Sumatra Coffee: Wat is het oordeel van de Beedrop?

Sumatraanse koffie is legendarisch. Het is een van de eerste plaatsen waar koffie op grote schaal werd verbouwd.

Het is een boon die een punch heeft; het heeft meestal body, diepte en een bepaald soort ‘aardse’ smaak Veel mensen zijn er dol op, maar sommigen verachten het ook.

Ik ging onlangs op reis naar het Indonesische eiland om alles te leren over hoe Sumatraanse koffie wordt verbouwd en verwerkt.

Lees verder, als je wilt begrijpen waarom deze specifieke boon zo uniek is.

Waar komt Sumatra koffie vandaan?

Sumatra is een deel van Indonesië. Het is het 6e grootste eiland ter wereld en de thuisbasis van meer dan 50 miljoen mensen. Samen met Borneo en Java is het een van de drie belangrijkste eilanden waaruit het land bestaat.

De koffieproductie op het eiland Sumatra zou rond 1884 zijn begonnen, in de buurt van het Tobameer, het grootste vulkanische meer ter wereld.

Ik ging onlangs naar Sumatra en ik moet zeggen dat het een van de meest interessante plaatsen is die ik ooit heb bezocht. De mensen zijn warm en de keuken is uitstekend. Als je een koffieboerderij in het echt wilt zien en een heerlijke vakantie wilt hebben, raad ik je ten zeerste aan om daarheen te gaan. Vooral het Tobameer was een hoogtepunt.

meer toba in sumatra koffie
Lake Toba is een van de mooiste koffiegebieden ter wereld

Bonus-informatie: mystieke historische gebeurtenissen omringen Sumatra en het Tobameer. Een vulkaan barstte zo’n 75.000 jaar geleden uit in een zogenaamde super-vulkaanuitbarsting. Speculatie suggereert dat dit leidt tot massale uitsterving van mensen in het gebied en een wereldwijde klimaatverandering.

Wat is Sumatra Coffee? Een stukje geschiedenis

Zoals je misschien weet, hebben Indonesië en koffie een lange geschiedenis. Aanvankelijk groeide koffie in het wild in Ethiopië, maar via Jemen brachten de Nederlandse kolonialisten de plant in 1699 naar Indonesië.

Hier bloeide het en Indonesië werd al snel het grootste koffieproducerende land ter wereld. De koffie werd geëxporteerd vanuit Jakarta op het eiland Java, en zo is het ook. Java werd bekend als de beste koffie ter wereld voor een periode in de geschiedenis.

Dit is niet zo vreemd, want de zakken waarin de koffie werd verpakt en geëxporteerd, zeiden allemaal ‘Java’. Een beetje zoals weefsel vaak een Kleenex wordt genoemd, ook al is het een merknaam.

Er zijn veel mythes rond koffie; vooral uit de traditionele regio’s. Om die reden is er veel Sumatraanse koffie verkocht onder de naam ‘Mandheling‘ (of ‘Mandailing’).

Maar in feite verwijst de naam naar een stam die op Sumatra woont, en niet naar een speciaal soort koffie. Tegenwoordig is de term pure marketing BS . Net als Keniaanse AA- of Kona-koffie is het gewoon een naam zonder echte betekenis.

sumatra eiland koffie

Sumatra Koffie Feiten

  • Sumatra is een Indonesisch eiland met vruchtbare vulkanische grond.
  • De smaak van de koffie uit Sumatra wordt vaak beschreven als aards, romig, chocolaty en zelfs paddenstoelenachtig
  • De bonen zijn meestal zuurarm (maar dit heeft ook te maken met het roosteren en verwerken)
  • De bekendste subregio’s van Sumatra zijn Lintong dicht bij het Tobameer en Gayo in de regio Noord-Atjeh.
  • Sumatraanse koffie wordt vaak verwerkt met de ‘gilling basah’ methode.

Is Sumatra koffie lager in zuur?

Koffie uit Sumatra staat bekend als laagzuurkoffie. Er zijn verschillende redenen waarom dit het geval is, maar de manier waarop de lokale boeren de koffie verwerken is de belangrijkste. Het proces staat bekend als nat pellen of ‘vergulden’ Basah in de lokale taal. Het is een meer ruwe en willekeurige manier om de kersen te verwerken in vergelijking met de wasmethode die populair is in Latijns-Amerika.

Wanneer de koffiebessen worden geplukt, worden ze meteen verpulverd. De depulping is vaak extreem grof en ouderwets. Toen ik op Sumatra was, zag ik oude dames die een grote houten paal gebruikten als een soort vijzel en stamper om de schil te verwijderen.

De zaden – wat we kennen als ‘de bonen’ – worden vervolgens in een grote plastic zak gedaan en ’s nachts laten fermenteren. De volgende dag wordt de resterende pulp met de hand verwijderd en worden de bonen op een terras te drogen gelegd.

Kort daarna zal een tussenpersoon verschijnen en de bonen kopen, en dan zal hij ze naar een magazijn brengen en de perkamentlaag verwijderen en ze verder laten drogen voor de export.

De verwerking verandert de smaak

Een vrouwelijke boer die basah verwerkt
Een boerin die ik tijdens mijn reis naar Sumatra heb ontmoet, zit hier, processing kersen op de traditionele manier.

In vergelijking met koffie die op een station wordt gewassen en zorgvuldiger wordt gedroogd, leidt dit tot een meer aardse en minder zuur smaken. Het lichaam en het mondgevoel worden versterkt, maar de subtiele tonen van steenfruit en bessen zijn gedempt.

Voor veel koffiekopers, vooral in specialty coffee, betekent dit dat Sumatra-koffie niet zo aantrekkelijk is. Veel old-school koffiedrinkers waarderen echter een donker en broeierig karakter als het gaat om koffie.

Ik sprak met een koffieprofessional op Sumatra, die me vertelde dat het essentieel is om Sumatraanse koffie binnen drie maanden na het oogsten te branden. Door de ruwe verwerking zijn de sperziebonen korter houdbaar dan gewone koffie.

Niet alle Sumatraanse bonen zijn echter nat gepeld. Wanneer je bonen van het eiland tegenkomt die gewassen of droog verwerkt zijn, smaken ze vaak prachtig en hebben ze een aangename zuurgraad. Sterker nog, ze zitten daarboven met Colombiaanse koffie.

Is Sumatra een donker gebraad?

Veel mensen denken dat koffie uit Sumatra per se een dark roast is, maar locatie en brandprofiel hebben niets met elkaar te maken. Het is aan de roastmaster hoe hij een bepaalde boon wil roosteren. In uw geval betekent dit waarschijnlijk uw lokale koffiebedrijf of ambachtelijke brander.

Veel mensen verwachten echter dat Sumatraanse koffie vol, rijk en laag in zuurgraad is, dus dat is waar veel branders voor kiezen wanneer ze een profiel selecteren.

Starbucks koop enorme hoeveelheden Sumatraanse koffie en brand het vrij donker om het te gebruiken als basis in hun espressomelanges of als een enkele oorsprong. Dit is misschien wat het idee heeft voortgebracht van een op de een of andere manier donkerder dan normaal ‘Sumatra roast’.

Maar als je alle koffie uit Sumatra uitbreidt om te smaken zoals Starbucks aanbiedt , zul je teleurgesteld zijn. Of misschien aangenaam verrast.

Soorten koffie geteeld op Sumatra

Er wordt een breed scala aan koffie geproduceerd in Indonesië. Dit komt door de lange geschiedenis van koffie hier, in vergelijking met de meeste andere plaatsen.

  • Typica was de eerste variëteit die destijds op Java en Sumatra werd geplant, maar dit type plant werd meer dan honderd jaar geleden bijna volledig weggevaagd door bladroest. Een paar lokale soorten typica zijn nog steeds te vinden op echt grote hoogten op Sumatra.
  • Verschillende van de commercieel meest levensvatbare arabica-lijnen in Indonesië hebben een beetje robusta-erfgoed om ze meer ziekteresistent te maken. Dit is het geval met zowel Catimor als Hibrido de Timor.
  • Linie S, een andere wijdverspreide ziekteresistente variëteit, is een natuurlijke mutatie van Liberica en Bourbon, afkomstig uit India.
  • Er is ook een groep Ethiopische koffies die in de late jaren 1920 naar Sumatra zijn gebracht en die vandaag de dag nog steeds levensvatbaar zijn. Ze worden Abessinië en Rambung genoemd.

Indonesië verbouwt ook enorme hoeveelheden robusta-koffie, maar deze soort wordt meestal op lagere hoogten gevonden en wordt gebruikt voor oploskoffie of in eigen land geconsumeerd. Dit soort koffie is goedkoop, maar eerlijk gezegd smaakt het zo hard dat het niet interessant zal zijn voor de gemiddelde westerse koffiedrinker. Vertrouw me op deze!

Het oordeel van de koffiechroniqueur: Elke koffiedrinker moet minstens één keer een Sumatra-koffie van één oorsprong proberen. Omdat Indonesië historisch gezien zo’n belangrijke producent en een belangrijk koffieland is, zijn we het aan de koffiegoden verplicht. Als je een derde golf koffiedrinker bent, moet je op zoek gaan naar een van de premium gewassen koffie uit Kerinci, Lintong of Lake Toba, en ik weet zeker dat je een geweldige ervaring zult hebben.

FAQ

Hoe wordt Sumatra Coffee Gemaakt?

Koffie uit Sumatra is meestal nat gepeld. Dit geeft de bonen een andere smaak en vermindert de zuurgraad. In het artikel leg ik precies uit wat dit betekent.

Is Sumatra Coffee een Dark Roast?

Nee, dit is helemaal aan de brandmeester die de bonen roostert. Het kan licht, gemiddeld of donker zijn.

Sumatra is echter vaak aan de donkere en meer volle kant.

Is Sumatra koffie laag in zuur?

Ja, als vuistregel geldt dat Sumatra koffie minder zuur is dan koffie uit Afrika en Latijns-Amerika. Daar zijn veel redenen voor; de belangrijkste is de unieke verwerkingsmethode die boeren na de oogst gebruiken.

Hoeveel cafeïne in Sumatra Coffee?

Koffie uit Sumatra is meestal van de arabica soort. Dit betekent dat het cafeïnegehalte vrij standaard is. Arabica koffie bevat minder cafeïne dan robusta, maar aan de andere kant smaakt het beter.