Thermomix TM6 review

Vorwerk’s nieuwste Thermomix model is de TM6, en daarmee de zesde generatie van het apparaat. Wij hebben de kans gehad om de “20-in-1” gadget aan de tand te voelen en te zien waar de hype allemaal om draait.

Als de Thermomix buiten je prijsklasse ligt, bekijk dan onze
recensie van de Tokit Omni Cook, die
voor £768/ $899. Je hoeft er ook geen abonnement op te nemen.

Hakken, koken en meer

Wat doet de Thermomix TM6 eigenlijk? Voor de niet-ingewijden: dit is een keukenhulp. Het kan niet in één categorie worden ondergebracht.
Bekijk de dagprijs
De Thermomix heeft een verwarmingselement, vandaar “Thermo”, en een motor voor snel of langzaam blenden en roeren, dat is het “mix” gedeelte. Door deze twee functies te combineren kan de Thermomix stomen, emulgeren, mengen, nauwkeurig verhitten, mengen, malen, opkloppen, kneden, hakken, wegen, malen en roeren. Er is ook een weegschaal ingebouwd, met een meetbereik van 1 tot 3000 gram, in stappen van 1 gram.

U bent misschien niet bekend met de Thermomix-lijn, hetzij vanwege het watertandend hoge prijskaartje, hetzij vanwege het feit dat u er alleen een kunt bestellen via een bezoek van een Thermomix-vertegenwoordiger (als u in het VK bent), dus u zult ze niet in een winkel hebben gezien.

De TM6 brengt een paar nieuwe functies naar de keukentafel. Deze omvatten een groter touchscreen display, en opties voor langzaam koken, sous vide, en zelfs fermentatie.

Thermomix TM6

Misschien nog belangrijker is dat de TM6 ook de online service Cookidoo integreert. In het verleden moest hiervoor een apart kooktoestelletje worden aangeschaft, maar omdat de TM6 nu ingebouwde Wi-Fi heeft, is dat niet langer nodig.

Cookidoo bevat een database met meer dan 50.000 doorzoekbare recepten, in full colour. Je kunt er persoonlijke receptenverzamelingen mee maken en je wekelijkse maaltijden plannen, en het kan zelfs je boodschappenlijstje voor je automatiseren.

Er hangt wel een prijskaartje aan: de service is gebaseerd op een abonnement en kost £30/$40 per jaar, hoewel je het een maand gratis kunt uitproberen. Als je niet bereid bent om extra geld uit te geven, kun je de Thermomix gebruiken met ongeveer 200 populaire recepten en de individuele functies.

Thermomix TM6
Bekijk de dagprijs

Ontwerp & bouw

Het Thermomix-apparaat en de accessoires zijn gemaakt van hoogwaardig plastic en roestvrij staal, en voelen stevig aan. Het apparaat is zwaar met 7,95 kg en vrij groot met 32,6 x 32,6 x 31 cm, dus wees voorbereid om ruimte te vinden op uw aanrecht, evenals opslag voor de accessoires.

De basiseenheid heeft een draaiknop en een nieuw 6,8in kleuren touchscreen, dat vrij goed werkt. De unit wordt geleverd met dezelfde roestvrijstalen mengkom van 2,2 liter als het vorige model, evenals een varoma-plaat, een suddermandje met deksel, spatbescherming, vlindergarde, een maatbeker en spatel – allemaal vaatwasmachinebestendig. Oh, en er is ook een Simple Ideas kookboek, voor het geval u liever ouderwets papier gebruikt.

Hoewel bij het nieuwste model van de Thermomix de nadruk ligt op het stap-voor-stap Begeleid Koken – waarbij je de receptinstructies van begin tot eind volgt – heeft hij ook speciale standen voor enkele specifieke functies.

Deze zijn te vinden door het scherm naar rechts te vegen en omvatten de Scale, Dough, Turbo, Pre-clean, Kettle, Blend, Slow Cook, en nog veel meer.

Thermomix TM6

Door het scherm naar links te vegen kom je in het hoofdmenu waar je je opgeslagen recepten, recent gekookte recepten en je wekelijks geplande maaltijden vindt (als je de Cookidoo website hebt gebruikt om dit in te stellen). Er zijn ook instellingen en een help menu. Hier vind je ook de volledige handleiding – handig voor het geval je de gedrukte versie kwijt bent.

Prestaties

En hoe is het? We moeten zeggen dat het gemakkelijk en plezierig in gebruik is. De installatie was eenvoudig en na enkele ogenblikken en een snelle firmware-update (die automatisch gebeurt zodra je de Wi-Fi werkend hebt), waren we aan de slag.

Het doorzoeken van recepten is leuk, vooral op het gekleurde scherm, en kinderen vinden het ook leuk om mee te helpen met koken.

Je kunt de zoekfunctie gebruiken om precies in te typen wat je zou willen koken, of door categorieën gaan om inspiratie op te doen. Je kunt ook zoeken op afzonderlijke ingrediënten die je misschien al in je keuken hebt, of ingrediënten uitsluiten die je misschien nog niet bij de hand hebt.

Alle recepten die we probeerden waren van de Cookidoo service. Hoewel ze beweren dat er meer dan 50.000 zijn, omvat dit recepten in alle talen, wat betekent dat je misschien beperkt bent tot die in het Engels – hoewel er nog steeds genoeg zijn.

Als je echter een andere taal kunt lezen, heb je toegang tot nog meer. Toch zou het leuk geweest zijn om internationale recepten in het Engels vertaald te zien.

Thermomix TM6

Bijna alles wat je in de Thermomix kookt, doe je in de mengkom, waarin zich onderaan vier verwijderbare messen bevinden. De ingebouwde schaal meet de hoeveelheid ingrediënten die u in de kom doet.

Als er iets gehakt, geroerd of opgewarmd moet worden, wordt u gevraagd het deksel erop te doen. Een paar in het apparaat ingebouwde armen vergrendelen het bovendeksel op zijn plaats voordat er gemixt of gekookt wordt. In het midden van het deksel (dat gewoonlijk gesloten wordt gehouden door de maatbeker als accessoire) is er ruimte om stroming te laten ontsnappen voor bepaalde kooktechnieken, en ook bij gebruik van de varoma-plaat voor het stomen van voedsel.

Thermomix TM6

Het is gemakkelijk te gebruiken, zelfs voor een beginner, en versnelt het kookproces echt – omdat het in principe alle vervelende onderdelen van het kookproces voor je doet, met name het afwegen en meten van ingrediënten. En als u kookt vanaf nul, met rauwe ingrediënten, zijn de maaltijden gezonder, en hebben geen conserveringsmiddelen.

Prijs & beschikbaarheid

De TM6 is niet goedkoop: hij kost u een niet onaanzienlijke £1.149/$1.499 – dus u moet behoorlijk overtuigd zijn voordat u tot aankoop overgaat.

U kunt het alleen rechtstreeks bij het bedrijf zelf kopen. Als je in de VS bent kun je het gewoon
van de Thermomix website halen, maar als je in Engeland bent, moet je
een demo sessie boeken bij het bedrijf. Dat klinkt misschien als een gedoe, maar het is een goede kans om de Thermomix zelf uit te testen en er zeker van te zijn dat het iets voor jou is.

Voor een budgetvriendelijker alternatief, kijk eens naar onze
recensie van de Tokit Omni Cook, die
voor £768/ $899 en die geen abonnement nodig heeft om toegang te krijgen tot zijn bibliotheek van 1.000 recepten.

Verdict

De grootste kracht van de Thermomix is dat het de ergste onderdelen van het koken – zowel de alledaagse als de pietluttige – voor je vereenvoudigt, met indrukwekkende resultaten. Met dat in gedachten is de TM6 nog beter dan de vorige modellen, met meer standen, meer precisie en een uitgebreide – en groeiende – database met recepten.

Het is misschien niet het allerbeste apparaat voor elke taak, maar het is een manusje-van-alles, in staat om het merendeel van de verschillende kooktypes goed genoeg uit te voeren om het grootste deel van je keukengerei naar de kastjes te verbannen.