WDT-tools: alles wat u moet weten

Als u nieuw bent in de wereld van espresso, of als u moeite hebt gehad om uw foto’s precies goed te krijgen, kan een WDT-tool het antwoord op uw problemen zijn.

WDT staat voor Weiss Distributie Techniek, en hoewel het ingewikkeld en beangstigend kan klinken, is het een eenvoudig concept om te begrijpen en te implementeren in uw espressoworkflow.

Deze blogpost bespreekt wat een WDT-tool is en hoe het u kan helpen betere espresso te maken. We duiken ook in de moderne espressogeschiedenis! Dus als u klaar bent om meer te weten te komen over WDT-tools, lees dan verder.

Wat is een WDT-tool?

In wezen is een WDT-tool een klein espressoaccessoire dat u helpt het koffiedik in uw espressomand gelijkmatig te verdelen.

Het begon als een beetje een koffieforumtrend en werd vervolgens een populaire tool onder barista’s over de hele wereld.

De meeste mensen weten dat aanstampen noodzakelijk is voordat ze het schot trekken, maar WDT vindt plaats voordat ze worden aangestampt.

Het doel van WDT is vooral:

  • Breek eventuele klonten op die in het portafilter aanwezig kunnen zijn
  • En om het koffiedik in een meer uniforme laag uit te spreiden.

Toen WDT voor het eerst werd geĆÆntroduceerd, vertrouwden de meeste gebruikers slechts op een enkele naald, maar tegenwoordig is het mogelijk om zeer geavanceerde ontwerpen te kopen.

Daar zullen we het later meer over hebben.

WDT tool 3dprinted
Een populair 3D-geprint WDT-gereedschapsontwerp inclusief basis

Wie is Weiss? šŸ¤”

Zoals eerder vermeld, staat WDT voor ‘Weiss Distribution Technique’.

De al te wetenschappelijke naam is een tongue-in-cheek verwijzing naar de uitvinder, een koffieliefhebber genaamd John Weiss, die de techniek voor het eerst uitlegde op het Home-Barista koffieforum in december 2005.

Zoals ze zeggen; de rest is geschiedenis!

Het is leuk om de originele berichten te lezen en de moderne espressogeschiedenis te zien ontvouwen.

De uitleg van John Weiss waarom mensen de tool zouden moeten gebruiken, is vandaag de dag nog steeds even relevant als toen:

“In mijn ervaring zijn grind, dosis en distributie van cruciaal belang voor uitmuntendheid in de beker – veel meer dan aanstampen,” legde hij uit in de oorspronkelijke draad (bron).

Vervolgens beschrijft hij hoeveel binnenlandse espressomolens problemen hebben met overmatig klonteren:

“Roeren is gewoon een andere manier om defecten in het ontwerp van de molen te overwinnen,” merkt hij op voordat hij een praktische oplossing biedt:

“Dus op een dag probeerde ik met een naald de grond rond te roeren om klonten en zelfs de verdeling te breken. Ik weet dat het vreemd klinkt, maar het is volkomen logisch voor mij. Niet alleen ontklont het roeren de grond, maar de naald egaliseert de verdeling verticaal, helemaal tot aan de bodem van de mand. Ik kan dit effect gewoon niet met mijn vingers krijgen.”

(…)

“Noem het een kruk, noem het wat je wilt, maar ik heb niets anders gevonden dat de consistentie en flexibiliteit van deze aanpak benadert. Met een goede verdeling kan ik de ene espressop**n-waardige shot na de andere knallen. Toegegeven, dit wordt niet aanbevolen voor professionals in een commerciĆ«le omgeving – het is veel te traag en waarschijnlijk onnodig. Maar voor de barista thuis, nou ja, probeer het in ieder geval eens voordat je me vertelt dat het een idee is.”

John Weiss wist niet dat ’s werelds meest prominente barista’s enorme fans van zijn techniek zouden worden.

WDT begon als koffieforumadvies en verspreidde zich naar de rest van de wereld

Wdt doen: best practice

Voordat ik op de techniek inga, moet ik zeggen dat WDT met zorg moet worden gedaan!

Als u de verkeerde tool of aanpak gebruikt, kunt u een slechtere extractie maken dan anders!

WDT tool slecht ontwerp
Dit ontwerp kan meer kwaad dan goed doen voor je puckvoorbereiding! āš ļø De lus aan het einde van elke pin creĆ«ert klonten en kanalen.

Zorg er daarom voor dat u een tool met een goed ontwerp gebruikt. Vermijd pinnen die er te omvangrijk uitzien – je hebt iets ongelooflijk duns nodig zoals een naald.

Weiss Distributietechniek: stapsgewijze handleiding

  1. Gebruik een trechter bovenop het portafilter. Als alternatief kunt u de bodem van een yoghurt- of afhaalkoffiebeker snijden (Weiss stelde deze oplossing eigenlijk voor).
    Zo voorkom je dat je er een puinhoop van maakt!
  2. Begin aan de rand van het portafilter. Beweeg in een cirkelvormige beweging rond het mandje totdat je een 360 hebt gedaan. De diepte moet dicht bij de bodem van de mand liggen.
  3. Eindig in het midden door daar in kleine cirkelvormige bewegingen te gaan.
  4. Je uiteindelijke werk moet er een beetje luchtig en toch gelijkmatig uitzien
  5. Geef het portafilter een kleine downward klop op het aanrecht om het terrein verticaal in te pakken.
  6. Daarna tamp en brouwen

WDT Tool ontwerpen

De oorspronkelijke WDT Tool voorgesteld door Weiss zelf was een ontleednaald. De combinatie van een fatsoenlijk handvat en een magere naald was precies goed.

Sindsdien hebben mensen echter een groot aantal ontwerpen bedacht.

Hoewel sommige koffieliefhebbers nog steeds de enkele naald gebruiken, is het gebruikelijker om ontwerpen te zien die tegenwoordig tussen de 3 en 9 puntige objecten integreren.

Veel mensen hebben geƫxperimenteerd met zelfgemaakte WDT-ontwerpen. Er zijn een aantal creatieve die er zijn.

  • Gebruik een kurkplug als basis en maak gaten voor drie naalden die gelijkmatig uit elkaar staan. Dit is een uitstekende optie als je iets goedkoops en gemakkelijk thuis te maken wilt.
  • Je kunt ook een enkele naald gebruiken als je er een hebt liggen. Dit is echter misschien niet de meest handige optie op het gebied van ergonomie.
  • 3D-geprinte WDT-tools zijn ook populair geworden. EĆ©n ontwerp, dat acupunctuurnaalden heel slim gebruikt, is de gouden standaard geworden. Als je geen toegang hebt tot een 3D-printer, kun je vaak mensen op Etsy of vergelijkbare platforms vinden die deze tool kant-en-klaar verkopen
  • Natuurlijk zijn veel bedrijven ook op de trend gesprongen en hebben WDT-tools van verschillende gradaties van verfijning geproduceerd. Aan de bovenkant heb je zoiets als de Duomo de 8, die het bijna naar een nieuw niveau tilt door spinnen in het geheel te integreren.

Mijn ervaring met Weiss Distributie techniek

Hoewel het niet valt te ontkennen dat WDT tegenwoordig bijna deel uitmaakt van de standaard puckvoorbereiding, denk ik niet per se dat iedereen het hoeft te doen.

Als we teruggaan naar de oorspronkelijke berichten van John Weiss en nadenken over het doel, was het om de fouten van klompgevoelige slijpmachines op te lossen.

Tegenwoordig heb je een aantal binnenlandse modellen die geweldig werk leveren door donzige, klontvrije grinds te maken. De Baratza Sette en Eureka Mignon Specialita zijn beide uitstekend in dit opzicht.

Als je hebt een stevige puckvoorbereiding en een voldoende klompvrije molen, ik geloof dat je zonder WDT kunt rondkomen.

Persoonlijk gebruik ik liever de combinatie van een blind shaker, een leveler EN een goede grinder. Die trifecta garandeert bijna elke keer een perfect schot, plus het is sneller en herhaalbaarder.

Soms moet ik echter fijner malen dan normaal, wat kan leiden tot klonteren.

In dat geval is het handig om een WDT-tool op het aanrecht te hebben.

Er is ook iets therapeutisch aan het harken van een bed van fijngemalen koffie.

Ik denk dat elke moderne espresso-nerd op zijn minst Ć©Ć©n WDT-tool thuis op zijn bar zou moeten hebben, omdat ze meestal zo betaalbaar zijn. Dan kun je altijd beslissen, of het wel of niet onderdeel moet zijn van je routine.

Lees meer: 15 Essentiƫle Barista Tools &Accessoires