Wat is de beste koffie-water verhoudingen om koffie te zetten?

Onze favoriete drank is gewoon gemalen koffiebonen gemengd met water. De smaak van deze drank (of het nu gaat om een zoete, complexe, evenwichtige en aromatische koffie of een zure of bittere koffie) hangt af van twee dingen: de kwaliteit van de koffiebonen en het water en de manier waarop we ze mengen. Het laatste element kan zeer complex zijn: Malen, kooktijd, watertemperatuur, gebruikte apparatuur en vele andere factoren zullen uw uiteindelijke drankje beïnvloeden.

En, natuurlijk, de koffie-water relatie. Het is de relatie tussen gemalen koffie en water die de kracht, het gevoel en de hoeveelheid van je drankje beïnvloedt. Dus laten we eens kijken hoe belangrijk de koffie/waterverhouding is voor het maken van goede koffie.

Waarom is de relatie tussen koffie en water zo belangrijk?

De smaak van de koffie is afhankelijk van het recept. Ja, je hebt het recept goed gelezen, want koffie maken is als het maken van een taart. De hoeveelheid van elk ingrediënt dat u gebruikt maakt een verschil. Door eenvoudigweg de hoeveelheid water of koffie aan te passen, kunt u de smaak, de sterkte en meer aanpassen.

Daarom gebruiken veel barista’s en diepe L-liefhebbers een weegschaal en een klok/timer tijdens de koffiebereiding.

Sommige barista’s gebruiken deze recepten: 50 gram koffie per liter water voor evenveel kopjes. Anderen spreken van verhoudingen zoals 1:14 (14 ml water per gram koffie) of 1:16.

Wat de verhouding ook is, de meeste barista’s proberen er zich aan te houden. Dit betekent dat ze effectiever en efficiënter kunnen werken. Ze weten ook dat als ze van de smaak van koffie houden, ze het kunnen nabootsen.

Verschillende kookstanden, verschillende verhoudingen

Laten we zeggen dat je een hoogwaardige specialiteit koffie hebt die meesterlijk gebrand is om al zijn kwaliteiten naar boven te halen (misschien is het het aroma van jasmijn of de smaak van rode appel, het ronde lichaam of de zoetheid van honing). En hoe ga je ze voorbereiden?

Je hebt verschillende opties. Voor veel mensen is de filtratiemethode de ideale manier om van koffie te genieten. Bij een langere en meer verdunde consumptie is de smaak duidelijk. Espresso daarentegen is een kortere, rijkere drank die de twee of drie belangrijkste smaken iets overstijgt. En dat komt met een andere ideale verhouding, verbrijzeling, extractietijd en nog veel meer.

Espressokoffie gebruikt een fijne maling, een korte zettijd (meestal ongeveer 25-30 seconden) en heel weinig water. De koffie/water-verhouding ligt waarschijnlijk tussen 1:1 en 1:3.

Gedompelde koffie (bijv. Cafetaria of AeroPress) vereist vaak een grovere maling en langere zettijden. Met het infuus of de tuit zijn er verschillende mogelijkheden voor de ideale mate van hak- en kooktijd. Bij beide methoden (weken en schenken) is echter veel meer water en koffie nodig. U ziet een verhouding van 1:15 of 1:18. Over het algemeen is er minder koffie nodig om koffie te maken met de steeping-methode dan met de gietmethode.

Dit zijn echter de richtlijnen. Dit zijn goede uitgangspunten voor de ontwikkeling van je recept, maar om echt te weten wat voor jou het beste werkt, zul je moeten experimenteren. Probeer verschillende verhoudingen met verschillende koffiesoorten.

Is er een perfecte relatie?

Ja en nee. Allereerst is het goed om te weten hoe verschillende culturen hun koffie maken. In sommige landen geven mensen de voorkeur aan frisdrank, terwijl ze in andere landen iets rijks willen. Ten tweede, mensen bevelen verschillende verhoudingen aan, maar het gaat altijd om koffie.

Hoe weet ik welke verhouding ik moet gebruiken? Nou, gebrouwen koffie in een verhouding van 1:20 is erg zwak, terwijl 1:10 erg sterk is. Dit zijn de uitersten van de proporties, en het doel is om het juiste evenwicht te vinden voor elke snede. U wilt de geuren, aroma’s, smaken, zuren en alle pieken ontdekken die een verfijnd gehemelte kan voelen. En natuurlijk wil je ervan genieten.

Sommige mensen bereiden de koffie het liefst met relatief weinig water om de intensiteit ervan te verhogen, en verdunnen het vervolgens met water na de bereiding om een gevoel van zwaarte in de mond te voorkomen.

Deze relatie is echter niet de enige die gecontroleerd is…..

De relatie tussen koffie en het water in je drankje is belangrijk, maar er zijn andere zaken die je moet overwegen. Denk aan het type water, het maalproces, de temperatuur, de manier waarop het water over de koffie wordt gegoten, enz. Er zijn zoveel variabelen.

Als uw koffie niet goed smaakt, moet u één ding tegelijk aanpassen en al het andere onveranderd laten. De eenvoudigste manier om te beginnen is met de grootte van de molen:

  • Als uw koffie zuur of zout is of niet rijk, maal hem dan zo fijn mogelijk. Dit verhoogt het contactoppervlak, verhoogt de extractiesnelheid en laat meer van deze zoete smaken door in de beker.
  • Als de koffie te bitter is, hou hem dan dikker. Dit vermindert het contactoppervlak, vertraagt de afzuigsnelheid en voorkomt dat er te veel bitterheid in de beker komt.

Ik waarschuw je: De extractietijd (de snelheid waarmee de ingrediënten van de gemalen koffie in de drank komen) en de verwerkingstijd (de tijd dat het water en de gemalen koffie met elkaar in contact komen) zijn hetzelfde, maar zeer verschillend. Wees voorzichtig om ze niet te verwarren.

Beëindiging

Het is niet altijd gemakkelijk om goede koffie te maken, vooral niet met de filtermethode, omdat er veel verschillende variabelen zijn. Maar als je het eindelijk begrijpt, zul je zien dat alle moeite de moeite waard was. U zult alle subtiele smaken op de verpakking proeven, of het nu gaat om jasmijn, framboos of honing.

En als je deze delicate drank eenmaal tot in de perfectie hebt bereid (je hebt de juiste verhouding, de juiste maling en meer gevonden), wil je niets anders meer.

Related Tags: