Siemens EQ.6 Plus s100 review

Siemens is misschien niet het eerste merk waar je aan zou denken bij het kiezen van een koffiezetapparaat, maar de EQ.6 is een serieus goed bean-to-cup model dat serieus genomen moet worden – als de prijs dat al niet gedaan heeft.

De EQ.6 zit in het midden van de nieuwe serie die ook de EQ.3 en EQ.9 omvat. De EQ.9 is het enige model dat profiteert van een begeleidende app: je moet fysiek voor de EQ.6 staan om koffie te kunnen zetten.

De RRP van £999 klinkt hoog, maar als je online rondspeurt kun je de TE653311RW (EQ.6 Plus s300) voor ongeveer £650 vinden bij
De Coffee Mate. Het eigenlijke model dat hier wordt besproken is de Britse TE651209GB (EQ.6 Plus s100), en omdat deze nieuw is, is het nog niet mogelijk om deze met korting te vinden. Het enige andere officiële Britse model is de s700, die een RRP van £1299 heeft.

U kunt
de EQ.6 Plus s100 kopen bij AO.com voor £999.

Natuurlijk kunt u veel minder of veel meer uitgeven aan een bean-to-cup koffiemachine, dus de EQ.6 is zeker middenklasse.

Bekijk de alternatieven, waaronder de £699
De’Longhi ECAM 350.35.W, in ons overzicht van de
beste koffiemachines.

Siemens EQ.6 Plus s100: Kenmerken & ontwerp

Of je het tweekleurige zwart en zilver nu aantrekkelijk vindt of niet, de EQ.6 is ontegenzeggelijk goed ontworpen. Hij is iets groter dan de meest compacte machines, maar past nog steeds gemakkelijk op uw aanrecht met net genoeg ruimte onder uw bovenkastjes om het bonenreservoir bij te vullen.

Siemens EQ.6 plus s100 review

We vinden het vooral prettig dat het deksel een rubberen afdichting heeft om de bonen verser te houden: andere die we hebben gezien, met name van De’Longhi, hebben geen afdichting.

Het is ook handig dat het waterreservoir kan worden bijgevuld zonder het uit de machine te halen: een klep aan de bovenkant klapt omhoog zodat je het uit een kan kunt gieten. In de tank is plaats voor een Brita Intenza-waterfilter, maar het s100-model wordt niet geleverd met een dergelijk filter. U hoeft geen filter te gebruiken, maar het is wel aan te raden als u in een gebied met hard water woont.

Siemens EQ.6 plus s100 review

Aan de voorkant zit een aantrekkelijk uitziend aanraakgevoelig display waarop je de afbeelding van de gewenste koffie kunt aanraken en op ‘Start’ kunt drukken, in plaats van door een tekstmenu op een scherm te scrollen. Er is een LCD-scherm dat nog steeds menu’s en opties weergeeft, maar dankzij de afbeeldingen kan iedereen de EQ.6 bedienen zonder de handleiding te hoeven lezen.

Siemens EQ.6 plus s100 review

Het is wanneer je dingen wilt gaan aanpassen, zoals de temperatuur, sterkte en kopgrootte, dat het scherm nuttig is, evenals wanneer je een “Special Beverage” wilt – een stijl koffie die niet is afgebeeld. Helaas heeft de s100 geen van deze mogelijkheden, dus als je op het plaatje van de koffie met een + symbool tikt, krijg je alleen de optie heet water. Op machines met een hogere specificatie (waaronder de s300, s500 en s700) kun je kiezen uit meer, waaronder Americano, Flat White en Café Cortado.

Als u weet hoe u die stijlen moet maken, kunt u dat natuurlijk nog steeds doen op de s100, zij het handmatig. Het andere onderdeel dat u niet krijgt bij de s100 is het melkreservoir. Het kost u gemakkelijk 10 minuten om uit te vinden hoe u uw eerste melkkoffie op dit instapmodel zet, omdat de handleiding gewoon niet uitlegt dat u zelf voor een bakje moet zorgen en het plastic slangetje erin moet doen. Het feit dat het in de lekbak wordt geklemd is alleen voor opslag en, nou ja, druppels.

Maar het feit dat alle modellen van de EQ.6 automatisch cappuccino’s, lattes en andere melkachtige koffies kunnen maken, is wat hem onderscheidt van mindere rivalen die alleen een stoomstaaf hebben waarmee je je melk apart moet opschuimen. Zelfs als u voor de s100 kiest, voorziet u hem van melk via het slangetje. Het opwarmen en opschuimen gebeurt dan allemaal intern en de melk wordt op dezelfde plaats als de koffie in het kopje of glas afgegeven.

Koffie is natuurlijk van het grootste belang en de EQ.6 heeft een paar trucs in zijn mouw om zowel een uitstekende smaak als aroma te produceren. De eerste is het sensoFlow verwarmingselement dat de watertemperatuur tussen 90 en 95°C houdt gedurende het hele koffiezetproces, terwijl de ceramDrive molen kan worden ingesteld voor een fijnere maling dan standaard – iets waarvan wij vonden dat het het aroma en de sterkte verbeterde.

Als je toch graag supersterke koffie hebt, is er een speciale doubleShot-modus die een kleinere hoeveelheid gemalen koffie zet gedurende een kortere tijd en vervolgens het proces herhaalt om de hoeveelheid aan te vullen. Deze aanpak voorkomt overmatige zettijd, die kan leiden tot het vrijkomen van ongewenste smaken, en verbetert ook het aroma.

Prestaties

Vanaf de eerste espresso heeft de EQ.6 indruk op ons gemaakt, niet alleen door zijn snelheid en relatief stille werking, maar ook door het fantastische aroma en de uitstekende smaak. Er was veel crèmelaagje en bij de standaardtemperatuur geen hints van verbrande smaken.

Siemens EQ.6 plus s100 test

Zelfs op de standen mild en medium waren de espresso’s sterk genoeg voor onze smaak, maar er zijn nog drie andere standen waaronder die doubleShot+ als je een intensere koffie wilt.

Het is mogelijk om twee espresso’s of koffie tegelijk te zetten, zolang de drankjes geen melk bevatten. Vervelend is wel dat de EQ.6 nog steeds twee partijen bonen moet malen: hij kan blijkbaar niet gewoon een grotere hoeveelheid malen en meer koffie doseren. Dit betekent dat het een beetje langer duurt dan sommige anderen die we hebben getest, maar het is geen spelbreker.

Een volautomatisch systeem voor melkachtige koffie maakt het proces een stuk sneller, en we waren tevreden over de kwaliteit van het schuim en de smaak. Het is vermeldenswaard dat je op de s100 de verhouding melk-koffie niet kunt aanpassen om je cappuccino goed op maat te maken, zoals je dat wel kunt op de s700.

Na het maken van een drank met melk, reinigt een stoompuls snel de leidingen, zodat u dat niet hoeft te doen. Maar als het nodig is om af en toe een volledige reiniging uit te voeren, kunnen de onderdelen allemaal gemakkelijk uit elkaar gehaald worden en zijn ze eenvoudig schoon te maken. De zeteenheid is een ingewikkeld onderdeel, maar komt aan de rechterkant tevoorschijn en is niet al te moeilijk schoon te maken.

De EQ.6 waarschuwt je als er niet genoeg water is om de koffie(s) te zetten die je hebt geselecteerd, als de droesbak en het lekbakje geleegd moeten worden, als het tijd is om te ontkalken en schoon te maken, en er is zelfs een keuze aan schoonmaakprogramma’s, waaronder een melksysteemspoeling van één minuut tot een 43 minuten durende ontkalking en reiniging (je moet zelf de ontkalkingstabletten meebrengen).

Verdict

Wij zijn grote fans van de EQ.6. Hij ziet er goed uit, zet geweldige koffie en beperkt de last van handmatig schoonmaken zoveel mogelijk. Het is een beetje jammer dat de s100 voor deze prijs niet de extra koffiestijlen heeft die op de s700 beschikbaar zijn, noch de mogelijkheid om de hoeveelheid melk aan te passen die aan cappuccino’s en lattes wordt toegevoegd.

Als dit u echter niet stoort en u houdt van het idee van volautomatische cappuccino’s en lattes, dan is de EQ.6 s100 een prima keuze.

Specs

Siemens EQ.6 Plus: Specs

  • 385 x 281 x 468 mm
  • 9.5kg
  • 1500W