Streamplify USB-microfoon review

Contentcreatie is momenteel helemaal in en of je nu TikToks maakt, je eigen wekelijkse podcast opneemt of live games speelt op Twitch, je hebt audio van goede kwaliteit nodig om je te onderscheiden van de massa. Het probleem is dat microfoontechnologie verwarrend en duur kan zijn, waardoor het voor nieuwkomers moeilijk is om te weten wat ze moeten kopen.

Dat is waar Streamplify om de hoek komt kijken, met een reeks instapmodellen op maat van beginnende gebruikers. Het assortiment omvat de Streamplify mic, met eenvoudige USB-aansluiting en Plug & Play-ondersteuning die werkt met Windows, Mac en consoles, en het belangrijkste, het is indrukwekkend betaalbaar.

De vraag is, is het verleidelijk genoeg om nieuwe content creators weg te lokken van meer gevestigde merken zoals Yeti en Shure? Nou…

Ontwerp en functies

De Streamplify USB-microfoon is ontworpen als instapmodel voor wie nieuw is in de wereld van streaming en podcasting, en het algemene ontwerp en de bouw weerspiegelen dat. Het is grotendeels een eenvoudige zaak, met een zwarte cilindrische behuizing en bijpassend microfoonrooster – maar dat is geen slechte zaak. Hij klaart de klus en ziet er daarbij nog goed uit ook.

De kleine afmetingen van slechts 170 x 42 mm maken de microfoon zeer geschikt voor mensen met weinig ruimte op hun bureau (of in hun stream), of voor podcasters die graag op locatie opnemen.

Ondanks zijn budgetkarakter wordt de Streamplify USB-microfoon geleverd met een speciaal plopschild om plosieven (zoals woorden die beginnen met ‘p’ en ‘b’) en zwervende ademhalingen te verzachten wanneer je aan het opnemen bent. Het is een beetje aan de kleine kant, maar dat past wel bij de compacte afmetingen van de microfoon zelf.

Naast een pop shield wordt de microfoon geleverd met een opvouwbaar statief in de doos. Hierdoor kan de microfoon op een bureaublad worden geplaatst voor gemakkelijke toegang, maar dat maakt hem ook gevoelig voor stoten en andere klappen op het aanrecht.

Gelukkig doet de bijgeleverde shock mount goed werk om dit voor het grootste deel teniet te doen. Je zult nog steeds feedback merken van grotere klappen, maar het gerommel dat wordt geproduceerd door het hameren op de toetsen van je toetsenbord tijdens intense gameplay-momenten zou grotendeels onopgemerkt moeten blijven.

Als je je zorgen maakt over feedback of beperkte bureauruimte, zul je opgelucht zijn te weten dat er ook een Streamplify-microfoon met een op een tafel gemonteerde arm verkrijgbaar is voor € 10 extra, zodat je de microfoon vrij kunt bewegen en wat van je bureauruimte terugkrijgt.

Hij is ook compatibel met andere accessoires, met een 3/8in schroefdraadpoort op de shock mount.

Een van de leuke elementen van het ontwerp van de Streamplify-microfoon is de RGB-ring die rond het midden van de microfoon loopt. Er zijn verschillende kleureffecten waartussen u kunt schakelen, wat livestreams een beetje extra pit geeft. U kunt ze doorlopen met de knop boven de hoofdtelefoonaansluiting aan de voorkant.

Het ontbreken van speciale software betekent dat je deze effecten niet kunt aanpassen, maar met zowel effen kleuren als vloeiende effecten beschikbaar, zul je er waarschijnlijk wel een vinden die bij je esthetiek past.

De RGB-strip wordt ook gebruikt om aan te geven welke afspeelmodus je op dat moment gebruikt met je hoofdtelefoon. Er zijn er twee beschikbaar – Full Playback Podcast Mode en One-way Playback Gaming Mode – waarbij de eerste je microfoonopname terugfiltert naar je hoofdtelefoon voor real-time monitoring en aanpassing, terwijl de tweede achtergrondruis wegfiltert om afleiding te voorkomen bij het streamen van games.

Naast de RGB-regelknop zit er maar één knop op de headset – maar ga er niet van uit dat dit je versterkingsregelaar is. In plaats daarvan regel je hiermee het volume van de hoofdtelefoon bij het beluisteren van real-time weergave, en als je de knop indrukt, wordt de microfoon gedempt (aangegeven door een rode RGB-streep).

Zonder speciale software voor PC of Mac, zou het leuk geweest zijn om op zijn minst een gain control te hebben. In plaats daarvan moet je de gain en eventuele post-processing effecten (zoals ruisonderdrukking) aanpassen met de opnamesoftware van je keuze.

Dat maakt real-time aanpassen tijdens het opnemen een beetje moeilijker, maar het goede nieuws is dat het leuk speelt met de meeste audio-opname-apps en uitzendsoftware, waaronder Streamlabs OBS, Nvidia Broadcast en Audacity die voor het testen zijn gebruikt.

De Streamplify-microfoon wordt aangesloten op je pc of Mac via een USB-C-poort aan de onderkant van het apparaat, met een USB-C naar USB-A-kabel van 1,8 m in de doos. Als dat niet lang genoeg is, kun je de kabel eenvoudig verwisselen met een eigen exemplaar, en hetzelfde geldt als je USB-A wilt vervangen door USB-C.

De USB-A-connectiviteit en het plug-and-play-karakter van de microfoon betekenen dat hij compatibel is met een reeks platforms, waaronder pc, Mac en Chrome OS, en tijdens het testen werkte hij zelfs op onze PS5.

Geluidskwaliteit

De Streamplify microfoon is een condensatormicrofoon, wat voor de niet-ingewijden betekent dat hij twee metalen platen gebruikt – een beweegbare, een vaste – om geluid te genereren. Hoewel dat vrij standaard is onder USB microfoons, is er een addertje onder het gras: het gebruik van een enkele capsule betekent dat je beperkt bent tot het Cardioïde opnamepatroon, dat alleen geluid opneemt van direct voor de microfoon.

Dat is ideaal voor podcasters en streamers, maar het betekent dat je omnidirectionele en bidirectionele patronen mist die meer van de omgeving vastleggen, en het gebruik van een enkele capsule betekent dat er ook geen stereo-opname beschikbaar is.

Dat betekent wel dat hij niet zo veelzijdig is als populaire USB microfoons zoals de
Blue Yeti X en
Shure MV7, en richt zich vooral op podcasters en streamers in plaats van muzikanten die live-opnamen proberen te maken, maar voor een fractie van de prijs is het een gemakkelijker te slikken pil.

Ondanks het budget prijskaartje, levert de Streamplify mic een geweldige geluidsopname met heldere en scherpe vocalen, verder geholpen door het pop shield dat plosieven op afstand houdt.

Ik was aangenaam verrast door hoe goed de microfoon presteerde in vergelijking met zijn eersteklas concurrentie, door hem te gebruiken in een
aflevering van Tech Advisor’s wekelijkse podcast Fast Charge met geen klachten. De kijkers waren zelfs nieuwsgierig naar welke microfoon ik gebruikte tijdens de stream, vooral dankzij de coole RGB-verlichting die werd aangeboden.

De kwaliteit van de opname was gedetailleerd genoeg voor zowel de livestream als de audio-only versie van de podcast, waarvoor ik meestal de Blue Yeti X gebruik.

Dat wil niet zeggen dat er geen zwakke punten zijn – mijn stem was niet zo diep en basachtig als gewoonlijk, en er is geen software om het geluid van de opname te tweaken om die rijkdom terug te krijgen – maar als je net begint en een hoogwaardige microfoon nodig hebt voor spraakopnames, voldoet de Streamplify-microfoon aan de meeste eisen.

Prijs

De Streamplify microfoon is verkrijgbaar in twee configuraties – één met een statief, de andere met een microfoonarm – waarbij de
statief bundel is de goedkoopste van de twee op €59.95/$64.95, terwijl de
mic arm bundel kost je £10/$15 meer voor £69.95$79.95. Beide zijn exclusief verkrijgbaar bij
Overclockers in het VK, en
Amazon in de VS.

Welke je ook kiest, het is duidelijk dat dit een van de meer betaalbare USB-microfoons op de markt is, zij het niet zo goedkoop als de
$39.99/£49.99 HyperX SoloCast.

Als u wilt zien hoe het zich verhoudt tot de concurrentie, neem dan een kijkje bij onze keuze van de
beste USB microfoons voor streaming en podcasting.

Verdict

Als je net begint in de wereld van podcasting of gamestreaming, is de Streamplify-microfoon een solide optie – en niet alleen omdat je kunt kiezen tussen een statief en een microfoonarm.

Hij is compact en lichtgewicht, de RGB-ring voegt pit toe aan livestreams en het belangrijkste is dat hij hoogwaardige vocale opnamen biedt tegen een fractie van de kosten van de concurrentie.

Natuurlijk is het niet de perfecte allrounder – je bent beperkt tot het cardioïde opnamepatroon, het gebruik van een enkele capsule betekent dat stereo-opname uitgesloten is en er is geen begeleidende app – maar het vinkt genoeg instapdozen aan.

Hoewel de budgetvriendelijke Streamplify-microfoon misschien niet in de smaak zal vallen bij meer geavanceerde gebruikers, valt er toch genoeg te waarderen.

Specs

Streamplify Mic met Statief: Specs

  • 170 x 42mm (microfoon zonder statief)
  • 1x Ø16 mm condensator capsule
  • Cardioïde pick-up patroon
  • 16bit, 48kHz bemonsteringsfrequentie
  • 100Hz-18kHz frequentierespons
  • 3.5mm jack
  • USB-C met USB-C & USB-A kabels
  • Mute-functionaliteit
  • RGB-verlichting met 8 modi
  • Plug & Play
  • Compatibel met Windows, Mac, PlayStation & Xbox
  • Statief in de doos