Tricolate Review: hoge extracties of gewoon hype?

De Tricolate is een nieuwe koffiebrouwer die een beetje lijkt op iets dat we eerder hebben gezien, maar niet helemaal.

Het belooft belachelijk hoge extracties en een consistente brouwervaring.

Ik brouw er nu al enkele maanden mee, dus ik ben klaar om je te vertellen of het de beloften waarmaakt.

Over Tricolate

Tricolate komt uit Australië en wordt geproduceerd door wat lijkt op een kleine en relatief nieuwe outfit.

Ik denk echter dat de mensen erachter niet helemaal nieuw zijn in de koffie-industrie. Ze doen veel dingen goed als het gaat om communicatie en branding.

In een paar opzichten kun je echter zien dat dit een startup is. Het product lijkt bijvoorbeeld nog steeds enkele kleine aanpassingen en verbeteringen te ondergaan.

Voor zover ik kan zien zijn zowel het dispersiescherm als de filterhouder het afgelopen jaar een paar keer veranderd.

Ook zijn de dozen op de website voorzien van een 80’s sci-fi branding, terwijl degene die ik ontving was versierd met een uitgebreid type Kraken / inktvisdecoratie.

De Tricolate is gemaakt van Tritan, wat volgens de experts state-of-the-art is als het gaat om plastic.

tricolate collage2
De Tricolate is gemaakt van PBA-vrij Tritan-plastic.

Het apparaat wordt geleverd met 100 filters, die worden beschreven als “papieren filters van laboratoriumkwaliteit uit Duitsland.”

De filters zijn 80 mm, dus ze zouden waarschijnlijk moeilijk elders te koop zijn. Dit is een beetje jammer omdat ze relatief duur zijn om van het bedrijf te krijgen.

Tricolate Review: dagelijks gebruik

Het bedrijf belooft veel spannende dingen op hun website, maar de kern is dat deze brouwer je zonder veel moeite in staat stelt om extreem hoge extractiekoffie te zetten.

We hebben het hier 😲 over 1:22 verhoudingen

Deze belofte zal zeer aantrekkelijk zijn voor een specifiek segment van koffie-geeks.

Ik ben nooit echt een grote fan geweest van deze waanzinnig hoge extracties. Je drinkt immers koffie met je smaakpapillen, niet met een refractometer. Dus waarom zou je je dat druk maken over de extractieopbrengst? Na een bepaald punt neemt het rendement alleen maar af en loopt het een serieus risico op het maken van een saaie of droog smakende beker.

De Tricolate belooft hoge extracties te bereiken door een breder en ondieper brouwbed te gebruiken zonder enige bypass toe te staan.

Er zijn twee verschillende benaderingen voorgesteld op de site: de ene gebruikt een standaard 1: 16,6-verhouding en de andere gebruikt een 1: 22-verhouding.

In het begin was ik erg gefrustreerd over de brouwer. De voorgestelde recepten maakten voor mij geen smakelijk kopje.

Vooral de langere ratio’s vielen tegen.

Het voelde alsof het dispersiescherm het niet goed deed.

Ja, het was ondode die het water over het oppervlak verspreidde. De stroom was echter te snel en krachtig naar mijn zin.

De Tricolate is ook verkrijgbaar in transparante blauwe en amberkleurige uitvoeringen.

Dit resulteerde in een brouwsel waarbij ik zou bloeien, een snelle werveling zou geven (volgens de instructies) en dan na de tweede giet, eindigen met een enorme kolom water boven het brouwbed.

Dit zou na 5-7 minuten langzaam naar beneden druppelen.

Mijn theorie is dat de krachtige agitatie van het water ervoor zou zorgen dat boetes naar alle delen van het brouwbed migreren en het brouwsel blokkeren.

De resulterende kopjes waren enigszins zoet, maar misten duidelijkheid en complexiteit. Over het algemeen was het gewoon niet mijn soort koffie.

⚠️ Update 2022: Tricolate heeft het dispersiescherm bijgewerkt, dus het is nu meer naar mijn zin. De stroming op het nieuwe scherm is langzamer en verdeelt het water beter over het brouwbed. Het is nog steeds niet zo goed als het gebruik van een Gabi Drip Master B, dus als je er een hebt, raad ik je nog steeds aan om het eens te proberen.

Het bedrijf heeft ook de grootte van het papieren filter gewijzigd, zodat het gemakkelijker is om te plaatsen, evenals de filterhouderschijf.

Over het algemeen zijn al deze updates zeer welkom. Het repareren van het dispersiescherm is echter het meest cruciale punt geweest.

Mijn tricolate recept

Op een gegeven moment was ik heel dicht bij het opgeven van de brouwer. Maar toen heb ik mijn aanpak iets veranderd. Deze methode gaf de brouwer een compleet nieuw leven!

Het dispersiescherm dat bij de Tricolate wordt geleverd, ziet er verfijnd en innovatief uit. Maar naar mijn mening is het zowel inconsistent als te snel. Dus ik vroeg me af wat er zou gebeuren als ik in plaats daarvan de Gabi Dripmaster zou gebruiken?

De Gabi heeft een langzaam en zeer constant debiet. Meestal moet je wat handmatige agitatie gebruiken bij het gebruik ervan; echter, als gevolg van door het iets hogere postuur van de Tricolate in combinatie met het brede en vlakke brouwbed bleek de natuurlijke agitatie van het Gabi douchescherm voldoende.

Na te hebben geëxperimenteerd met zowel douchescherm A als B van Gabi, kreeg ik de voorkeur aan A omdat het een beetje langzamer is terwijl het minder thermisch verlies heeft. Daarnaast leek het meer geschikt voor een wat luier brouwsel; blijf het gewoon bijvullen. Wacht dan.

Een korte blik op de Tricolate/Gabi combo

Uiteindelijk heb ik me op dit recept gevestigd:

  • Gebruik een verhouding van 1:18.
  • Middelgrote maalgrootte. (Comandante: 24-26 klikken)
    Bijvoorbeeld: 11g/200ml of 16.5g/300 ml
  • Gebruik 5 keer het koffiegewicht voor de bloei. Bloei en wacht dan 1 minuut
  • Giet langzaam de rest van het water en zorg ervoor dat de waterkolom niet hoger wordt dan 1 inch.
    Ga voor een debiet van 1-2 ml per seconde.
    (Dit is een stuk eenvoudiger als u een dispersiescherm gebruikt, zoals de Gabi A of B. Hario Drip Assist of Melodrip kan ook werken)
  • Eindtijd om 4-4:30 minuten
  • Het brouwbed moet eruit zien als zand op het strand. Niet modderig of slibachtig.

Ik kreeg op deze manier een aantal opmerkelijk consistente, gemakkelijke en heerlijke kopjes koffie. Vergelijkbaar met de beste giet over koffiezetapparaten in veel opzichten, maar met een veel hogere extractieopbrengst.

Na een paar weken realiseerde ik me dat de Tricolate min of meer mijn dagelijkse chauffeur was geworden.

De kopjes smaakten extreem evenwichtig, helder en goed geëxtraheerd. En ze waren zo gemakkelijk te maken.

Bovendien is brouwen op 1:18 nog steeds een zeer economisch vriendelijke manier om te brouwen.

Later begon ik de Tricolate te gebruiken als alternatief voor andere luie methoden, zoals de Clever Dripper en Hario Switch, toen ik familie op bezoek had. Ik zal zeggen dat je comfortabel ongeveer 600-700 ml (3-4 kopjes) kunt brouwen en dat je niet veel tijd hoeft te besteden aan het bekijken van het brouwsel. Het is relatief vergevingsgezind.

Tricolate Review: eindoordeel

Ik denk dat de Tricolate veel potentieel heeft, en ik ben blij dat ik hem in mijn brouwerscollectie heb.

Het ziet er cool uit op een sci-fi manier en is anders dan de meeste andere gadgets in mijn verzameling.

De eerste versies van de brouwer hadden geen ideaal verspreidingsscherm, maar op de huidige 2022-versie is dit probleem min of meer opgelost.

Lees meer: AeroPress versus Pour Over

Met het nieuwe en verbeterde dispersiescherm is het mogelijk om de hybride brouwsels te emuleren als je een vaste hand hebt.

Je moet de waterkoker helemaal stil houden terwijl je kiest voor een debiet tussen de 1-2 ml per seconde.

Het dispersiescherm zou nog beter kunnen zijn, maar het is nu volledig acceptabel.

Hoewel ik het geen 5-sterrenbeoordeling zal geven, denk ik nog steeds dat de Tricolate een plek in je collectie verdient als je een voldoende grote koffie-nerd bent.

Het is een unieke brouwer die de deur opent naar next-level extracties, maar ook zeer consistent en efficiënt is bij het maken van iets grotere batches.

Omdat ik de Tricolate de afgelopen maanden steeds meer heb gebruikt, heeft het me gewonnen.

➡️ Bekijk hier de actuele prijs.