Sluit geen compromissen! Hoe de beste papieren koffiefilters te vinden

Voorbeeld: Een brouwmethode zoals de Chemex smaakt alleen zoals het doet, omdat de gepatenteerde filters buitengewoon dik en laat niet veel koffieoliën in het kopje komen.

Als je alles wilt weten wat er te weten valt over filters, lees dan verder!

Gebleekte vs. Ongebleekte koffiefilters

Het eerste dat in je opkomt als mensen beginnen na te denken over het kopen van een pakket koffiefilters, is of je voor de wit of bruin Versie.

Al vele jaren is de reflexmatige reactie van iedereen die zich een beetje bewust is van het milieu dat de witte ‘slecht’ zijn, terwijl de bruine meer ‘natuurlijk’ zijn.

Het debat is echter niet zwart-wit.

Mijn huidige favoriete filter voor de Hario V60

Meer informatie

CAFEC 100-Pack Kegelvormige V60...

Oxygene Bleached is beter

Het is waar dat chloor in het algemeen ongezond is voor mens en milieu. Dit is echter al sinds de jaren 80 en 90 duidelijk en om die reden wordt het meeste papier tegenwoordig gebleekt met behulp van zogenaamde zuurstof bleken.

Gerenommeerde merken zoals de hieronder genoemde zullen niet gebruik chloor en je kunt ze kopen zonder zorgen of een slecht geweten.

  • Hario
  • Kalita
  • Chemex
  • Melitta

Kijk bij twijfel eens naar de verpakking. De fabrikant moet aangeven welke bleekmethode is gebruikt, maar in feite vertrouwen de meeste bedrijven in deze tijd op zuurstofbleking.

Waarom zoveel mensen dit idee over chloor anno 2018 nog steeds met zich meedragen, weet ik niet echt zeker.

Van links naar rechts: Melitta, oude V60, nieuwe (slechte) V60 met tab. Aan de bovenkant kalita wave 155 filters aka mand of flat bottomed filter.

Smaak: Bruin vs. Witte Koffiefilters

Bruine koffiefilters geven over het algemeen een merkbare papierachtige smaak af aan koffie. Dit is altijd mijn ervaring geweest en de meeste van mijn collega’s in de koffie-industrie zijn het daarmee eens.

Een wit, gebleekt kwaliteitsfilter laat daarentegen geen waarneembare smaak achter als voorgespoeld.

Ik raad je altijd aan om het filter eerst nat te maken met water uit de kraan en daarna af te spoelen met heet water, en het water weg te gooien.

💡 PRO TIP: De laatste stap verwarmt ook je filterkegel, iets wat je sowieso zou willen doen.

Sommige mensen beweren dat je deze spoelstap kunt overslaan met filters van Japanse merken zoals Kalita en Kono, maar ik zie geen redenen om het niet te doen als het relatief eenvoudig is.

Om samen te vatten:

  • Zorg altijd voor een gebleekt filter
  • Altijd afspoelen voor het brouwen.

Soorten koffiefilters

Hario V60

Het kegelvormige filter is in de westerse wereld synoniem geworden met Hario V60. Het bedrijf Kono maakt echter al tientallen jaren vergelijkbare filters. Naarmate kegelvormige druppelaars zoals de Origami, V60, Kinto enzovoort populairder zijn geworden, is deze vorm dat ook.

Tegenwoordig maken merken als Kono, Mola en Abaca betere filters dan Hario, dus ook al gebruik je een V60, je moet proberen te experimenteren met filters van andere fabrikanten.

Een speciale opmerking over Hario-filters

Hario’s filters waren vroeger geweldig, maar de laatste jaren is de kwaliteit gedaald, iets dat algemeen bekend is bij de meer hardcore koffie-geeks die er zijn.

Volgens mijn bronnen begon Hario een paar jaar geleden filters te gebruiken die in Nederland zijn gemaakt vanwege een toenemende vraag wereldwijd.

De filters van Nederlandse makelij zijn een stuk slechter dan de originele filters uit Japan. Ze hebben een compleet andere samenstelling in vergelijking met het origineel, waardoor ze een tot twee minuten langzamer leeglopen.

De nieuwe Hario filters zijn te herkennen aan een tabblad.

Een andere manier om het oude en het nieuwe model te onderscheiden, is dat de nieuwe niet het FSC-logo aan de buitenkant hebben, terwijl de originele wel hebben.

Vroeger hadden de twee verschillende leveranciers ook verschillende serienummers, maar tegenwoordig hebben ze hetzelfde serienummer, ook al zijn het duidelijk verschillende producten.

Als u er zeker van wilt zijn dat u de juiste filters krijgt, ga dan voor de kleinere 40-pakket of zoek naar de FSC-logo of ga voor een van de nieuwe Japanse filtermerken zoals Cafec.

MElitta

Dit is de klassieke vorm die het Duitse bedrijf Melitta meer dan honderd jaar geleden uitvond. In veel supermarkten zie je filters die zo zijn gevormd. Omdat deze vorm wijdverspreid is, is het ook gemakkelijk om ondermaatse kwaliteit te krijgen. Het merk Melitta is meestal redelijk goed, maar als je er een paar kunt krijgen die in Japan worden geproduceerd, lijken ze beter te zijn.

Kalita

Dit flatbottomed filter is soms beschreven als golfvormig. Het Japanse merk Kalita produceert twee verschillende maten van dit type filter die geweldig zijn met betrekking tot kwaliteit en smaak.

Blue Bottle Coffee heeft onlangs een eigen koffiedruppel gemaakt en hun japanse filters hebben dezelfde vorm.

Koffie filter materialen

In de afgelopen jaren hebben we enkele innovaties gezien bij de filterpapieren. Dit is wat de verschillende dingen betekenen.

  • Bamboe filters zijn de meest opvallende vermeldingen. Filters gemaakt van dit hout moeten een meer gladde koffie creëren. Het lijkt er echter op dat dit vooral een marketinghype is.
  • Pulp. Het meeste papier is gemaakt van bomen, dus het zou geen verrassing moeten zijn dat er ook koffiefilters van worden gemaakt. Dit materiaal is meestal afkomstig van naaldbomen zoals sparren en sparren.
  • Nieuwe pulp: Deze naam impliceert dat er geen gerecycled papier is gebruikt. Het meest milieuvriendelijk zouden consumenten denken dat recycling goed is, maar met papier kan het leiden tot verminderde sterkte en meer bacteriën. Omdat je koffie binnenkrijgt is minder bacteriën een goed idee. (Bron)
  • Abaca: Dit wordt ook wel Manilla hennep genoemd, hoewel het technisch gezien deel uitmaakt van de bananenfamilie. Het is een robuuste plant die in de Filipijnen groeit en die is gebruikt om textiel en extra duurzaam papier te maken voor bankbiljetten en dergelijke. Nu zijn sommige koffiemerken begonnen te experimenteren met dit materiaal.

Koffie filter maten: 2 vs. 4?

Als het gaat om het Melitta-stijlfilter, worden de maten meestal 2, 4 en 6 genoemd.

4 is de standaardmaat dat is heel typerend voor traditionele druppelkoffiemachines. Als u op zoek bent naar filters, is de kans groot dat deze op uw apparaat past. Zelfs als het een beetje te groot is, kun je het meestal vouwen, zodat het zich aanpast aan je machine. Nummer 2 komt overeen met kleinere handmatige koffiezetapparaten. Ga bij twijfel altijd voor nummer 4.

Oordeel: Het beste koffiefilter

Zoals ik in de inleiding al zei, kunnen koffiefilters tegenwoordig een beetje ingewikkelder zijn dan vroeger.

Als vuistregel moet u altijd gaan voor zuurstofgebleekte filters van gerenommeerde merken. Het koffiefilter is bijna net zo belangrijk als het water dat je gebruikt.

Als je tevreden bent met je brouwtijd en smaak, is er geen reden om te veranderen. Ik koop graag grote partijen koffiefilters omdat het zo vervelend is om wakker te worden en te beseffen dat je geen filters beschikbaar hebt.

Bekijk mijn huidige favoriete filter van het Japanse merk Cafec

FAQ

Zijn papieren filters beter voor koffie?

Papieren filters zijn normaal gesproken een stuk fijner, dus ze vangen een grotere hoeveelheid van de koffieoliën en korrels op. Koffie gemaakt met papieren filters zal over het algemeen lichter en helderder zijn in zowel kleur als smaak. Naar mijn mening is papier gefilterde koffie de lekkerste soort.

Hoe vaak kun je een papieren koffiefilter gebruiken?

Er is niets mis met het meerdere keren hergebruiken van koffiefilters als je ze goed kunt schoonmaken. Na gebruik zijn ze echter meestal fragiel en kunnen ze uiteindelijk breken. Om die reden raad ik niet aan om ze meer dan één keer te gebruiken.

Wat kan ik gebruiken als ik geen koffiefilters heb?

Papieren handdoeken kunnen werken en sommige mensen raden ook aan om een oude sok of t-shirt te gebruiken. Mijn voorkeursmethode zou waarschijnlijk zijn om een theezeef te gebruiken, omdat het veilig is om te gebruiken met heet water.