Als je thuis je eigen koffie zet, begint alles met de maling. Als je dat niet goed doet, zal de koffie die je uiteindelijk krijgt niet zo geweldig zijn.
Ja, je kunt voorgemalen koffie kopen, maar die begint na een dag smaak te verliezen, nadat het pak geopend is. Als je thuis de beste koffie wilt hebben, heb je een molen nodig.
Er zijn verschillende soorten molens en welke voor jou de juiste is, hangt af van je budget, hoe vaak je koffie drinkt en welk brouwproces je gebruikt. Lees verder om te weten te komen wat je moet kopen om de juiste molen te vinden.
Soorten koffiemolen
Koffiemolens met bladen
Blade koffiemolens zijn meestal de goedkoopste en meest alomtegenwoordige soort. Je kunt er een kopen voor £25 of $30.
Als je een molen koopt, staat er niet per se bij of het een lamellen- of een braammolen is, dus kijk uit naar een productfoto waarop je de binnenkant van de molen kunt zien. Als het lijkt op een propeller, met twee tegengestelde bladen, dan is het een lamellenmolen.
Blade grinders worden bekritiseerd door deep L liefhebbers voor hun inconsistente resultaten. De draaiende beweging van een messenmolen scheurt willekeurig in de bonen, waardoor er zogenaamde “fines” en “boulders” ontstaan. Boulders zijn de grotere klonten die je zult vinden. Het koffiearoma wordt er niet voldoende uitgehaald, waardoor bonen verloren gaan en de smaak van uw koffie wordt beïnvloed. Ondertussen worden de “fines” te veel geëxtraheerd, wat leidt tot een bitter randje aan je brouwsel.
Als je toch besluit om voor een snijmolen te gaan, zijn er een aantal tips die je helpen om er betere koffie mee te zetten:
- Zoek er een met een doorzichtig deksel, zodat je het maalproces in de gaten kunt houden.
- Voeg ongeveer 10% meer bonen toe dan je wilt gebruiken.
- Pulseer de maalknop en pauzeer dan en schud de molen op voor een gelijkmatiger resultaat. Doe dit verschillende keren tijdens het proces.
- Zeef de keien eruit met behulp van een zeef. Maal de keien opnieuw.
- Giet ten slotte je bereide gemalen aarde gelijkmatig over een stuk keukenrol. Leg een ander stuk op de gemalen massa en wrijf er met je hand overheen. Leeg de gemalen massa weer in de container. Je zult zien dat de kleinste deeltjes van de fijnstof – het stof – nog steeds aan de keukenrol vastzitten en niet in je koffiezetapparaat terechtkomen.
- Een andere tip is om de bonen in te vriezen voordat je ze maalt, dat helpt om de hoeveelheid fijnstof die geproduceerd wordt te beperken.
Maar afhankelijk van het soort koffie dat je zet, zullen de fijne deeltjes meer of minder verschil maken. Een espressomachine onttrekt de smaak zeer snel, dus hoef je je minder zorgen te maken over fijne deeltjes. Maar als je een percolator gebruikt, zul je een merkbaar bitterder kopje koffie krijgen als je bonen niet goed gemalen zijn.
Braam koffiemolens
Bramen zijn maalschijven, meestal gemaakt van roestvrij staal. Ze geven een gelijkmatiger gemalen koffie dan mesjes. Bij het kopen moet u uitkijken naar bramen met scherpe randen die in koffiebonen snijden, in plaats van die met grove tanden die ze verpletteren.
Sommige machines die als braammolen op de markt worden gebracht, functioneren veel meer als een messenslijpmachine. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, zijn lamellenmalers niet zo scherp als bramen. En juist die scherpte zorgt voor de schoonste snede en produceert minder poedervormige koffiedrab die bitterheid in uw kopje veroorzaakt.
Helaas betekent dit wel dat je meer moet betalen voor je molen. Dat wil zeggen, tenzij je voor een handmatige machine kiest. Burr grinders zijn er in twee vormen: automatisch en handmatig. Aan beide zijn voor- en nadelen verbonden.
Handmatige braammalers
Het belangrijkste voordeel van een handmaler is de prijs. Om een goede automatische molen te krijgen, moet je ongeveer £100/ $100 uitgeven. Maar je kunt een goede kwaliteit handmatige molen voor minder krijgen.
Handmatige molens zijn ook kleiner, draagbaarder en ze verhogen je elektriciteitsrekening niet.
Aan de negatieve kant is het malen hard werken. Je moet ongeveer een minuut malen om genoeg koffie te krijgen voor een kopje. En omdat verschillende bereidingswijzen meer of minder fijngemalen koffie vereisen (waar we zo op terugkomen), kan het heel wat voeten in de aarde hebben voordat u van uw ochtendkoffie kunt genieten.
Als je een handmaler gaat kopen, zijn dit de kenmerken waar je op moet letten:
- Uw molen moet u in staat stellen de grootte van de maling aan te passen. Controleer of hij gemakkelijk van instelling kan veranderen.
- Een langere handgreep maakt het maalproces wat gemakkelijker.
- Tenslotte hebben de beste handslijpmachines meestal lagers, wat het slijpen weer soepeler en gemakkelijker zal maken.
Automatische stiftfrezen
Automatische maalmachines zijn de gemakkelijkste in het gebruik, en in de meeste gevallen ook de beste machines die verkrijgbaar zijn. Je kunt een goede krijgen voor ongeveer £100/$100 maar ze gaan in prijs omhoog tot £1,000 of meer. Alleen mensen die zich beroepsmatig met koffie bezighouden, zijn echter geneigd zoveel uit te geven.
Als je er een gaat kopen, zoek dan naar een automatische koffiemolen die eenvoudig te gebruiken, schoon te maken en te onderhouden is.
De meeste automatische koffiemolens zullen een pulsinstelling hebben. Als je van plan bent veel koffie te malen, moet je er ook een zoeken met automatische maal- en tijdfuncties.
Als u Turkse koffie wilt zetten, heeft u een uiterst fijne instelling nodig. Misschien moet u een gespecialiseerde molen kopen, of een zeer high-end machine met meer dan 40 maalinstellingen.
De koffieliefhebber
Dat is de informatie die u nodig hebt om thuis een koffie van hoge kwaliteit te zetten. Maar verder dan dit punt is er een schat aan details over braammateriaal (roestvrij staal of keramiek), braamvorm (conisch versus plat), braamgrootte, getrapte versus niet getrapte braam en maalinstellingen die u kunt onderzoeken als u daar belangstelling voor hebt.
Op dit niveau is het moeilijk te zeggen wat “het beste” is, omdat het tot op zekere hoogte een kwestie van voorkeur, smaak en gewenst resultaat zal zijn. Het is ook een kwestie van hoeveel geld je kunt uitgeven aan apparatuur en hoeveel tijd je kunt besteden aan het proeven van verschillende brouwsels.
Hoe fijn moet uw koffie gemalen zijn?
Afhankelijk van je zetmethode moet je koffie meer of minder fijn gemalen zijn. Hier zijn wat ruwe richtlijnen. Als u een automatische molen koopt, kan deze instellingen voorstellen. Als u een puls- of handmaler hebt, zult u moeten experimenteren.
- Extra fijn: Turkse koffie
- Fijngemalen: Espressomachine, Moka pot, AeroPress (deze kan alles gebruiken van fijngemalen tot middelmatig gemalen koffie, afhankelijk van de zettijd)
- Middelmatig: Koffiezetapparaten
- Grof: cafetière, percolator
Inhoudsopgave