Sumatra Koffie


Java mag dan het beroemdste eiland van Indonesië zijn voor koffie, maar tegenwoordig is de kans groter dat je Sumatra-koffie als single origin tegenkomt in je plaatselijke koffiebar. Sumatra is het grootste eiland dat volledig deel uitmaakt van Indonesië en het 6e grootste eiland ter wereld.

Waarom krijgt Sumatra-koffie speciale erkenning van een van de grootste koffieproducerende naties ter wereld? En nog belangrijker, hoe smaakt het en is het het proberen waard?

We zetten alles op een rijtje wat je moet weten over koffie uit Sumatra en de beste die je hier kunt kopen.

Dit artikel kan affiliate/gecompenseerde links bevatten. Als een Amazon Associate, verdienen we uit in aanmerking komende aankopen zonder extra kosten voor u. Voor meer informatie zie onze disclaimer hier.

In een oogopslag: Beste Sumatra Koffie

Afbeelding Product Details Geschikt voor
Vulcanica Gayo Koffie
 • Medium gebrand
 • Gewassen verwerkt
 • Karamel, perzik, blauweregen, en cacaonibs
Pour Over/Aeropress
Equator Koffie Koningin Ketiara
 • Medium-Licht Gebrand
 • Nat-omhuld Verwerkt
 • Melkchocolade, vanille, tabak, en kruidnagel
Overgieten
Cooper’s Cask Sumatra Dark Roast
 • Dark Roast
 • Gewassen verwerkt
 • Rook, zoete bessen, chocolade
Espresso
Uit de grijze Sumatra Mandheling
 • Donker-gematigd gebrand
 • Nat-omhuld Verwerkt
 • Kers, donkere chocolade, specerijen
Espresso
Java Planet Single Origin Sumatra
 • Donker Gebrand
 • Nat gepeld Verwerkt
 • Chocolade en zoete specerijen
Espresso
Vers geroosterde Sumatra Zwitsers water Decaf
 • Medium Gebrand
 • Nat-geroosterd Verwerkt
 • Zoete bessen, aarde, specerijen
Franse Pers
Volcanica Sumatra Gayo Peaberry
 • Medium Geroosterd
 • Gewassen Verwerkt
 • gekarameliseerde perzik en bloemen
Pour Over/Aeropress
Allegro Koffie Sumatra Tobameer
 • Licht geroosterd
 • Nat gepeld Verwerkt
 • Grapefruit en kruiden
Pour Over/Franse Pers
Portland Koffiebranders Organisch Donker Sumatra
 • Donker Gebrand
 • Nat gepeld Verwerkt
 • Intens, chocolade, aarde
Espresso
icoon koffieproducerende regio's

Achtergrond van Sumatra-koffie

Sumatra is het meest westelijke eiland van Indonesië en wordt bijna perfect doorsneden door de evenaar.

De koffiegeschiedenis van Sumatra begint in de jaren 1600 toen koffie door de Nederlanders naar Indonesië werd gebracht. Aanvankelijk werd de koffie uiteraard naar Java gebracht, maar hij verspreidde zich over de eilanden die bij uitstek geschikt waren voor de koffieteelt.

Koffieroest decimeerde de arabica koffieplantages van Indonesië en ze werden opnieuw beplant met Robusta, die veel ziektebestendiger is dan de Typica Arabica variëteit die aanvankelijk naar de eilanden was gebracht. Tot op de dag van vandaag is de meeste koffie die in Indonesië wordt verbouwd Robusta.

De hooglanden van Sumatra werden veel minder getroffen door de ziekten die de oogst in de rest van Indonesië verwoestten. Dientengevolge, meer Arabica variëteiten werden er geplant – sommige met milde ziekteresistentie. Nu, is het merendeel van de arabica koffie geteeld in Indonesië Sumatraanse. De productie van groene koffie blijft tot op de dag van vandaag sterk, met een export van meer dan 61.000 ton in 2019.

Vijf koffieboeren in West-Sumatra, Indonesië
vraagicoon

Wat betekent Mandehling?

U zult veel koffie zien met de vermelding “Sumatra Mandehling”, maar wat betekent dat eigenlijk?

Nou, niet veel.

Mandehling is de naam van een stam die op Sumatra leeft, maar heeft geen speciale betekenis wat betreft koffieverwerking/kwaliteit/variëteit. In de begindagen van de koffieproductie op het eiland werden koffiezakken vaak gestempeld met de naam van deze stam en mensen verwarden dit met het gebied. Een andere misvatting is dat het een van de Sumatra-koffiemerken is, maar de meeste koffie uit Sumatra is eigenlijk afkomstig van kleine boeren.

Eventuele grote “merken” kunnen het beste vermeden worden. De naam is blijven hangen, en je zult nog steeds veel koffie zien met het label “Mandehling” uit Sumatra. Maar het is allemaal een marketing oefening dus let er niet op of de koffie als “Mandehling” wordt aangeduid of niet.

beste optie pictogram

Beste Sumatra Koffie

Het belangrijkste is, wat zijn de beste Sumatraanse koffiebonen? We zullen niet beweren dat we alle koffie uit deze enorme regio hebben geproefd, maar hier zijn onze keuzes voor de beste koffiebonen.

Sumatra Gayo Volcanica Koffie – Beste Overall

Sumatraanse Gayo Koffie - Beste Sumatra koffie

Wat kunt u verwachten van Volcanica Sumatra Gayo Bonen:

Bron: Gayo

Roosteren: Medium

Verwerking: gewassen

Aroma: Donkere bessen, chocolade, vers gevallen bladeren

Smaaknotities: Karamel, perzik, blauweregen en cacaonibs

Belangrijke opmerkingen: Gekweekt met Orang Utan Coffee Partnership om habitat bescherming voor de lokale fauna te garanderen

Als u op zoek bent naar een pure smaak van Sumatraanse Arabica, dan denken wij dat de beste Sumatraanse koffiebonen die verkrijgbaar zijn, Volcanica’s single-origin, gewassen verwerkte koffie van Gayo Mountain is.

Een relatief zeldzame vondst, vergeleken met andere gebieden van Sumatra, de verschillende microklimaten van de boerderijen rond Gayo berg creëren unieke en diverse smaakprofielen. Deze bonen worden geteeld in de buurt van de stad Takengon, waar de schaduw van de rijke bossen zorgt voor een complexe verscheidenheid aan smaken van de langzaam rijpende bonen.

De combinatie van zoete steenvruchten met rijke aardsheid en een lage zuurgraad zorgt voor een zeer unieke koffie drinkervaring.

Deze bonen worden ook verbouwd in samenwerking met de Orang Utan Coffee Partnership. Zij werken samen met de koffieboeren om een duurzaam bedrijf te garanderen zonder het regenwoud en de kostbare habitat van deze verbazingwekkende dieren te kappen.

Sumatra Queen Ketiara, Equator Koffie – Best voor Pour Over

Sumatra koningin ketiara, Evenaarskoffie - Best for Pour Over

Wat kunt u verwachten van Equator Coffee Sumatra Ketiara Qeen:

Bron: Takengon

Roosteren: Medium-Licht

Verwerking: Nat-romp

Aroma: Verse kruiden, chocolade, en mandarijn

Smaaknotities: Melkchocolade, vanille, tabak en kruidnagel

Belangrijke opmerkingen: Van één producent, Equator betaalt extra voor de “Queen” aanduiding om programma’s te steunen die ten goede komen aan vrouwen op Sumatra

Nog een fenomenale koffie uit de buurt van de stad Takengon in de Gayo Highlands. Deze koffie is afkomstig van een coöperatie met een meerderheid van vrouwelijke leden en is uitsluitend afkomstig van de door vrouwen gerunde boerderijen binnen de coöperatie. Aangezien meer dan 80% van de koffieproducerende beroepsbevolking op Sumatra uit vrouwen bestaat, is het belangrijk om diegenen te steunen die vrouwen in staat stellen om hun eigen duurzame bedrijven te runnen.

Deze koffie is nat gepeld “giling basah” verwerkt, dit zorgt voor die aardse tonen die zo goed worden geassocieerd met Sumatraanse koffie, maar deze bonen bieden ook tonen van zoete steenvruchten en die zachte zuurgraad waar Sumatra beroemd om is.

Medium tot lichte branding maakt dit een ideale pour over of French press boon als dat je favoriete brouwmethode is. Hij kan ook voor andere koffiemethoden worden gebruikt, maar niet ideaal voor espresso, omdat je dan wat van de fruittonen kunt verliezen.

Sumatra Dark Roast, Cooper’s Cask Koffie

Sumatra Dark Roast - 12 oz Whole Bean

Wat kunt u verwachten van Cooper’s Cask Sumatra Dark Roast:

Bron: Sumatra

Geroosterd: Dark

Verwerking: Gewassen verwerkt

Aroma: Rokerige donkere chocolade en cederhout

Smaaknotities: Aards, zoete bessen, en rokerige chocolade

Belangrijke opmerkingen: Biologisch en FairTrade, kleine partij gebrand voor versheid, alleen hoogste kwaliteit bonen geselecteerd uit coops in Sumatra

Als je van donkere brandingen houdt en wilt weten wat Sumatra te bieden heeft, dan is Cooper’s Cask’s Sumatran iets voor jou. Biologisch en Fairtrade, kleine partij gebrand tot rijke, donkere perfectie waardoor ze ideaal zijn voor de espressomachine of gewoon degenen die dingen graag een beetje donkerder.

Je vindt nog steeds een aantal van die zoete noten van steenfruit die andere Sumatraanse koffiesoorten hebben, maar deze worden versterkt door rijke, houtachtige aroma’s en een vleugje tabak in de afdronk.

Deze bonen zijn afkomstig uit Lintong in Noord Sumatra nabij het Toba Meer. De rijke grond in dit gebied, de plaats van een uitgedoofde vulkaan, kan zeer interessante smaken geven aan de koffiebonen.

Sumatra Mandheling Koffie, Out of the Grey

Out of the grey sumatra mandheling koffiebonen

Wat kunt u verwachten van Out of the Grey Sumatra Mandheling Coffee:

Bron: Berg Leuser

Geroosterd: Dark-Medium

Verwerking: Nat-romp

Aroma: Kersen, donkere chocolade, en kruiden

Smaaknotities: Rijke aardse tonen, dorre bessen, chocolade, en cederhout

Belangrijke opmerkingen: Kersen worden “drievoudig geplukt” oftewel 3 keer met de hand geselecteerd om de kwaliteit te waarborgen. Ook verkrijgbaar als decaf met zwitsers waterproces.

Geteeld op de hellingen van de berg Leuser, nabij Padang in West-Sumatra worden de bonen hier dubbel of driedubbel geplukt om de kwaliteit te waarborgen, dit verwijst naar het aantal keren dat ze met de hand worden geselecteerd. Deze koffie is wet-hulled en de zeer volle body en kruidige / aardse smaak profiel is vet en licht in je gezicht.

Een onvervalste Sumatraanse koffie die niet probeert de smaken af te zwakken die dit eiland zo beroemd hebben gemaakt om zijn unieke stijl. Waarschijnlijk niet naar ieders smaak, maar als je van grote, krachtige koffie met een serieuze intensiteit en een lage zuurgraad houdt, dan ben je bij een absolute winnaar aanbeland.

Single Origin Sumatra, Java Planet

java planet single origin sumatra koffie

Wat kunt u verwachten van Javaplanet Sumatra Single Origin:

Bron: Sumatra

Geroosterd: Dark

Verwerking: Nat-romp

Aroma: Chocolade en zoete specerijen

Smaaknotities: Aards, kruidig, donkere chocolade, en gedroogd fruit

Belangrijke opmerkingen: Java Planet is een biologisch en FairTrade familiebedrijf dat zich richt op single oriign koffiesoorten die het milieu niet schaden.

Java Planet is een betrouwbare bron van hoogwaardige, biologische en FairTrade gecertificeerde koffie. Ze verkopen op Amazon, maar we hebben nog nooit problemen gehad met koffie van hen smaken “muf”, ik verwacht dat hun omzet is zo hoog dat dit niet een probleem.

Hun Sumatraanse aanbod is precies wat je zou verwachten na het lezen over de smaken van het eiland. Het is vet, het is vol van smaak, het heeft chocolade en aardse tonen die karakteristiek zijn voor het eiland. Ze traceren de bonen niet naar een enkele boerderij of coöperatie, dus er is minder nuance dan in sommige van de andere aanbiedingen, maar de accreditaties geven je het vertrouwen dat ze de dingen op de juiste manier doen.

Sumatra Zwitserse Water Verwerkt Decaf, Vers Geroosterde Koffie – Beste Decaf

sumatra swiss water decaf vers geroosterde - beste decaf sumatra koffie

Wat kunt u verwachten van vers geroosterde decaf Sumatra bonen:

Bron: Takengon

Geroosterd: Medium

Verwerking: Nat-romp

Aroma: Vet, chocolade, en cederhout

Smaaknotities: Rijke bessen, aarde, specerijen, zoete chocolade afdronk

Belangrijke opmerkingen: Biologisch en FairTrade. De Zwitserse waterverwerking laat alle smaak achter, maar verwijdert de cafeïne.

Het niet willen (of kunnen) consumeren van cafeïne hoeft u niet uit te sluiten van de geneugten van Sumatra koffie. Fresh Roasted’s decaf Zwitserse water proces brengt alle punch van de reguliere bonen zonder de jitter. Het Zwitserse waterproces is vrij van chemicaliën en maakt gebruik van water om de cafeïne te extraheren zonder de kostbare smaakstoffen uit de koffie weg te nemen.

Uit de Takengon regio van Sumatra, worden deze bonen geteeld op 3.300 voet boven de zeespiegel. Biologisch en Fair Trade gecertificeerd, de rijke, zachte, aardse smaken zijn nog steeds aanwezig nadat de cafeïne is verwijderd en de zoete chocoladeachtige afwerking is een genot. Vooral voor degenen onder ons die niet veel cafeïne kunnen drinken.

Sumatra Gayo Peaberry, Volcanica – Beste Peaberry

Volcanica sumatra gayo peaberry - beste peaberry

Wat kunt u verwachten van Lifeboost Koffie Espresso Bonen:

Bron: Ache

Geroosterd: Medium

Verwerking: Gewassen verwerkt

Aroma: gekarameliseerde perzik en bloemen

Smaaknotities: Chocolade, blauweregen, specerijen, steenfruit en aardse tonen

Belangrijke opmerkingen: Speciaal geselecteerde Peaberry bonen. Geteeld met de Orang Utan Coffee Partnership om habitat en regenwouden te beschermen.

Geteeld tussen 4.500-6.000 voet boven de zeespiegel in Ache, in het noordelijkste puntje van Sumatra, zijn deze gewassen verwerkte Peaberry bonen helder en fruitig met delicate hints van cacoa. Niet dezelfde vernietigende smaak die men verwacht van het Wet Hulled proces, maar met de zeldzame peaberry bonen wil je meer nuance en subtiliteit krijgen.

Deze bonen zijn rechtstreeks afkomstig van verschillende kleine boerenbedrijven in de Ache-regio bij Takengon op Sumatra. Deze kleinere boerderijen hebben zelden het geld of de tijd om te betalen voor biologische of fair trade accreditaties, maar door rechtstreeks met de boeren te onderhandelen, zorgt Volcanica ervoor dat ze de juiste prijs krijgen voor deze uitzonderlijke producten.

Sumatra Tobameer, Allegro Koffie – Beste Lichtgebrande

sumatra meer tabak allegro koffie - best light roast

Wat kunt u verwachten van Allegro Coffee Sumatra Lake Toba bonen:

Bron: Lintong Nihuta

Roosteren: Licht

Verwerking: Nat-romp

Aroma: Kruiden en grapefruit

Smaaknotities: Cacao nibs, kruiden, en citrus

Belangrijke opmerkingen: Directe handel met de inheemse Batak bevolking van Lintong Nihuta

Van boerderijen in Lintong Nihuta in de buurt van Lake Toba in Noord-Sumatra, de lichte branding geeft meer een kruiden stijl aan de koffie in vergelijking met de donkerder brandingen meer aardse smaken. Allegro Coffee betrekt zijn bonen rechtstreeks van verschillende kleine boerenbedrijven in de regio en werkt nauw samen met de Batak bevolking om ervoor te zorgen dat hun bedrijven op lange termijn duurzaam zijn en het lokale milieu wordt beschermd, en betaalt bovendien een eerlijke prijs voor hun uitstekende producten.

Light roast past bij degenen die de voorkeur geven aan niet-espresso brouwmethoden, met name French press en pour over. De subtiele fruitige noten in combinatie met de hartige smaken van de Giling Basah verwerking zorgen voor een kruidige smaak in het kopje. Nog steeds een volle koffie die sijpelt, maar op de een of andere manier meer ingetogen is. Een geweldige koffie om te proberen en als u een fan bent van lichtere brandingen in het algemeen, een absolute aanrader.

Biologische donkere Sumatra, Portland Coffee Roasters

sumatra organische donkere portland koffiebranders

Wat kunt u verwachten van Portland Coffee Roasters Organic Dark Sumatra:

Bron: Sumatra

Geroosterd: Dark

Verwerking: Nat-romp

Aroma: Intens, chocolade en aarde

Smaaknotities: Chocolade, karamel, gedroogd fruit en specerijen

Belangrijke opmerkingen: Gecertificeerd biologisch

Portland koffiebranders zijn een koolstofneutraal bedrijf dat voornamelijk uitstekende melanges produceert, maar er zitten ook een paar fantastische single origin koffies tussen. De donker gebrande Sumatra brengt rijke chocolade en specerijen samen met de klassieke aardse tonen van Giling Basah verwerkte bonen.

Portland koffiebranders nemen duurzaamheid serieus en zorgen er niet alleen voor dat de boerderijen waar ze hun koffie van betrekken de juiste dingen doen, maar ook dat het hele bedrijf tot aan het kantoorpersoneel aan toe werkt. Compostering, recycling en energiezuinige verlichting, evenals leveringen per fiets binnen het Portland-gebied, de koolstofneutrale certificering is indrukwekkend, maar ook iets waar ze aan werken om te verbeteren.

bergen logo

Sumatra Koffie Regio’s

Gayo/Aceh

De koffie die in deze regio wordt verbouwd, is vernoemd naar de nabijgelegen berg Gayo en ligt op een hoogte van ongeveer 4000-5500 voet boven zeeniveau. Deze regio produceert ook enkele “gerijpte koffies” die maanden of jaren zijn opgeslagen en een heel ander smaakprofiel hebben. We zouden ze niet als beter of slechter omschrijven dan andere koffie uit Sumatra, maar ze zijn wel heel anders. We zouden er echter geen hoge prijs voor betalen.

Lintong

De andere belangrijke koffieregio op Sumatra is Lintong. Rond het Tobameer in de centrale regio van het eiland, net ten zuiden van Medan. Lintong koffie heeft de neiging een gemiddelde body te hebben en iets evenwichtiger te zijn dan sommige van de grote stijlen die elders op Sumatra worden geteeld.

Ankola

Ankola komt uit de buurt van de haven van Padang op het westen van Sumatra en is ongewoon in die zin dat de meeste koffie uit deze streek droog wordt verwerkt, in plaats van de traditionele Giling Basah (nat gepeld) die we elders zien.

Dit geeft de koffie uit Ankola een intenser zoete fruitstijl, minder kruiden en lichter van body. Dit is een leuke afwisseling als je eens iets totaal anders wilt proberen dan Sumatraanse koffie. Helaas is hij ook ongelooflijk moeilijk te verkrijgen.

Infographic van Sumatra koffieproducerende regio's (Lintong, Gayo/Aceh, Ankola)
koffiebonen pictogram

Giling Basah

Voor Sumatra-koffie zie je vaak “Wet-hulled” of iets dergelijks als je leest over de verwerkingsmethode, of “Giling Basah” als ze de lokale term ervoor gebruiken.

Bij de natte-rompverwerking worden de schil en de vliesjes van de koffiebes bij een veel hoger vochtgehalte verwijderd. Dit werkt bijzonder goed in de vochtige omgeving van Sumatra en de rest van Indonesië, maar komt buiten de eilanden niet veel voor. Het proces geeft de bonen een blauwachtige tint en zorgt voor de rijke, aardse tonen die met Sumatra-koffie worden geassocieerd.

Als u meer wilt weten over hoe koffiebonen worden verwerkt, hebben we alle methoden uitgelegd en hoe ze de smaak van uw koffie beïnvloeden

Final Thoughts

Final Thoughts

Sumatra koffiebonen staan bekend om hun krachtige smaken en volle body. Het unieke natte pelproces en het diverse landschap zorgen voor spannende smaakprofielen en een gevarieerde verzameling bonen om te proberen. De moeilijkheid kan zijn om de verschillende geproduceerde stijlen te vinden, aangezien de meeste koffie “wet hull” verwerkt en verkocht wordt als “Sumatraanse koffie” in plaats van door de kleinere regio’s waar de bonen vandaan komen. Misschien niet voor iedereen, maar zeker het proberen waard, want er is niets vergelijkbaars in de wereld.

Misschien vindt u ook het volgende lekker

 • Infographic: Vier meest voorkomende soorten koffiebonen

  Soorten Koffiebonen: Lijst van variëteiten

  Volledige lijst van arabica koffievariëteiten: een definitieve gids voor de soorten koffiebonen in de wereld, waar ze groeien, en hoe ze smaken

 • verschil tussen frappe en frappuccino grafisch

  Frappe vs Frappuccino

  Ontdek alles wat je moet weten in het frappe vs Frappuccino debat. Geschiedenis, ingrediënten, recepten – het is allemaal hier.