Smeg Espresso Koffiezetapparaat review (ECF01)


In één oogopslag

Beoordeling van de expert

Pros

  • Produceert koffie van hoge kwaliteit
  • Prettig in gebruik
  • Mooie machine

Ons oordeel

Dit handmatige koffiezetapparaat is mooi, een plezier om te gebruiken en produceert uitstekende koffie. Het kost echter meer inspanning dan het simpelweg indrukken van een paar knoppen, dus het wordt aanbevolen voor mensen die het proces van koffie zetten net zo leuk vinden als het drinken ervan.

Het espresso koffiezetapparaat van Smeg is prachtig. Alle retro-apparaten van Smeg zijn mooi op een retro-futuristische, jaren ’50 diner-meets-proto-rocket manier, maar het koffiezetapparaat heeft een bijzonder fraai ontwerp. Het enige probleem is dat wanneer je hem op je aanrecht zet, je andere apparaten er in vergelijking daarmee meteen een beetje triest uit gaan zien.

Prijs en beschikbaarheid

De ECF01 is verkrijgbaar in een aantal kleuren: zwart, wit, rood, verschillende pasteltinten en een speciale editie met een traditioneel Siciliaans ontwerp, dankzij een samenwerking met Dolce & Gabanna. Afgezien van
het D&G-model, dat zeldzaam en duurder is, bedraagt de normale prijs £ 319 en is de machine in de online handel verkrijgbaar vanaf £ 299.

Toegegeven, het is niet goedkoop, maar dit is eigenlijk een goede prijs voor een handmatige espressomachine van zeer hoge kwaliteit.

AO.com heeft
het pastel blauwe model voor £299.
John Lewis verkoopt de serie voor £319-£320, afhankelijk van de kleur van het model. De beste prijs die we momenteel kunnen vinden is op
ecookshop.co.uk, die het rode model voor £287.95 verkoopt. Als u op zoek bent naar een bepaalde kleur, raden wij u aan een aantal sites te bezoeken om er zeker van te zijn dat u de beste prijs krijgt.

Als je in de VS bent, kun je
de machine kopen bij Amazon voor $489.95, terwijl je in
Frankrijk kost het je €321.

Vooraanzicht van de machine

Ontwerp en prestaties

Het is een slanke, elegante machine, met afgeronde hoeken en chromen accenten, waaronder een stoomhendel, lekbak en een kopjeswarmer met structuur bovenop. Het apparaat neemt weinig plaats in op het aanrecht met afmetingen van slechts 35 x 17 x 35 cm, hoewel u boven en rondom wel wat ruimte nodig hebt om het waterreservoir te vullen, de portafilter te hanteren en de melkopschuimer te bedienen.

Als ik één aspect van het ontwerp zou moeten aanvechten, dan zou dat de positie van het waterreservoir zijn. Het zit aan de achterkant van de machine, zoals bij alle koffiezetapparaten. Ik kan Smeg hier echter niet echt de schuld van geven. De koffiemachine-industrie heeft blijkbaar op een bepaald moment een collectief besluit genomen dat we allemaal onze koffiemachines naar voren moeten slepen over het aanrecht telkens we het reservoir moeten bijvullen.

Smeg koffiezetapparaat waterreservoir

Het apparaat van Smeg is een espressomachine die kan worden gebruikt met gemalen koffie of, voor de minder geëngageerden,
ESE pods. Easy serve espresso pods zijn, in tegenstelling tot meer algemeen verkrijgbare pods, niet omhuld door metaal of plastic. In plaats daarvan hebben ze iets weg van een espresso-eiwit theezakje, met ongeveer 7 gram gemalen koffie in een geperforeerde papieren zak. Ze blijven niet zo vers als in folie verpakte podkoffie, maar ze zijn wel biologisch afbreekbaar, wat een groot pluspunt is.

Je kunt gemalen koffie kopen, maar als je de bonen zelf wilt malen, heb je een aparte bonenmaler nodig. We hebben de
Smeg’s bijbehorende molen, die een uitstekende maar prijzige aankoop is.

Aangezien de espressomachine ook een melkopschuimer heeft – die ook dienst doet als heetwaterdispenser voor Americanos en dergelijke – kun je ook cappuccino’s, latte’s, macchiato’s en meer maken.

Het Smeg koffiezetapparaat is een handmatige machine en dat betekent dat het niet een kwestie is van een paar knoppen indrukken om je ochtendbrouwsel te krijgen. In plaats daarvan is dit een ouderwets, handmatig proces waarbij je de portafilter vult en de koffie opschuimt, verwarmt en melk opschuimt.

Als uw ochtendroutine al wat gehaast is, met kinderen die op school moeten worden afgezet en honden die moeten worden uitgelaten, kunt u beter kiezen voor een eenvoudige pod-machine of een automatisch koffiezetapparaat, dat niet zoveel handenarbeid vereist.

En als je, zoals ik, het soort persoon bent van wie de hersenfunctie nauwelijks meetbaar zou zijn voor hun eerste cafeïnehap van de dag, dan betekent een handmatige espressomachine een puinhoop. U zult vrijwel zeker een paar koffiedrabresten over uw toonbank verspreiden en deze zullen spoedig vergezeld worden door op zijn minst een kleine uitbarsting van melk.

Dat brengt me bij de melkopschuimer. Ik zal er niet omheen draaien. Ik was er bang voor. Omgaan met een sissende straal stoom als eerste in de ochtend is veel te zenuwslopend naar mijn smaak.

Het was het laatste onderdeel van de machine dat ik testte, ik koos ervoor om te vertrouwen op mijn vertrouwde
Lavazza MilkUp (verkrijgbaar voor €59,99). Smeg maakt ook een bijpassende, kan-stijl
melkopschuimer, maar omdat die € 149,95 kost, is dat wel een iets grotere investering.

Maar toen ik het uiteindelijk aandurfde, was hij gemakkelijk te gebruiken en produceerde hij een dik, romig schuim zonder de melk te verbranden. Ik ben echter nooit helemaal over het sissen heen gekomen.

De machine heeft instelbare instellingen voor watertemperatuur, koffiehoeveelheid en waterhardheid, dus je kunt sleutelen om het perfecte brouwsel te krijgen.

Om dit te doen, moet u de multifunctionele instellingsknoppen gebruiken. In een ideale wereld zou dit apparaat een display hebben en knoppen met één functie.

Multifunctionele knoppen

Maar ik heb echt een hekel aan multifunctionele knoppen. U misschien niet. Na een stroomstoring laat ik vaak dagenlang de klok van het fornuis op de verkeerde tijd staan, omdat ik nooit kan onthouden of ik nu knop A en B moet indrukken, of B en C, of iets heel anders. Om de een of andere reden is het idee om de handleiding te zoeken en het op te zoeken gewoon te benauwend.

Om de watertemperatuur en de hardheid van de machine te wijzigen, moet je de drie multifunctionele knoppen een aantal keren indrukken. Het goede nieuws is dat het gemakkelijk is als je de handleiding voor je hebt, en als je de instellingen eenmaal naar je zin hebt, kun je ze met rust laten.

De dagelijkse bediening van de machine is verder heel eenvoudig, als je eenmaal weet wat je doet.

Verdict

Dit is een prachtige machine die echt voldoening geeft in het gebruik. Ja, een handmatige espressomachine is iets veeleisender dan een pod- of automatische bean-to-cup machine, maar er een goed kopje koffie mee zetten is een plezier en een beetje een kunst. Uiteindelijk is dit een lifestyle-apparaat. Je moet een beetje tijd kunnen vrijmaken om koffie te zetten.

De koffie die deze machine produceert is werkelijk uitstekend. Het is het zeker waard.

Voor meer koffiezetapparaat opties en om te zien hoe de Smeg machine meet, bekijk onze round-up van
de beste koffiemachines die we hebben getest.

Recent Content