Wat zijn de lekkerste en beste koffiebonen van 2021?


De zetmethode, de watertemperatuur, de maling… alle instellingen of technologieën die u naar uw voorkeur hebt geconfigureerd. Maar uiteindelijk zijn het de koffiebonen die de grootste invloed hebben op de smaak van uw kopje koffie. Koopt u niet de beste koffiebonen? Dan bedrieg je jezelf, zeker met een dure espressomachine.

De selectie van koffiebonen is slechts de helft van de strijd om de best smakende koffiebonen te krijgen.

Als je ze er verkeerd in doet, verliezen ze toch hun smaak. Nog voor ze in de molen belanden, om nog maar te zwijgen van je kopje.

Dus voordat u op zoek gaat naar de beste koffiebonen voor u, leest u eerst verder om te ontdekken waar u precies op moet letten. En wat je met ze moet doen als je ze thuis hebt.

De beste koffiebonen: de beste keuze in één oogopslag.

Italiaanse grootmeester

Er zijn verschillende redenen waarom Gran Maestro Italiano Originale (een van) de beste koffiebonen is.

De Gran Maestro is 100% Arabica en komt uit de beste koffiegebieden van Brazilië en Colombia.

Gran Maestro Italiano Classico Originale koffiebonen

Beschrijving

Het zijn donker gebrande koffiebonen. Ze zijn ook niet erg olieachtig, wat een voordeel is voor uw koffiezetapparaat.

Deze koffiebonen zijn Rainforest Alliance gecertificeerd. Bovendien worden zij op een klimaatneutrale manier geproduceerd. Dit maakt ze tot een zeer smakelijke en bewuste keuze.

Volgens HetTestPanel.nl kregen deze koffiebonen een score van 8,1.

Zie de infographic van hettestpanel.nl met de resultaten van 124 testers:

HetTestPanel.nl infographic Gran Maestro Italiano Originale koffiebonen

Kortom: goede koffiebonen. 90% van de testers zijn zeer tevreden over de kwaliteit. 32% denkt dat het het geld waard is. 54% vindt dat de prijs goed is.

Lavazza Qualita Oro.

Lavazza Quality Oro is een heerlijke espressomelange gemaakt met 100% Arabica koffiebonen.

Hij komt oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika en is een middelmatig gebrande koffieboon.

Lavazza Qualita Oro koffiebonen

Beschrijving

Deze Lavazza koffiebonen hebben een perfect lichte smaak en zijn helemaal niet vettig. In deze prijsklasse is dat een groot voordeel, want het is niet zo gemakkelijk te zien.

En het smaakt goed, maar de schuimlaag is niet erg groot. Dat is logisch, want dat is wat je krijgt met een 100% Arabica mix. Licht koffie-aroma met fruitige tonen.

Deze is echt goed voor op kantoor gedurende de dag. Als je gewoonlijk wat meer koffie en iets lichts neemt, is het goed. Voor de volgende dagen is het niet zo goed, want dan kun je meer energie gebruiken.

Dit is een goed kopje koffie voor wie een espresso of een lungo wil, maar de cafeïne niet na twee kopjes wil uitschakelen.

Espresso Onyx Goud

Deze L’Or Espresso Onyx koffiebonen zijn de bekendste. De intensiteit van 12 maakt deze koffie intens en krachtig.

Verkrijgbaar in verpakkingen van 500 gram. Geschikt voor thuis, omdat ze langer goed blijven!

L'Or Espresso Onyx koffiebonen

Beschrijving

Deze Espresso Onyx L’Or heeft een cacaosmaak. De Arabica en Robusta koffiebonen zijn perfect voor de bereiding van een sterke espresso of een goede cappuccino.

Het kruidige aroma van deze koffiebonen komt overeen met het kruidige aroma van de kopjes L’Or koffie die ik heb geproefd.

Het is de perfecte maat voor het huis. Met 500 gram gaat het lang mee, maar niet zo lang dat het bederft. Je moet de koffiebonen niet langer dan een week uit de zak halen.

Een goed begin van de dag? Je kunt het met L’Or Espresso Onyx doen.

Australisch 100% biologisch

Deze 100% biologische Australische UTZ koffiebonen zijn voor iedereen. Van de boeren die de bonen telen tot uw kopje koffie – volledig traceerbaar via het nummer op de verpakking.

Een steeds betere kwaliteit dankzij een lage brandtemperatuur waarbij veel aroma’s en smaken vrijkomen.

Australian 100% biologisch UTZ

Beschrijving

Deze koffiebonen zijn donkerbruin. Deze bonen zijn ook niet mollig. De espresso heeft het heerlijke koffiearoma dat je verwacht. Een goed aroma is belangrijk voor koffie, en terecht.

Koffie wordt niet bitter. Hou je van je espresso fris met bitterheid? Dan is deze boon misschien perfect voor jou. De bereiding van koffie met deze bonen is ook uit het oogpunt van lungo zeer goed.

Zijn dit de lekkerste koffiebonen van 2021?

Ik denk het niet. Maar gezien de exacte herkomst van de bonen en de etiketten, is er geen twijfel mogelijk dat je het moet proberen, voor de wereld van koffie!

Intense Korrel

Deze koffiebonen, gebrand in Utrecht, zijn Rainforest Alliance gecertificeerd en vers gebrand. Medium gebrand, dus geen vette koffiebonen.

Deze kwaliteit is echt goed. En de prijs: betaalbaar. Dat is wat je zoekt in de perfecte koffieboon. Bestel 4 of 8 kilo. De prijs hieronder is voor 4 x 1 kilo.

Grano koffiebonen

Beschrijving

Deze melange is samengesteld uit 90% Arabica en 10% Robusta. Dit geeft het de kick waar je naar op zoek bent. Kruidig karakter, maar vol van smaak.

De geur alleen al is een genot als je het opent. Je kunt meteen zien dat de bonen net geroosterd zijn. En dit komt minder vaak voor bij grote branderijen. Het is een groot voordeel.

Ik ben niet de enige die het leuk vindt. In de recensies vind je veel vijfsterrenhotels met goede koffie. En dat is waar je naar op zoek bent. Eén nadeel: je kunt het niet per kilo bestellen. Voor een groot gezin met veel koffiedrinkers of een kantoor, is het perfect. Ben je alleen? Neem dan misschien een zak van 500 gram.

Hoe kies je de beste koffiebonen voor jou?

Hoe kiezen?

Wat voor soort koffiebonen wil je? U hebt de etiketten en beschrijvingen gelezen, maar wat zoekt u precies?

De smaak van koffie hangt af van twee soorten bonen: Arabica en Robusta.

Arabica

Als het om een goede kop koffie gaat, is arabica koning. Meer dan 60% van de koffieconsumptie in de wereld bestaat uit arabica-koffie. Hij wordt geprefereerd om zijn fruitige, zoete smaak en hogere zuurgraad.

Robuust

Minder smaak en chemische complexiteit dan Arabica-koffiebonen. Robusta ruilt zijn smaak in voor gemakkelijker onderhoud (als het een plant zou zijn). Dit betekent meestal goedkopere koffie.

De Canephora-plant groeit goed in laaggelegen gebieden en is van nature resistent tegen plagen. Hij bevat ook veel meer cafeïne dan Arabica-koffie.

Wat voor soort markering?

Er is geen standaard voor het branden van koffiebonen. In het algemeen vallen de brandingen in een van de volgende categorieën: licht, medium, medium-donker en donker geroosterd.

Dit zijn niet de werkelijke namen van gebrande koffiebonen. Sommige bekende namen van roasts worden echter geassocieerd met kleurcategorieën.

Light roasts zijn lichter van kleur (vandaar de naam) en hebben een kortere brandtijd. Zij hebben meestal het hoogste cafeïnegehalte van alle brandingen.

De medium branding is een favoriet van de Amerikanen, wat de reden is waarom op etiketten in de Verenigde Staten soms “American Coffee” staat, ook al komen de bonen duidelijk uit Kenia. De bonen hebben een middenbruine kleur, een sterkere smaak en een niet-vette afwerking.

Een medium dark roast heeft een rijkere, donkerdere kleur. Het geeft het een bitterzoete nasmaak die niet te opdringerig is.

Deze glanzende zwarte bonen, donker geroosterd, zijn erg mooi op de foto. Ze hebben een glanzend, olieachtig oppervlak en zijn bitter wanneer ze worden geroosterd. De bonen variëren van donkerbruin tot verkoold.

Test, test en nog eens test.

Het beste aan goede koffie is dat er genoeg van is. Het is altijd leuk om een brander en koffiebonen te hebben. Maar als je een echte koffieliefhebber bent, ben je altijd op zoek naar iets nieuws.

Dit geldt vooral als u rechtstreeks bij uw koffiebrander koopt. Maak gebruik van hun kennis. Probeer nieuwe smaken. Stap uit je koffie comfort zone.

Misschien vind je niet elk kopje dat je drinkt lekker. Maar ik wed dat je onderweg nieuwe favorieten zult vinden.

Waar komen de beste koffiebonen vandaan?

Hoogte, bodemchemie, regenval en zonneschijn. Deze dragen bij tot de smaak van koffiebonen, dus de herkomst van de bonen is belangrijk voor de smaak.

Koffiebomen groeien goed langs de “bonengordel”. Een gebied tussen 25 graden noorderbreedte en 30 graden zuiderbreedte langs de evenaar.

Als u aan de zak koffie niet kunt zien waar de koffie is verbouwd, moet u uw keuze misschien heroverwegen.

Meer dan 50 landen produceren koffie. Misschien wilt u beginnen met enkele van de bekendere regio’s en hun smaakprofiel leren kennen voordat u overgaat op meer exotische variëteiten.

De bekendste landen:

  • Hawaii: Kona, genoemd naar de grootste stad op het Grote Eiland, is de meest gewilde koffiesoort op Hawaii. Door de intense zon en de frequente regens heeft de koffie een rijke smaak en gematigde bloemige aroma’s.
  • Colombia: De zorg en aandacht van duizenden kleine familieboerderijen helpen bij de productie van een zachte koffie met een evenwichtige zuurgraad, karamelzoetheid en af en toe een vleugje hazelnoot.
  • Brazilië: Door de uitgestrektheid van het landschap en de diversiteit van de hoogten, vertonen de Braziliaanse koffies een grotere variëteit aan smaken. Ze worden over het algemeen geassocieerd met een pindasmaak en een zware body, wat ideaal is voor espresso.
  • Ethiopië: Ethiopië, met zijn apocriefe geschiedenis van de ontdekking van koffie, biedt een grote verscheidenheid aan koffiesoorten. Tussen de wilde koffiesoorten en de verschillende bereidingswijzen kunt u eerder fruitige, zware en wijnachtige koffiesoorten verwachten.
  • Kenia: De meeste hier geteelde koffiesoorten worden zonder schaduw geproduceerd en met een gistingsbad behandeld. Hierdoor heeft Keniaanse koffie zoete en kruidige smaken, zoals tomaat en zwarte bes, die soms aan de lippen kunnen rukken.

Het antwoord op de bovenstaande vraag hangt af van uw smaakvoorkeur. Tussen totaal verschillende klimaten en brouwtechnieken kan het heel verrassend zijn om de smaak van koffie per regio te ontdekken. Zelfs als je al een favoriet of twee hebt, kies er gewoon een of twee, en wie weet? Misschien vind je wel een nieuwe favoriete koffiestreek.

Wat is de beste manier om koffiebonen te bewaren?

Hoe koffiebonen bewaren?

Of u het nu online hebt besteld of in de winkel hebt opgehaald, u hebt nu deze prachtige zak met heerlijke koffiebonen. Het is tijd om over te gaan tot het belangrijkste onderdeel van het bewaren van koffie: bewaren!

Doe ze in een luchtdichte container…

Als uw koffiebonen in een verzegelde zak zitten met een gat erin, kunt u deze tip waarschijnlijk negeren. Deze zakken houden de koffie meestal een week of twee vers, zodat u genoeg tijd hebt om ervan te genieten.

Koffiedik in een papieren zak?

Doe ze thuis over in een ondoorzichtig, luchtdicht koffieblik.

Opmerking: Draai het deksel niet vast als u vers gebrande bonen hebt. Ze geven kooldioxide af, en je wilt niet dat je potje of bakje krom trekt of barst door gasophoping.

Denk koel, droog en donker.

Behandel koffiebonen als een dure fles wijn. Wijn haat licht. Koffie ook.

Wij raden af om een koffiekelder te bouwen (als u dat doet, stuur dan een foto). Maar wij denken dat wijnopslag de perfecte parallel is met koffieopslag. Je moet het een koel, droog, donker klimaat geven.

Een kast zo ver mogelijk van het fornuis is de beste plaats om koffie te bewaren. De kast het dichtst bij het koffiezetapparaat lijkt misschien de beste plaats. Maar je wilt de bonen weghouden van het vocht dat door het koken komt.

Vergeet de koelkast of de vriezer

Deze tip heb je misschien al gehoord: leg koffiebonen in de koelkast of vriezer om ze langer vers te houden. Doe het niet. Het werkt niet. Het houdt de bonen niet alleen vers, het kan ook de smaak verpesten.

In de eerste plaats is de honingraatstructuur van koffie poreus. Daardoor absorbeert hij de smaken zo goed tijdens het braadproces. Koffie smaakt ook naar uien (of iets anders uit de koelkast).

Een ander probleem is de vochtigheid. In een koude, vochtige omgeving kan uw koffie condenseren, waardoor alle oliën naar de oppervlakte stijgen. Dit betekent dat je koffie sneller veroudert en meer smaak verliest, dus doe het niet!

Conclusie: wat zijn de beste koffiebonen voor u?

Opluchting. Het was te veel om aan te kunnen. Maar nu ben je de officiële kampioen van de koffieboon selectie! U weet precies hoe u de beste koffiebonen moet kopen en ze zorgvuldig moet bewaren.

Wat zijn voor jou de beste koffiebonen? Heb je een van mijn aanbevelingen geprobeerd? We horen graag van u.

Ga nu naar een van de bovengenoemde winkels en zoek een nieuwe soort koffiebonen om te proberen. Blijf proberen om een betere kop koffie te krijgen, je komt er wel!

Vaak gestelde vragen

Wat is de beste manier om koffiebonen te bewaren?

Doe de koffiebonen in een ondoorzichtig, luchtdicht bakje zodra je thuiskomt.

Waar komen de beste koffiebonen vandaan?

De beste koffiebonen komen uit de Zeren gordel. Een gebied tussen 25 graden noorderbreedte en 30 graden zuiderbreedte langs de evenaar.

Wat zijn de beste koffiebonen?

Dit varieert naargelang de persoon en zijn smaakprofiel. Hier vindt u de beste koffiebonen voor u in slechts een paar klikken.

Recent Content