Xiaomi 12 Pro: een ambitieus vlaggenschip

Xiaomi slaat vaak hard toe op de smartphonemarkt, met modellen tegen goedgeplaatste prijzen. Maar met deze 12 Pro kiest het bedrijf voor een aanpassing aan de concurrentie… met het risico dat het te dun wordt, door te veel te willen doen.
Xiaomi 12 Pro

Bekijk de dagprijs

Presentatie

In 2021 had Xiaomi zich niet verwaardigd een Pro-model van zijn vlaggenschip Mi 11 aan te bieden. In plaats daarvan werden we getrakteerd op een Ultra-versie, een echte technologische showcase voor een ultra premium smartphone prijs. In 2022 keert het Chinese bedrijf terug naar een traditioneler releaseschema en biedt het ons een Xiaomi 12 Pro, een high-end model met een strak design en een goedgevulde spec sheet. Een weergave van kenmerken waaraan Xiaomi ons gewend is geraakt, en die soms een smaak van onvoltooidheid achterlaat. We zullen in deze test zien of dat het geval is met de nieuwe 12 Pro.

De 12 Pro, die voor €1099 wordt gelanceerd in een versie met 12 GB RAM, staat op gelijke voet met de ultra high-end smartphones. Een prijs die het opneemt tegen een Samsung Galaxy S22+, een Oppo Find X5 Pro, een Huawei P50 Pro, of zelfs een Galaxy Z Flip 3.

Ergonomie en ontwerp

De Xiaomi 12 Pro heeft een gestroomlijnd ontwerp in de stijl van de Mi 10 Pro.

Het gebogen paneel van 6,7 inch beslaat iets meer dan 89% van het totale oppervlak. De tot een minimum teruggebrachte punch bevindt zich in het midden. De verticale randen zijn vrij dun en de zijranden gaan op in de kromming van het scherm. De vingerafdruklezer zit verborgen onder het scherm en valt op natuurlijke wijze onder de duim. Het biedt snelle ontgrendeling.

De achterkant heeft een zachte matte afwerking, zachter dan de gepolijste glazen achterkant van de iPhone 13 Pro. Een ander goed punt is dat er heel weinig vingerafdrukken op blijven staan, zelfs op ons zwarte exemplaar. De hoofdsensor neemt de helft van dit imposante blok in beslag, van de andere twee en de flitser gescheiden door een dunne rand. Een esthetiek die verandert, maar die niet onaangenaam is. Over het geheel genomen heeft de Xiaomi 12 een ontwerp dat zo niet echt origineel, dan toch in ieder geval herkenbaar is.

De rechterrand bevat alle toetsen (aan/uit en volumeregeling). Op de bovenrand vinden we een eerste luidspreker in de vorm van een geluidsgolf. Een tweede luidspreker is aan de onderrand geplaatst. De laatste krijgt ook een USB-C-poort en een dubbele SIM-sleuf. Het is niet mogelijk om een microSD-kaart in de smartphone te plaatsen. De Xiaomi 12 Pro is uiteraard 5G, maar heeft geen IP-classificatie – er is dus geen garantie op bescherming tegen water of stof. Tot slot zijn Bluetooth 5.2 en Wi-Fi 6E inbegrepen.

Scherm

De Xiaomi 12 Pro is voorzien van een 6,7-inch Amoled WQHD+ (dat kan worden gedowngraded naar FHD+) paneel met een beeldverhouding van 20:9 en een variabele vernieuwingsfrequentie tot 120Hz. Het is uiteraard mogelijk om de snelheid handmatig in te stellen (60, 90 of 120 Hz). Ondersteuning voor Dolby Vision en HDR10+ is uiteraard aanwezig.

Zoals gebruikelijk bij Xiaomi, is het scherm standaard niet optimaal gekalibreerd. U moet de modus “verzadigde kleuren” kiezen om het paneel ten volle te benutten en zo de kleurtemperatuur op 6587 Kelvin te brengen, wat bijna hetzelfde is als de videostandaard (6500 K). De Delta E daalt tot een uitstekende 1,3 – de standaardwaarde is 3 en de kleurtemperatuur is 7667 Kelvin.

Xiaomi belooft een piek lichtopbrengst van 1000 cd/m². We hebben 819 cd/m² gemeten, een helderheid die iets boven het gemiddelde voor smartphones ligt, zelfs in het topsegment van de markt. Met onze HDR-testpatronen slaagden we erin de helderheid te verhogen tot 1011 cd/m², wat goed is, maar onder de waarde ligt die door Xiaomi wordt geadverteerd (1500 cd/m²). Anderzijds kan de helderheid dalen tot 2,1 cd/m² voor nachtweergave.

Het reflectiepercentage van het paneel (44,8%) is goed, maar iets hoger dan dat van de directe concurrentie. Dankzij het Amoled-paneel heeft de 12 Pro een oneindig contrast en geen nagloeiing. De aanraakvertraging werd gemeten op 42 ms.

Prestaties

Zoals elk zichzelf respecterend high-end model van 2022, draait de Xiaomi 12 Pro op het nieuwste platform van Qualcomm: de Snapdragon 8 Gen 1. Het is gekoppeld aan 12 GB RAM (+ 3 GB virtueel geheugen, het nieuwe stokpaardje van fabrikanten).

Net als bij de eerste smartphones die met de Snapdragon 888 waren uitgerust, lijkt het erop dat fabrikanten terughoudend zijn om de volledige kracht van de chip te benutten. Dit is waarschijnlijk te wijten aan overmatig stroomverbruik en mogelijk overmatige hitte. Feit blijft dat de 8 Gen 1 in dit nieuwe vlaggenschip bij lange na niet al zijn kracht benut en op gelijke hoogte staat met sommige smartphones die zijn uitgerust met Snapdragon 888, Qualcomm’s vorige high-end platform.

Het geheugenbeheer van de Xiaomi 12 Pro is perfect. We voelden geen vertragingen in het gebruik. Het reageert snel en vertraagt nooit, zelfs niet als er meerdere tabbladen op de achtergrond geopend zijn. Bovendien reageert hij snel bij het starten van toepassingen. Kortom, niets te melden op dit punt.

Het is niet hetzelfde voor videospelletjes. Met een index van 108 is de 12 Pro goed, maar bij lange na niet de beste. Gemiddeld loopt het met 60 fps, met een piek van 62 fps. Op zijn minst daalt het grafische gedeelte tot 48 fps. Het bereik is dus niet enorm, maar op een smartphone van dit kaliber mogen we toch veel beter verwachten.

Foto

Xiaomi’s nieuwe topmodel smartphone heeft niet de 108-megapixel hoofdmodule die je zou verwachten. In plaats daarvan is er een 50-megapixelsensor, de Sony IMX 707, die zijn eerste opwachting maakt. De hoofdlens wordt gecompleteerd door twee andere 50 megapixel modules: een ultragroothoeklens en een 2x telelens.

Met een dergelijke line-up toont de Xiaomi 12 Pro duidelijk zijn ambities op het gebied van mobiele fotografie. Het biedt ook de zeldzame mogelijkheid om volledige resolutie (50 megapixels) vast te leggen met alle drie de sensoren, wat betekent dat alle opnamen worden vastgelegd in 12,5 pixels dankzij het pixel-binning proces.

Hoofdmodule: 50 megapixels, f/1.9, eq. 24 mm

De Xiaomi 12 Pro kan niet op tegen de Huawei P50 Pro. Het beeld is veel minder gedetailleerd, met een colorimetrie die enigszins naar het rood neigt. De P50 Pro biedt een natuurlijker beeld, met veel meer scherpte en contrast.

s Nachts geven we de voorkeur aan de Xiaomi smartphone. De foto is beter belicht, biedt meer contrast en is iets minder vloeiend dan die van Huawei.

50 megapixel modus

Bij een foto overdag is het verschil tussen de standaardmodus en de volledige resolutie niet duidelijk. In de 50 megapixel-modus biedt de 12 Pro meer detail in bepaalde delen van de scène. Het wordt echter wel iets gladder dan bij 12,5 megapixels. Zoals verwacht, blijft de colorimetrie hetzelfde.

s Nachts is er meer te zeggen. De belichting is veel slechter en we merken de aanwezigheid van ruwheid op het kaartstuk (de bekende witte randen). Er gaan veel details verloren en de afvlakking wordt erg opvallend.

Nachtstand

De nachtmodus biedt een goed resultaat in vergelijking met de “eenvoudige” opname bij weinig licht. Met een langere belichtingstijd slaagt de smartphone erin een beter belicht beeld te bieden, met een betere scherpte. Het contrast is ook beter. De toename van de gevoeligheid dekt echter de zwarte achtergrond van digitale ruis. Als de Xiaomi 12 Pro ver verwijderd is van wat de Pixel 6 weet te bieden, schiet hij niet tekort.

Ultra-groothoekmodule: 50 megapixels, f/2.2

De ultra-groothoek overdag is ook prettiger voor het oog met de Huawei P50 Pro. De belichting is beter, evenals de fijnheid van de details. De opname van de Xiaomi 12 Pro is erg gladgestreken en vertoont een lukrake colorimetrie. Het mist details en dwingt het contrast op sommige plaatsen af terwijl dat niet echt nodig is.

s Nachts geeft geen van de twee smartphones echt voldoening. Maar de Xiaomi 12 Pro valt op door zijn betere belichting, ondanks de digitale ruis die de hele scène bedekt en de details verbergt. De foto van de P50 Pro is daarentegen geel, vloeiend en minder gedetailleerd dan die van zijn concurrent.

2x telelens: 50 megapixels, f/1.9

Bij telefoto zijn de resultaten overdag dezelfde als met de andere twee modules. Met zijn 2x zoom kan de Xiaomi 12 Pro niet op tegen de 3,5x zoom van de P50 Pro. Gebrek aan scherpte en belichting zijn op te merken. Het beeld van de 12 Pro is echter verre van rampzalig.

Bij weinig licht probeert de Xiaomi 12 Pro de neutraliteit van de kleuren te bewaren, wat niet het geval is bij de P50 Pro, die een gelige zweem heeft, net als bij de ultra-groothoek. Het Huawei-model concentreert zich op contrast om te proberen een min of meer bruikbare opname af te leveren, terwijl onze 12 Pro zijn beeld sterk ziet afgevlakt door de softwareverwerking.

Module vooraan, portretstand en video

Aan de voorkant heeft de Xiaomi 12 Pro een 32 megapixel sensor. Selfies zijn redelijk goed gedetailleerd, maar we merkten wel een slecht witbalansbeheer op, wat resulteert in een aantal vreemde colorimetrie, zelfs in goede lichtomstandigheden.

De portretmodus is vrij goed in de zin dat de uitsnede bijna perfect was bij elke opname die we van een onderwerp maakten, zowel met de frontmodule als met de groothoekmodule. Deze modus heeft een instelbare achtergrondonscherpte en een “full body” optie om een foto van een heel onderwerp te maken. Met deze functie schakelt de 12 Pro over naar de hoofdmodule, terwijl hij in de “klassieke” portretmodus automatisch overschakelt naar de 2x telelens.

Op videogebied kan de 12 Pro opnamen maken tot 8K met 24 fps, en 4K met 60 fps. De smartphone is ook compatibel met HDR10+. Aan de voorzijde zijn de videomogelijkheden beperkt tot 1080p bij 60 fps.

Levensduur batterij

Xiaomi’s nieuwste toestel heeft een 4600mAh batterij, die helaas niet veel doet. De Snadragon 8 Gen 1 lijkt meer dan genoeg stroom te verbruiken, en dit zorgt ervoor dat de 12 Pro geen fatsoenlijke batterijduur kan bieden. We hebben een batterijduur van 12 uur en 16 minuten gemeten. Vergeleken met zijn directe concurrenten is hij op dit onderdeel de slechtste, ook al bieden sommige spelers al geen uitzonderlijke batterijlevensduur, afgezien van de Galaxy S22+ en de Oppo Find X5 Pro.

Bij het opladen is het een andere zaak. Xiaomi’s smartphone behoort tot de meesters van het snelladen dankzij zijn 120W-blok. Hij heeft maar 23 minuten nodig om van 0 naar 100 procent te gaan. De helft van de autonomie is binnen 7 minuten teruggewonnen. Een kleine raket!

Duurzaamheid

Onze duurzaamheidsscore is een manier om te bepalen hoe duurzaam de smartphone is voor zowel de consument als het milieu. Het is gebaseerd op de herstellingsindex, duurzaamheidscriteria (beschermingsindex, standaard connectoren, garantieperiode en updates…) en een evaluatie van het CSR (Corporate Social Responsibility)-beleid. Alle details van de analyse vindt u in ons artikel over de duurzaamheidsscore.

Interface & OS

De Xiaomi 12 Pro wordt geleverd met Android 12 en draait op MIUI 13, de nieuwste versie van Xiaomi’s software-interface. We waren het al tegengekomen op de Redmi Note 11, maar dan zonder de nieuwe functies. Ze zijn er op het nieuwe vlaggenschip van het merk.

De eerste is een zijbalk, die eigenlijk een snelle toegangsbalk is tot de laatst gebruikte toepassingen of uw favorieten. U kunt het weergeven door vanaf de linkerrand van het scherm te vegen. Standaard is de toegang tot de zijbalk alleen ingeschakeld wanneer u spelletjes speelt of een video bekijkt, maar u kunt ervoor kiezen om deze altijd beschikbaar te hebben.

De andere nieuwe functie heet “zwevend venster”. Zoals de naam al doet vermoeden, kunt u hiermee inhoud boven op het scherm weergeven. Een relatief eenvoudige functie die zinvol is op zo’n groot scherm.

Voor de rest brengt MIUI 13 verbeteringen bij het opstarten van applicaties of meer vloeiende animaties op de pictogrammen.
Xiaomi 12 Pro smartphone

Bekijk de dagprijs

Productspecificaties

  • Afmetingen: 163,6 x 74,6 x 8,2 mm
  • Gewicht: 205 g
  • Schermdiagonaal: 6,7 inch
  • Schermresolutie: 3200 x 1440 px
  • Resolutie: 551 dpi
  • Schermtype: Amoled
  • Schermoppervlak: 89,17 % van het schermoppervlak
  • Mobiele chip: Snapdragon 8 Gen 1
  • Processor: Cortex X2 / Cortex A710 / Cortex A510 – 3 GHz
  • Aantal kernen: 8
  • Geïntegreerde GPU (iGPU): Adreno 730
  • Willekeurig toegankelijk geheugen (RAM): 12 GB
  • Intern geheugen: 256 GB
  • Geheugenkaart: Nee
  • Batterijcapaciteit: 4600 mAh
  • Video-opname: 8K
  • Besturingssysteem (OS): Android
  • Geteste OS-versie: 12
  • Connectiviteit: USB-C
  • Vingerafdruksensor: Ja
  • Type Wi-Fi: Wi-Fi 6 802.11ax
  • Bluetooth type: 5.2
  • NFC: Ja
  • 4G (LTE): Ja
  • 5G: Ja
  • eSim: Nee
  • Dual-sim: Ja
  • SIM-kaart formaat: Nano
  • Waterdicht type: Neen
  • Gyroscoop: Ja
  • Verwijderbare batterij: Neen
  • 4G-frequentiebanden: B20 (800), B3 (1800), B7 (2600), B28 (700), B1 (2100)
  • Inductie opladen: Nee
  • Schokbestendig: Nee
  • Jack aansluiting: Nee
  • Achterste fotomodule 1: 50 MP, groothoek, f/1.9
  • Achterste fotomodule 2: 50 MP, ultra-groothoek, f/2.2
  • Achterste fotomodule 3: 50 MP, telefoto, f/1.9
  • Front Foto Module 1: 32 MP, groothoek, f/2.5
  • Herstelbaarheidsindex: 7.9 /10

Voordelen

  • Eenvoudig ontwerp en mooie afwerking.
  • Uitstekend Oled scherm.
  • Goede prestatie – maar we hadden echt meer verwacht.
  • Veelzijdigheid in fotografie.
  • Een van de snelste opladers op de markt.
  • 5G-compatibel.

Nadelen

  • Een ultra-groothoek module die een beetje achterloopt op de andere modules.
  • Zeer beperkte levensduur van de batterij.
  • Geen IP68 norm.

Conclusie

De technische specificaties van de Xiaomi 12 Pro maken geen geheim van zijn ambities. De smartphone slaat de spijker op zijn kop als het gaat om design, ondanks het gebrek aan IP-certificering, beeldscherm en snelladen. Het blijkt ook krachtig en veelzijdig te zijn op het gebied van fotografie. Helaas levert hij niet op alle fronten, met beelden die niet helemaal overtuigend zijn, prestaties die niet zo hoog zijn als we hadden gehoopt en een beperkte batterijlevensduur. Al met al hadden we graag gezien dat Xiaomi iets minder had gedaan, maar wel iets beter.