Roccat Torch review


Peripheral maker Roccat heeft zijn intrede gedaan in de wereld van USB microfoons met de Roccat Torch, een instap-condensatormicrofoon met een paar coole accenten. Je krijgt niet alleen een speciale mixer met verschillende regelaars, maar er is ook Roccat’s eigen fluisteropnamemodus, RGB-verlichting en meer, waardoor de Torch een interessante – maar niet perfecte – eerste microfoon is voor beginnende podcasters en streamers.

De vraag is, is dat genoeg om consumenten te verleiden van gevestigde goedkope USB microfoons zoals de
Blue Yeti Nano? Wel…

Ontwerp en kenmerken

De Roccat Torch ziet er heel anders uit dan de meeste andere USB-microfoons die ik heb getest, vooral dankzij het tweedelige ontwerp, waarbij de condensatormicrofoon van de minimixer is gesplitst voor een gemakkelijkere aanpassing tijdens de vlucht – in theorie, tenminste.

Er zijn een paar knoppen op de mixer, inclusief fysieke knoppen voor polaire patronen, headset volume, mic mute en zelfs een schuifknop voor gain control – een leuke touch van Roccat, zeker voor een instap prijsniveau. Deze laatste biedt veel meer granulaire controle dan een simpele draaiknop, waardoor ik snel mijn levels kan aanpassen als ik merk dat ik aan het pieken ben.

Het probleem is dat, als de microfoon standaard op het mengpaneel is geschroefd, hij het geklik van schakelaars opvangt. Dat is gemakkelijk te verhelpen door een microfoonarm te gebruiken – de mijne is vrij goedkoop, van Amazon – die me in staat stelt vrijelijk alle knoppen te gebruiken wanneer ik ze nodig heb zonder bang te hoeven zijn dat het wordt opgepikt in de audio, maar het is niet de ideale oplossing voor mensen met een krap budget.

In Roccat’s verdediging, het heeft geprobeerd en het probleem aan te pakken door het opnemen van een gebaar-geactiveerde mic mute bovenop de microfoon zelf, geactiveerd door een eenvoudige golf in de nabijheid ervan – hoogstwaarschijnlijk de meest voorkomende functie die streamers en podcasters zullen gebruiken tijdens opnamesessies. Andere instellingen, zoals het niveau en het polaire patroon van de hoofdtelefoon, worden meestal voor de opname ingesteld en zullen niet veranderen.

De gevoeligheid van de hands-free mic mute is instelbaar via een schakelaar op de achterkant van de mixer om het meer of minder gevoelig te maken, wat je drie manieren geeft om de Roccat Torch in een oogwenk te muten (als je software mute ook meetelt!).

Het is een paar keer voorgekomen dat ik de Torch gebruikte om met collega’s op Zoom te chatten, om dan te horen te krijgen dat ik onverwacht gedempt was, maar door de gevoeligheid op de laagste stand te zetten, leken de valse meldingen te stoppen.

Het kabelbeheer is iets minder gepolijst dan bij de concurrentie, met een keur aan USB-C kabels om de microfoon op het mengpaneel aan te sluiten en, als je ervoor kiest om een microfoonarm te gebruiken zoals ik deed, zit er ook een langere USB-C kabel in de doos. De installatie is zeker niet ingewikkeld, maar het eindresultaat is rommeliger dan dat van concurrerende budgetmicrofoons zoals Blue.

De reddende engel is dat de Torch plug-and-play ondersteuning biedt via USB-A op zowel Windows als Mac, zonder de noodzaak om speciale software te downloaden om het meeste uit de microfoon te halen.

Naast de algemene setup, vind je RGB verlichting die niet alleen het Roccat logo verlicht, maar ook langs de zijkanten van de microfoon zelf loopt. Er zijn verschillende lichten voor verschillende opnamemodi, die je in een oogwenk laten weten of je het verkeerde polaire patroon hebt gekozen of per ongeluk het geluid hebt uitgeschakeld, en je kan ze aanpassen via de Roccat Neon software voor PC.

Het is niet al te spannend voor een podcaster, maar als je een streamer bent die er goed uit wil zien tussen de gloeiende bureau setups van de gaming gemeenschap, is de Roccat Torch een geweldige keuze.

Prestaties

De Roccat Torch ziet er goed uit, maar hoe presteert hij? Het antwoord is verrassend goed – zolang je hem correct gebruikt.

In tegenstelling tot de meeste pilvormige condensatormicrofoons die ik in het verleden heb gerecenseerd, zit het diafragma veel lager. Dat betekent dat als ik in de bovenkant van de microfoon zou spreken, zoals ik zou doen met de
Blue Yeti Xlijkt het geluid stil en een beetje gedempt. Dit is in de eerste plaats te verhelpen door in het onderste deel van het microfoonrooster te spreken, maar u kunt ook de versterking verhogen als u merkt dat u voortdurend mist – zij het met een toename in ruis.

Toen ik me realiseerde waar Ik werd verondersteld in te spreken, de Roccat Torch presteerde goed. Gebruikmakend van de cardioïde opnamemodus, die vóór de microfoon opneemt voor een éénpersoons opname-ervaring, legde ik heldere, scherpe audio vast die perfect is voor podcasters en streamers op instapniveau, hoewel het niet zo gedetailleerd is als sommige high-end opties.

Toch, tenzij je op zoek bent om instrumenten op te nemen of korte films op Hollywood-niveau te produceren, is het niet iets dat je zult opmerken. Voor de prijs is hij echt geweldig – ik heb hem zelfs gebruikt in een paar recente afleveringen van onze
wekelijkse video podcast Fast Charge.

Er is ook een stereo-opnamemodus, ideaal voor twee mensen die tegenover elkaar zitten, maar hij registreert ook veel meer omgevingsgeluid, zoals deuren die dichtslaan of auto’s die buiten langsrijden.

De interessantere opnamemodus is de fluistermodus, een eigen modus exclusief voor Roccat in antwoord op de ASMR video trend die momenteel het internet overspoelt. Of dat, of veel mensen fluisteren in live streams…

Ongeacht het waarom, de fluistermodus verhoogt de gain zonder te veel meer omgevingsgeluid en ruis (hoewel het er nog steeds is) om het gemakkelijker te maken om in de microfoon te fluisteren. Het is een beetje te niche voor mijn gebruik, maar als fluisteren iets is wat je voortdurend doet bij het creëren van inhoud, dan is de Torch misschien een verleidelijke optie.

Ik snap het gewoon niet. te dicht in elke opnamemodus; hoewel de Torch technisch gezien een ingebouwd plopschild heeft, achter het rooster, is het geen erg goed schild, dat voortdurend uitwaaiert met plosieve dreunen. Ik zou aanraden om een stapje terug te doen of te investeren in een fatsoenlijk plopschild, vooral als je podcasts wilt opnemen. Die dreunen kunnen echt schokkend worden.

Prijs

De Roccat Torch is een van de meest volledig uitgeruste instap USB microfoons op de markt op dit moment, met een aantrekkelijke prijs van £89.99/$99.99 – ongeveer de helft van de prijs van de Blue Yeti X. Hoewel hij misschien niet de toeters en bellen heeft van Blue’s best verkochte microfoon, is er veel om van te houden aan de Torch – zolang je de budget-natuurlijke gebreken door de vingers kunt zien.

Als het verleidelijk is, kan je de Roccat Torch kopen van
Roccat zelf, samen met Amazon in de
UK en
US. Om te zien hoe het vergelijkt, neem een kijkje op onze
beste USB-microfoons voor streaming en podcasting.

Uitspraak

De Roccat Torch biedt iets anders dan de meeste USB-microfoons op instapniveau, door in wezen een mixer en een microfoon in een enkele unit te bundelen. De mogelijkheid om snel de gain aan te passen via een speciale schuifregelaar is een leuke bijkomstigheid op elk prijsniveau, laat staan het instapniveau, en als je de twee-in-één niet leuk vindt, kun je de microfoon aan een boom-microfoon bevestigen (apart verkrijgbaar, natuurlijk).

Er zijn een paar gebreken die sommigen kunnen irriteren – waaronder de vreemde plaatsing van het diafragma, het hit-and-miss pop shield en de gebaargestuurde mic mute – maar als je net begint met je podcast, YouTube-kanaal of Twitch, is het een solide optie die er goed uitziet.

Specs

Roccat Torch: Specs

  • 48kHz bitsnelheid
  • 24-bit met optionele selectie voor 44.1kHz
  • 2 × ROCCAT Proprietary Ø14 × 6.5mm condensator capsules
  • Cardioïde, Stereo & Fluister pick-up patronen
  • 20Hz – 20kHz frequentiebereik
  • 138mm × 95mm × 208mm
  • 500g

Recent Content