Beoordeling van de expert
Pros
- Veel grillruimte
- Geeft voedsel een geweldige rokerige smaak
- App is echt nuttig
Nadelen
- Lawaaierige ventilator
- Duur (vooral in het VK)
- Hopper zou nog steiler kunnen zijn
Ons verdict
De SmokeFire EPX4 is enorm veelzijdig, waardoor je een enorme verscheidenheid aan dingen kunt barbecueën, zonder dat je er veel voor hoeft te doen. Het voegt een heerlijke smaak toe aan vlees en presteert betrouwbaar.
Voor de meeste mensen, of in ieder geval de meeste mensen I weet, is een barbecue een eenvoudig, goedkoop buitenkooktoestel waarbij voedsel op een rooster boven houtskool wordt bereid. Ofwel is het een gasbarbecue die, hoewel handig, het voedsel niet dezelfde barbecuesmaak geeft als houtskool.
Maar er is een heel andere wereld van barbequen en, net zoals glamping dat is voor kamperen, kunt u uw buitenkoken naar een heel ander niveau tillen met een beest als de Weber SmokeFire EPX4.
Het gebruikt geen houtskool of gas, in plaats daarvan verbrandt het geperste houtkorrels. Weber raadt u aan om zijn eigen merk houtkorrels te gebruiken, die verkrijgbaar zijn in een reeks verschillende houtsoorten om uw voedsel verschillende smaken te geven. U kunt natuurlijk ook pellets van andere merken kopen, maar de resultaten zijn dan niet gegarandeerd.
In tegenstelling tot veel barbecues, kun je op de SmokeFire EPX4 koken wat je maar wilt. Van uw standaard BBQ-kost zoals hamburgers, worstjes en kebabs tot steaks, ribbetjes en meer, met de EPX4 kunt u koken op de juiste temperatuur, van 200-600F (95-315C).
Met de lage temperaturen, samen met de SmokeBoost-functie, kunt u langzaam ribbetjes en andere stukken vlees garen die vele uren nodig hebben, terwijl u met de hoogste temperaturen steaks kunt dichtschroeien of zelfs roerbakken met behulp van een wok.
De EPX4 is ook slim, met Bluetooth en Wi-Fi, zodat u de temperatuur op afstand kunt aanpassen, timers kunt instellen en waarschuwingen kunt krijgen wanneer die temperaturen of tijden worden bereikt.
Om eventuele verwarring weg te nemen, dit is de gloednieuwe 2022 EPX4 Stealth Edition die alleen verschilt van de gewone (en goedkopere) SmokeFire EX4 in die zin dat de zilveren onderdelen van dat model nu zwart zijn, inclusief de plank, handgrepen en beugels voor de wieltjes. Voor de rest is het dezelfde barbecue.
Kenmerken & ontwerp
- Ingebouwd scherm
- Ondersteunt tot vier kerntemperatuursensoren
- SmokeBoost functie
- Ingebouwd licht voor ’s nachts grillen
- Bijzettafel
Hoewel het het kleine broertje is van de EPX6, is de EPX4 nog steeds een imposante barbecue. Weber zegt dat er op de twee grills genoeg plaats is om voor zes personen te koken en dat is niet overdreven. Als je zou willen, passen er drie hele rekken ribben in een EPX4. De onderste roosters meten in totaal 610x460mm.
De dubbele boven- en ondergrill zijn ook handig als je voedsel bereidt dat verschillende temperaturen nodig heeft: de bovengrill krijgt indirecte warmte en is ideaal voor het roken van vlees, terwijl de onderste directe warmte heeft van de zogeheten Flavorizer bars.
Het Britse model dat Weber ter beoordeling stuurde, wordt geleverd met drie grills: een bovenste en twee onderste. En vanwege het Gourmet Barbecue System (of kortweg GBS) is er nog een rooster dat onder het grootste van de onderste roosters zit en dat de reeds genoemde alternatieve accessoires ondersteunt, waaronder het dubbelzijdige dichtschroei rooster.
Afbeelding: Jim Martin / Gieterij
Rechts van de grill zelf is een handig plankje (hoewel een beetje klein) en een ingebouwd scherm waarop je de temperatuur kunt zien en regelen met de grote draaiknop. De grote tekst is gemakkelijk te zien, zelfs in lichte omstandigheden, maar de info wordt ook gerepliceerd in de app.
Beeld: Jim Martin / Gieterij
Onder het scherm zitten vier aansluitingen voor temperatuursondes waarmee je de kerntemperatuur kunt controleren van wat je ook aan het koken bent om er zeker van te zijn dat het goed en veilig gaar is. Het aantal dat u in de doos krijgt, hangt af van uw regio. In het Verenigd Koninkrijk krijgt u er één. Extra sondes kosten ongeveer £23 / $18.
Voor de duidelijkheid, dit is de tweede generatie SmokeFire – Weber heeft een paar dingen veranderd naar aanleiding van feedback van de eerste generatie. Weber heeft een aantal dingen veranderd naar aanleiding van feedback op de eerste generatie. Weber heeft met name een insert toegevoegd om de hoek van de hopper te vergroten tot 33° zodat de houtkorrels betrouwbaarder in de vijzel glijden (het deel dat ze in de vuurpot transporteert), en heeft ook de fabricage van de vijzel veranderd om de kans op vastlopen te verkleinen.
En als een storing wordt gedetecteerd, zal de EX4 proberen het probleem op te lossen zonder enige handmatige tussenkomst.
De bouwkwaliteit is uitstekend: de porselein-emaille zwarte afwerking aan de buitenkant is stevig en gemakkelijk schoon te maken. Hij is ook gemakkelijk in elkaar te zetten, vooral dankzij het feit dat Weber instructies in de BILT-app heeft gezet, zodat u stap-voor-stap instructies in 3D hebt. Plus, de verschillende dozen zijn gelabeld en de instructies vertellen je in welke doos de onderdelen voor elke stap zitten.
Afbeelding: Jim Martin / Gieterij
Voor iedereen die van een traditionele houtskoolbarbecue komt, is het feit dat de EX4 zichzelf aansteekt zowel verbazingwekkend als handig. Weber levert zelfs twee reserve gloeibougies in de doos, wat betekent dat je niet op zoek hoeft te gaan naar het exacte type als je een nieuwe nodig hebt.
Maar nog beter dan dat, in tegenstelling tot gas of houtskool barbecues, zal de SmokeFire de temperatuur behouden – net als een oven binnenshuis – dus u kunt uw vlees op de grill leggen, het deksel sluiten en andere dingen doen totdat het gaar is, zonder u zorgen te maken dat het zal verbranden.
App
De Weber Connect app is opgedeeld in drie secties. Barbecue geeft u controle over de temperatuur van de EX4, laat u de SmokeBoost functie in- en uitschakelen en timers instellen.
Beeld: Jim Martin / Gieterij
Het bevat ook kookprogramma’s voor een brede selectie vlees, vis en zelfs fruit en groenten.
Bijvoorbeeld, onder Varkensvlees staat baby back ribs, samen met de tijd die het zal duren. Tik erop en je vindt een uitsplitsing van de verschillende bereidings- en kookstappen, en waar nodig tonen korte video’s je wat je moet doen met zowel het vlees als de barbecue.
Beeld: Jim Martin / Gieterij
Door een programma te starten, wordt de EX4 ook op de juiste temperatuur gebracht, en je krijgt waarschuwingen op je telefoon wanneer je andere stappen moet uitvoeren.
Een ander onderdeel is Recepten, waar je dezelfde categorieën vlees, vis en groenten kiest, maar er is geen zoekfunctie, dus je moet er doorheen scrollen om iets te vinden dat je lekker lijkt.
Tot slot is er het menu Meer, waar je de instellingen van de EX4 kunt vinden, maar die gaan niet verder dan het wijzigen van de naam en verbinding maken met een Wi-Fi-netwerk.
Het is vermeldenswaard dat als u alleen via Bluetooth verbindt, u binnen Bluetooth-bereik van de EX4 moet zijn om de app te gebruiken. Maar als je Wi-Fi instelt, kun je de app niet alleen overal binnen het bereik van je Wi-Fi thuis gebruiken, je kunt de EX4 ook op afstand bewaken en bedienen vanaf elke plek met een internetverbinding. En dat is vooral handig voor langere rooksessies wanneer u verder moet met andere dingen en misschien even naar de winkel moet voor iets dat u bent vergeten.
Grillen met houtpellets
De SmokeFire EX4 heeft ongeveer 15 minuten nodig om zichzelf aan te steken en op te warmen tot de temperatuur die je hebt ingesteld. Hij is erg goed in het vasthouden van die temperatuur, maar je moet wel het deksel gesloten houden, want hij koelt snel af als je hem opent.
De pellets zelf zijn in feite samengeperst zaagsel en zien er precies zo uit als de pellets die je aan schapen en vee voert. Het hele punt van het gebruik van houtpellets is dat ze de smaak van uw voedsel serieus verbeteren, meer nog dan houtskool dat doet. U kunt kiezen uit verschillende hardhoutsoorten, waaronder hickory, esdoorn, kersen en mengsels daarvan.
Beeld: Jim Martin / Gieterij
De EX4 verbrandt pellets in een mum van tijd, vooral bij hogere temperaturen. Het is het beste om ervoor te zorgen dat de trechter vol is als je gedurende meerdere uren langzaam en laag gaat koken. Er past een volle zak in – 20 pond of iets meer dan 9 kg – met een beetje ruimte over, wat betekent dat u een hele zak kunt legen, zelfs als er nog een paar pellets in de bodem zitten.
De zakken zijn niet goedkoop, ze kosten ongeveer £18 / $19 per stuk, maar ze gaan wel een paar sessies mee. Bedenk wel dat je ze niet in de plaatselijke supermarkt vindt, dus zorg ervoor dat je er genoeg bij de hand hebt voor je gasten uitnodigt.
Ondanks de steilere helling in de trechter, vond ik dat de pellets niet altijd wegglijden, vooral als het niveau vrij laag is. Weber kan er niet veel aan doen, maar het zou beter zijn als het nog steiler was.
Zoals alle houtpelletgrills heeft de EX4 een ventilator die helpt om het vuur aan de gang te houden en ervoor te zorgen dat de warmte rond de hele ‘cookbox’ wordt geleid, zoals bij een convectieoven.
Hij maakt nogal wat lawaai, vooral tijdens het uitschakelproces, dat ongeveer 15 minuten duurt en waarbij de ventilator – hinderlijk – herhaaldelijk op maximale snelheid draait en weer uitschakelt. Als je in de buurt van de barbecue eet, is dat al een probleem genoeg om te overwegen hem te vervangen door een stillere, en we hebben een paar mensen dit zien doen met Noctua PC-ventilatoren met, naar het schijnt, groot succes.
Beeld: Jim Martin / Gieterij
Dit is echter een klein minpuntje en het is de moeite waard om te doorstaan voor de fantastische smaak die je krijgt van het koken op de EX4. Of je het nu eenvoudig houdt met traditionele hamburgers en hotdogs of voor het volledige rookeffect gaat door SmokeBoost te gebruiken tijdens de eerste paar uur van een low-and-slow sessie, de resultaten zijn watertandend lekker.
Ik probeerde SmokeBoost, die de temperatuur verlaagt tot 165-200F / 74- 93C, met zowel ribben als een biefstuk – het soort dat we meestal koken voor een zondags gebraad in een slow cooker. En beide hadden een merkbare rokerige smaak die het nog aangenamer maakte om te eten.
Beeld: Jim Martin / Gieterij
Voor degenen die om zulke dingen geven, het gaf het vlees ook een mooie rookring – een roze lint van een paar millimeter breed rond de rand.
Beeld: Jim Martin / Gieterij
Het kookte ook al het andere dat we probeerden heel goed, zonder aanbranden, en zonder het vlees voortdurend in de gaten te houden en om te draaien. Uiteraard is het mogelijk dingen te verbranden als je ze te lang op een te hoge temperatuur laat staan, vooral dunne dingen, die ook kunnen uitdrogen.
Weber raadt aan een metalen bakje te gebruiken, half gevuld met water, om te helpen het vlees vochtig te houden tijdens het roken, en ook om overtollig vet op te vangen zodat het niet op de bodem valt en mogelijk de afvoergaten verstopt.
In feite is het interessant dat het ontwerp in dit opzicht niet is veranderd tussen de eerste en de tweede generatie: vet loopt nog steeds weg door twee kleine gaatjes aan de onderkant van ‘schuiven’ aan weerszijden van de brandpot.
En ondanks de beweringen van het easy-clean systeem met een uitneembare lade die de as en het vet opvangt, zul je nog steeds om de paar sessies vet uit de kookpot moeten schrapen, en dat kan behoorlijk smerig zijn.
Maar het is belangrijk om het te doen om er zeker van te zijn dat er geen kans is op een vetbrand. Ik had geen echte problemen tijdens het testen: de EX4 presteerde bijna foutloos. Het enige probleem dat zich voordeed was een enkele vastgelopen vijzel, maar de barbecue loste dat in een paar minuten zelf op, vermoedelijk door de kurkentrekker om te draaien en de pellets terug in de trechter te duwen en het opnieuw te proberen.
Beeld: Jim Martin / Gieterij
Prijs & beschikbaarheid
U kunt een SmokeFire EX4 rechtstreeks van Weber kopen in de VS waar hij $1099 kost. De EPX4 Stealth Edition is nog niet beschikbaar voor Amerikaanse kopers. U kunt ook een EX4 kopen bij Amazon in de VS voor dezelfde prijs.
De EX4 is duurder in het VK: £1.599 van Weber en £1.899 voor de EPX4 Stealth Edition.
De beschikbaarheid in het VK was niet geweldig op het moment van de review, met de EX4 die een lage voorraad aangeeft en de EPX4 die volledig uit voorraad is op de website van Weber.
Beide modellen zijn echter tegen lagere prijzen verkrijgbaar bij andere retailers.
In het VK kun je een EPX4 voor £1619 bij BBQworld kopen, en de EX4 voor £1439 bij dezelfde winkelier.
Je zult bijna zeker de hoes willen kopen om de barbecue tegen de elementen te beschermen. Die kost $72,99 / £119,99 – opnieuw aanzienlijk duurder in het VK. Het loont de moeite om op zoek te gaan naar bundelaanbiedingen waarbij de afdekhoes en andere accessoires inbegrepen zijn, in plaats van er afzonderlijk de volle prijs voor te betalen.
Afbeelding: Jim Martin / Gieterij
Verdict
Voor deze prijs is de SmokeFire EPX4 (of zelfs de EX4) niet iets wat je in een opwelling zult kopen. Maar op basis van de tijd die ik ermee heb doorgebracht, is het geld goed besteed. Je zult waarschijnlijk merken dat je veel meer barbecuet dan met een houtskoolgrill, en het feit dat je de temperaturen van binnenuit kunt controleren betekent dat het geen probleem is om zelfs in de winter te barbecueën, omdat je dan niet buiten hoeft te zijn terwijl je eten aan het koken is.
Ook het feit dat hij alles kan doen, van roken bij lage temperatuur tot dichtschroeien bij hoge temperatuur, betekent dat hij veelzijdiger is dan de meeste barbecues.
Tot slot, omdat je het deksel moet sluiten en je eten gaart zonder dat het constante aandacht nodig heeft, kun je tijd doorbrengen met je gasten in plaats van bij de grill te staan.
Als je op zoek bent naar iets vergelijkbaars, maar met een aanzienlijk kleiner budget, kijk dan eens naar onze Masterbuilt Gravity Series 560 review, die minder dan de helft van de prijs van de EPX4 is.
Specs
- Temperatuurbereik: 95-315°C / 200-600°F
- Brandt binnen 15 minuten
- Zwaartekracht-gevoede trechter
- Kan tussen 9kg / 20lb pellets opslaan
- Boven- en onderroosters
- 4270cm² totale kookruimte
- Nachtverlichting
- Ingebouwde temperatuurmeter
- 1 meegeleverde vleessonde (ondersteunt 4)
- Weber Connected App (Bluetooth of Wi-Fi)
- 5 jaar garantie
Inhoudsopgave