Sony WF-1000XM4 review


Sony’s nieuwste vlaggenschip op het gebied van draadloze oordopjes is er en de WF-1000XM4 heeft goede hoop dat het de beste oordopjes zijn die je kunt kopen, en het opnemen tegen Apple, Bose en nog veel meer.

De XM4 hebben niet alleen een nieuw, compacter ontwerp, maar ook een heleboel nieuwe slimme functies, zoals Ambient Sound Control en Speak-to-Chat.

Merk op dat het 2022
Sony WH-1000XM5 model nu officieel is.

Ontwerp en bouw

 • 10% kleinere oordopjes
 • 40% kleinere behuizing
 • IP4X waterbestendigheid

Als u bekend bent met Sony’s vorige oordopjes, zult u merken dat de XM4 een vernieuwd ontwerp introduceert. Weg is de langwerpige ovale vorm van de
WF-1000XM3, vervangen door een ronde knop met een bult aan de zijkant waar de oortip uitsteekt.

Ik heb de zwarte kleur getest, maar je kunt ook zilver kiezen als je wilt, en beide hebben een gouden randje. Belangrijk is dat ze 10% kleiner zijn dan de vorige generatie en 7,3 gram per stuk wegen.

Sony WF-1000XM4 oordopjes

Ik geef de voorkeur aan de nieuwe vorm – die ontworpen is om in de oorholte te passen – maar er zijn kleinere/lichtere oordopjes verkrijgbaar, dus iedereen met kleine oren zou ze een beetje lomp kunnen vinden. Je krijgt drie maten oordopjes in de doos, en ze zijn van een soort memory foam materiaal om een comfortabele en luchtdichte pasvorm te verkrijgen.

Ik vond dat de dopjes heel goed in mijn oren pasten en hoewel ik wat ongewoon kleine gehoorgangen heb, volstond de kleinste maat dopjes. De XM4 is nooit uitgevallen, zelfs niet toen ik mijn hond achterna zat in de tuin, wat me verbaasde.

Als je de oordopjes er opzettelijk afhaalt, zorgen sensoren ervoor dat de muziek automatisch wordt gepauzeerd en weer wordt hervat als je ze weer in doet.

Aan de buitenkant van de knoppen zitten aanraakgevoelige knoppen die erg goed werken en hoewel het geen hogere classificatie is, zou de IPX4 waterbestendigheid genoeg moeten zijn voor de meeste mensen, wat betekent dat ze tegen spatten en zweet kunnen.

Sony WF-1000XM4 hoesje

Net als de buds is de case gekrompen, zij het een stuk meer met 40% kleiner. Het is een geweldige kleine case met een LED aan de voorkant, USB-C aan de achterkant en draadloos opladen. Ik vond de buds er moeiteloos in en uit krijgen.

Tot slot is het leuk om hier eco-vriendelijke verpakkingen te zien waarvan 99% gemaakt is van gerecyclede en duurzame materialen. Er is geen plastic in zicht.

Geluidskwaliteit

 • 6 mm drivers
 • LDAC met Hi-Res Audio Draadloos
 • DSEE Extreem

Sony heeft bewezen dat grootte niet alles is door vast te houden aan drivers van 6 mm, terwijl je oordopjes kunt krijgen met drivers die twee keer zo groot zijn, of zelfs groter. Het gaat er echter om wat je ermee doet, want de WF-1000XM4 klinken werkelijk adembenemend.

De firma zegt dat ze “een dynamisch geluid weergeven ondanks hun kleine formaat, en het hoge compliantiemembraan reproduceert een rijk basbereik” en ik ben niet in een positie om te discussiëren, gezien hoe goed ze klinken.

Verborgen onder het stealthy omhulsel zit veel techniek om dit mogelijk te maken, waaronder Sony’s Integrated Processor V1 die, voor een deel, vervorming vermindert. De XM4 ondersteunt de LDAC-codec die drie keer meer gegevens kan overdragen dan conventionele Bluetooth en draadloze Hi-Res Audio mogelijk maakt. U moet wel verbinding maken met een apparaat dat ook LDAC ondersteunt, maar dat is niet al te moeilijk aangezien het beschikbaar is op telefoons met Android 8.0 of hoger. Voor iPhone-gebruikers ondersteunt de XM4 AAC.

DSEE Extreme-technologie (Digital Sound Enhancement Engine) betekent dat de oordopjes gecomprimeerde audio in real-time kunnen upscalen.

Sony WF-1000XM4

Ik heb de XM4-oordopjes getest met een reeks apparaten en audiobronnen en ze klinken gewoon geweldig, wat je ook besluit te gaan afspelen. De geluidskwaliteit is rijk, kristalhelder en evenwichtig.

Bovendien ondersteunen ze 360 Reality Audio, Sony’s ruimtelijke audiotechnologie voor een surround sound-ervaring. Let er wel op dat je een streamingdienst gebruikt die dit ondersteunt zoals
Deezer of
Tidal met het juiste abonnement.

De app kan je helpen de juiste maat oordopjes te vinden door de pasvorm te testen en er is een EQ als je het geluid wilt aanpassen.

Ruisonderdrukking & slimme functies

 • Regeling omgevingsgeluid
 • Aanpassingen in overvloed
 • Spreek-naar-Chat

Geluidskwaliteit is één ding, maar veel mensen zullen de XM4 kopen voor de actieve ruisonderdrukking (ANC) en andere slimme functies. En laat me je vertellen, Sony heeft zich hier niet ingehouden.

Zoals we gewend zijn van Sony hoofdtelefoons, is de noise-cancelling technologie waanzinnig goed en aantoonbaar de beste die je kunt krijgen. De enige draadloze oordopjes die ik getest heb die in de buurt komen zijn de
Bose QC oordopjes.

De WF-1000XM4 zijn echter voorzien van zoveel extra slimme functies dat ze zich echt onderscheiden van de massa.

Natuurlijk krijg je dingen als een omgevingsmodus om je omgeving te horen met een instelbaar niveau (20 niveaus om uit te kiezen, niet minder) en windreductie op de hoofdmodus, maar er is zoveel meer hier met dezelfde functies van de over-ear WH-1000XM4 verpakt in oordopjes.

Sony Connect Hoofdtelefoon app

De belangrijkste functie heet Ambient Sound Control en kan het profiel automatisch aanpassen afhankelijk van waar je bent of wat je aan het doen bent. Omgevingsgeluid wordt bijvoorbeeld ingeschakeld wanneer je begint te lopen en ruisonderdrukking wanneer je stil blijft staan – deze zijn gedefinieerd als acties, waarbij lopen en transport voorkeursinstellingen hebben.

Sony heeft het ook mogelijk gemaakt om specifieke locaties te registreren, zoals je kantoor, een café waar je vaak komt of de sportschool. In de Headphone Connect-app kunt u plaatsen registreren van geleerde locaties of gewoon uw eigen plaatsen instellen via een kaart. En zoals veel dingen in de app kun je acties of locaties uitschakelen als je ze niet leuk vindt en kun je zo’n beetje alles aanpassen met fijnafstelling als je dat wilt.

Het spreekt bijna voor zich dat de koptelefoon digitale assistenten ondersteunt – Alexa en Google – maar er zijn nog meer slimme functies om over te praten, waarbij praten een toepasselijk woord is.

Speak-to-Chat doet wat het zegt op het blik, dus de oordopjes kunnen detecteren wanneer je aan het praten bent om zowel je muziek te pauzeren als over te schakelen naar de omgevingsmodus als die nog niet aan staat. Als ik met iemand praat die ik ken, neem ik liever ten minste één oordopje uit, maar ik kan me voorstellen dat ze handig zijn voor situaties zoals het bestellen van een koffie voordat je een trein neemt, wanneer je je handen vol hebt en het moeilijk is om een oordopje uit te doen.

Levensduur batterij & opladen

 • 24 uur totaal met ANC
 • Draadloze oplaadhoes
 • Oordopjes voor snel opladen

Een gebied dat geen upgrade heeft gehad ten opzichte van het vorige model is de levensduur van de batterij. Sony noemt een totaal van 24 uur – dat zijn er acht uit de oordopjes en nog eens 16 uit de oplaadhouder.

Hoewel er oordopjes zijn die langer meegaan, zijn deze cijfers nog steeds zeer respectabel en, misschien van cruciaal belang, beter dan de concurrenten van Apple en Bose. En die cijfers zijn met ANC aan, dus met ANC uit kan de XM4 een indrukwekkende 36 uur meegaan.

Tijdens mijn tests hield de batterij het heel goed vol, zelfs met ANC aan – zij het in mijn tamelijk stille kantoor – en haalde vaak een uur per 10% sap.

Sony WF-1000XM4 levensduur van de batterij

Zoals eerder vermeld beschikt de behuizing nu over draadloos opladen met Qi, waardoor je ze gemakkelijker kunt bijvullen. Snel opladen betekent dat u een uur kunt afspelen met een korte oplaadtijd van vijf minuten.

Prijs

Zoals je zou verwachten, hebben Sony’s topklasse oordopjes een topklasse prijs. Met €250/US$280 zijn ze duurder dan hun voorgangers, maar ze evenaren rivalen als de Bose QC Earbuds en
AirPods Pro.

Ze zijn verkrijgbaar
rechtstreeks bij Sony of bij een aantal detailhandelaars in het VK, waaronder
Amazon,
Currys PC World,
Argos en
John Lewis.

In de VS kunt u ze kopen bij
Amazon,
BestBuy en
Newegg.

Als je nog niet zeker bent over een paar oordopjes kijk dan op onze
beste draadloze oordopjes voor een selectie.

Sony WF-1000XM4 maat

Verdict

Je moet het geld er voor over hebben, maar als je dat hebt dan kun je echt niet beter krijgen dan de Sony WF-1000XM4 voor draadloze oordopjes. Hoewel ik het argument van AirPods Pro voor iPhone-gebruikers kan begrijpen.

Toch zijn de XM4 het overwegen waard, ongeacht welk telefoon OS je trouw bent. Het nieuwe ontwerp is compacter en lichter en dat is nog maar het topje van de ijsberg.

Naast een uitstekende geluidskwaliteit en standaard ruisonderdrukking zit de XM4 boordevol extra technologie en slimme functies. Ambient Sound Control kan automatisch schakelen tussen verschillende modi als je beweegt of aankomt op een bepaalde locatie.

De V1-processor verwerkt DSEE Extreme upscaling, windreductie en nog veel meer, en dan is er nog de LDAC-ondersteuning voor Hi-Res Audio Wireless en 360 Reality Audio ruimtelijke audio. De lijst met functies gaat verder met Speak-to-Chat, oor detectie en meer.

Bijna alles kan ook worden aangepast in de app, zodat je alles precies kunt krijgen zoals jij het wilt – of gewoon alles uitschakelen waar je niet mee overweg kunt.

Recent Content