Sonos Ray review


Goede soundbars zijn zelden goedkoop, en Sonos-speakers zijn dat ook niet. Je hoeft geen genie te zijn om uit te vinden dat Sonos-soundbars vaak wat kosten – althans, tot de Ray.

Sonos’s nieuwe Ray soundbar is niet echt goedkoop – hij kost nog steeds $279/£279/€299 – maar hij is aanzienlijk goedkoper dan de andere home theatre audio-opties van het bedrijf. Sonos ziet het als een instapmodel voor mensen die het tot nu toe hebben moeten doen met het ingebouwde geluid van hun tv, of voor iedereen die de audio van een tweede tv in de keuken of slaapkamer wil upgraden.

Toch gaat de prijsdaling gepaard met compromissen. Dit is de kleinste soundbar van Sonos, en hij kan niet tippen aan de audiopaarden van de
Beam of
Arc. Er is geen HDMI Arc-ingang, dus u zult via optische kabels verbinding moeten maken met uw tv, en wat nog frustrerender is, er is geen microfoon voor spraakbediening.

Dus de vraag is: is het geluid hier goed genoeg om deze beperkingen te overwinnen en te slagen voor een goedkope prijs, of had Sonos zich beter kunnen concentreren op zijn sterke punten in het topsegment van de markt?

Ontwerp en bouw

 • Verkrijgbaar in zwart of wit
 • Kort maar gehurkt
 • Eenvoudig ontwerp

De Ray past keurig in de designtaal van Sonos. Verkrijgbaar in zwart of wit, is dit een eenvoudige staaf in een matte afwerking met minimale bedieningselementen en een subtiel Sonos-logo.

Sonos Ray voorkant

Hij heeft niet de vorm van een van de grotere Sonos-soundbars. In plaats daarvan is hij lichtjes uitlopend, waarbij de voorkant van de luidspreker langer is dan de achterkant – een gevolg van de manier waarop de luidsprekers lichtjes zijn gekanteld om het geluid naar buiten te richten en zo de kamer te vullen. Het geluid komt echter allemaal naar voren, wat betekent dat deze luidspreker zeer geschikt is om in een mediakast te plaatsen of aan de muur te bevestigen.

De Ray is een compacte soundbar, met een lengte van slechts 55,9 cm, hoewel de hoogte en diepte vergelijkbaar zijn met het grotere Sonos-aanbod. Hij is 7,1 cm hoog en komt tot aan de onderkant van mijn tv, dus afhankelijk van hoe u hem gaat plaatsen, kunt u best even meten hoe hoog uw tv-standaard is om zeker te zijn dat hij de onderkant van uw scherm niet blokkeert.

De bediening op het toestel is eenvoudig: drie aanraakgevoelige knoppen, één voor afspelen/pauzeren en de andere twee meestal voor het harder of zachter zetten van het volume. Je kunt er ook overheen vegen om een nummer over te slaan of terug te gaan naar het vorige nummer, tenzij je de radio gebruikt.

Sonos Ray bediening

Er is ook een enkele status-LED aan de voorkant, hoewel je deze kunt uitschakelen als je het storend vindt.

Met het kleinere formaat, Sonos zegt dat het voorziet dat de Ray het beste werkt met
TV’s die 55in of kleiner zijn, maar hij is kort genoeg om comfortabel binnen de randen van bijna elke moderne TV te passen.

Connectiviteit

 • Optisch, Ethernet, en Wi-Fi
 • Geen HDMI-boog
 • Geen 3.5mm jack of Bluetooth
 • Geen Dolby Atmos

In voor- en tegenspoed is de connectiviteit van de Ray eenvoudig gehouden: buiten het stopcontact zijn optisch, Ethernet en Wi-Fi alles wat je krijgt.

Sonos Ray connectiviteit

Om hem op je TV aan te sluiten, zul je in principe optisch moeten gebruiken. Dat zou geen probleem moeten zijn, aangezien de poort vrij standaard is en je die terugvindt op zowel oude als nieuwe tv’s – en zelfs op heel wat desktop pc’s, waarbij Sonos de Ray ook aanprijst als een optie voor een compacte gaming pc-soundbar. Sonos is zo vriendelijk om een kabel bij de luidspreker te leveren, dus maak je geen zorgen als je die nog niet hebt.

Wat je niet krijgt is de optie van
HDMI Arc/eArc, de meer recente standaard. Dit is waarschijnlijk geen spelbreker, maar het betekent wel dat je geen HDMI-CEC voordelen krijgt, zoals het aan kunnen zetten van de TV door de soundbar aan te zetten, en het is ook de reden waarom de Ray de enige Sonos soundbar is die geen ondersteuning biedt voor
Dolby Atmos – hoewel hij overweg kan met Stereo PCM, Dolby Digital, en DTS Digital Surround.

Het verwijderen van HDMI Arc kan ook het aansluiten van de Ray op uw TV-afstandsbediening een beetje lastiger maken. Sonos levert de Ray niet met een eigen afstandsbediening, dus je zult hem moeten aansluiten op die van je tv (of anders vertrouwen op de app of de knoppen op de speaker zelf om het volume te regelen).

De meeste tv-afstandsbedieningen zullen nog steeds gemakkelijk werken via optisch, maar sommige recentere die Bluetooth of RF gebruiken kunnen een beetje lastiger zijn – het kostte me een goede 10 minuten van duiken door tv-instellingenmenu’s en het doorzoeken van Sonos-helppagina’s om de afstandsbediening voor de
LG TV die ik aan het reviewen was om hem goed te laten werken met de Ray, maar uiteindelijk lukte het wel.

Sonos Ray logo

Net als alle Sonos-luidsprekers beschikt ook de Ray over zowel Ethernet als Wi-Fi, en dit is hoe je de luidspreker zult moeten aansluiten als je hem ook wilt gebruiken om muziek op af te spelen. Gelukkig werkt hij prima samen met Apple AirPlay en Spotify Connect, dus afhankelijk van hoe je naar je muziek luistert, zou je er nog steeds gemakkelijk genoeg je voordeel mee moeten kunnen doen.

Sonos heeft dan wel schoorvoetend Bluetooth-ondersteuning toegevoegd aan zijn draagbare
Move en
Roam-luidsprekers heeft toegevoegd, is dat hier niet gebeurd. Er is ook geen ondersteuning voor 3,5 mm of andere analoge audio-ingangen, dus je kunt geen telefoon, laptop of platenspeler fysiek aansluiten om mee af te spelen.

Slimme functies

 • Sonos app ondersteuning
 • Trueplay afstemming
 • Geen microfoon

In een gril van Sonos’ marketing, kondigde het bedrijf zijn nieuwe
Sonos Voice Controls – ingesproken door niemand minder dan Giancarlo Esposito van Breaking Bad – op hetzelfde moment dat het de Ray aankondigde, een van de weinige luidsprekers die geen microfoon bevat.

Dat betekent dat de Ray de nieuwe bediening niet ondersteunt, en evenmin Google Assistant of Amazon Alexa kan draaien.

Sonos Ray hoek

De slimme ondersteuning die er is, komt van de gratis Sonos-app, die sowieso een verplicht onderdeel is van het installatieproces. Deze bevat een EQ om het geluidsprofiel van de speaker af te stellen, toegang tot een paar muziekstreamingdiensten en radiotools, en instellingen om de Ray te groeperen met andere Sonos speakers.

De Ray ondersteunt ook Trueplay, een eenmalig proces dat de speaker afstemt op zijn positie in de kamer. Dit vereist een iPhone of iPad om uit te voeren, dus je moet of zelf een Apple gebruiker zijn of een vriend kennen die je zijn iPhone laat lenen om het in te stellen.

Geluidskwaliteit

 • Zuiver, evenwichtig geluid
 • Fatsoenlijke maar beperkte basweergave
 • Indrukwekkende helderheid en detail

Dus, na dat alles, hoe klinkt de Ray eigenlijk?

Het is ongeveer wat je zou verwachten: Sonos’s uitstekende helderheid en zorgvuldige afstemming schijnt door, maar de fysieke beperkingen van het formaat van de luidspreker weerhouden de lage tonen van zijn beste.

Er zijn hier vier hoofddrivers: twee elliptische full-range woofers in het midden van de luidsprekers, en twee tweeters aan de uiteinden met gesplitste golfgeleiders die audio zowel recht vooruit als onder een hoek naar buiten projecteren om kamervullend geluid te helpen leveren. Deze vier drivers worden gecombineerd met een basreflexsysteem om het geluidsprofiel te vervolledigen.

Sonos Ray kant

De midden- en hoge tonen zijn ontegenzeggelijk indrukwekkend, en helpen de Ray uit te blinken bij het luisteren naar pop- en rockmuziek, of het aansturen van tv en film met veel dialoog.

De bas is waar de Ray niet kan tippen aan grotere, duurdere rivalen, en het houdt het een beetje tegen voor hip hop muziek of actie-intensieve scènes. Dit wordt vooral duidelijk als je het volume opendraait: de Ray kan indrukwekkend luid worden, maar als het volume hoger wordt, blijven de lage tonen achter.

Wat de Ray goed maakt, is de helderheid van het geluidsbeeld. De luidspreker weet geluiden uitstekend van elkaar te scheiden, wat zijn vruchten afwerpt in complexere muzikale arrangementen of in filmscènes met audio uit alle hoeken. Op de meeste goedkopere luidsprekers zou dit allemaal samenvloeien tot een troebele puinhoop, maar de Ray houdt alles helder en duidelijk.

Sonos Ray LED

De prijs van de Ray maakt het een aantrekkelijke instap in het Sonos-ecosysteem, hoewel de prijs daarna sterk oploopt. Je zou hem kunnen koppelen aan een paar
Sonos One of
One SL luidsprekers voor een surround opstelling bijvoorbeeld, of sluit de Sonos Sub aan voor extra bas – hoewel dit alleen al meer dan het dubbele kost van de Ray op zichzelf.

Natuurlijk kun je hem ook aansluiten op andere Sonos-luidsprekers in huis voor audio in meerdere kamers, zonder dat je daar veel voor hoeft uit te geven.

Prijs en beschikbaarheid

Met een prijs van $279/£279/€299 is de Sonos Ray geen koopjesbak speaker – hij kost nog steeds meer dan het dubbele van bijvoorbeeld de
Roku Streambar, bijvoorbeeld – maar het is zeker aan de goedkopere kant van de soundbar ruimte.

Je kunt hem kopen bij
Sonos zelf, of bij
Argos of
John Lewis in het Verenigd Koninkrijk, of
Best Buy en
B&H in de VS. Als je hem aan de muur wilt bevestigen, kost de
officiële Sonos kit is een extra $ 39 / £ 39 / € 49.

Het is ook aanzienlijk goedkoper dan de volgende Sonos optie, de
$449/£449/€499 Beam Gen 2, dus zou een Sonos home theatre voor veel meer mensen toegankelijk moeten maken dan voorheen.

Sonos Ray TV

De geluidskwaliteit is hier waarschijnlijk beter dan de meeste andere opties voor deze prijs, maar het is geen uitgemaakte zaak. De
Creative Stage 360 en
Panasonic SC-HTB490 kosten allebei minder en hebben een subwoofer, dus zullen ze de Ray overtreffen op basgebied.

Beide hebben ook verbeterde connectiviteit en aardigheidjes zoals Dolby Atmos-ondersteuning, terwijl de
Polk React de subwoofer laat vallen, maar wel spraakbediening met Alexa-ondersteuning inbouwt.

Bekijk onze ranglijst van de
beste soundbars voor meer alternatieven, of de
beste Sonos speakers om te beslissen of je je echt wilt verbinden aan het Sonos ecosysteem.

Verdict

De Ray is een indrukwekkende betaalbare soundbar, met een aantrekkelijk en compact ontwerp samen met een audioprofiel dat uitblinkt in helderheid en scape.

Er zijn echter beperkingen. Het ontbreken van HDMI Arc – en daarmee Dolby Atmos – doet een beetje pijn, net als de beslissing om microfoons en spraakbediening weg te laten. En het mag dan wel een Sonos-stapje zijn, maar de vasthoudendheid aan het weglaten van Bluetooth of analoge audioverbindingen zou dit wel eens kunnen tegenhouden om het hart van je home audio te worden.

Maar als je een Sonos-systeem wilt opbouwen of een goedkope tv-luidspreker wilt voor je andere Sonos-apparatuur, dan is het goed om een betaalbaardere optie te zien dan de Beam en Arc.

Om de prijs te drukken moet je compromissen sluiten, en Sonos heeft ervoor gekozen om extra functies te schrappen om zich te concentreren op puur geluid. Ik kan geen andere plek bedenken waar ik liever de prioriteiten zou leggen.

Specs

Sonos Ray: Specs

 • 2x full-range woofers
 • 2x tweeters
 • Basreflexsysteem
 • 4x D-klasse versterkers
 • Optische S/PDIF ingang
 • Ethernet-poort
 • 2,4GHz-Wi-Fi
 • 71x559x95mm
 • 1.95kg
 • Optionele muurbevestiging

Recent Content