Wat is de beste temperatuur voor het zetten van koffie?

Wat is de ideale koffiezettemperatuur?

Het zou een eenvoudige vraag moeten zijn, maar zoals zoveel andere koffiegerelateerde onderwerpen; het wordt steeds ingewikkelder naarmate je dieper in het konijnenhol gaat.

Hier zal ik je de drie meest voorkomende benaderingen van de ‘perfecte temp’-vraag geven, en uiteindelijk zal ik ook mijn standpunt onthullen.

3 stromingen

Er zijn drie hoofdtheorieën als het gaat om de optimale koffiezettemperatuur – het is de moeite waard om de redenering achter al deze te kennen.

#1: gebruik kokend water voor koffie

De meest recente theorie over brouwtemperatuur wordt alom toegeschreven aan het Australische barista-wonderkind Matt Perger. Veel andere koffiegoeroes pleiten echter voor iets soortgelijks.

De theorie gaat als volgt:

“Gebruik water zo dicht mogelijk bij het koken.”

De belangrijkste argumenten voor het gebruik van kokend water:

  • Efficiëntie: Water wordt een efficiënter oplosmiddel naarmate het heter is. Dus hoe warmer het water, hoe meer koffiesmaken in je uiteindelijke kopje.
  • Consistentie: Het gebruik van kokend water is meestal consistenter, omdat je kunt zien wanneer je op de juiste temperatuur bent, zelfs als je geen thermokoppel gebruikt. Meestal is consistentie een goede zaak als het gaat om brouwen, omdat het je in staat stelt om succesvolle kopjes te repliceren of slechte kopjes gemakkelijker op te lossen

#2: Een perfecte temp om koffie te zetten

De ouderwetse manier van denken, is dat er één temperatuur is die ‘idealer’ is dan alle andere.

Meestal is die temperatuur 200 °F of 93,33 °C afhankelijk van wie je het vraagt.

Vanuit Amerikaans oogpunt is dat een handige temperatuur, omdat 200 ° F voor de meeste mensen gemakkelijk te onthouden zou moeten zijn.

Als je met leken praat over waarom deze temperatuur zinvol is, zullen ze vaak zeggen dat dat hetere water “brandwonden” de koffie.

Wonder boven wonder kan dit fenomeen eenvoudig worden vermeden door de temperatuur een paar graden te verlagen.

Ik ben niet zeker over de wetenschappelijke validiteit van deze beweringen, maar als je altijd koffie zet op 200 ° F / 93 ° C, zul je meestal in een behoorlijk behoorlijk bereik zitten. De meeste koffiezetapparaten van hoge kwaliteit zijn geprogrammeerd om op deze temperatuur te mikken.

Maar is het echt de ideale temperatuur die het is? Ik weet het niet zo zeker.

#3: Pas de temperatuur aan volgens het brouwtype en de bonen

Oké, dus nu zitten we bij de meest gecompliceerde en minst dogmatische benadering, die stelt: Er is geen ideale temperatuur.

In plaats daarvan moet de temperatuur van het water worden bepaald door rekening te houden met:

  • boon type
  • gebraden graad
  • en brouwmethode

Dit is de denkrichting waar ik zelf op inschrijf.

Mijn redenering hiervoor is dat water deel uitmaakt van de extractievergelijking. De temperatuur van het water zal van invloed zijn op het aantal verbindingen dat uit het terrein wordt gehaald. (En dat geldt ook voor de minerale samenstelling).

Koffiebonen hebben de neiging om anders te extraheren, afhankelijk van de brandgraad en de groeiomstandigheden. Dichtere koffies zijn moeilijker te extraheren en vereisen dus een efficiënter oplosmiddel.

  • Lichte braadstukken: Ik heb de neiging om water dicht bij een kookpunt te gebruiken bij het zetten van zeer licht gebrande koffie. Ze zijn moeilijk te extraheren, dus vaak heb je wat extra vuurkracht nodig door bijna kokend of bijna kokend water te gebruiken.
  • Donker of Medium: Ik zal de temperatuur een tandje lager zetten naar 200 °F/93 of zelfs lager. Er is een risico op het extraheren van bittere smaken met een donkere branding als je water gebruikt in de buurt van een rollende kook.

Een paar voorbeelden

Voor mij heeft het geen zin om het bij één temperatuur te houden. Waarom zou je jezelf beperken? Koffie is een beetje als koken. Je hebt sudderen, pocheren en koken – allemaal methoden die geschikt zijn voor verschillende soorten ingrediënten of recepten.

Laat me je een voorbeeld geven van waarom ik denk dat je niet dogmatisch moet zijn over zoiets als de ideale koffiezettemperatuur.

Lees meer: Wat is de beste koffiezetverhouding?

Een paar jaar geleden probeerde ik voor het eerst iets dat koud gezette espresso wordt genoemd. In essentie is het als een typische espresso; het wordt echter gebrouwen met ijskoud water.

In theorie zou dit niet goed moeten smaken. Maar het doet het wel, het is fantastisch. Door de lagere temperatuur ervaar ik ineens een heleboel nieuwe smaken die ik nog niet eerder heb verkend.

(Btw: Als je deze b wilt trekkenrewing stijl thuis, je hebt een handmatige espressomachine nodig, zoals de Flair of Cafflano Kompresso)

Er zijn echter ook andere voorbeelden. Als je een super lange espresso-shot trekt; laten we zeggen bij een verhouding van 1:18, dan wil je de temperatuur een beetje verlagen, ook al gebruik je een lichte roast.

Als u van mening bent dat water kokend of in een bepaalde magische mate moet zijn, moet u deze randgevallen in gedachten houden. Dan zul je je realiseren dat de dingen wat genuanceerder liggen.

Brouwmethoden zijn belangrijk

Een ander voorbeeld van verschillende brouwtemperaturen, kon je merken op het World Aeropress Championship. Als je kijkt naar de winnende temperatuur in het afgelopen decennium, zie je dat ze allemaal VER van een rollende steenpuist zijn. In plaats daarvan zijn ze ongeveer 75-85 ° C / 167-185 ° F.

Pas toen Wendelien van Bunnik uit Nederland in 2019 de titel pakte, zagen we een brouwsel dat dicht bij de aanbevolen standaard lag (ze gebruikte 92 ° C 197,6 ° F plus de Aesir-filters die ik ten zeerste aanbeveel)

Dus wat is de optimale temperatuur? Dat hangt ervan af. Probeer thuis te experimenteren en vind iets dat je leuk vindt – iets dat past bij de manier waarop je brouwt en het soort bonen dat je koopt.

Temperatuur is belangrijk. Maar in plaats van blindelings regels en advies te volgen, moet je een oplossing vinden die voor jou werkt.

FAQ

Op welke temperatuur moet je koffie zetten?

Uw brouwer moet een watertemperatuur tussen 195 en 205 graden Fahrenheit bijhouden voor een ideale extractie. Kouder water zal zorgen voor vlakke, onder-geëxtraheerde koffie, terwijl water dat te heet is ook kwaliteitsverlies in de smaak van de koffie zal veroorzaken.

Is kokend water te heet voor koffie?

Bij het zetten van koffie is de sweet-spot voor watertemperatuur ongeveer 202-206 graden Fahrenheit. Omdat kokend water te heet is, kan het gieten van het kokende water direct op de koffiebonen te veel zijn, tenzij het branden erg licht is.

Waarom is warm water geschikt voor het zetten van koffie?

Heet water extraheert meer smaakstoffen. Als het water echter te heet is, kun je eindigen met een aantal bittere smaken. Als u koud water gebruikt om te brouwen, moet u enkele uren wachten voordat een koffiesmaak wordt geëxtraheerd.