Technics EAH-AZ60: volledig uitgeruste, hoogwaardige, echt draadloze hoofdtelefoon

De Technics EAH-AZ60-hoofdtelefoon is ontworpen met grote ambities: niets minder dan de beste echte draadloze hoofdtelefoon die er is. En ze waren inderdaad niet ver van deze uitdaging…
Technics EAH-AZ60

Bekijk de dagprijs

Presentatie

Het Japanse bedrijf Technics is trots op zijn Hi-Fi DNA en benadrukt in de eerste plaats de sonische kracht van zijn hoogwaardige draadloze EAH-AZ60 oortelefoons. Beloften die uiteraard worden gedaan over de kwaliteit van de geluidsweergave, maar ook over de stemopname, waarvan de fabrikant weet dat die op het spel staat bij een produkt van dit type.

Om te proberen de WF-1000XM4 te overtreffen, heeft Technics de technische fiche van zijn hoofdtelefoon royaal ingevuld. We vinden bijna alle verwachte functies: “hybride” actieve ruisonderdrukking (gepresenteerd als de beste op de markt), noise-cancelling modus, multipoint Bluetooth verbinding, LDAC codec, complete mobiele metgezel app, 7 uur autonomie per oplaadbeurt, IPX4 certificering… Kortom, de complete armada om te proberen zijn stempel te drukken in deze jungle die de markt van echte draadloze oortelefoons is geworden.

De EAH-AZ60 is verkrijgbaar vanaf oktober 2021 tegen een introductieprijs van 230 €. Ze zijn getest in de JMZ1ZD 1.050 versie met de Technics Audio Connect 2.3.1 toepassing.

Productie & toebehoren

De EAH-AZ60’s zijn niet extravagant qua vorm en afmetingen, maar ze zijn toch van een zeer goede ontwerpkwaliteit. De afzonderlijke onderdelen, de hoofdtelefoon en de draagkoffer, worden meestal beschermd door kunststof onderdelen met verschillende afwerkingen. Assemblageplekken zijn duidelijk zichtbaar op de hoofdtelefoon, vooral op het gedeelte dat in direct contact staat met het oor van de gebruiker. Tijdens onze testperiode hebben wij echter geen tekenen van zwakte op dit gebied opgemerkt. De hoofdtelefoon heeft een verhoogde waterbestendigheid (IPX4-certificering) en kan af en toe gebruik in de regen aan (wat moet worden gevolgd door onderhoud om de duurzaamheid te maximaliseren).

De kwaliteit van de afwerking is iets minder goed op de draagtas. Ook al is er niets aan de hand, we merkten al snel dat het scharnier een heel lichte speling had. Qua ontwerp valt er echter niets te klagen, want hij past gemakkelijk in een broekzak.

Comfort & pasvorm

Zoals we al schreven, zijn de EAH-AZ60’s niet baanbrekend en hebben ze een ontwerp dat in de lijn ligt van veel andere hoofdtelefoons op de markt. Het langwerpige profiel en de rondingen van deze hoofdtelefoon lijken bijzonder ergonomisch, en dit wordt in de praktijk bevestigd: hij past natuurlijk in de holte van het oor en kan gemakkelijk in de gehoorgang worden geplaatst, waarbij de oordopjes tamelijk onopvallend zijn. De meegeleverde armada van siliconenoordopjes (zeven paar in verschillende maten) biedt de gebruiker een zeer ruime keuze om het comfort te optimaliseren.

Ondanks deze grote aandacht van de fabrikant om de EAH-AZ60 zo universeel mogelijk te maken, is het duidelijk dat ze niet echt geschikt zijn voor alle oren, vooral de kleinste, door een iets te imposante vormgeving. De hoofdtelefoon neemt een aanzienlijke ruimte in ter hoogte van de concha (doordat hij onder het anthelium wordt geklemd om ervoor te zorgen dat hij in het oor wordt gehouden) en kan een beetje ongemak veroorzaken voor oren van “gemiddelde” grootte, of zelfs bijzonder hinderlijk zijn voor kleinere oren. Anderzijds is de pasvorm bijna perfect voor hoofdtelefoons zonder stabilisator: alles blijft op zijn plaats, zelfs bij beweging.

Ervaring van de gebruiker

Aan de slag gaan met de EAH-AZ60 is zo eenvoudig als het maar kan: Bluetooth-koppeling begint zodra je de behuizing opent, en het enige wat je hoeft te doen is de hoofdtelefoon te zoeken in het menu van je bronapparaat of te wachten op de Fast Pair-melding op Android-smartphones. Dit is een geweldige functie, vooral met de multipoint-functie (koppeling aan twee apparaten tegelijk, die zeer goed is geïmplementeerd): koppeling kan op elk moment direct op de hoofdtelefoon worden geactiveerd.

Over bediening gesproken, de interactie met de hoofdtelefoon verloopt via het gevoelige aanraakoppervlak, dat tijdens onze testperiode responsief en betrouwbaar bleek. In totaal zijn er vier bedieningselementen per oortelefoon toegankelijk, en de lijst van beschikbare acties is zeer compleet: beheer van afspelen, oproepen, volume, luistermodi, navigatie tussen nummers, activeren van de spraakassistent van de smartphone (Siri, Google Assistant, Alexa). Niets ontbreekt, behalve misschien een poortsensor om het afspelen automatisch te pauzeren/hervatten… De EAH-AZ60’s bieden uiteraard een standaardconfiguratie voor de toewijzing van aanraakbediening, maar het is mogelijk om deze volledig in te stellen via de begeleidende app van de hoofdtelefoon, Technics Audio Connect.

Dit geavanceerde aanpassingsaspect is terug te vinden op alle niveaus: luisterervaring (5-bands grafische EQ, presets), isolatie (niveau en afstelling van de actieve ruisonderdrukking, luistermodus…), draadloze verbinding (verschillende verbindingsmodi en codecs). Het is zelfs mogelijk om bepaalde functies uit te schakelen (multipoint, LED’s, enz.) of om de hoofdtelefoon een andere naam te geven. Kortom, het is moeilijk om iets aan te merken op deze applicatie.

Wat de Bluetooth-verbinding betreft, hebben we tijdens onze test geen problemen met de stabiliteit of het bereik opgemerkt. De EAH-AZ60 zijn compatibel met SBC, AAC en LDAC codecs en kunnen als duo of solo (links of rechts) worden gebruikt, waarbij in het laatste geval naar mono wordt overgeschakeld zodra de andere oortelefoon in de oplaadkoffer wordt geplaatst.

Autonomie

Technics geeft slechts een indicatie van de autonomie van zijn EAH-AZ60, namelijk 7 uur gebruik per lading met ingeschakelde actieve ruisonderdrukking. De werkelijke gebruikstijd bleek met ongeveer 6 uur en 45 minuten, met gebruikmaking van de SBC/AAC-codecs, zeer dicht bij elkaar te liggen. Een respectabele score, ook al zijn sommige directe concurrenten guller (bijvoorbeeld de WF-1000XM4’s 9 uur). Deze waarde is zonder verbazing gedaald tot iets meer dan 4 uur 30 minuten per oplaadbeurt, wederom met actieve ruisonderdrukking geactiveerd.

De draagtas biedt twee volledige oplaadbeurten voor de hoofdtelefoon. Deze ondersteunt geen draadloos opladen via Qi en moet worden aangesloten via de USB-C-poort om op te laden.

Latency

Zonder tussenkomst van de gebruiker bedraagt de Bluetooth streaming vertraging ongeveer 300ms: een hoge waarde, meer nog dan de meeste recente echt draadloze hoofdtelefoons, die rond de 200ms zitten. Het is bijna onmogelijk om video-inhoud te bekijken vanwege de grote vertraging tussen beeld en geluid, maar gelukkig kan deze hoofdtelefoon automatische compensatie instellen met de meeste videoweergavetoepassingen (YouTube, Netflix, Disney+…), waardoor het bekijken veel comfortabeler wordt.

Met de Technics Audio Connect-toepassing kunt u de hoofdtelefoon handmatig instellen op een verbindingsmodus met lage latency. Het resultaat in de praktijk is interessant, omdat het mogelijk maakt deze aanzienlijk te beperken om tot een waarde te komen die zeker nog iets te hoog is, maar zeker aanvaardbaarder, waardoor bijna de praktijk van het videospel mogelijk zou zijn.

Hands-free kit

De EAH-AZ60’s zijn een echt zwak punt in vergelijking met hun Panasonic RZ-S500W neefjes, maar ze zijn veel efficiënter wat de handsfree kit betreft en bieden een bijzonder overtuigende opnamekwaliteit, die in dit opzicht dicht genoeg aanleunt bij de beste hoofdtelefoons op de markt. We hebben een volledige review geschreven over de prestaties van de EAH-AZ60, die je moet lezen als je meer wilt weten.

Audio

Gezien de core business van Technics spreekt het voor zich dat we erg benieuwd waren naar wat de EAH-AZ60’s onder de motorkap hebben… En het resultaat mag er zijn. De echte draadloze hoofdtelefoons van het Japanse merk bieden een zeer prettige luisterervaring, die in sommige opzichten weliswaar wat geflatteerd is, maar die niettemin beheerst en vol kwaliteit is.

De geluidssignatuur van de EAH-AZ60 wordt in de eerste plaats gekenmerkt door zijn rijkdom, zijn detailniveau en zijn energieke en dynamische kant. De Technics-hoofdtelefoons zijn, net als veel andere concurrenten, niet gericht op absolute neutraliteit en vertonen dus een zekere affiniteit voor zowel de extreme lage tonen als een groot deel van de hoge midden- en hoge tonen. Dit enigszins “V”-vormige profiel maakt het geluid iets scherper, scherper en meeslepender, met een groter gevoel van impact en diepte.

Gelukkig maken de EAH-AZ60’s niet de fout een karikatuur te worden en behouden ze een echte klankhomogeniteit: de timbres blijven goed behouden, elk element, zelfs discreet, wordt op een coherente en natuurlijke manier weergegeven, en geen enkele zone dringt echt binnen in een andere. We raden nog steeds aan een correctie toe te passen op het bovenste middengebied (-3 tot -5 dB afhankelijk van uw affiniteiten) dankzij de equalizer die is geïntegreerd in de begeleidende app om een natuurlijkere behandeling te verkrijgen en het iets te “scherpe” aspect van laatstgenoemde te verzachten, vooral wanneer de actieve ruisonderdrukking is ingeschakeld.

Het zeer goede prestatieniveau van de EAH-AZ60’s is ook gebaseerd op andere aspecten: de mooie frequentiebalans en royale extensie in de laagste frequenties, zoals hierboven vermeld, maar ook de mooie extensie in de hoge frequenties, dit alles gecombineerd met een zeer bevredigende precisie en een vrijwel onbestaande harmonische vervorming over het gehele weergegeven spectrum. Deze zeer solide basis stelt ons in staat te genieten van krachtige bassen, gedefinieerde middentonen, ruime en relatief “luchtige” hoge tonen. Wij waarderen ook de manier waarop de geluidsomgeving wordt weergegeven, met name dankzij de uitstekende stereoscheiding die de hoofdtelefoon laat horen, hoewel deze niet het niveau van natuurlijkheid en getrouwheid bereikt dat bij de WF-1000XM4’s kan worden aangetroffen (het is een beetje geplet wat diepte betreft).

Actieve ruisonderdrukking

Technics’ grote belofte van actieve ruisonderdrukking deed ons nog een goede verrassing op dit gebied verwachten, maar de EAH-AZ60’s liggen nog steeds een flink stuk achter op de grote jongens.

Nadat de tijd is genomen om het algoritme voor actieve ruisonderdrukking in de toepassingsinstellingen te optimaliseren, is de isolatie die de EAH-AZ60’s bieden over het algemeen bevredigend. Het zal geen verbazing wekken dat hij het meest doeltreffend is in het dempen van laagfrequent lawaai (resonantie in de lage tonen, opgewekt door voertuigwielen, ventilatoren, enz.) en zelfs ongeveer 20 dB demping biedt in de lage midden tonen, wat ook voelbaar is bij menselijke stemmen met een duidelijke vermindering van het gevoel van nabijheid. Op dit punt kan de Technics-hoofdtelefoon zich meten met de besten.

Dit is echter veel minder het geval in het middengebied, waar de hoofdtelefoon een zekere zwakte vertoont: componenten van bepaalde geluiden (contactgeluiden, klepperen, toetsenbordaanslagen, “metaalachtige” geluiden) en van de menselijke stem zijn nog steeds waarneembaar, vooral wanneer men de hoofdtelefoon alleen wil gebruiken om zich van de buitenwereld af te zonderen. Bij het luisteren naar muziek zijn gesprekken in de buurt nog enigszins hoorbaar, maar niet verstaanbaar.

De stand Transparent ambient sound is overtuigend. De weergave is relatief evenwichtig, ondanks een aanwijsbare verzwakking in de hoge frequenties die een uiterst natuurlijke waarneming verhindert, met name voor het gemakkelijk lokaliseren van de plaats van elementen die zich om ons heen bevinden. De modus Aandacht is van weinig nut, behalve om er zeker van te zijn dat u geen spraakaankondigingen mist of een kort gesprek kunt voeren. Deze modus legt veel nadruk op het middengebied om de verstaanbaarheid van stemmen te maximaliseren, maar het is helemaal niet natuurlijk.
Technics EAH-AZ70W Headset In-ear Bluetooth Zwart

Bekijk de dagprijs

Productspecificaties

  • Gewicht: 14 g
  • Levensduur batterij: 7 uur
  • Hoofdtelefoon: In-ear
  • Kabellengte: NC
  • Afneembare kabel: Nee
  • Actieve ruisonderdrukking: Ja
  • Milieuvriendelijk luisteren: Ja
  • Hands-free kit: Ja
  • Connectiviteit: USB-C
  • Draadloze verbinding: Bluetooth
  • Ondersteunde Bluetooth-codecs: SBC, AAC, LDAC
  • Verwijderbare batterij: Neen
  • IP-certificering: IPX4

Voordelen

  • Rijke, energieke en dynamische geluidsweergave.
  • Zeer goed niveau van detail over het hele spectrum.
  • Eenvoudig, aangenaam en uitgebreid in gebruik.
  • Zeer uitgebreide Technics-app, zeer aanpasbare gebruikerservaring.
  • Multipoint verbinding.
  • Keurig ontwerp.

Nadelen

  • Geluidsbeeld een beetje te “frontaal”, mist een beetje natuurlijkheid.
  • De actieve ruisonderdrukking kan worden verbeterd, vooral bij zang.
  • Het ontwerp is een beetje te groot, vooral voor kleine oren.
  • Enkele kleine functies ontbreken (poortsensor, draadloos opladen met Qi).

Conclusie

De Technics EAH-AZ60 zijn een aangename verrassing. De topklasse true wireless hoofdtelefoons van de Japanse fabrikant slagen er dankzij hun uitstekende geluidsprestaties en een even complete als intuïtieve gebruikerservaring in om langzaam maar zeker door te dringen tot de topklasse. Hoewel hij niet helemaal kan tippen aan de absolute referentie, de WF-1000XM4, is hij toch een must-have als u op zoek bent naar een uitstekende, echte draadloze hoofdtelefoon.