Strong Leap-S1: een no-frills Android TV streaming box


Strong’s Leap-S1 is een kleine multimedia box die draait op Android TV. Hij biedt ondersteuning voor 4K-streaming met HDR-beheer en integreert natuurlijk de Google Assistant via een microfoon op de afstandsbediening.
Strong Leap-S1

Bekijk de dagprijs

Presentatie

Met zijn Leap-S1 wil Strong de concurrentie aangaan met de Chromecast en Google TV. Het kleine streamingkastje wordt verkocht voor minder dan 70 euro, waarmee het ook concurreert met bijvoorbeeld de Fire TV Stick 4K Max van Amazon. Voor deze prijs hebben we recht op een kleine zwarte doos zonder veel charme, gemaakt van een mat zwart plastic dat de verdienste heeft dat het geen vingerafdrukken vasthoudt. Zeer compact (11 x 11 x 2,2 cm), zal het gemakkelijk zijn plaats vinden in een klein TV-meubel. Het voorpaneel heeft drie lampjes die aangeven of het apparaat in- of uitgeschakeld is en of het verbonden is via Wi-Fi of Ethernet. Deze groene en rode lichten hebben een ietwat retro-uitstraling die niet bij iedereen in de smaak zal vallen.

Connectiviteit

Ondanks het kleine formaat van deze streaming box, beschikt hij over een uitgebreide set aansluitingen die aan de meeste behoeften voldoet. Allereerst is er een HDMI-uitgang – de revisie is niet gespecificeerd – naast een AV-aansluiting waarmee een RCA-adapter op het cinch-formaat kan worden aangesloten om oude TV-toestellen te kunnen gebruiken. Een optische audio-uitgang is ook aanwezig om de box aan te sluiten op een audioversterker zonder HDMI-ingang.

De Leap-S1 heeft slechts 8GB opslagruimte (in eMMC formaat is ongeveer 5GB toegankelijk), maar hij heeft twee USB-A poorten (een USB 2.0 en een USB 3.0) en een microSD kaartlezer om de opslagcapaciteit uit te breiden. Uitgerust met een infraroodontvanger aan de voorzijde, biedt de behuizing ook een mini-jack aansluiting voor het aansluiten van een externe IR-ontvanger (niet meegeleverd).

Een RJ45 netwerkaansluiting is voorzien, maar deze is beperkt tot een theoretische snelheid van 100 Mb/s. Dit is nog steeds voldoende voor het merendeel van de huidige 4K formaten, maar we vinden het jammer dat er geen gigabit verbinding wordt aangeboden. Hetzelfde geldt voor de ingebouwde draadloze connectiviteit, die beperkt is tot Wi-Fi 5 en Bluetooth 4.2.

De Amlogic S905X2 chip is niet zichtbaar als de behuizing is verwijderd. Deze SoC is opgesloten in een metalen kooi, met daarop een thermisch kussen dat zelf in contact staat met een dikke metalen plaat die als radiator fungeert. De chip is niet revolutionair: hij herbergt vier Cortex-A53-kernen op 1,8 GHz en een Mali-G31 grafische chip en wordt vergezeld door 2 GB DDR4 RAM – een configuratie die vrij gelijkaardig is aan die van de Amazon Fire TV Stick 4K Max.

De stroomvoorziening wordt verzorgd door een 12-watt voedingseenheid in een eigen formaat. Wij vinden het jammer dat de fabrikant niet heeft gekozen voor een standaard USB-C voeding, die makkelijker te vervangen zou zijn in geval van een defect als de garantieperiode is verstreken. Ook het stroomverbruik is binnen de perken gehouden (tussen 5 en 7 watt gemeten, afhankelijk van de activiteit). In stand-by is het stroomverbruik minder dan 1 watt.

Een lambda zaak met een Sterk label
We kunnen er niet omheen dat dit kastje niet origineel is in de zin dat het wordt verkocht onder andere merken zoals Thomson of Unifi, om er maar twee te noemen. Sommige fabrikanten bieden een andere kleur of een afstandsbediening met meer knoppen, maar in wezen gaat het om soortgelijke producten. Het lijkt erop dat deze verschillende bedrijven een product hebben genomen uit de catalogus van een white label fabrikant. Uit ervaring weten wij dat de software-ondersteuning voor dit soort producten zelden het niveau haalt van de Amazon, Google, Nvidia en Apple boxen. U kunt hooguit een paar beveiligingsupdates verwachten, maar dat is het dan ook.

Overigens kunnen we de Leap-S1 ook zien als een technische upgrade van de Ematic SRT202 box, waarvan de fabrikant eveneens een dochteronderneming is van het Chinese conglomeraat Skyworth, waarvan Strong deel uitmaakt – de Franse distributeur is overigens dezelfde. Het verschil tussen die twee? Niet de behuizing die echt identiek is, noch de afstandsbediening die een sneltoets verliest op de Leap-S1, maar gewoon de chip, hier iets sneller.

Afstandsbediening

De afstandsbediening is niet origineel. Het is een standaard vorm en maat voor dit type product, en is gemaakt van een vrij onschuldige kwaliteit plastic. Een richtingsring omringt een validatieknop waarmee u door de menu’s kunt navigeren. Verder is er veel bewegingsruimte in Android TV, met een terug-knop, een home-knop om terug te keren naar het hoofdmenu en een andere om de lijst met geïnstalleerde applicaties te openen. Twee knoppen worden gebruikt om het geluidsniveau in te stellen, maar de mute-knop is weggelaten.

De Bluetooth-controller heeft een ingebouwde microfoon die kan worden geactiveerd met de toets Assistent rechtsboven op de afstandsbediening. Dit activeert ook een rood lampje op de afstandsbediening. Als u de Assistent activeert, kunt u uw apparaat met uw stem bedienen om naar inhoud te zoeken of om uw met Google Home compatibele aangesloten apparaten te bedienen. Twee andere knoppen zijn aanwezig en maken het mogelijk om de applicaties Netflix en Prime Video met één druk op de knop te starten, zonder de mogelijkheid om deze snelkoppelingen opnieuw toe te wijzen.
De voeding wordt geleverd door twee AAA-batterijen en er is geen achtergrondverlichting van de toetsen.

Interface

Het kastje maakt gebruik van Google’s Android TV-systeem. Helaas was tijdens onze test niet de laatste versie geïnstalleerd, maar versie 10. De Google TV-interface wordt echter aangeboden via een automatische update uit de Play Store. De laatste beveiligingspatches zijn ook geïnstalleerd.

Kortom, er is niets nieuws aan de horizon, het is puur Android TV 10 met Google TV waar we recht op hebben. De toegankelijke inhoud is verdeeld in horizontale banden naar gelang van de gebruikte toepassingen. Elke toepassing kan suggesties doen of doorgaan met het spelen van programma’s. We vinden de content aggregatie engine al gezien op de Chromecast met Google TV en op de Nvidia Shield TV. Met dit systeem kan alle inhoud van de SVOD-platforms waarop de gebruiker geabonneerd is, op één plaats worden gecentraliseerd.

Wij houden van dit systeem omdat het de noodzaak wegneemt om naar toepassingen te gaan om inhoud te zoeken. Het Google TV-systeem zorgt er ook voor dat inhoud wordt aangeboden op basis van kijkgewoonten, opnieuw in alle apps waarop de gebruiker is geabonneerd. Met dit paneel is het echter niet mogelijk het afspelen van afleveringen te volgen. Hiervoor moet u terugvallen op het startpaneel en de verschillende stroken gewijd aan de geïnstalleerde toepassingen of, als optie, de toepassingen in kwestie starten.

De catalogus van toepassingen is zeer rijk en perfect aangepast aan de markt, met zowel toepassingen voor videostreaming (Netflix, myCanal, Disney+, Apple TV+, Salto, YouTube, enz.) als voor audio (Deezer, Spotify, enz.). Er worden ook toepassingen aangeboden voor “lokale” weergave, zoals Plex of Kodi, om er maar twee te noemen. Tenslotte zijn er wel spelletjes beschikbaar, maar die blijven ingewikkeld op dit toestel, waarvan de grafische prestaties zich niet echt lenen voor deze oefening.

Het browsen is bevredigend, op het niveau van wat je vindt op de Fire TV Stick 4K Max. Laten we eerlijk zijn, we zijn nog ver verwijderd van de vloeiendheid die een Nvidia Shield TV of een Apple TV 4K bieden; vertragingen zijn voelbaar wanneer je jongleert tussen verschillende applicaties. Het is echter nog steeds perfect in orde als je eenmaal in de toepassing van je keuze bent.

Het afspelen van 4K-inhoud is geen probleem wanneer de box op het netwerk is aangesloten met zijn bekabelde verbinding, waar video’s op hoge snelheid probleemloos worden afgespeeld (max. 90 Mb/s). Bij wifi moet je ervoor zorgen dat je dicht bij je box of draadloze router zit, maar zelfs in deze omstandigheden mogen de video’s niet sneller zijn dan 50 Mb/s, een drempel waarboven onophoudelijk gebufferd wordt.

Het valt te betreuren dat de fabrikant niet heeft gedacht aan de integratie van een autoframerate-functie waarmee de video-uitvoerfrequentie kan worden aangepast aan de beeldsnelheid van de afgespeelde video’s. Aangezien het toestel niet DTS-gecertificeerd is, is het niet in staat HD-streams in dit audioformaat te decoderen en zal men moeten terugvallen op verzending in PCM. Hetzelfde geldt voor Dolby Atmos audiostreams, die echter kunnen worden verpakt in een Dolby Digital Plus signaal. De HDMI CEC-standaard wordt uiteraard ondersteund en maakt het mogelijk om de tv tegelijk met de streamingbox aan en uit te zetten.
Strong SRT 401 4K UHD Android Box

Bekijk de dagprijs

Productspecificaties

 • Interfaces (HDMI / composiet / optisch / coaxiaal): 1 / 0 / 1 / 0
 • Hard disk slot (2,5”/3,5”): Nee / Nee
 • Wi-Fi: intern / 802.11bgnv
 • Ethernet: 100 Mbit/s
 • HD DVB-T tuner: Neen
 • Firmware: QTT5.200819.003C2.0.6 – 17/03/2021
 • Video-ingangen SD/HD: Nee / Nee
 • Weergave (type): Geen
 • DVD / Blu-Ray: / Nee
 • SDHC: Ja
 • USB-host: Ja
 • Verlichte afstandsbediening: Nee
 • Afmetingen: 11 x 11 x 2,2 cm

Voordelen

 • Volledige connectiviteit (microSD, optisch, USB).
 • Netwerk socket.
 • Chromecast compatibiliteit.
 • 4K HDR-compatibiliteit.
 • Afstandsbediening met microfoon.
 • Google TV interface.

Nadelen

 • De gladheid kan worden verbeterd.
 • Geen autoframerate mode.
 • Ethernet beperkt tot 100 Mb/s.
 • Alleen Wifi 5.

Conclusie

De Strong Leap-S1 is een vrij interessante streaming-oplossing voor Android TV. Hoewel het op zichzelf niet de meest succesvolle box is, biedt hij een navigatie zonder grote vertragingen en een vrij rijke connectiviteit. Er zijn echter andere boxen die veel sneller zijn of veel betere software-ondersteuning hebben dan deze – u hoeft geen grote systeemupdates te verwachten op deze box – maar deze concurrenten worden vaak tegen veel hogere prijzen aangeboden.

Recent Content