Vorwerk Kobold VR300 review


In een oogopslag

Beoordeling van de expert

Onze uitspraak

Hij is duur, maar de Kobold VR300 biedt een indrukwekkende stofzuigervaring die volgens ons kan wedijveren met die van een conventionele stofzuiger, maar hij is niet zo slim als sommige rivalen – nog niet. Het platte ontwerp, de verbeterde SLAM-technologie en het D-vormige ontwerp zorgen ervoor dat de VR300 veilig om obstakels heen kan navigeren en elk hoekje en gaatje kan bereiken.

Vorwerk is misschien nog geen bekende naam, maar het bedrijf loopt wel voorop in de robotstofzuigerrevolutie met een reeks autonome stofzuigers die in het VK en Duitsland te koop zijn. De VR300 is de laatste nieuwe versie van het bedrijf, en lijkt een verbetering te zijn op de
Kobold VR200 met een verbeterde sensorreeks en meer intelligentie dan ooit tevoren.

Maar biedt de VR300 voor bijna £1000 genoeg om de aankoop te rechtvaardigen wanneer u een robotstofzuiger kunt kopen voor £100s minder? Ontdek het in onze Vorwerk Kobold VR300 review. Als u op zoek bent naar iets goedkopers, kijk dan eens naar onze selectie van de
beste robotstofzuigers voor inspiratie.

Prijzen en beschikbaarheid

In tegenstelling tot andere robotstofzuigers op de markt is de Kobold VR300 alleen rechtstreeks te koop bij Vorwerk zelf. Hij is momenteel ook niet verkrijgbaar in de VS, maar in het VK kost hij 949 pond, 200 pond meer dan de vorige generatie van de Kobold VR200, die we ook vrij duur vonden.

In feite staat hij ruim boven de £799 kostende
Dyson 360 Eye en £699
iRobot Roomba 960, dus Vorwerk heeft echt zijn werk gedaan om te bewijzen dat de VR300 het extra geld waard is.

Vorwerk Kobold VR300 review

De mix van wit en grijs met groene accenten van de Kobold VR300 is niets nieuws; in feite ziet de VR300 er bijna identiek uit als zijn voorganger, de VR200, zowel qua kleur als qua bouw. Hoewel we ons er terdege van bewust zijn dat hij er niet uitziet zoals Apple, ziet hij er in ieder geval beter uit dan sommige robotstofzuigers op de markt. De echte uitdaging? Ervoor zorgen dat vrienden en familie hem niet verwarren met een high-tech weegschaal, wat ons een keer is overkomen.

De VR300 heeft hetzelfde D-vormige ontwerp als zijn voorganger, waardoor hij in hoeken en gaten kan komen waar ronde robotstofzuigers gewoon niet bij kunnen – zelfs niet met een aantal zijwaarts vegende borstels. Dat wil niet zeggen dat de VR300 geen zijwaartse veegborstel heeft, want die heeft hij wel en helpt stof en vuil in de buurt naar de stofzuiger eronder te leiden.

Het D-vormige ontwerp wordt gecompleteerd door een lage vormfactor van slechts 9 cm. Hierdoor kan de VR300 gemakkelijk onder stoelen, banken, tafels en ander meubilair in huis komen voor een complete schoonmaakbeurt. Hij kan zelfs plekken bereiken waar sommige conventionele stofzuigers moeite mee hebben zonder het gedoe van het herinrichten van uw woonkamer in het proces.

En geloof ons als we zeggen dat de VR300 zuigt. Het is echt zuigt – op een goede manier, natuurlijk. Hij heeft een standaard- en een ecostand, en hoewel de ecostand verrassend goed schoonmaakt met minder lawaai en een betere batterijvoeding, is de standaardmodus waar de VR300 echt uitblinkt. Het is een grondige stofzuigervaring, waarbij zelfs fijnere materialen zoals stof en haar van tapijtvloeren worden opgezogen, wat nog eens benadrukt hoe krachtig hij is. We durven zelfs te stellen dat hij zich kan meten met een conventionele stofzuiger, en dat is geen sinecure.

De VR300 beschikt over een verbeterd navigatiesysteem dat, in combinatie met een aanraakgevoelige voorbumper, ultrasone sensoren, infraroodsensoren en afstandssensoren, het mogelijk maakt om de omgeving nauwkeurig in kaart te brengen en zelfs steile hellingen zoals trappen te vermijden zonder enige input van u. De technologie voor gelijktijdige lokalisatie en kartering, kort SLAM genoemd, is vergelijkbaar met de technologie in zelfrijdende auto’s, waardoor het vacuüm potentiële botsingen kan identificeren (zelfs bewegende objecten zoals huisdieren) en dienovereenkomstig kan stoppen of van richting veranderen.

De eerste keer dat de stofzuiger wordt gebruikt, brengt hij de omgeving in kaart door een plattegrond te maken die te vinden is in de Kobold-app voor iOS en Android, maar hij blijft de omgeving scannen op veranderingen of nieuwe obstakels en zal ze zonder problemen ontwijken. Het is echt een van de slimste robotstofzuigers die we ooit hebben gezien, en biedt de gebruiker echt het vertrouwen dat hij niet zal blijven steken of iets zal omstoten tijdens het schoonmaken.

Hij heeft ook intrekbare poten waarmee hij obstakels tot 2 cm hoog kan nemen – perfect voor de overgang van hardhout naar tapijt als hij van kamer naar kamer gaat – hoewel we hem met succes obstakels hebben zien nemen die iets groter zijn. En als hij toch vast komt te zitten, kan hij (nogal indrukwekkend) uittrappen en omkeren om zichzelf te bevrijden.

De batterij gaat ongeveer 90 minuten mee in de eco-modus, minder als je de standaard schoonmaakmodus gebruikt, maar dat maakt niet veel uit omdat de VR300 zichzelf kan opladen als dat nodig is en de klus kan klaren als hij genoeg vermogen heeft.

De Kobold-app is echt de belangrijkste manier om te communiceren met de robotstofzuiger, want in tegenstelling tot zijn voorganger beschikt de VR300 niet over een ingebouwd display of een fysieke afstandsbediening. Maar dat is niet erg, want de app zit goed in elkaar en biedt toegang tot zowat alles wat je nodig hebt.

Je hebt er zelfs toegang toe als je niet verbonden bent met Wi-Fi thuis, zodat je hem op afstand kunt activeren en in een fris gestofzuigd huis kunt aankomen.

De app maakt het mogelijk om te kiezen tussen drie schoonmaakstanden; Volledig, Spot of Handmatig. De volledige reiniging reinigt de hele vloer, terwijl de spot reiniging snel een specifieke ruimte tot 4 x 4m reinigt, ideaal voor het snel opruimen van gemorste vloeistof. Met de handmatige schoonmaakmodus kun je de stofzuiger gebruiken als een RC-auto, en hoewel dit handig is in een klein aantal situaties, kunnen we ons voorstellen dat de handmatige modus voor de meeste gebruikers een nieuwigheidje zal zijn.

De app is ook waar je een weekschema kunt instellen en de plattegrond met een tik kunt bekijken. Als er gebieden zijn waar je niet wilt dat de VR300 komt – in de buurt van waar kabels worden bewaard bijvoorbeeld – kun je ‘no-go’ lijnen tekenen op de plattegrond, waardoor je geen fysieke magnetische strips meer nodig hebt, zoals bij het oudere model.

Het is behoorlijk slim, en het zal in de nabije toekomst nog slimmer worden. Vorwerk heeft bevestigd dat het werkt aan Amazon Alexa-ondersteuning voor de VR300 in het Verenigd Koninkrijk, zodat u de robot vac kunt activeren met uw stem. Alsof het gebruik van een app nog niet eenvoudig genoeg was!

Verdict

De Kobold VR300 is zeker duur met £ 949, dus je moet je echt afvragen of de upgrades ten opzichte van de £ 749 VR200 iets voor jou zijn. Het biedt een geüpgrade scansysteem om te helpen navigeren door je huis en obstakels, het maakt een einde aan de noodzaak van fysieke no-go lijnen met in-app ondersteuning en het zal Amazon Alexa ondersteuning krijgen binnenkort.

Afgezien daarvan biedt de VR300 dezelfde schoonmaakervaring als de VR200 – hij heeft dezelfde indrukwekkende zuigkracht, hetzelfde D-vormige ontwerp en dezelfde batterijlevensduur van 90 minuten.

Specs

Vorwerk Kobold VR300: Specs

  • 34 cm x 34 cm x 9 cm
  • 4.2kg
  • 90 minuten levensduur van de batterij
  • 67db
  • 0.53 Literbak
  • 3-5 uur oplaadtijd
  • App-gestuurd

Recent Content