. Er is ook niet echt een voordeel, want de Roborock Alexa skill is erg basic. Het enige wat je kunt doen als je je Xiaomi- en Amazon-accounts hebt gekoppeld, is Alexa vertellen dat ze “roborock aan moet zetten”.

Terugkomend op het ontwerp, we vinden het leuk dat de S6 een opslagruimte heeft voor de gecombineerde borstel / mes tool die het gemakkelijker maakt om de hoofdborstel schoon te maken die onvermijdelijk verstrikt raakt door haar. Deze borstel is gemakkelijk te verwijderen en te vervangen zonder gereedschap.

In de doos vindt u een clip-on waterreservoir met twee microvezeldoekjes en 10 wegwerpdoekjes. Het maakt gebruik van een zwaartekrachtsysteem om deze doeken te bevochtigen voor het dweilen en Roborock heeft de instellingen in de app bijgewerkt zodat je nu controle hebt over hoeveel water er uit de tank stroomt.

Prestaties

Waar de E2 na het stofzuigen nog wat vuil achterliet, is de S6 veel indrukwekkender. Hij maakte onze vloeren mooi schoon en deed het ook uitstekend op tapijten en vloerkleden. Er is een instelling in de app om automatisch de zuigkracht te verhogen wanneer tapijt wordt gedetecteerd, en dit werkt goed.

Nadat hij zijn omgeving had geleerd, was de S6 ook merkbaar efficiënter en ging hij niet meerdere keren over hetzelfde gebied of gebruikte hij geen willekeurige paden zoals we andere robotreinigers hebben zien doen.

Helaas zijn de dweilprestaties middelmatig. Hij kan kleine vlekken opruimen, maar hij zal geen opgedroogd vuil van uw vloeren verwijderen en zal zeker niet kunnen wedijveren met de reinigingskracht van een stoomzwabber. Onderaan het waterreservoir zit een klein schuifje dat je kunt omzetten om meer of minder water op het doek te laten druppelen.

Dweilen staat niet los van stofzuigen: de S6 zuigt nog steeds terwijl hij dweilt, dus je moet de virtuele barrièretape in de app gebruiken om te voorkomen dat hij tapijt of tapijten dweilt.

Roborock S6 review

De vele sensoren werken goed om te voorkomen dat de robot tegen objecten botst, maar na getuige te zijn geweest van een paar botsingen met stoelpoten, zouden we adviseren om alles wat delicaat is van uw vloeren te verwijderen voordat u de S6 aan de gang zet. U moet draden of iets anders dat de S6 in de war kan brengen verwijderen, maar de S6 zal u via de app waarschuwen als er een probleem is.

Zes klipsensoren voorkomen dat het toestel van de top van je trap vliegt, maar ook hier is het verstandig om de virtuele barrière in de app te gebruiken om ervoor te zorgen dat je dure toestel niet aan de onderkant van de trap te pletter valt.

Roborock zegt dat het werkt aan een eigen Roborock-branded app die klaar moet zijn tegen de Amerikaanse lancering, maar voor nu is de Mi Home-app acceptabel, zij het een beetje lastig om Wi-Fi in te stellen met de stofzuiger. Op het dashboard zie je het huidige oplaadniveau, het gebied dat het laatst is schoongemaakt en de tijd die het heeft geduurd.

Roborock S6 review

Het is vervelend dat de kaartbesparende functie niet standaard is ingeschakeld, zodat je de zoneringsfunctie niet kunt gebruiken totdat je dit doet en de S6 uitzet voor een volledige schoonmaakbeurt.

Roborock S6 review

Met een Timer-gedeelte kun je een schema maken zodat de S6 kan schoonmaken terwijl je weg bent, en voor elk schema dat je instelt kun je kiezen welke kamers worden schoongemaakt en welke zuigmodus wordt gebruikt. De volledige 2000pa is alleen beschikbaar in de MAX-modus, die uiteraard het luidruchtigst is, maar stofzuigen is nog steeds effectief in de Balanced-modus waar de S6 niet te luidruchtig is om te worden gebruikt terwijl u thuis bent.

De 5200mAh batterij is goed voor ongeveer drie uur schoonmaken of 250m², maar in de praktijk zullen weinig mensen een huis hebben dat groot genoeg is om de S6 zonder sap te laten zitten voordat hij klaar is met schoonmaken. Toch is het fijn om de stroom bij de hand te hebben.

Onderdelen

De app houdt bij hoe vaak elk verbruiksartikel is gebruikt en herinnert je eraan wanneer het aan vervanging toe is. Je krijgt een reservefilter en -randborstel in de doos, maar andere reserveonderdelen zijn relatief beschikbaar en niet duur.

Verdict

De Roborock S6 is een geweldige robotstofzuiger die effectief bleek in onze tests, in staat om een verrassende hoeveelheid vuil op te zuigen. U moet de schoonmaakruimte eerst voorbereiden door draden en andere obstakels te verwijderen waar de wielen of borstels aan kunnen blijven haken, maar dankzij de no-go zones kunt u voorkomen dat de robot vast komt te zitten tussen stoelpoten of op andere obstakels.

Als er al een teleurstelling is, dan zijn het de dweilprestaties die echt niet beter zijn dan bij de veel goedkopere Roborock E2. Maar nogmaals, we moeten nog een robot robot zien die in dit opzicht fatsoenlijk werk kan leveren.

Tot slot willen we een betere integratie met Alexa zien, en hopelijk ook ondersteuning voor andere assistenten.

Specs

Roborock S6: Specs

  • Afmetingen: 35,1 x 35,3 x 9,1 cm
  • Levensduur batterij (geclaimd): 150 minuten
  • Zuigkracht: 2000Pa
  • Reinigingsoppervlak mogelijk met één lading: 250m2
  • Oplaadtijd: 3-4 uur