Slow Coffee


Op beedrop.be vindt u diverse testrapporten van diverse koffiemachines. Veel machines benadrukken het voordeel dat ze met één druk op de knop een kopje koffie kunnen zetten. Met de huidige koffiemachines hoeft u zich geen zorgen meer te maken over het zetproces. Hierdoor is de koffiebereiding ook razendsnel. Maar is dat een voordeel of een nadeel?

Het is duidelijk dat dit een betwistbaar punt is. De laatste jaren is de term slow coffee in gebruik genomen. De term kan twee dingen betekenen:

  • De manier waarop je drinkt.
  • Methode van koffie maken

Genieten van een kopje koffie

Volgens sommige mensen is het leuk om een kopje koffie te drinken. Het idee is niet om drie slokjes koffie te nemen, maar om te genieten van het moment. Je zit op een leuke plek, geniet van de natuur, praat met een vriend of familielid onder het genot van een kopje koffie.

De term slow coffee verwijst hier naar de rustige en ontspannen manier van koffie drinken. Maar dat is niet het enige wat langzame koffie populair heeft gemaakt in de afgelopen jaren. Nee, kijk maar eens in een trendy café ergens in Nederland. Waarschijnlijk zie je de langzame koffievariant. Langzaam zetten is ook een unieke zettechniek die je kunt gebruiken om een heerlijk kopje koffie te zetten. We vertellen u hier later meer over.

Geactualiseerde technologie

De manier waarop koffie wordt gemaakt is de afgelopen decennia sterk veranderd. De meest innovatieve koffiemachines van tegenwoordig kunnen zelfs met een smartphone werken. Vroeger was het heel anders. Vroeger werd de koffie meestal met een filter gezet. In de loop der jaren werd deze route steeds minder populair tot de komst van Café Lento. Deze brouwtechniek is grotendeels gebaseerd op oude filtertechnologie.

Het maken van een langzame kop koffie kan gemakkelijk 5 minuten duren. De eerste stap is om heet water over de versgemalen koffie te gieten. Het water is heet, maar het kookt zeker niet. Op deze manier behoudt de koffie zijn smaak en zoete aroma.

Het hete water mengt zich langzaam met de koffiebonen. Dan stroomt het geruisloos door het filter. Tijdens dit proces krijgen de bonen alle tijd en ruimte die ze nodig hebben om alle smaken en aroma’s in het water los te laten. Dit is het belangrijkste verschil tussen een langzame koffie en een normale kop koffie of cappuccino.

Een normaal kopje koffie moet immers zo snel mogelijk worden gezet. Hierdoor ontstaat een hoge druk in de koffiemachine en worden de koffiebonen snel met water gemalen. Dit zorgt er echter voor dat niet alle smaak- en geurstoffen uit de bonen komen. Het is een schande, echt waar.

Ook zijn sommige koffiebonen niet geschikt voor deze snelle techniek. Dit is bijvoorbeeld het geval bij bonen met een fris en fruitig karakter. Bij een snelle bereiding kunnen deze bonen niet alle smaken vrijgeven. Bonen verliezen hun smaak als ze te snel worden gekookt. Dit is wat verschillende onderzoekers na jaren van onderzoek hebben ontdekt. Dus besloten ze de ouderwetse techniek aan de oppervlakte te brengen. Daarom is de hierboven beschreven techniek het hart van Slow Coffee.

Wat is er nodig om langzaam koffie te zetten?

Klinkt dat je als muziek in de oren? Wilt u in alle rust een kopje koffie drinken? Wilt u genieten van alle smaken en aroma’s? Dan is het tijd om de langzame koffie te proberen. We durven te zeggen dat je daarna niets meer wilt doen. Dat wil zeggen, als je tijd hebt. Zoals gezegd duurt het 3 tot 5 minuten om een kopje koffie te zetten. Daar zou je tijd voor moeten hebben.

Dus het eerste wat je nodig hebt voor een langzame koffie is tijd. U zult ook een speciaal apparaat nodig hebben. Deze apparaten zijn in verschillende varianten verkrijgbaar. U kunt kiezen tussen onder andere het Cold Dripp-koffiezetapparaat, het Aeropress-koffiezetapparaat, het French Press-koffiezetapparaat (coffeeshop), het Vacuum Slow-koffiezetapparaat en het Chemex Slow-koffiezetapparaat.

Deze apparaten zijn niet allemaal hetzelfde. Integendeel. Als u meer informatie wilt over een van de apparaten, raden wij u aan om op het apparaat hierboven te klikken. U wordt dan doorgestuurd naar een van onze pagina’s waar we u meer informatie geven over dit unieke apparaat.

Ook voor deze apparaten heeft u speciale accessoires nodig. Bij de Chemex Slow-koffiemachine moet u bijvoorbeeld filterpapier kopen. U kunt ook een speciale Chemex-borstel gebruiken voor het onderhoud van uw koffiemachine. Voor de AeroPress-koffiemachine heeft u weer verschillende unieke microfilters nodig.

Wat zijn de voordelen van langzame koffie?

De voordelen van langzame koffie zijn talrijk. Voor de één is het de perfecte tijd om te ontspannen, terwijl de ander geniet van de smaak.

Wat langzame koffie zo bijzonder maakt, is dat je echt van je koffie kunt genieten. Neem de tijd om koffie te maken en te drinken. Dit is een van de weinige rustige momenten van de dag in deze hectische samenleving. Als je de tijd neemt om dit te doen, heb je genoeg energie om weer actieve dingen te doen. Daarom geeft langzame koffie je een kans om te ontspannen en te herstellen.

Het is ook waar dat de koffie zeer goed is dankzij deze verwerkingstechniek. Sommige koffiebonen, waaronder verse en fruitige, zijn veel beter in het verwijderen van aroma’s. Dit is alleen maar te wijten aan het feit dat deze behandelingstechniek zeer tijdrovend is. Het geeft de bonen ook meer tijd om hun smaak en aroma vrij te geven in het water. Veel mensen kiezen immers voor langzame koffie vanwege de smaak.

Hoe dan ook, het is leuk om te beginnen met een langzame koffie. U heeft de volledige controle over het opwerkingsproces. Trouwens, het heeft echt tijd nodig. We hoorden ook van verschillende Slow Coffee-gebruikers die constant probeerden de smaak te veranderen.

Wil je meer weten over Slow Coffee? In de volgende video vertelt Douwe Egberts over deze unieke trainingstechniek:

Related Tags:

 

Recent Content