Vorwerk Kobold VR200 review


In een oogopslag

Beoordeling van de expert

Onze uitspraak

De Kobold VR200 biedt een krachtige reiniging dan een gewone staande stofzuiger (bijna) kan evenaren, ondersteund door goede manoeuvreerbaarheid en en solide slimme ondersteuning – zij het minus een paar grote functies. Het is alleen jammer om grote minpunten – het lawaai, of het gebrek aan Alexa en Google Home ondersteuning – te zien in een apparaat met zo’n hoge prijs.
Een alternatieve optie van Vorwerk is het Kobold VK200 stofzuigsysteem, dat we hier hebben gereviewd.

Je hebt misschien nog niet van Vorwerk gehoord, maar het Duitse bedrijf heeft grote plannen voor de robotstofzuigmarkt – zowel via zijn eigen lijn van Kobold-schoonmaakapparaten, als via de overname in 2017 van robotstofzuigerfabrikant Neato. Vorwerk heeft Neato echter niet nodig om te slagen, want zijn eigen Kobold VR200 is inderdaad een zeer indrukwekkende robot.

Met app-ondersteuning, Alexa-integratie, en een serieuze zuigkracht, is de VR200 een van de
beste robotstofzuigers die er zijn en mist alleen een aantal van de meer geavanceerde slimme functies van een paar van zijn rivalen – en het feit dat hij gebukt gaat onder een vrij forse prijs.

Vorwerk Kobold VR200 prijs en beschikbaarheid

Vervelend genoeg, is de VR200 alleen beschikbaar om
rechtstreeks van Kobold zelf te kopen. Hij is momenteel niet verkrijgbaar in de VS, maar als je in het VK bent kost hij je 749 pond.

Dat is veel geld, en zet de VR200 recht tegenover de top van de robotstofzuigmarkt: de
Dyson 360 Eye van £799,99, de
799 pond iRobot Roomba 960, en de
799,99 pond Neato Botvac D7. Het is dus geen schandalige prijs, maar met anderen die verkrijgbaar zijn voor honderden ponden minder, moet Vorwerk nog heel wat doen om te bewijzen dat de VR200 de extra uitgave waard is.

Vorwerk Kobold VR200 review

De Kobold VR200 heeft hetzelfde D-vormige ontwerp als de Neato stofzuigers, wat hem het duidelijke voordeel geeft dat hij in hoeken kan komen – handig voor, zeg, iedereen die niet in een huis woont dat perfect rond is met perfect ronde kamers.

Het witte design met zwarte en groene accenten is eenvoudig, en hoewel het misschien geen prijzen wint voor esthetiek, is het redelijk aantrekkelijk voor een markt die anders bijna uitsluitend gedomineerd wordt door zeer, zeer lelijke apparaten. Met een hoogte van slechts 9 cm is hij ook kort genoeg om onder de meeste stoelen en sofa’s te passen, zodat hij overal kan komen en zowel onder als rond het meubilair kan schoonmaken.

En dat doet hij ook – als de VR200 uit staat, heeft hij een geweldige bewegingssnelheid, hij rijdt soepel door het huis en maakt schoon terwijl hij gaat. Het toestel navigeert in banen – het doet zijn best om de randen van elke kamer in kaart te brengen alvorens het midden baan voor baan schoon te maken, en dan verder te gaan naar de volgende ruimte.

Het gebruikt een laser om obstakels te detecteren en zijn omgeving in kaart te brengen – dat is ook hoe het onthoudt hoe terug te komen naar zijn basisstation – en doet een indrukwekkend werk in het vermijden van botsingen. Zelfs bij een poging om door een eetkamertafel met stoelen eromheen te navigeren, slaagde de VR200 er behendig in om dichtbij genoeg te komen om grondig schoon te maken zonder ooit ergens tegenaan te botsen.

De Kobold is ook indrukwekkend in staat om kleine verticale obstakels te nemen. Vorwerk beweert dat hij tot 2 cm kan klimmen – uiteraard niet genoeg om snel een trap op te lopen, maar hij is zeer comfortabel bij het overschrijden van kamer grenzen en het klimmen op tapijten. Hij heeft ons herhaaldelijk verrast door over obstakels te klimmen waarvan we zeker wisten dat ze hem in de weg zouden zitten en, nog beter, hij is ook slim genoeg om om te keren als hij merkt dat hij te hoog is geklommen, dus hij is nooit vast komen te zitten.

Vorwerk belooft een batterijduur van 90 minuten, maar dat is alleen in de spaarstand (aangezien die stand stiller is en nog steeds genoeg kracht levert om je tapijten schoon te houden, zul je misschien merken dat je hem altijd in de spaarstand houdt). In de praktijk maakt de batterijlevensduur echter niet zo veel uit – de VR200 keert automatisch terug naar het basisstation als de batterij bijna leeg is, en gaat indien nodig weer op pad om de schoonmaakroute af te maken.

Als u niet wilt dat de stofzuiger het hele huis schoonmaakt, is er ook een spot-schoonmaakstand, waarmee u een specifiek gebied van 1,5×1,2 m kunt schoonmaken – ideaal voor een plotselinge knapperige lekkage die u moet opruimen – en u krijgt ook magnetische strips die u op de vloer kunt leggen om gebieden te markeren die u niet door de VR200 wilt laten schoonmaken – ideaal om af te bakenen waar u uw schoenen laat staan, zodat hij niet tussen de veters verstrikt kan raken.

Wat de werkelijke reinigingskracht betreft, die is ontegenzeggelijk indrukwekkend. Zoals we al zeiden, kan zelfs de eco-modus de meeste schoonmaakbehoeftes aan, en de hoofdmodus pakt al het andere aan, zelfs pluizen en haren – wat problemen kan veroorzaken voor minder krachtige robotstofzuigers. Het helpt ook dat het baansysteem onverwacht een bevredigend banenpatroon achterlaat op het tapijt – denk aan de strepen op een pas gemaaid gazon – wat helpt versterken hoe schoon de Kobold het huis heeft gekregen.

De keerzijde van al dat vermogen is dat het op zijn beurt een behoorlijke hoeveelheid lawaai produceert. Het is nauwelijks oorverdovend, maar het is luider dan sommige rivalen en zeker genoeg om op je zenuwen te werken wanneer je tv probeert te kijken en de robot binnenrolt en lucht rondblaast terwijl hij bezig is.

Het legen is meestal ook pijnloos. De robot waarschuwt je wanneer hij bijna vol is, en stopt met schoonmaken zodra hij vol is. U kunt de hele stofbak uitnemen en legen in een afvalbak, of uw gewone stofzuiger gebruiken om het stof direct uit de robot te zuigen, zodat u zich de moeite bespaart. Totdat u ook uw gewone stofzuiger moet legen, maar dat is een probleem voor de toekomst.

De VR200 wordt geleverd met zowel een afstandsbediening als een paar eenvoudige knoppen op het apparaat zelf, met een klein display om u te helpen door het menu te navigeren. U kunt deze allemaal gebruiken om instellingen te wijzigen, een schema in te stellen, of het apparaat gewoon op te starten om de modus van uw keuze schoon te maken. U kunt ook de afstandsbediening gebruiken om het apparaat directer te bedienen als er een specifieke plek is die u wilt aanpakken, maar dat wordt begrijpelijkerwijs een beetje omslachtig.

Handiger is dat er ook een bijbehorende Kobold Robot app is – voor zowel
iOS of
Android – waarmee je al dezelfde dingen kunt doen vanaf je smartphone. Het is een eenvoudige, maar gelikte ervaring, waarmee je je robot op afstand kunt gebruiken (zelfs als je niet op hetzelfde Wi-Fi-netwerk zit), een schoonmaakschema voor hem kunt instellen en meldingen kunt krijgen wanneer hij klaar is met schoonmaken of tegen problemen aanloopt. Wees gewaarschuwd dat je misschien een firmware-update moet installeren voordat je hem op de app kunt aansluiten, maar er is een micro-USB-kabel bijgeleverd om dat relatief eenvoudig te maken.

Er zijn twee grote nadelen aan de slimme ondersteuning in vergelijking met rivaliserende apparaten. Het eerste is dat, hoewel de VR200 verondersteld wordt uw vloerplan in kaart te brengen, er niets in de app is om dat aan te geven. Vergelijkbare top-spec robotstofzuigers beginnen interactieve plattegronden in hun apps op te nemen, die u vervolgens kunt gebruiken om gebieden af te bakenen die u niet schoongemaakt wilt hebben of zelfs om de voortgang van uw robot in de gaten te houden, en gezien de prijs is het jammer dat de VR200 die functie niet heeft.

Er is momenteel ook geen ondersteuning voor Amazon Alexa of Google Home in het Verenigd Koninkrijk – hoewel er een Duitstalige Alexa-vaardigheid is, dus er is ten minste hoop dat er meer smart home-functies op komst zijn. Maar omdat veel goedkopere robotstofzuigers al ondersteuning voor spraakbediening hebben, lijkt de optie van Vorwerk een beetje achter de feiten aan te lopen.

Recent Content