Sulawesi-koffie: Alles wat je moet weten


Sulawesi-koffie

De koffiebonen van Sulawesi (ook Toraja genoemd) zijn een van de parels van de koffiewereld in de Stille Oceaan. Wild, moeilijk te vinden en extreem lekker.

Het vinden van een goede kop van deze koffie is de perfecte uitdaging voor elke avontuurlijke koffiedrinker. In dit artikel zullen wij u laten zien waarom deze koffie zo bijzonder is.

Sulawesi-koffie feiten

Het eiland Sulawesi behoort tot Indonesië, een van de vijf belangrijkste koffieproducerende landen in de wereld. Maar koffie is niet inheems in het land met zijn vele eilanden, en de geschiedenis van het verschijnen van de plant op de eilanden van de Maleise archipel is vaak onduidelijk.

Waarschijnlijk in de 17e eeuw. De eerste koffieplanten werden in deze streek geïntroduceerd in de 17e eeuw. Ze werden in Jakarta geplant door de koloniale Nederlanders, die dachten dat ze in een koffievriendelijk klimaat een bloeiende handel konden creëren. Het experiment van de Nederlandse kolonisten was succesvol en uiteindelijk werden de planten overgebracht naar andere eilanden, waaronder het grote eiland Sulawesi (toen Sulawesi genoemd), gelegen in het centrum van de archipel.

Dit is de oude naam van het eiland, samen met de streek Toraja en de stad Kalossi, die zijn naam gaf aan de koffie die er werd geproduceerd. Zo vindt u Sulawesi, Sulawesi Toraja, Celebes Kalossi, enzovoort. Vaak verwijzen deze namen naar specifieke regio’s waar de bonen vandaan komen (zie hieronder), maar soms worden ze gebruikt om te verwijzen naar koffie van het eiland zelf.

Hoe smaakt koffie?

Sulawesi-koffie kan lichter en zuurder zijn dan andere koffiesoorten uit de archipel. Bijvoorbeeld Sumatraanse koffie, die gewoonlijk zeer rijk en niet erg zuur is.

Laten we duidelijk zijn: Dit betekent niet dat de koffie uit Sulawesi te licht, helder en zuur is. Integendeel, het is nog steeds een zeer rijke, donkere en aangename variëteit. Sulawesi is sterk, levendig en vol leven.

Koffiesmaak Sulawesi Toraja

  • Parfum: Hazelnoot en chocolade
  • De smaak: Lage tot gemiddelde zuurgraad; zijdezachte, romige, zware textuur; warme tonen van kaneel, kardemom en andere specerijen; subtiele tonen van fruit en pure chocolade.
  • De nasmaak: Zacht

Andere koffiegegevens over Sulawesi

Teelt en verwerking van koffie

Koffie wordt over het algemeen geteeld op kleine percelen en op familieboerderijen, waarvan sommige op meer dan 1.800 meter hoogte liggen.

Hij wordt geoogst aan het eind van de lente en in het begin tot halverwege de zomer. Veel van deze factoren samen geven de Sulawesi-bonen een unieke smaak, waardoor de koffie in kleine hoeveelheden beschikbaar is en er veel vraag naar is op de internationale markt.

Sulawesi-koffie wordt gewoonlijk bereid volgens de nieuwe methode van het “nat pellen”, die in de regio zeer populair is geworden. Dit is grotendeels uit noodzaak, aangezien vochtigheid en regenval het vaak langdurige droogproces kunnen bemoeilijken.

De beste koffie

Er zijn veel gebieden waar koffie wordt verbouwd, verspreid over het eiland, maar er zijn er twee die boven de rest uitsteken.

Toraja Sulawesi Koffie

Veel van de koffie op Sulawesi wordt verbouwd in en rond de bergachtige gebieden in en rond Toraja. Het is een van de beroemdste koffieproducerende regio’s in Sulawesi en Indonesië in het algemeen, met bonen van hoge kwaliteit. Deze koffie is niet overal verkrijgbaar omdat de vraag zeer groot is.

Kalossi Sulawesi Koffie

Kalossi-koffie is een andere koffie die in een van de hooglanden en in de buurt van Toraja wordt geteeld. Kalossi wordt geteeld in het zuidoostelijke deel van het eiland en is genoemd naar de nabijgelegen stad Kalossi. Deze variëteit van de Sulawesi-koffieboon is ook een van de lekkerste koffiesoorten die het eiland te bieden heeft. Hij heeft een zeer lage zuurgraad, een aardse rijkdom en een zachte afdronk.

Wat hebben de twee regio’s gemeen? Beide zijn gelegen in de hooglanden van Sulawesi, wat hen een voordeel geeft ten opzichte van vele andere koffiesoorten die op lagere hoogten worden geteeld.

Huidige stand van de koffie-industrie in Sulawesi

Veel van de landbouwbedrijven van Sulawesi bevinden zich in de hoger gelegen gebieden van het eiland, vooral in de belangrijkste regio’s Toraja, Kalossi en Mamasa (deze laatste produceert op grote hoogte bonen van mindere kwaliteit). De rest van de lager gelegen bonen zijn ook van mindere kwaliteit, wat niet verwonderlijk is aangezien koffie naar boven toe beter groeit.

De koffiecultuur op het eiland is sterk. Sulawesi produceert grote hoeveelheden koffie en vertegenwoordigt een belangrijk deel van Indonesië’s bijdrage aan de koffiewereld. Op veel gebieden van cultuur, verwerking, handel en vervoer zijn er echter nog belangrijke factoren die niet goed zijn uitgewerkt. Zeer plaatselijk en slecht georganiseerd op grote schaal, zoals in Kenia of Rwanda, verbouwen boeren meestal kleine, vaak willekeurige hoeveelheden koffieplanten en verkopen de geoogste bonen aan plukkers die ze doorgeven, waardoor het moeilijk is de kwaliteit te voorspellen zonder goede controle.

Voor de consument betekent dit een zorgvuldige selectie van Sulawesi-koffiebonen. In dit geval moet je voorzichtig zijn met de regio of de stad van het eiland waar ze vandaan komen en je ervan vergewissen dat de online verkoper alleen werkt met gerenommeerde boerderijen.

Hoe zet ik Sulawesi-koffie

Hoewel de rijke, volle smaak van Sulawesi-bonen in de meeste bereidingswijzen tot uiting komt, zijn zij het meest geschikt voor espresso. De donkere, diep aardse smaken passen goed bij een goedgetrokken espresso of zelfs een oudbakken koffie.

Wat het branden van Sulawesi-koffie betreft, kiezen de meeste branders voor een donkere branding om de koffie een aardse smaak te geven. Natuurlijk kunnen lichte en medium brandprofielen worden geproefd, waardoor verschillende aspecten van de rijke en gevarieerde smaken aan het licht komen.

Wees echter voorzichtig dat je deze bonen niet te gaar kookt. Deze bonen laten hun brandkleur langzamer zien dan andere bonen, waardoor moeilijk te voorspellen is in welk stadium van het brandproces zij zich bevinden. De truc is om je niet te veel zorgen te maken over hoe je eruit ziet. Houd in plaats daarvan het hoofd koel en concentreer je op die tweede crack (als je niet eerst stopt) en maak van daaruit kleine aanpassingen met toekomstige bonen.

Afronding

En dit is ons overzicht van koffie verbouwd op het eiland Sulawesi. Deze rijke, aardachtige koffie met een volle body weet drinkers al generaties lang te boeien en is een van de fijnste bonen waarmee koffie kan worden gezet. Als je ze kunt vinden, natuurlijk.

We hopen dat je dit artikel leuk vond en we zouden graag weten wat je van deze koffie vindt. Laat hieronder een reactie achter.

LEES ALLES:

Related Tags:

 

Recent Content