Sonos Roam review


De eerste nieuwe Sonos-luidspreker van het jaar is de kleinste en slimste tot nu toe. Hier is onze volledige Sonos Roam review.

De Roam is een echt draagbare Bluetooth-luidspreker die in huis nog steeds via Wi-Fi werkt als onderdeel van een breder Sonos-systeem. Het volgt de
Sonos Move, die de eerste Bluetooth luidspreker van het bedrijf was. Maar het gewicht van 3 kg en de omvang van de Move betekenen dat het niet het gemakkelijkste ding is om mee te nemen uit huis en tuin.

Welnu, de Roam lost dat probleem op en brengt andere functies op tafel, zoals draadloos opladen, waardoor deze speaker toegankelijker wordt. Het brengt Sonos in een directere concurrentiepositie met Bose, Sony en UE.

Ontwerp & bouw

In de wereld van Sonos is de
Roam piepklein. Hij is slechts 1/6 kleiner dan zijn grote broer, de Move, 168 mm hoog en weegt slechts 430 g.

Sonos Roam knoppen

De Roam hoeft niet op zijn uiteinde te staan, maar dit is de oriëntatie die het meest logisch is. Hij neemt minder plaats in en de knoppen zitten aan het uiteinde, zodat je ze veel gemakkelijker kunt gebruiken. Bovendien bevindt het draadloos opladen zich aan de andere kant – ik zal hier later meer over vertellen.

De driehoekige vorm met afgeronde hoeken doet me denken aan de prachtige Kef Muo en ik hou van de manier waarop je, als het licht goed genoeg is, de honingraatstructuur achter het buitenste gaas kunt zien.

Hij was oorspronkelijk verkrijgbaar in de gebruikelijke opties Shadow Black en Lunar White, maar Sonos biedt de Roam nu zonder extra kosten aan in drie andere kleuren: Olive, Sunset en Wave.

Roam nieuwe kleuren

De rubberen uiteinden zijn gripvast en hol om te voorkomen dat je per ongeluk op een knop drukt en de knoppen zijn traditioneel in plaats van aanraakgevoelig. Een extra knop op de achterkant is voor voeding en handmatig overschakelen naar Bluetooth.

Omdat de Roam geen join-knop heeft zoals op andere Sonos-luidsprekers, is het installatieproces een beetje anders. Het duurt wat langer, maar de app loodst u er probleemloos doorheen.

Sonos Roam installatie

De LED naast de microfoon geeft de status aan, maar er zijn nog twee LED’s aan de voorkant, waardoor het een beetje verwarrend wordt. Die bij het Sonos-logo is een statuslampje voor verbinding, mute en fouten, terwijl die aan het andere uiteinde gewijd is aan stroom en opladen.

De vorm maakt het gemakkelijk en comfortabel om op te pakken en zou moeten helpen voorkomen dat het omrolt als je het op zijn kant legt. Er zijn ook vier kleine rubberen voetjes voor deze oriëntatie. Sonos heeft de duurzaamheid verbeterd ten opzichte van de Move, door de IP-classificatie te verhogen van IP56 naar IP67.

Dat is net zo hoog als veel vlaggenschiptelefoons en betekent dat hij volledig stofdicht is en tot 30 minuten in 1 meter water kan worden ondergedompeld. De Roam is klaar voor zwembadfeestjes.

Geluidskwaliteit & functies

In de Roam zit een ‘custom racetrack’ mid-range driver, samen met een tweeter. Deze worden aangedreven door twee Class-H versterkers en zoals gebruikelijk geeft Sonos geen specificaties zoals een frequentiebereik of iets dergelijks.

Het belangrijkste is dat de Roam geweldig klinkt en veel betere geluidskwaliteit biedt dan je zou verwachten voor een luidspreker van zijn formaat.

Sonos Roam kant

Net als de Move beschikt de Roam over automatische Trueplay, zodat hij zichzelf opnieuw afstemt telkens als je hem beweegt. Hij doet dit zelfs via Bluetooth. Zoals eerder vermeld, kun je hem rechtop of op zijn kant zetten, afhankelijk van waar je hem gebruikt.

De hoeveelheid warme, rijke bas die de Roam in staat is te produceren is verbazingwekkend en het zal een gemiddelde Britse woonkamer vullen zonder 50% volumeniveau te breken. Ook buitenshuis is de projectie goed, hoewel de Move daar meer geschikt voor is, vooral als je een groot feest geeft.

Hoewel de bas enigszins overheerst, is het middenbereik nog steeds trouw aan vorm en is er genoeg top-end treble om dingen goed afgerond te houden.

Sonos Roam ontwerp

Het wordt een beetje warrig als je het volume echt opdrijft, maar ik kan niet zeggen dat ik ooit een luidspreker van dit formaat heb getest die niet hetzelfde probleem heeft. Het is onwaarschijnlijk dat je het volume hoger moet zetten dan ongeveer 70%, waar het nog steeds geweldig klinkt.

Als je vindt dat de Roam niet past bij de muziek of andere audio die je erdoor afspeelt, kun je altijd de niveaus voor lage en hoge tonen aanpassen in de Sonos-app.

Er is een nieuwe functie genaamd Sound Swap. Als je thuis bent (en andere Sonos-speakers hebt), kun je de afspeelknop op de Roam lang indrukken en de muziek wordt automatisch overgezet naar de dichtstbijzijnde speaker. Je kunt ook het omgekeerde doen en de muziek van een speaker halen als je bijvoorbeeld de tuin in gaat.

Het werkt heel goed en voelt een beetje magisch aan, hoewel er een kleine vertraging kan zijn voor de muziek beweegt.

Sonos Roam buiten

Steeds meer Bluetooth speakers worden ‘
slim’ in de zin dat ze digitale assistenten als Amazon Alexa en Google Assistant ondersteunen. Merk echter op dat dit beperkt is tot wanneer je op Wi-Fi zit, net als dingen zoals het maken van een stereopaar als je twee Roams krijgt.

De uitzondering is dat Siri werkt als je AirPlay 2 gebruikt, maar het is jammer dat je de dataverbinding van je telefoon niet kunt gebruiken voor digitale assistenten of zelfs handsfree bellen. Dit is mogelijk omdat de
B&O Beosound A1 (2nd-gen) beide kan doen.

Het spreekt voor zich maar voor het geval dat, de Roam kan niet gebruikt worden als rear surround speakers met een
Sonos soundbar. Evenmin kan hij worden gebruikt met een Sub.

Batterijlevensduur & Opladen

Ondanks het feit dat de Roam veel kleiner is dan de Move en een batterij heeft met de helft van de capaciteit (18Wh), is Sonos er toch in geslaagd om de Roam een batterijduur van 10 uur te bieden; dat is slechts één uur minder dan zijn grotere broer.

Sonos Roam Bluetooth-luidspreker

Tijdens mijn tests bleek dat je de geadverteerde 10 uur kunt halen, maar het batterijniveau is niet altijd een goede indicator voor de levensduur. Na een paar uur gebruik was de batterij gezakt tot 90% (wat duidt op 20 uur), en na drie uur was hij gezakt tot 80%.

Hoewel je een goede hoeveelheid speeltijd krijgt, bieden rivalen een stuk langer, met sommige die meer dan twee keer zoveel uren meegaan.

Als het op opladen aankomt, wordt de Roam niet geleverd met een basis zoals de Move. In plaats daarvan heeft hij een USB-C-poort aan de achterkant met een oplaadcapaciteit tot 15 W. In de doos wordt alleen een kabel meegeleverd.

Sonos Roam USB-C

Voor de eerste keer op een Sonos-luidspreker is er draadloos opladen. Je kunt hem gebruiken met elk Qi-gecertificeerd apparaat of de officiële Roam draadloze oplader kopen, die IP54 is en met magneten wordt vastgeklikt.

Ik heb het nog niet getest, maar het zal echt nuttig zijn als je nog geen compatibele draadloze oplader hebt. Het is een beetje prijzig op
£44/US$49 gezien hij 0-50% lading biedt in twee uur, dus een goedkopere voor op je bureau/nachtkastje die ook goed is voor je telefoon is misschien een betere keuze.

Vind hier een
draadloze lader hier en lees meer over
hoe we audio testen.

Sonos Roam in de hand

Prijs

De Sonos Roam is geprijsd op £179 of US$179 wat betekent dat hij een stuk goedkoper is dan de £399/US$399 Move. Het was de goedkoopste Sonos-luidspreker bij de lancering, maar een prijsstijging in september 2021 betekent dat hij even duur is als de
One SL.

U kunt hem
kopen bij Sonos of
John Lewis in het Verenigd Koninkrijk. De
officiële winkel biedt een twee-pak aan, maar zonder korting.

Op de markt voor Bluetooth-luidsprekers bevindt hij zich tussen rivalen als de £ 129
Marshall Emberton en
B&O Beosound A1 (2e generatie) van £200. Hij evenaart de £179
Bose SoundLink Revolve II.

Het is een indrukwekkend prijspunt als je bedenkt dat dit veel meer is dan alleen een Bluetooth-luidspreker. U kunt kijken op onze
beste Bluetooth luidsprekers grafiek om te zien hoe hij het opneemt tegen rivalen.

Sonos Roam plank

Verdict

Over het geheel genomen heeft Sonos goed werk geleverd met de Roam door iets aan te bieden dat veel compacter en goedkoper is dan de Move.

Zelfs als Bluetooth-luidspreker doet hij het goed in vergelijking met zijn rivalen op het gebied van design, prijs en geluidskwaliteit.

Je zult de Roam echter ook thuis op Wi-Fi moeten gebruiken om er optimaal van te kunnen genieten. En idealiter ook met andere Sonos-luidsprekers.

In deze situatie is het de meest complete en veelzijdige speaker die ik ooit heb getest. Je zou je huis kunnen vullen met Roams aangesloten op goedkope laders om een betaalbare Sonos multi-room setup te creëren.

Hij is stijlvol, compact en heeft een slim multi-oriëntatie ontwerp dat ook nog eens IP67 is. Voeg daar zaken als draadloos opladen en exclusieve Sonos-functies als Sound Swap aan toe en hij kan meer dan de concurrentie.

Echt, de enige klachten die ik heb hebben betrekking op de levensduur van de batterij, alleen omdat rivalen langer meegaan, en de manier waarop Bluetooth beperkt is tot streaming ondanks de mogelijkheid om meer te doen – zoals het gebruiken voor gesprekken of de digitale assistent van je telefoon.

Specs

Sonos Roam: Specs

 • 2x klasse-H digitale versterkers
 • 1x mid-woofer
 • 1x tweeter
 • Quad-core 1,4GHz A-53 processor
 • 1 GB SDRAM
 • Dual-band 802.11b/g/n/ac Wi-Fi
 • Bluetooth 5.0
 • Apple AirPlay 2 (iOS 11.4 en hoger)
 • 18Wh batterij, 10 uur per lading
 • USB-C-poort 15W (voor opladen)
 • Draadloos opladen (Qi-gecertificeerd)
 • Verre veld microfoon array
 • Google Assistent of Amazon Alexa
 • 5x knoppen – afspelen, volume omhoog, volume omlaag, microfoon, aan/uit/Bluetooth
 • 3x LED
 • IP67
 • 168 x 62 x 60mm
 • 430g
 • Shadow Zwart, Lunar Wit

Recent Content