Sony LinkBuds (WF-L900) review

De nieuwe LinkBuds van Sony, de tegenpool van de ruisonderdrukkende WF-serie, zijn ontworpen om gedurende langere perioden in je oren te zitten, waarbij omgevingsgeluid positief wordt gestimuleerd dankzij een fysiek gat in het midden dat veel weg heeft van een ringvormige donut.

Sony noemt het concept Always-On – het idee is dat je discreet naar muziek of podcasts kunt luisteren, terwijl je gesprekken kunt voeren met de mensen om je heen, of als je vanuit huis werkt, nog steeds de postbode of koerier hoort kloppen – onze
Reviews Editor, Chris Martin, denkt ook dat ze perfect zouden zijn voor thuiswerken.

De WF-L900 opent ook intrigerende mogelijkheden voor gebruik in AR-gaming en geluidsnavigatie zoals Google Maps. Veel hoofdtelefoons met ruisonderdrukking hebben al een modus voor omgevingsgeluid (ook bekend als aware of transparant), die extern geluid doorlaat, maar die anderen ontmoedigt om een gesprek aan te gaan.

Niets zegt meer ‘val me niet lastig’ dan een paar mooie over-oortjes. Daarom is het ontwerp van de LinkBuds zo belangrijk – ze vallen bijna niet op. In werkelijkheid lijken ze meer op Hearables dan op Head-Fi.

Dus werkt het concept, en hoe goed zijn ze met muziek?

Ontwerp en bouw

De
LinkBuds zijn klein. Zeer klein. Ze nemen 51% minder volume in dan
WF-1000XM4 oordopjes en zijn bijna de helft lichter. Met slechts 4,1 gram per stuk zijn ze superlicht en verrassend gemakkelijk te vergeten als je ze eenmaal in hebt.

Hun kenmerkende achtvormige vorm wordt bepaald door een volledig nieuwe driverunit met 12 mm open ring, die er in de witte kleur een beetje uitziet als een verkleinde polomunt; deze zit naast een bolvormig gedeelte dat technologie bevat zoals de DAC en de versterker.

Sony LinkBuds voor in het oor

Een rare rubberen hoepel, de fittingsteun, houdt de LinkBud op zijn plaats door in je oor te knallen. In de verpakking zitten vijf verschillende steunringen, dus de meeste oorafmetingen zullen wel aan hun trekken komen. Het vergt enige oefening om ze in te krijgen, maar als je eenmaal de handigheid hebt ontwikkeld, zullen je LinkBuds gelukkig op hun plaats blijven.

Leuk weetje: LinkBuds zijn eigenlijk gemaakt van gerecycled ABS, afkomstig van auto-onderdelen en vermengd met elementen van steen. Je kunt ze kopen in een witte of grijze afwerking en op praktisch niveau zijn ze IPX4 waterbestendig, dus spatten en zweet zullen ze niet uit de weg gaan.

Kenmerken

Ondanks het feit dat hij nauwelijks groot genoeg is om tussen twee cijfers te houden, zijn er genoeg functies aan boord van de LinkBuds, te beginnen met Bluetooth 5.1.

Speak to Chat, bekend van eerdere Sony-hoofdtelefoons, pauzeert het afspelen automatisch wanneer u begint te praten, en hervat het wanneer u niet aan het mekkeren bent; Adaptive Volume Control wordt gebruikt om het volume automatisch te regelen, op basis van het lawaai van uw omgeving.

Een andere favoriet van Sony, DSEE (Digital Sound Enhancement Engine), is aanwezig om streams te upscalen en verliezen via Bluetooth te compenseren. De V1-processor van Sony, die ook wordt gebruikt in de XM4-hoofdtelefoons van het merk, doet al het zware werk om deze functies mogelijk te maken.

Sony LinkBuds

Wees echter voorzichtig met het aantal functies dat je inschakelt in de bijbehorende Sony app, want ze hebben invloed op de levensduur van de batterij.

De buds werken met Google Assistant en Alexa, en ondersteunen de Google Fast Pair-functie, evenals Windows 10 Swift Pair. Apple iOS-gebruikers kunnen ze ook gebruiken met Microsoft Soundscape.

Een van de meer bizarre aspecten van het leven met LinkBuds is Wide Area Tapping. Omdat er zo weinig oppervlak voor de oordopjes is om mee te werken, heeft Sony een nieuwe manier van bediening bedacht: dubbel of driedubbel tikken met je vinger op de ruimte voor je oren.

Het is zeker niet foolproof, maar je kunt de techniek gebruiken om een gesprek aan te nemen, muziek te pauzeren of af te spelen en nummers over te slaan. Ik vond dat richten op de tragus het beste resultaat gaf.

Merk op dat er hier geen actieve ruisonderdrukking is en terwijl dat heel logisch is voor een open ontwerp, zijn anderen – zoals de
Samsung Galaxy Buds Live en
Huawei Freebuds 3 – hebben het in het verleden geprobeerd.

Geluidskwaliteit

Voor zulke kleine oordopjes hebben de LinkBuds WF-L900 grote 12 mm drivers die een groot geluid voortbrengen. Gezien hun ongebruikelijke ontwerp zou je een zeker compromis verwachten, maar als je ze afzonderlijk hoort, zijn ze prachtig uitgesproken met een vermogen om fijne details en nuances te onderscheiden.

Het feit dat je je bewust bent van de sfeer in de kamer, maakt het geluid des te natuurlijker. Het is bijna als een verkleinde open-back hoofdtelefoon.

Sony LinkBuds open rechter driver

Ik vind het vooral prettig dat er geen scherpe randjes zijn, geen sibilance, in hun presentatie. Wat je ook van Jethro Tull denkt, het staat buiten kijf dat The Zealot Gene een meesterlijke opname is en deze oortjes doen hem alle eer aan.

Ze zijn ook thuis met 360 Reality Audio mixen, die gepast afstandelijk klinken, met een ruimtelijk geluidsbeeld.

Er zijn wel kanttekeningen. De basdiepte is beperkt, en zodra je op zoek gaat naar diepere beats, ontbreken ze.

Ik vond Bluetooth ook bijzonder onbetrouwbaar. Mijn wekelijkse proef werd geteisterd door drop-outs, terwijl andere Bluetooth hoofdtelefoons (waaronder die van Sony) het meestal zonder problemen deden. Wat was Mark Kermode’s DVD van de week? Geen idee, want ik verloor de verbinding op precies het verkeerde moment.

Bluetooth connectiviteit was geen probleem toen ik achter een bureau zat.

Levensduur batterij

De batterij gaat vijf en een half uur mee, en in de opbergkoffer kan nog eens 12 uur worden opgeladen. Voor oordopjes die geen enkele vorm van ruisonderdrukking hebben, kan dit als een beetje kort worden beschouwd, maar dit kan grotendeels worden toegeschreven aan hun kleine formaat.

Zoals eerder vermeld, zal het inschakelen en gebruiken van verschillende slimme functies de gebruiksduur verkorten.

Sony LinkBuds oplaadhoesje

Er zijn elders grotere reserves voor reservevoeding te vinden, maar het kleine formaat van het etui is op zich al een bonus, omdat het bijna ongemerkt in zakken en tassen verdwijnt.

Dankzij snel opladen vertaalt 10-minuten zich naar ongeveer 90 minuten speeltijd. Het opladen van de behuizing gebeurt via USB-C, zoals je zou verwachten.

Prijs

De LinkBuds WF-L900 zijn geprijsd op £149/$179.99/€180, waarmee ze het opnemen tegen
Apple’s derde generatie AirPods en binnen schreeuwende afstand van de
Samsung Galaxy Buds Live en
Bose QC Earbuds.

U kunt ze kopen bij
Sony en ook bij
Amazon.

Er is dus sterke concurrentie aan beide kanten en
Audio-Technica heeft vandaag de 150 pond kostende ATH-CKS50TW aangekondigd met vergelijkbare functies, een batterijduur van 50 uur en ruisonderdrukking.

Bekijk onze tabel met de
beste echte draadloze oordopjes.

Sony LinkBuds

Verdict

Sony’s LinkBuds zijn op de grens van briljant.

Buitengewoon compact, met een innovatief ergonomisch ontwerp, ze zijn verrassend gemakkelijk te dragen voor langere periodes. Ze bieden ook een bewonderenswaardige natuurgetrouwheid, mits je bereid bent om basuitbreiding op te offeren voor de vormfactor.

De bruikbaarheid is een groter probleem. De neiging om de Bluetooth-verbinding te verbreken is frustrerend en ze kunnen niet concurreren met ruisonderdrukkers als het gaat om woon-werkverkeer. Maar met AR en navigatietoepassingen zouden ze wel eens hun nut kunnen bewijzen.

Toch is het moeilijk voor te stellen dat woedend gezicht tikken sociaal aanvaardbaar wordt.

Specs

Sony LinkBuds (WF-L900): Specs

  • Modelnummer: WF-L900
  • Bestuurder: Open ring 12mm
  • Levensduur batterij: 5,5 uur, 17,5 uur in totaal
  • Slimme functies: Wide Area Tap, Speak-to-chat, slijtagedetectie, Snel koppelen/Swift Pair, 360 Reality Audio
  • Poort: USB-C
  • Gewicht 4,1 g per oordopje
  • Kleuren: Grijs of Wit
  • Bescherming: IPX4