Wat is Peaberry Coffee. En moet je het proberen?

Peaberry koffie is interessant. Het is een van die bonen zoals Kona en Blue Mountain die enigszins mythisch is.

Terwijl speciale koffie en de derde golf een reeks nieuwe helden hebben gevestigd, zoals geisha en pacamara, is peaberry meer old school.

Dat wil niet zeggen dat peaberry op welke manier dan ook slecht is. Het is gewoon niet zo populair zoals het vroeger was.

Het is een beetje zoals in de wereld van de gastronomie: in de jaren 70 gingen mensen gek op quiche en fondue, terwijl tegenwoordig iedereen geobsedeerd is door avocado smash en smoothie bowls.

Nu dat uit de weg is, laten we eens nader bekijken wat er zo opwindend is aan deze boon.

Wat is een peaberry?

Zoals je waarschijnlijk weet, is koffie een vrucht. Wat we bonen noemen, zijn eigenlijk zaden die zich in een kers bevinden. Meestal zijn er twee zaden en omdat ze tegen elkaar rusten, hebben ze een platte bodem en een meer afgeronde kant.

De erwtenbes is een freak van de natuur. Soms ontwikkelt de koffiekers zich met alleen één zaadje erin. Omdat ze geen tweeling hebben om druk op de zijkant uit te oefenen, krijgen ze een afgeronde vorm die doet denken aan een erwt of een bes – vandaar de naam.

Dit fenomeen treedt op wanneer slechts één of twee van de eierstokken in de koffiebloem worden bestoven. De erwtenbes is dus niet ideaal; het is niet het ideaal van Moeder natuur.

Over het algemeen, wanneer organismen vruchtbaarheidsproblemen hebben, zien we het niet als een teken van superieure kwaliteit, en misschien zou dezelfde regel moeten gelden voor koffie.

Echter, voor vele jaren, peaberry koffie wordt gepromoot als iets superieur aan gewone koffie.

Erwtenbessen komen van nature voor in 5 tot 10 procent van de koffie. Wanneer arabica echter wordt gekruist met robusta, gaat dat aantal omhoog vanwege de eerder genoemde onvruchtbaarheidsproblemen.

Erwtenbessen en echte erwten. Geen opvallende gelijkenis (Foto credit)

Is peaberry beter dan gewone koffie

Vroeger zongen koffieverkopers de lof van peaberry. Het argument was dat het op de een of andere manier een meer geconcentreerde boon was omdat het geen voedingsstoffen hoeft te delen met een ander zaadje.

Tegenwoordig lijkt de consensus in de koffie-industrie te zijn dat peaberry niet slechter of beter is; het is gewoon anders.

Bij koffie zijn er zoveel factoren die een rol spelen in het eindproduct. Hoogte, variëteit, bodem en landbouwvaardigheden hebben allemaal meer te zeggen dan of de koffie erwtenbes of een platte bes (normale boon) is.

Laten we een voorbeeld nemen:

  • Is een erwtbes van de catimorvariëteit geteeld op 800 masl in Indonesië beter dan een gewone Ethiopische Yirgacheffe gekweekt op 1700 masl?

Het antwoord is ‘nee’. Ik durf te wedden dat de Ethiopische boon elke dag van de week zoeter, schoner en interessanter zal zijn dan de Indonesische erwtenbes.

Om te zeggen dat een peaberry op de een of andere manier beter is dan gewone koffie, heeft geen zin. Mensen die dat beweren, laten onbedoeld zien dat ze de veelheid aan factoren die bij de bekerkwaliteit horen niet begrijpen (het zijn dezelfde soort mensen die kopi luwak prijzen).

Hoe wordt erwtenbessenkoffie gemaakt

Als je een zak ongebrande koffiebonen koopt, is de kans groot dat je een paar erwtenbessen in de mix vindt.

Veel koffieproducenten hebben echter de neiging om de erwtenbessen te sorteren en afzonderlijk te verkopen.

Je hebt waarschijnlijk al gehoord van Keniaanse AA en AB. Deze categorisering zegt niets over kwaliteit. Het zijn gewoon twee verschillende bonenmaten.

Alle fatsoenlijke koffiemolens zullen proberen de koffiebonen op grootte te scheiden, en in hetzelfde proces krijg je een portie erwtenbessen.

De belangrijkste redenen om de bonen op grootte te scheiden, is niet omdat kleiner of groter beter is. In plaats daarvan is het om het roosteren gemakkelijker te maken. Als er te veel verschillende maten in een batch zijn, zullen ze zich in verschillende snelheden ontwikkelen. De kleine boon wordt donker en geroosterd, terwijl de grotere boon grasachtig en zuur smaakt. Dus hoe consistenter de bonengrootte is, hoe gemakkelijker het werk is voor de roastmaster.

Erwtenbessen hebben de neiging om zeer gelijkmatig te roosteren. Omdat ze klein zijn en rond de warmteoverdracht betrouwbaarder zijn dan gewone koffiebonen.

Tanzania Peaberry

Peaberry en Tanzania zijn op de een of andere manier stevig verwant geworden, wat een beetje vreemd is. Je hebt overal ter wereld peaberry, en je hebt ook uitstekende gewone koffie uit Tanzania. Dus waarom deze combo?

De meest waarschijnlijke verklaring is te wijten aan willekeurige historische omstandigheden. Japanse koffiekopers hebben iets met Tanzaniaanse koffie, en dus zouden ze de overgrote meerderheid kopen. De peaberry was de overgebleven koffie die een niche vond als curiositeit op de Amerikaanse markt.

In die tijd was het koffiemarketingjargon nauw verwant aan elke koffieoorsprong, met een ‘superkracht’ die hen definieerde. Denk maar aan:

  • Moesson Malabar
  • Jamaica Blauwe Berg
  • Kenia AA
  • Hawaï Kona
  • Indonesië Java

Op de een of andere manier past ‘gewoon Tanzania’ niet in die mal. Maar Peaberry Tanzania daarentegen… dat spul is makkelijk te verkopen.

De expert in de branche Kenneth Davids van Coffee Review is ook verbaasd over deze rare verbinding. Hij kwam tot een soortgelijke conclusie.

“Eerlijk gezegd heb ik geen idee en ook niemand anders met wie ik contact heb opgenomen. Geen van de statistieken die ik heb gezien, suggereert dat Tanzania meer peaberry produceert dan welke andere koffieregio dan ook. Ik vermoed dat in een vroeg stadium in de ontwikkeling van speciale koffie de associatie van Tanzania en peaberry werd opgericht, en de combinatie bleef sindsdien standaard in het speciale repertoire. “ (bron)

De waarheid is dat er niets inherent Tanzaniaans is aan dit soort koffie. De koffieplant kent geen landgrenzen (alleen mensen doen dat), en overal waar koffie wordt verbouwd, zijn erwtenbessen.

Conclusie: Moet je het proberen?

Ik denk dat de meeste koffieliefhebbers diep van binnen avontuurlijke mensen zijn. We hunkeren naar nieuwigheid en we willen het zeldzame en het voortreffelijke proberen. Die redenen kunnen genoeg zijn om te proberen wat peaberrybonen in handen te krijgen.

Persoonlijk heb ik er nogal wat gehad, en ik heb nooit gedacht dat ze iets bijzonders waren. Goed; zeker. Maar niet bijzonder. Dat is gewoon mijn persoonlijke ervaring.

Erwtenbessen zijn fascinerend en je krijgt meer waar voor je geld bij het kopen van dit soort koffie in vergelijking met andere overschatte soorten zoals Jamaica Blue Mountain of Kopi Luwak.

Je moet echter de hype niet geloven die sommige branders proberen te omarmen. Peaberry heeft geen cult-achtige aanhang en het is niet evenwichtiger dan andere smakelijke koffie.

Deze koffie is nog nooit gebruikt door een van de winnaars van het World Barista Championship of Brewers Cup, en dat zou je alles moeten vertellen wat je moet weten.

Als je wat echte, legitieme, premium koffie wilt krijgen, bekijk dan in plaats daarvan mijn gids voor de beste koffieclubs.

FAQ

Wat is een Peaberry Coffee?

Soms ontwikkelt de koffiekers zich met slechts één zaadje erin. Omdat ze geen tweeling hebben om druk op de zijkant uit te oefenen, krijgen ze een afgeronde vorm die doet denken aan een erwt of een bes – vandaar de naam.

Is Peaberry koffie beter?

Tegenwoordig lijkt de consensus in de koffie-industrie te zijn dat peaberry niet slechter of beter is; het is gewoon anders. Bij koffie zijn er zoveel factoren die een rol spelen in het eindproduct. Hoogte, variëteit, bodem en landbouwvaardigheden hebben allemaal meer te zeggen dan of de koffie erwtenbes of een platte bes (normale boon) is.

Bevat Peaberry koffie meer cafeïne?

Nee, erwtenbessenkoffie heeft hetzelfde cafeïnegehalte in tegenstelling tot andere Arabica-espressobonen waarvan het cafeïnegehalte over het algemeen gemiddeld ongeveer 1,2% bedraagt